IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
    Бебе Люк,

нали това ти казах с предната случка, че не е проблем т'ва. Но имаше нЕкви дреболии по сделката дет' трябваше да се оправят, т.е. ремонтЯ.

И моето момче понеже на 5-6-ия път попадна на жилище от закъсали 'орица, дет' баМката им пили на главата вече и цената беше мега-атрактивна и той пак тръгна да се мята. И последно кат' говорихме с него му казах, заеби че цената е супер атрактивна, мястото и жилището ти харесват ( демек топ център с паркинг ), ама аз го гледам кат' конструкция и беше май ЕПК, не помня вече наистина и викам кой ще сменя ВиК-то и Ел-а или ко беше там по снимките дет' гледах и викам т'ва нещо защо ти ще го плащаш.

И оттам май той ми се обиди - хихи

П.П. Та, за тая сделка, за която говориш аз бих минал точно през ипотека наистина, щот' няма се притеснявам за тежести на отсрещната страна и става 'ноу интелигентно даже, но не всяка баМка го предлага и там пак трябва да се сравнява с параметрите по дълга, щот' зависи дали си бачкер, зависи какъв е срока, какво ще е оскъпяването и прочие ...

Т.е. смятам всичко и примерно за нея сделка мноу трудно успях да обясня, че 10 години за ипотека приемлив вариант. Нагоре вече става убийствено от гледна точка кой ще носи риска и оскъпяването и т.н.

Но всичко може, стига чиляк да има желание ...но аз се пазаря по всеки казус кат' тъпанар до дупка! То зат'ва ме и мразят всички по баМките, Застрахователите и т.н. - т.е. гледам си моя чиляк, ко ми пука коя шъ е баМката и прочие.

Бебе, шъ бягам че окъснях със задачите!
    Е тука е заровено кучето. Какво значи атрактивна цена? Предполагам, че е атракнивна за познатия ти, но от това следва, че тя е изключително неизгодна за някоя друга страна - в случая продавача с ипотека. В тази схема няма вълкът сит и агнето цяло. Та тука е и въпросът - защо след като е изключително неизгодна цената за продавача той ще продаде? Защо да не го остави на ЧСИ с явен търг? Така мислят според мен и повечето ипотекари - до дупка ако може

Със П.П.-то ти съм абсолютно съгласен. Обаче ако има ясни правила за такава схема. Ако като купувач се договаряш директно с банката чрез продавача, наистина мисля като теб, че вариянта е много добър. Обаче аз не знам да има правила някакви. За разлика от ЧСИ. Е, все пак това си е работа между 3 лица и може би не трябва да се регулира, но като се замисля, в този случай банката е силната страна и може да манипулира продавача, който е слабата страна, та може би трябва да има някакви правила, които да дадат някаква минимална защита на продавачите.

Аи поздрави и чиърс, по една болярска
    Last edited by luboil; 16.12.2011, 20:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
      Няма как да има отделен пазар за ипотекирани имоти. Те не се различават по нищо от неипотекираните, че да се обявяват отделно. Мотивацията на продавачите не може да се определи еднозначно. "Печалба" и "загуба" са относителни понятия. Познавам предприемач, когото кризата завари с обект на груб строеж с пикова себестойност. Успя да го довърши, но разпродаде апартаментите с 30% загуба. Което се оказа правилен ход, защото си освободи капитал и веднага започна нови обекти, но вече с доста по-ниска себестойност. Сега бизнесът му расте, работи без кредити и прави много продажби, докато другите на практика не работят.
      Относно примера с предприемача, който познаваш - тън мън няма - постъпил е най-правилно.

Ноооо, птичка пролет не прави. Още повече, че говорим за предприемач. Като контра ще те попитам защо тогава има толкова много обяви за продажби от ЧСИ? Щом има работещ пазар на имоти с ипотеки? Ами защото балъка, който е взел имот на 2000 евра квадрата след като е попаднал в капана на ипотеката, вероятността да попадне в капана на ЧСИ (да стигне до ЧСИ) е много голяма.

Относно това, че смяташ, че не има отделен пазар на ипотекирани имоти, не те разбирам. Щом има пазар за купуване на имоти с кредит, щом има пазар на различни локации, щом има пазар на ново и старо, защо да няма пазар на имоти с ипотека и на имоти без ипотека? Може би искаш да кажеш, че няма никаква разлика? Според мен има голяма разлика между продаване на имот с ипотека и имот без ипотека.

От друга страна ако влезеш в произволен сайт за имоти в колко от тях има отделен раздел за имоти с ипотека? Аз не съм срещал. А ако вземеш вестник и прочетеш обявите колко в тях ще пише, че се продава имот с ипотека? Аз лично съм виждал само 2 обяви. А ако се продава имот с ипотека, това означава, че вече собственика и банката са се разбрали. Защо обаче банките не обявяват открито, че се продава имот с тяхна ипотека? Нали колкото повече се разгласи, толкова по-вероятно е да има по-добра цена?

Та казвам, че според мен продажбите на ипотекирани имоти (дребни рибоци) са минимални. И всичките са с вътрешна инфо - или е човек на банката, или продавача и купувача се познават.

Тъй като си навътре в нещата, може ли да споделиш да кажем какъв процент от сделките са сделки с ипотекирани имоти, колко от предлаганите имоти са такива и въобще какъв е делът на тези имоти на бг пазара?

Ей, ама много въпроси зададох. Може и да не отговаряш

Коментар

Не им познавам пазара в Москва, но миналата седмица една московчанка ми разправяше, че за $500 може да се наеме скромно жилище в най-краен квартал. Тя дойде да купи малък апартамент за майка си, че жената е с астма и московския климат не и понася. Интересуваше се с колко пари на месец ще може майка и да живее тук нормално. Бабето получава около 300 евро пенсия и си правеше сметка да си даде апартамента в Москва под наем и така да пенсионерства тук "в рая", както сама се изрази.
        Виж ся,

твоята "московчанка" ти ги е говорела едни, а "моята" московчанка други и истината е нейде по "средата".

Аз не вярвам лапето да ме лъже, понеже да на зор и искат да го продадат, но не могат вече 2 години и то с 30% под пазарните цени.

П.П. Аз също не знаех, че при смесени бракове - жилището им го отнася държавата и дотам. Както и да е, да не занимаваме 'орицата с глупости - мислех, ако имаш някой контакт за там и сериозен човек, да житка нещата.

Щот' в момента, ако пукне майката дет' е женена за българин, а па раждала в България и ся лапето й се води "никаква" - то държавата им взима апартамента там. Бе, само с глупости се занимавам и чат-пат с жени, но това рускинче си го бива, макар, че говори по-добре български от мен. А, па какви проблеми й правят тук и не може да пътува из ЕС, не е истина. Та, аз й помагам, когато мога, ама смешна работа. Тя, родена тук и всички "врати" са й хлопнати. Както и да е ...

Чиърс!

Коментар

Винеров,

имам една девойка дет' от време на време "общуваме" с нея, но писана рускиня и имат хапартамент в Москва. В средно престижен квартал и се мъчат от 2 години да отикат хапартаментя.

По принцип хубав е квартала и имат наематели постоянно на 500$ са сега последните месечно. Дават го на 30% под пазарните им цени като цена за района и вече 2 години.

П.П. Ако може да удариш едно рамо с някой купувач и представлява интерес за тИбя подобно нещо, цъкни ми на лични, да видим к'во може се направи.

Поздрави и дръж матрьошките изкъсо - хихи
          Не им познавам пазара в Москва, но миналата седмица една московчанка ми разправяше, че за $500 може да се наеме скромно жилище в най-краен квартал. Тя дойде да купи малък апартамент за майка си, че жената е с астма и московския климат не и понася. Интересуваше се с колко пари на месец ще може майка и да живее тук нормално. Бабето получава около 300 евро пенсия и си правеше сметка да си даде апартамента в Москва под наем и така да пенсионерства тук "в рая", както сама се изрази.

Коментар

Привет и от мен! Ако щеш вярвай, но съм се затрупал с работа покрай рашъните, търча по 300-400 километра по крайбрежието почти всеки ден. Много добре пазаруват и колкото по-зле става в Русия, толкова по-добре за нас.

Договарянето с банката не е трудно. Всъщност са много сговорчиви и ако имат възможност да заменят потенциален лош длъжник с читав такъв, оказват пълно съдействие.

Браво!
            Успех.
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
              Според мен в БГ няма работещ пазар за ипотекирани имоти. Едно е ако си човек на банката и да имаш вътрешна инфо и подкрепа, също така и ако си познат с някой с ипотека, който иска да се оттърве. Тези два случая не са пазар на имоти с ипотеки.

Ще тикажа защо мисля, че в БГ няма такъв пазар. Причините са много прости, и колкото е по-просто нещо, толкова е по-истина.

Ако някой преди 5 г си е купил жилище за 100000 Е, и е взел 100К Е, като след 20 г ще трябва да е върнал 200К на банката за да заличи ипотеката (уточнявам, че работя с кръгли числа и на око, само за примера) и реши да се оттърве от имота и ипотеката.

За 5 години да кажем е върнал в банката 50К. Тръгва да продава имота, който преди 5 г е струвал 100К, а сега 50К. За колко да го продаде? За повече от 50К трудно. Ако го продаде за 50 К и 50К които е върнал в банката му остават още 100К за 15г да върне. Тука е и поставен въпросът ако успее да го продаде за 50К, с банката как ще се спазарят тези 50К какво ще погасят - лихви, главници. И в най-добрия случай за продавача, след продажбата ще има да връща още много пари.

Тука идва и народопсихологията на българина - как така ще продам на загуба - затова се стига и до СИ. От друга страна, българина не смята, че проблемът с неплащане на вноски е вързан с продажба. За нега това са съвсем различни неща и вместо да вземе бързо и адекватно решение да продаде дори и със загуба се стига до неплащане на вноски и до СИ.

Да погледнем и другата страна - купувач. Първо купувача откъде ще разбере за такива оферти (предполагам ще кажеш че ани-тата са за това), но после и идва и втората черта на народопсихологията - да купуваш вече ипотекиран имот ("аз да не съм луд" си казва бг-то). Така че не виждам въобще реален пазар на ипотекирани имоти в БГ.

Нооооо, мисля, че ако се въведат ясни и открити правил, този пазар би имал бъдеще в БГ.

Поздрави и на теб
              Няма как да има отделен пазар за ипотекирани имоти. Те не се различават по нищо от неипотекираните, че да се обявяват отделно. Мотивацията на продавачите не може да се определи еднозначно. "Печалба" и "загуба" са относителни понятия. Познавам предприемач, когото кризата завари с обект на груб строеж с пикова себестойност. Успя да го довърши, но разпродаде апартаментите с 30% загуба. Което се оказа правилен ход, защото си освободи капитал и веднага започна нови обекти, но вече с доста по-ниска себестойност. Сега бизнесът му расте, работи без кредити и прави много продажби, докато другите на практика не работят.

Коментар

Ей това е трудно осъществимо според мен.

Какво значи някой да изкупи задължението? Това е обвързано не само със желанието на купувача, а и с желанието на продавача. Ако можеш да ми кажеш едни параметри на такава сделка, при която собственик е купил имот да кажем преди 5 години с кредит от банка и сега го продаде на друг който да му изкупи дълга? Ама ако може и 3-те страни да са доволни от сделката
                Бебе Люк,

нали това ти казах с предната случка, че не е проблем т'ва. Но имаше нЕкви дреболии по сделката дет' трябваше да се оправят, т.е. ремонтЯ.

И моето момче понеже на 5-6-ия път попадна на жилище от закъсали 'орица, дет' баМката им пили на главата вече и цената беше мега-атрактивна и той пак тръгна да се мята. И последно кат' говорихме с него му казах, заеби че цената е супер атрактивна, мястото и жилището ти харесват ( демек топ център с паркинг ), ама аз го гледам кат' конструкция и беше май ЕПК, не помня вече наистина и викам кой ще сменя ВиК-то и Ел-а или ко беше там по снимките дет' гледах и викам т'ва нещо защо ти ще го плащаш.

И оттам май той ми се обиди - хихи

П.П. Та, за тая сделка, за която говориш аз бих минал точно през ипотека наистина, щот' няма се притеснявам за тежести на отсрещната страна и става 'ноу интелигентно даже, но не всяка баМка го предлага и там пак трябва да се сравнява с параметрите по дълга, щот' зависи дали си бачкер, зависи какъв е срока, какво ще е оскъпяването и прочие ...

Т.е. смятам всичко и примерно за нея сделка мноу трудно успях да обясня, че 10 години за ипотека приемлив вариант. Нагоре вече става убийствено от гледна точка кой ще носи риска и оскъпяването и т.н.

Но всичко може, стига чиляк да има желание ...но аз се пазаря по всеки казус кат' тъпанар до дупка! То зат'ва ме и мразят всички по баМките, Застрахователите и т.н. - т.е. гледам си моя чиляк, ко ми пука коя шъ е баМката и прочие.

Бебе, шъ бягам че окъснях със задачите!

Коментар

Привет и от мен! Ако щеш вярвай, но съм се затрупал с работа покрай рашъните, търча по 300-400 километра по крайбрежието почти всеки ден. Много добре пазаруват и колкото по-зле става в Русия, толкова по-добре за нас.

Договарянето с банката не е трудно. Всъщност са много сговорчиви и ако имат възможност да заменят потенциален лош длъжник с читав такъв, оказват пълно съдействие.
                  Винеров,

имам една девойка дет' от време на време "общуваме" с нея, но писана рускиня и имат хапартамент в Москва. В средно престижен квартал и се мъчат от 2 години да отикат хапартаментя.

По принцип хубав е квартала и имат наематели постоянно на 500$ са сега последните месечно. Дават го на 30% под пазарните им цени като цена за района и вече 2 години.

П.П. Ако може да удариш едно рамо с някой купувач и представлява интерес за тИбя подобно нещо, цъкни ми на лични, да видим к'во може се направи.

Поздрави и дръж матрьошките изкъсо - хихи

Коментар

Но подобни сделки са "нормални" отдавна, т.е. преди хлътне ипотекарят някой да му изкупи задължението към баМка Х и ако не е светнал на "червено" из ЦКР-то е още по-добре, щот' после става малко мазано.
                    Ей това е трудно осъществимо според мен.

Какво значи някой да изкупи задължението? Това е обвързано не само със желанието на купувача, а и с желанието на продавача. Ако можеш да ми кажеш едни параметри на такава сделка, при която собственик е купил имот да кажем преди 5 години с кредит от банка и сега го продаде на друг който да му изкупи дълга? Ама ако може и 3-те страни да са доволни от сделката

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                      Да - добър е !

Всеки блог който не съдържа копи-пейстнати статии , а е на база авторски разсъждения,е добър ...

ПС : Нали виждаш кво става тука в тоя форум - всеки кьопак който случайно е ударил кьоравото преди N-години ,си мисли че е крупен финансист до гроб . И обратно - други които избягват да се изявяват често , излиза че са пълни лешпери!
                      Благодаря, ако ти е харесал, но авторските права не са мои, а на инвестор-а и те нещо се направиха на интересни за жълти стинки и бяхме дотам

Т.е. ако някой ме излъже 1 път, аз после колко време да "ГО" чакам, за да се убедя дали ще ме лъже втори-трети-пети и т.н. път.

П.П. Разбирам ти идеята и имам сайтове къде ли не и то не само на БГ-стански, ама в БГ-стан рекламите плащат малко и не си струва да се прави т'ва поне за момента.

Много енергия, появява се поредния "спец" по "всичко", демек по нищо както преди малко и само хабиш енергия за глупости. Т.е. да обясняваш, че водата е мокра, небето е синьо и жените си имат тайни.

Безмислено е, та толкова и за "данъчния" рай на БГ-то

Коментар

Привет и от мен!

Според мен в БГ няма работещ пазар за ипотекирани имоти. Едно е ако си човек на банката и да имаш вътрешна инфо и подкрепа, също така и ако си познат с някой с ипотека, който иска да се оттърве. Тези два случая не са пазар на имоти с ипотеки.

Ще тикажа защо мисля, че в БГ няма такъв пазар. Причините са много прости, и колкото е по-просто нещо, толкова е по-истина.

Ако някой преди 5 г си е купил жилище за 100000 Е, и е взел 100К Е, като след 20 г ще трябва да е върнал 200К на банката за да заличи ипотеката (уточнявам, че работя с кръгли числа и на око, само за примера) и реши да се оттърве от имота и ипотеката.

За 5 години да кажем е върнал в банката 50К. Тръгва да продава имота, който преди 5 г е струвал 100К, а сега 50К. За колко да го продаде? За повече от 50К трудно. Ако го продаде за 50 К и 50К които е върнал в банката му остават още 100К за 15г да върне. Тука е и поставен въпросът ако успее да го продаде за 50К, с банката как ще се спазарят тези 50К какво ще погасят - лихви, главници. И в най-добрия случай за продавача, след продажбата ще има да връща още много пари.

Тука идва и народопсихологията на българина - как така ще продам на загуба - затова се стига и до СИ. От друга страна, българина не смята, че проблемът с неплащане на вноски е вързан с продажба. За нега това са съвсем различни неща и вместо да вземе бързо и адекватно решение да продаде дори и със загуба се стига до неплащане на вноски и до СИ.

Да погледнем и другата страна - купувач. Първо купувача откъде ще разбере за такива оферти (предполагам ще кажеш че ани-тата са за това), но после и идва и втората черта на народопсихологията - да купуваш вече ипотекиран имот ("аз да не съм луд" си казва бг-то). Така че не виждам въобще реален пазар на ипотекирани имоти в БГ.

Нооооо, мисля, че ако се въведат ясни и открити правил, този пазар би имал бъдеще в БГ.

Поздрави и на теб

Коментар

Бай Маранди,

не разбрах точно случая. Ако може по подробно да разясниш какви са връзките собственик с имот с ипотека - банка - желаещ да купи имот с ипотека? Как се процедира? Щото аз единствено се сещам ако 3-те страни се съберат на една маса и се договорят. Ама аз не съм чул досега някой да се е договарял с банка (освен големите риби, които са друга бира).
                          И какви са параметрите на новата ипотека на новия собственик? Банката му дава кредит като нов или му дава ипотека, която е остатъка от неплатеното от стария собственик?

Чиърс бат Маранди!
                          Офф ... ами има няколко схеми за сделка, но зависи кои са търговските баМки, щот' не всяка предлага подобна услуга да кажем и тогава тряя къпиш по хамалския вариант.

Но подобни сделки са "нормални" отдавна, т.е. преди хлътне ипотекарят някой да му изкупи задължението към баМка Х и ако не е светнал на "червено" из ЦКР-то е още по-добре, щот' после става малко мазано.

Коментар

.....
                            П.П.П. Допадна ли ти блога иначе? Нали така ни беше уговорката, само да кажеш ДА/НЕ, чат-пат, че винаги ме интересува обратната връзка?! Тук съм сериозен наистина - хихии ....
                            Да - добър е !

Всеки блог който не съдържа копи-пейстнати статии , а е на база авторски разсъждения,е добър ...Даже и тезата да е погрешна на първо четене или пък се окаже калпава след време - особено когато става дума за икономика шанса човек да "познае" е нулев ! Щото колкото читатели , толкова и различни мнения ...И тълпата няма как да надникне в главата на блогъра за да му прочете и най-задните мисли . Нито пък блогчо може да разконспирира неизвестно число души , за да им угоди предварително и да спИчели симпатии .

Според мен е добре да си спретнеш некво лично сайтче и там да си пишеш . И не се сещам в момента много сайтове които да предлагат БГ - фундаментални анализи, веротнъа причина за което е не в това че нямаме добри специалисти, а по скоро това че никой не вярва на родната статистика . В такава хлъзгава среда(от измислени числа) никой уважаващ себе си икономист ,няма да седне да анализира и прогнозира, само за да бъде бурно опроверган от (същите тия измислени цифри , но с обратен знак ) поне 3 пъти в годината !

ПС : Нали виждаш кво става тука в тоя форум - всеки кьопак който случайно е ударил кьоравото преди N-години ,си мисли че е крупен финансист до гроб . И обратно - други които избягват да се изявяват често , излиза че са пълни лешпери!

ПС2: Най-радостното е ,че Кризата на Системата ще приключи със смъртта на самата Система която беше изградена в " цивилизования свят" след Втората Световна Война. Лошото е обаче ,че Тя няма да завлече със себе си своите Създатели - които отдавна са мъртви (макар че ако имах възможност бих ги Възкресил за да се "насладят" тоя път на бавната си гибел .....) - а нейните сегашни глашатаи, които продължават да тръбят нон стоп ,че и "сега , пак ще е като преди" и до няколко месеца всичко ще отшуми .....
                            Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

Предполагам, че е така, а и така е най-достоверно. Но този процес не знам да е описан със закон, така че според мен е доста ...неприятен, и надали има много желаещи за такава схема. Изключва вътрешни за банката лица - нал ме разбираш!

Привет Винерски, отдавна не съм те чувал!

Коментар

Технически и юридически не е сложно, но въпросът е колко дължи на банката и дали продажбата ще му покрие дълга. Ако е така, банката ще свали ипотеката. Ако обаче не стигат парите, е въпрос на преговори с банката. Може и да се разберат на "пито-платено".
                                Предполагам, че е така, а и така е най-достоверно. Но този процес не знам да е описан със закон, така че според мен е доста ...неприятен, и надали има много желаещи за такава схема. Изключва вътрешни за банката лица - нал ме разбираш!

Привет Винерски, отдавна не съм те чувал!

Коментар

Working...
                                X