IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от toto Разгледай мнение
    E това е било доста отдавна, верно че термина си го посочил, но обяснението е малко постничко
    освен това е друго когато го виждаш на практика

Поздравления все пак и за теб, че си го написал 2008!
    Постничко му било...

Аз да не съм от просветата, че да давам блажни обяснения... който иска да се ограмотява!

Коментар

• Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение
      инфлация, дефлация, стагфлация, бифлация... и прочие - дето си спорите....
      каквато и да е от горните в последните 3 години, всеки да си избере някое - кой каквото му харесва ...кеф му инфлация, кеф му дефлация има за всички
      та какъвто и да е вашият избор -> резултата при недвижимите имоти през последните 3 години е един и същ -> понижение

така ще бъде със сигурност и тази година, а тази ще повлече и следваща и така ще се успокоят нещата, който издържи за другата година - ще бъде най-добре

Коментар

• инфлация, дефлация, стагфлация, бифлация... и прочие - дето си спорите....
        каквато и да е от горните в последните 3 години, всеки да си избере някое - кой каквото му харесва ...кеф му инфлация, кеф му дефлация има за всички
        та какъвто и да е вашият избор -> резултата при недвижимите имоти през последните 3 години е един и същ -> понижение

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius Разгледай мнение
          ТОВА явно си го пропуснал...
          E това е било доста отдавна, верно че термина си го посочил, но обяснението е малко постничко
          освен това е друго когато го виждаш на практика

Поздравления все пак и за теб, че си го написал 2008!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение

П.П. Докъде ли е склонен да стигне чиляк само и само да не си признае, че се е .... понаакал.
            Ясно е,че не ти издържат нервите,защото не си свикнал да губиш.Но пък не може да не ти се признае,че от време на време много точно дефинираш какво точно си направил
            Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
              ...
              ето, гледам, че вчера са пуснали статийка, която може да поосвежи познанията на нашия марчо

http://mises.org/daily/5028/Lost-in-...ney-Aggregates

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение

Няма да "цепя" текст-а ......
                И аз нищо няма да цепя и за последен път простичко ще го напиша,пък нека всеки сам си прави изводите.
                Ето какво пише БНБ в методологическите си бележки към паричнта статистика:
                "Паричната база(резервните пари) се състои от парите извън банките и средствата на търговските банки(банкови резерви).Последните включват депозитите на ТБ в БНБ и парите в касите им.Депозитите на търговските банки обхващат задължителните минимални резерви(които са фиксирана част от депозитите) и свръхрезервите(безсрочни,срочни и блокирани депозити)."
                Ето какво пишат БНБ и за източниците на резервните пари:
                1.Нетните чуждестранни активи на БНБ.
                2.Вземания от правителството(нето)
                3.Вземания от търговските банки.
                4.Други позиции(нето) - тук освен некласифицираните към някоя от останалите позиции активи и пасиви се включват юбилейни и възпоменателни монети,немонетарно злато и други благородни метали и вземания от нефинансови държавни предприятия в актива и амортизации и провизии в пасива.
                С други думи,паричната база в България се състои от част от пасивите пасивите на Централната банка, а именно банкнотите и монетите в обръщение и средствата на търговските банки.Ето какво включват те към 31.01.2011(източника е страницата на БНБ):
                ПАСИВИ хил.лв
                Банкноти и монети в обращение 7 793 698
                Задължения към банки 5 595 361
                Задължения към правителството и бюджетни организации 4 814 327
                Задължения към други депозанти 599 071
                Депозит на управление "Банково" 5 105 076
                ВСИЧКО ПАСИВИ: 23 907 533

Ето и простичко разписано какво формира паричната база:
                1.Издадените от БНБ банкноти и монети 7 793 698
                2.Търговските банки чрез минималните си задължителни резерви 5 595 361
                В случая паричната база е 13 389 059.
                От една страна ТБ участват във формирането на паричната база,от друга страна (пак цитирам БНБ) паричното предлагане се основава на мултиплицирането на паричната база от търговските банки.
                Т.е. в процеса на мултиплициране(т.е. от дейността на ТБ) се формира паричната маса,а там електронните пари определено фигурират,затова и тврърдя,че няма значение дали сме в борд или не(въпреки че и при борда ТБ участват във формирането на паричната база),защото електронните пари се проявяват в процеса на формиране на паричната маса независимо от какво се състои паричната база.
                И доколкото "се гледа паричната маса при процеси инфлация/дефлация"(това вече е цитат от Маранди), определено смятам,че електронните пари влияят на тези процеси.Затова и казвам,че по своята същност по отношение на инфлация/дефлация електронните и книжните се отличават единствено по носителя си.

----------------------------------------------------------------------
                Това е последното ми писание по тази тема.От една страна,мисля че се изписа достатъчно и всеки вече може да прецени къде е истината.От друга страна,нервите на някои не издържат и разговора на моменти загрубява.От трета страна, темата е за цените на имотите и подобни теоретични спорове може би са за друга тема.Тук по-скоро трябва да се водят дискусии как инфлация/дефлация биха повлияли на цените на имотите,а не как се изчисляват.
                Last edited by onufri; 18.02.2011, 08:32.
                Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

Здравейте на всички и от мен!

..........................
                  Мранди е дал формулата за изчисляване на паричната маса:

Паричната маса = Паричната база х Паричния множител.

Определил е какво според него в БГ влиза в паричната база и спира дотук ............

Или според Маранди паричната маса в БГ е равна на паричната база?!Какъв е смисъла тогава на цитираната от Маранди формула и защо я е цитирал тогава?!,Паричните агрегати са функция на паричната база,а не са съставна част от нея.Доказателството е в цитираната по-горе от Маранди формула!
                  ..........................
                  Подобен кретенизъм ме отблъсква понеже стана масово явление Аз какво съм бил "КАЗАЛ".

Горното е кратка илюстрация от един и същ пост как ми се приписват безумия!!

Понеже това стана системно, да се обяснявам, че "нямам сестра", затова и ще поспра малко.

Логично за човек, който не следи ( а и да го следи ) постоянно форума, е да остане с впечатлението, че аз наистина съм "твърдял" какво ли НЕ, както е видно само в горния пост!

Т.е. по-горе съм бил "казал", че имало формулка, при която Х на брой КРАСТАВИЦИ се умножават по НЕЩО си, за да дадат броя на ПЪПЕШИТЕ ( дотук е вярно ).

А, после според този същия пост се прави "ИЗВОДА", че съм "твърдял", че на база тази формулка - Краставиците са равни на Пъпешите!! ( което НЕ е вярно ).

И това съм го "казал" аз ... после следва "ДОКАЗАТЕЛСТВО" пак на база формулата и почват нЕкви ала-бализми ( хихи )

Демек, нищо общо с реалността ...

За какви простотии говорим просто ..... ай, сполай, ама нЕма нужда

Демек за пореден път го казвам, че Онуфрев е откровен ЛЪЖЕЦ, който продължава да лъже и не възнамерява да ми се извини!! С такъв никога не бих правил бизнес! Пазете се от такива, освен, ако не търсите ортак за писане на фантастика и се нуждаете от чиляк склонен към измислици

Вувузелката и Питанката са същите, но ми писна вместо да се води конструктивен диалог, да се връщам постоянно по постовете да казвам какво не съм "казал".

Пфу ....

П.П. Докъде ли е склонен да стигне чиляк само и само да не си признае, че се е .... понаакал.

Да си признае грешка, прошка, извинение ... т'ва нЕма да е вече България, ако се случи, налЕ?
                  Last edited by marandi; 16.02.2011, 06:39.

Коментар

Здравейте на всички и от мен!

Маранди се е постарал и е написал доста неща. Ще се опитам да взема отношение по всички от тях.
                    Като начало искам да отбележа, че нарочно не взех отношение към това,че България е във валутен борд,защото това няма никакво значение по отношение на електронните пари.
                    И наистина е нормално да има изказвания като цитираното от Маранди поради една проста причина – че са верни!Пак повтарям(а може би и потретвам или почетвъртвам) - електронните пари влизат в паричната маса!Електронните и книжните пари се различават единствено по носителя си, но не и по същността си!
                    За да доказвам горното твърдение явно ще трябва по-обстойно да разписвам цитираните от Маранди формули, защото той цитира една формула и мисли,че нещата свършват дотам!
                    За да сметнем инфлацията(респективно дефлацията) трябва да знаем паричната маса.
                    За да сметнем паричната маса трябва да знаем паричната база.Паричната база в България се състои от пасивите на Централната банка.Ето какво включват те към 31.01.2011(източника е страницата на БНБ):
                    ПАСИВИ хил.лв
                    Банкноти и монети в обращение 7 793 698
                    Задължения към банки 5 595 36
                    Задължения към правителството и бюджетни организации 4 814 327
                    Задължения към други депозанти 599 071
                    Депозит на управление "Банково" 5 105 076
                    ВСИЧКО ПАСИВИ: 23 907 533
                    Както виждаме в паричната база влизат не само валутния и фискален резерв, а и средствата на търговските банки в БНБ(ЗМР и разплащателните им сметки).
                    Мранди е дал формулата за изчисляване на паричната маса:

Паричната маса = Паричната база х Паричния множител.
                    Определил е какво според него в БГ влиза в паричната база и спира дотук,като заявява следното:
                    'Демек, няма ги паричните агрегати ( които цитира бебе Онуфри, Асен & Питанката ) - няма ги и простотиите от Уики-то за БГ-стан.'?!?!?!?!
                    Е как така ги няма?!В БГ няма парична маса ли?! Или според Маранди паричната маса в БГ е равна на паричната база?!Какъв е смисъла тогава на цитираната от Маранди формула и защо я е цитирал тогава?!,Паричните агрегати са функция на паричната база,а не са съставна част от нея.Доказателството е в цитираната по-горе от Маранди формула!Естествено,че ги има паричните агрегати!Как иначе да изчислим инфлация/дефлация или за БГ има специална отделна формула?Не мога да разбера как някой може да дава формула за изчисляване на паричен агрегат,а после да твърди че парични агрегати в БГ няма!
                    Ако аз нещо не съм разбрал какво е имал предвид Маранди ще го помоля да конкретизира.
                    Та:
                    М1=Парична база Х Мултипликатор М1
                    М2=Парична база Х Мултипликатор М2
                    М3=Парична база Х Мултипликатор М3
                    След това съответния М можем да го заместим във формулата,от която тръгна целия спор и не можем да се разберем с Маранди къде са електронните пари:
                    ΔM = ΔYR + ΔP – ΔV
                    Който и М да вземем резултата ще е същия поради разликата в скоростта V.

Та електронните пари са там – и в М1,и в М2 и в М3.Поне това са агрегатите,които ЕЦБ е преценила,че имат смисъл да се изчисляват и които БНБ изчислява и то по методиката на ЕЦБ!Всеки може да се поразрови из сайта на БНБ и да се убеди!
                    Защо няма значение, че сме в борд?Защото начина на формиране на паричната база няма никакво значение по отношение на верността на горните формули! Нека всеки сам си зададе въпроса, ако паричната база се формира само от валутните резерви на страната,или от валутните резерви+фискалния резерв или се формират както в САЩ,например,това ще промени ли верността на горните формули.

П.С.Има още доста неща от поста на Маранди, по които искам да взема отношение,но ще си позволя първо малко почивка
                    Решението ми е да спра да пиша в този форум временно докато модераторите вземат да си вършат работата.

Няма да "цепя" текст-а само на определени "думички" с цел манипулация и да се правя после на "умен", подобно на някои участници. Затова копирам целия текст.

По първото черничко, напротив има огромно значение, че България е в борд и то точно дефиниран от няколко вида бордове, които са познати като модел досега. Това е Закона за БНБ в България!

В него закон няма да се намери нищо за Фискалния резерв, който влиза в паричната маса, а го управлява БНБ, даже начислява и доходност върху него.

Оттук става и "объркването" и басните за електронни и книжни пари.

200 пъти го обясних досега. Накратко:

1. Парична политика ( определя я ЦБанка, при нас БНБ ), защото тя емитира или "печата"/"изтегля" от обръщение всяка стотинка, която се появява в България.

Монополист е! Никой не може да я прескочи, освен ако не попадне под ударите на закона за фалшификация. Тук е прието да се изследва понятието парична база, парична маса и инфлация.

2. Монетарна политика на Търговските банки, влияещи се от регулатора БНБ и от паричния множител, който им е зададен ( електронни пари, банкови пари от търговските банки или кредитни пари ) <-- това не са книжните пари ( които може да определя само и единствено Централната банка ).

Т.е. Tърговските банки не могат да ПЕЧАТАТ пари без разрешението на БНБ!

Пример: Ако, регулаторът, да кажем БНБ не издаде лиценз за банкова дейност на нито една Търговска банка, то тогава няма да имаме електронни пари, налЕ? Причината е, че БНБ не работи с крайни спестители или депозитанти.

Централната банка определя и паричния множител или колко лева от паричната база умножени по паричния множител ще се трансформират в парична маса. Тук пак има условности, защото паричния множител зависи не само от банковите резерви на търговските банки към регулатора, както е в България ( в случая БНБ ), а също така от още 2 фактора. После има една камара под-фактори.

3. Фискална политика - определя я правителството и също е определяща за инфлацията.

Затова нееднократно съм разграничавал нещата като мерки и инструменти. Дадох и примерна схема как се определя и измерва инфлация. Там съм посочил т.нар. "базисна" инфлация върху, която после се "натрупват" т.нар. административни разходи или ролята на родните "регулатори", демек ДКВЕЕР, данъци, акцизи и прочие, където се вижда, че един път се "надуват" цените, а път се "смъкват" без значение какви са международните цени.

Идеята е баланса между приходна част на бюджета и "поддържане" на паричната маса от онази формулка + нивата на инфлация.

Това са 3-те фактора, с които се "жонглира". Затова и е доста трудно някой да дефинира какво точно се случва в България: Инфалция, дефлация, страгфлация или бифлация. За всеки е различно, в зависимост в коя платежоспособна група попада.

Вярно, че е трудно да се дефинира, защото всичко е "омешано" като понятия, за да е неразбираемо.

Та, Фискалния резерв споменах е част от паричната база, но той зависи от: бюджетните излишъци, от сделките за приватизация и от опция за заеми от МВФ

Може ли да ми каже Онуфрев как бюджетен излишък попада под управлението на БНБ и ... се трансформира в електронни пари по неговите разбирания чрез Търговските банки?

Демек бюджетен излишък = електронни пари?!? Дали не ми е смешно? Или СПТ от МВФ или бъдещ заем от МВФ = електронни пари според него пак при условие, че го управлява БНБ, а не Търг. баМки?

Статистика за паричните агрегати от 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 г.:

Паричен агрегат М1 (тесни пари)
                    16 078.4
                    20 726.7
                    19 866.6
                    18 125.0
                    18 269.8

Паричен агрегат М2 (М1 + квазипари)
                    32 020.6
                    42 041.6
                    45 687.9
                    47 633.5
                    50 551.4

Паричен агрегат М3 (широки пари)
                    32 061.4
                    42 061.6
                    45 777.8
                    47 690.1
                    50 623.7

Може ли да ми каже защо М1 намалява чувствително след 2007 г., а в същото време М2 и М3 си нарастват? Нали за него са едно и също?

После може ли да ми каже защо почти НЯМА разлика между М2 и М3 като се гледат числата?

После щом М2 и М3 нарастват, което ще рече, че се увеличава депозитната маса в страната при търговските банки, защо нямаме АВТОМАТИЧНО нарастване на кредитната експанзия? Дори напротив, спадат М1, валутните резерви и Фискалния резерв!

Пример: За 2010 г. с над 3 млрд. лв ( рекордно ) нарастват депозитите в търг. банки, а кредитите са с едва около 3% ръст? Т.е. ръста на кредитите продължава да СПАДА и то яко! И то "само" вече над 2 години?

Та, нещо "теорията" яко издиша, която е представена в поста на Онуфрев? Дали е вярно, че който и М да вземем е едно и също? Ърмм?

Ето и моята теория с цифри:

Международни резерви на БНБ
                    17 458.6
                    23 346.1
                    24 864.8
                    25 267.1
                    25 380.1

Въпроса е има ли пряка и точна корелация между М2, М3 и резервите на БНБ? Само това питам? Мисля, че е очевадно!

И защо тогава това не корелира с М1? Демек, М1 спихва, а М2 и М3 рипат. Ебаси филма, а?

Асен също беше изтрещял да ми сравнява паричната маса с широките пари, демек М3 - добре, че поне млъкна.

От пасиви на БНБ съм ти болднал пак 2 питанки и питам: Кое е Фискалния резерв според теб?

Обясни ни го? Като чатнеш кое от двете е, после в лева ли е, и после БНБ ли го управлява, ще те питам как това число, което е около 20% от общите пасиви на БНБ, демек как Фискалния резерв се трансформира към Търговските банки под формата на електронни пари, а го управлява БНБ?

Та, тогава говори, че няма значение, че България не е в борд, Фиск-а нямал значение и .... "култовото" ти изказване - електронните и книжни пари нямат разлика по същество, а тя даже е законово регламентирана.

Затова и миналата година Правителството се чудеше как "управлението" на Фиск-а да бъдел пренасочен към Търг. банки. После имаше чиста кражба на 1.5 млрд. лева от Фиск-а взети от ... резерва на Здравна каса? В Здравна каса средствата пак ли са от ПЧИ в България, че да се "трансформират" в електронни пари автоматично по твоята теория? Или ги взеха от Фиск-а? Ако са ги взели от Фиск-а, къде са ПЧИ и електронните пари?

П.П. Иначе аз не отричам, че електронните пари влизат в паричната маса на БГ-стан, но не са еквивалент

Благодарско на подкрепилите ме бебета сладки! Чиърс!
                    Last edited by marandi; 16.02.2011, 06:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
                      Пазар няма, защото няма кредитиране. В момента, в който банките се осефериха и започнаха да пресяват внимателно кандидат ипотекарите, изведнъж се оказа, че едно 90% от кандидатите са абсолютно ненадеждни. Ако пуснат отново кредити "па-па-па", без обследване и без доказване на дохода, ела да видиш какво ще стане - опашки от глупаци пред банките и цени по 1000 Евро квадрата за 30-годишни вмирисани панели в Младост и Люлин
                      Грешиш. И да пуснат - вече никой не вярва че цените на НИ само ще растат.

Коментар

• Първоначално изпратено от low Разгледай мнение
                        Според мен в момента няма пазар на имоти просто стоят някакви оферти ако се навие някой да купи купува , банките предлагат кредити при убийствен размер на ГПР заедно с договори в който кредитоискателя няма никакви права а само задължение да плаща това което реши банката, ако пък си толкоеа накъл че решип да рефинансираш кредита то веднага те щавят с минимум 2 процента и все такива хубави неща. За това си мисля че докато положението е такова ше има оферти и измислена статистика за пазар на който я има 100 сделки за месец я не.
                        Пазар няма, защото няма кредитиране. В момента, в който банките се осефериха и започнаха да пресяват внимателно кандидат ипотекарите, изведнъж се оказа, че едно 90% от кандидатите са абсолютно ненадеждни. Ако пуснат отново кредити "па-па-па", без обследване и без доказване на дохода, ела да видиш какво ще стане - опашки от глупаци пред банките и цени по 1000 Евро квадрата за 30-годишни вмирисани панели в Младост и Люлин
                        Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                          Нищо добро за Бубарко и Зелето31!!!

Имотите продължават да падат плавно с 3-5% на месец...
                          Твоя потъва, щото велпапето на кашона, който обитаваш, се е размекнало от влагата

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                            Имаш най-общо казано два варианта:
                            Първият е да изтеглиш за тия 100 000 кредит. Вторият е да заработиш почти 200 000 лева, да си платиш данъците и след това да ти останат 100 000 да инвестираш (иначе знам, че среднстатистическия български мухльо данъците не го ловят ).
                            Всъщност вариантите са по-скоро 3, ако приемем че бизнеса със сигурност е печеливш.
                            Ако имаш 50К и ти трябват 100К за бизнес.
                            1. Можеш да чакаш да ги събереш. В този случай - данъците не са ти 50% (както ти намекваш), а освен това имаш лихви на наличния кеш.
                            2. Можеш да вземеш 50К кредит и заедно със твоите събрани вече кинти да си задвижиш бизнеса.
                            3. Можеш да вземеш 100К кредит и да оставиш 50К депозит като гаранция за кредита и за намаление на лихвения процент.

Ако тайминга не е от сериозно значение и можеш да си позволиш да събереш 50К за разумно време - първия вариант е по-изгоден в 99% от случаите.
                            Реалистичния вариант обаче е, че си има време подходящо за инвестиция, а парите не стигат.
                            Та сравняваме 2 и 3. Ама това "много ти пада лихвения процент" са празни приказки на пазара. Смята се с конкретни оферти и цифри. В общия случай варианта 2 е по-изгоден финансово.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                              Изобщо не си прав, ама като не си теглил кредит... Няма как да разбереш разликата... Ама какво ли разбирам аз пък...

За да разберете изгодите трябва да се мисли, а не да се плюе на ред...
                              Пример... имаш 50 000. Трябват ти още 100 000лв. за развиване на бизнес.
                              Имаш най-общо казано два варианта:
                              Първият е да изтеглиш за тия 100 000 кредит. Вторият е да заработиш почти 200 000 лева, да си платиш данъците и след това да ти останат 100 000 да инвестираш (иначе знам, че среднстатистическия български мухльо данъците не го ловят ). Мисля, че предимствата и недостатъците на двете схеми са ясни за средноинтелигентен човек. В първия получаваш финансирането ВЕДНАГА, инвестираш и ако ти е добър бизнеса започваш да печелиш. А при втория, бачкаш и плащаш лихвата (данъка) авансово.
                              А депозитната вноска от 50 000 лева е нещо като гаранция+активите на фирмата ти, а това сваля много лихвения ти % по кредита. Една проста сметка показва, че ако бизнеса е еднакво успешен и в двете схеми, кредита излиза по-изгоден и нещата се развиват по-бързо....
                              Но това няма нищо общо със "схемите", с които банките дерат средностатистическия български идиот за който най-успешната "инвестиция" е примерно GOLFа и златното ланче и бутилката закупена за 150лева в нощните клубове за футболисти .

Ама какво ли разбирам аз. Аз живота съм си го оправил и си кеся във форума, като няма какво да правя...
                              Най-общо имаш 4 (четири) варианта, ама не ти изнася да споменеш останалите два.
                              Трети: теглиш кредит, бизнесът е неуспешен, губиш залога по кредита, оставаш на улицата. В краен случай - пишеш по форумите от интернет клубовете.
                              Четвърти: Не теглиш кредит, защото нищо не разбираш от бизнес или икономическата среда не е подходяща за бизнес идеите ти. Не забогатяваш, но поне не дължиш и ризата на гърба си и не си останал на улицата.

П.П. Добре си си задал въпроса с разбирането ти.

Коментар

• Нищо добро за Бубарко и Зелето31!!!

Имотите продължават да падат плавно с 3-5% на месец...

Коментар

Working...
                                X