IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от sillyboy
    Означава ли тоа че ЕПК строителството най-устойчиво на земетръс ?
    Не е вярно. ЕПК до 8 етажа е здраво, но ЕПК от 20 етажа е друга история. Има нацепени и килнати ЕПК блокове в БГ. И такива, които не са мръднали. Та трябва да гледаш конкретния блок. Високите сгради са фундаментално по уязвими на земетресения. Освен това почвеното натоварване при тях е юнашко. Ниските и разлети на голяма площ сгради са по-устойчиви. Сглобяема дървена "американска" къщичка изкарва най-много по Рихтер, ама може да я духне вятъра или пък да се запали лесно. Най-устойчивото строителство в БГ е добре фундирана къща до 3 етажа строена според нормите след 2003-2004 година.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
      Мхм, позна, обичам да се гъбаркам редовно със себе си

      Иначе накратко, панелките са унифициран вид строителство, с цел минимизиране на цената върху ( най-често ) общински терени. След 77 г. Вранча веднъж, а после и след 86 г. Стражица се завишават нормите в строителството против земетръс с по 1 степен нагоре, а повечето от тях са проектирани преди това.

      В началото проектната им времева рамка мисля, че е била за 20 год., а после предвид невъзможността на държавата да реши този жилищен проблем е увеличаван на няколко пъти във времето като за последно май административно го раздуха на 80 год. "срок на годност".

      Няма нищо лошо в това, въпроса е, че когато има влага, то винаги има и корозия, а какво е състоянието на заварките им .. може само да се гадае, понеже подобни обследвания почти не са правени на връзките.

      Ако, тръсне от 6.5-7 по Рихтер нагоре, до тази степен те би трябвало да издържат почти без поражения, ако заварките им са ОК, но после ще имат т.нар. пластични деформации, т.е. няма да могат да се ремонтират повече, а ще са за събаряне от това, което е останало.

      Освен индивидуалното им здравословно състояние при екслоатацията, влияние ще окаже и сеизмичната вълна. Ако, се случи панелка, разположена по дължина на вълната и геометричната дължина на сеизмичната вълна с тази на панелката съвпаднат се получават т.нар. макс. тангенциални напрежения. Т.е. панелката "носи" много добре на нормални напрежения ( натиск, опън ), от друга страна заварките много добре се държат на тангенциални като огъване/срязване да кажем, но решаващо ще е състоянието на заварките при тангенциалните напреженя ( те действат под ъгъл 45 градуса ). Затова и при стомано-бетонните конструкции, където има тухлени ограждащи елементи, при земетръс стените се цепят на Х и то винаги започва от някой ъгъл, било на прозорец, врата или нещо друго. Понеже всеки ъгъл се явява концентратор на напрежение. При панелките я няма тази степен на еластичност от стените по обясними причини.

      Т.ва е съвсем накратко

      П.П. Да не забравя Чиърс-а - хихи

      Благодарности за отговора,

      Означава ли това, че ЕПК строителството най-устойчиво на земетръс ?

      Чиърс !!!
      Last edited by sillyboy; 16.07.2011, 13:07.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
        1. Доходност от депозити.
        2. Инфлация.
        3. Доходност по Капиталова застраховка живот.
        това последното може и да е факт за Германия и други 'спестовни' нации, но за България не важи много. За справка 2001 купено тухлено 'кими' и същата сума вложена примерно при 'ултра мега яките ' Алианц България....

        успех
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

        Коментар


        • Mr_crash

          Многоумников в момента точно с депозити е претоварена банковата система !!!! Банките в момента започват да се затрудняват и не могат да постигнат никаква печалба , и ще стане още по зле защото тази маса от пари които набраха ще им тежи все повече и повече и не им е полезна. Те нали са толкова умни като теб , постоянно са в някаква крайност.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            Не и редно лихвите да надхвърлят икономическия ръст ! Не може икономиката да расте с 4% , а лихвите на парите депозирани в банките да са 8% - двойни. Ясно е че банковата система в такава ситуация ще се преотовари в някакъв момент.
            Малоумников, банковата система отдавна е
            претоварена, ама не от депозити.

            Коментар


            • Хмм ...,

              пак ме намесиха нещо ...

              Ще се опитам да съм кратък. Грешката е, че се опитвате да сравнявате чисто монетарно.

              Видно е, че има огромен дисбаланс в момента. Т.е. в развита държава степените са подредени така по доходност:

              1. Доходност от депозити.
              2. Инфлация.
              3. Доходност по Капиталова застраховка живот.

              В БГ-стан това е обърнато наопаки и съм го казвал, че говорим за зверски дисбаланси, които няма как да издържат във времето.

              И тук идва още по-големия смях ... Т.нар. фискална политика - т.е. тя също "работи" наобратно.

              Бих бил благодарен да не ми се споменава ник-а, докато не се появи някой финансово грамотен.

              П.П. Бай дъ уей май ще позная за "дъното", щото прегледах постовете си и там съм визирал за "дъно" на имотките по НСИ, но .... в цял БГ-стан!!

              Така, че разни панелни клошари, ако ми се извинят ... няма да е лошо

              П.П.П. Сорка за тренда в Софето, ама там сегментацията ще си каже думата ( за което съм писАл отдавна ) ....

              П.П.П.П. И дано не забравите някога, че спестовност ( както по-горе ) не е равно на инвестиция в имотки и да не ги сравнявате, че много се смея .... Имотката е просто ... ВЕЩ и т'ва е! Всякакви сантименти спрямо тях единствено показват колко неграмотен е БГ-станеца

              П.П.П.П.П. Ако нещо по-горе не "издържи" - т'ва ще означава финиш на финансовия свят, такъв какъвто го познаваме в момента ....
              Last edited by marandi; 16.07.2011, 04:16.

              Коментар


              • irish

                Не и редно лихвите да надхвърлят икономическия ръст ! Не може икономиката да расте с 4% , а лихвите на парите депозирани в банките да са 8% - двойни. Ясно е че банковата система в такава ситуация ще се преотовари в някакъв момент.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • до Космонавт

                  Потвърждавам че преди кризата нямаше депозити в Банки с лихви дори близки до 6%. Виските лихви бяха до 2001 - 2002 ра по памет... За това хората литнаха по пирамидите.

                  Мисля, от 2004 или 2005 Корпоративна предлагаха 8,5% в лева и 7,5% в евро.

                  Коментар


                  • [QUOTE=Zashtontcho;1059121228][FONT="Lucida Sans Unicode"]Да ти кажа, че хич те няма в реалността и си измисляш разни истории ей така да пълниш темата. Винаги е имало депозити над 6% лихва, просто от къде си измисляш щуротиите по-горе.
                    Не е ли време да кажеш в коя компания работиш като брокер? Ей така, просто да знаят хората И да знаят кой имотен брокер да не ползват



                    Ти определно нямаш аргументи за нито една теза коята защитаваш. А всъщност какво ли защитаваш ти малко нисичко и бедничко човече, живеещо в кашон на гара Подуене и даващо пари на циганите да го "топлят"? Кажи сега ти каква идея защитаваш, че наистина нямам идея макар че по принуда ти чета полюциите - казваш че цените по сайтовете са надути, като ги сравняваш с обяви на съдя изпълнител. Това е като да кажа че Ламборджинито е много скъпо, защото в един сайт има един Фиат по евтин а са от един концерн... После взе да вадиш обратното - че имотите по сайтовете били по ниски от при съдиите.. После твърдеше че си експерт в БНБ и имаш някаква вътрешна информация. После се оказва че явно от скоро си експерт щом не помниш преди кризата..... Не знам.

                    Потвърждавам че преди кризата нямаше депозити в Банки с лихви дори близки до 6%. Виските лихви бяха до 2001 - 2002 ра по памет... За това хората литнаха по пирамидите.

                    И полу-човеко - никога не съм бил брокер и нямам намерение да бъда. Просто познавам пазара на недвижими имоти доста добре, защото работата ми е пряко свързана с хора работещи в бранша. Познавам и българският купувач и неговата психология. Сега е уплашен и къта пари. Изведнъж (може и да е след 5 години) пак ще налети на гарсониерите по Люлин и въобще по София... Държават се циганизира и платежоспособното население ще продължава да се събира в София.. Поне докато не умрем като нация сед 10 - 20 години

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
                      Да кажа за лихвите по депоситите преди кризата - ако успееш да договриш по онова време за долари над 1%, за евра над 2.5% и за левове над 3% си беше успех.
                      Да ти кажа, че хич те няма в реалността и си измисляш разни истории ей така да пълниш темата. Винаги е имало депозити над 6% лихва, просто от къде си измисляш щуротиите по-горе.
                      Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                      5% чиста възвращаемост е отлична инвестиция за НИ...
                      Не е ли време да кажеш в коя компания работиш като брокер? Ей така, просто да знаят хората И да знаят кой имотен брокер да не ползват
                      Първоначално изпратено от ixeos Разгледай мнение
                      Като гледаш какво става в Гърция, дали депозитите са безрискови?
                      Депозитите до определена сума са безрискови навсякъде в ЕС. Който е вложил пари на депозит до 100 000 евро в гръцки банки може да бъде спокоен за година напред, че няма да му изгорят.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                        5% чиста възвращаемост е отлична инвестиция за НИ...

                        Както бенчмарк за инвестиция в недвижим имот от тип търговски център, складова база, офис сграда се смята изплащане на инвестицията за 10 години, като в това се включва и кредита (тс идва към 14% годишна възвръщаемост - 10% приходи. плюс 4% годишно оскъпяване на кредит, което при стандартен срочен погасителен план на кредита е около 8% лихва).

                        При апартаментите в София е малко по различно - срокът за изплащане на инвестицията надхвърля 20 години тс. 5% годишна възвръщаемост е точно препоръчителната стойност. Над неч е супер, под нея има какво да се желае.

                        Истина е че при настоящите наемни нива, сметката не излиза - наема покрива само, разходите за ремонт и данъци по обекта. Тс. би имало печалба само ако имота ти е наследствен (и не ти трябва спешно, кеш за да продаваш) тс. не влагаш в актива а само го тощиш.

                        Да кажа за лихвите по депоситите преди кризата - ако успееш да договриш по онова време за долари над 1%, за евра над 2.5% и за левове над 3% си беше успех. И тогава политиката на банките беше точно обратната - бяха пълни с пари от майките и не търсеха депозити, които им бяха скъпи и особенно като чуеха за големи суми, лихвите вместо да се вдигат (като сега) падаха.... Бяха луди врмена, в които смелостта се ценеше и правехме пари. Сега на мода излязоха дребните душиици от типа "Аз казах ли Ви? Дано не ме съкратят? Как да платя за обяд 100 лв. като връщам ипотека? Дай да хапна едно сандвиче в МОЛа? Къде е по висока лихвата по депозита от на тати нивата в Плевен?... Смешници... И не осъзнават, че не е в ничий интерес да падат нито борсата, нито имотите, нито суровините и производството, защото това движи икономиката... Тия със заплатките по офисите дето въртят едни пари няма да оправят икономическите показатели..

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                          не знам луд ли си или на луд се правиш
                          норма 7% от баков депозит се постига за ограничен период от време (брутална криза като настоящата) .. а после.. виж как е на запад и мисли в тази насока.

                          ако от качествен!! имот може да се докарват 10% годишно за този имот ще има опашка, а за 8% ще има солиден интерес.

                          проблемът е, че в момента се докарват на мускули 5%, което не оправдава инвестицията.
                          5% чиста възвращаемост е отлична инвестиция за НИ...
                          Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

                          Коментар


                          • Аз искам само да попитам...

                            Кой от коментиращите тук някога е давал някакъв недвижим имот под наем..

                            Големи сте разбирачи всички. И в сметките ви бива, но ми отговорете с "да" или "не" дали сте давали НИ под наем...
                            Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Защончо
                              Норма 7% за депозит си е нещо напълно нормално, имаше го и преди кризата. Ако пък човек реши да ползва по-дългосрочни депозити, лихвеният процент става още по-изгоден. И това е безрисково спестяване. Ако пък ще се депозира по-голяма сума, се договаря и специфичен лихвен процент. Така че тези 7% ги приеми за минимум, минимум.
                              Като гледаш какво става в Гърция, дали депозитите са безрискови? Ако ще караш консервативно, инвестирай в суровини, акции на компании като Кока Кола, Пфайзер, Глаксо, Якобс, Нестле, суровини, земеделска земя, топ имоти. Това всичко е реални активи, другото е хартия, която от време на време девалвира рязко.

                              Глътна ли най-сетне топ имот от ЧСИ за 50 лева квадрата?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                Крух на икономическите закони на законите на физиката им дреме на самолетоносача за специализираните финансови издания.Това че някой написал нещо в някакво списание няма да промени якостта на бетона и желязото.
                                Това ясно.
                                Имах предвид, че за пръв път в специализирано финансово издание официално се появява доскоро еретичната мисъл, че жилището в българските условия не е никаква инвестиция, а обикновена набутвация. И че дори при настоящите цени, въпреки спада през последните години, наемът никога няма да ти избие първоначалната инвестиция, да не говорим за подобренията/ремонтите, които ще си принуден да правиш през годините.
                                Never underestimate the predictability of stupidity

                                Коментар

                                Working...
                                X