If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
1000 евра си е нищо за хубав квартал в европейска столица. Догодина очаквам як Ъп като паднат лихвите и Европа почне да се отърсва от рецесията. Ще наскочат пак много иностранци.
Направих си малко статистика какво се предлага в имот.бг за "Лозенец":
- 36 бр. едностайни със средна цена 925 евро/кв.м
- 419 бр. двустайни със средна цена 999 евро/кв.м
- 936 бр. тристайни със средна цена 1 083 евро/кв.м
- 297 бр. четиристайни със средна цена 1 085 евро/кв.м
- 94 бр. многостайни със средна цена 1 093 евро/кв.м
- 161 бр. мезонети със средна цена 1 013 евро/кв.м
- 73 бр. етаж от къща със средна цена 1 356 евро/кв.м
Общо се предлагат 2 016 имота!
Да приемем, че 25% са дублирани обяви - стават 1 512 бр.
И това е само в един квартал. А купувачи на практика липсват.
Явно продавачите не искат да продават - чакат да се върне 2008 г. изглежда.
Дали ще дочакат??
1000 евра си е нищо за хубав квартал в европейска столица. Догодина очаквам як Ъп като паднат лихвите и Европа почне да се отърсва от рецесията. Ще наскочат пак много иностранци.
Дали ще дочакат??
По-скоро 75% са дублирани, ама нейсе...
От тази извадка ясно си личи манталитета на продаващите. Основно правило в търговията е, че щом се качва количеството, пада единичната цена. Само при имотите това не важи и тристайният е с по-скъп квадратен метър от на гарсониерата.
Логиката е, че щом някой има пари за по-голям апартамент, значи е баровец, следователно ще му надуем цената, та да види хубаво ли е.
Няма да се оправим...
Дали ще дочакат??
"Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!
Още само като мернах заглавието и се досетих, че може да е сред строителите не преценили възможностите си и оптималната печалба от локацията. Никакъв swot анализ, никаква дългосрочна визия. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1522751
Жалко за семейството му!
Пояснения по червения шрифт
Става въпрос за брат и сестра, къщата е преписана на брата, като негово задължение е да гледа родителя си. Аз нямам нищо общо със ситуацията, искам само да помогна на ощетената страна.
Относно синия цвят, не знам при какви условия е направено това преписване срещу гледане, но моята логика е, че ако са можели да продадат, ипотекират и тн. въпросната къща без съгласието на собственика докато той е жив щяха да го направят. В момента човекът е подложен на психически тормоз и заплахи.
Ако разбирам правилно в конкретната ситуация най добрият вариант е този в зеленото, трябва явно да си видят как е оформено документално това преписване срещу гледане.
Явно не си наясно със ситуацията наистина. Щом сямташ, че къщата не е тяхна, а все още на стареца то може да е сключен договор за издръжка и гледане, като имота все още не е прехвърлен, а това ще стане след определен срок предвиден в договора. Както ти каза bpst всичките му там тънкости трябва да са описани в договора.
Ако под "преписана" имаш предвид, че има някакво завещание. Завещанието е разпореждане с имуществото за след смъртта. Няма как то да е под условието - завещавам ти имота си ако докато умра ме гледаш и издържаш.
Ако наистина смяташ, че има нужда от помощ човека просто отиваш в полицията и им обясняваш за какво иде реч. Те знаят какво да направят.
Става въпрос за брат и сестра, къщата е преписана на брата, като негово задължение е да гледа родителя си. Аз нямам нищо общо със ситуацията, искам само да помогна на ощетената страна.
Относно синия цвят, не знам при какви условия е направено това преписване срещу гледане, но моята логика е, че ако са можели да продадат, ипотекират и тн. въпросната къща без съгласието на собственика докато той е жив щяха да го направят. В момента човекът е подложен на психически тормоз и заплахи.
Ако разбирам правилно в конкретната ситуация най добрият вариант е този в зеленото, трябва явно да си видят как е оформено документално това преписване срещу гледане.
В нотариалния акт за продажба срещу гледане и издръжка обикновенно е записано, че родителя има право да обитава имота или помещение в него. В този случай без съгласието на родителя имота не може да се ипотекира и продава! Ако имота е дарен безусловно - няма проблеми да бъде ипотекиран или продаван.
"Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!
Какво трябва да се разбира под "Имаме една къща преписана срещу гледане?".
- имате договор за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка и гледане
Да, може да ипотекираш имота, той вече е твой. Може включително да го продадеш и пр. Трябва обаче да изпълняваш задълженията си по договора свързани с гледането (тука вече допълнителните договорки са ограничавани единствено от закона и фантазията) иначе договора подлежи на разваляне. Видно от въпросите ти (иначе нямаше да ги задаваш ) такъв договор най-вероятно няма. Още повече казваш "без съгласието на собственикът й /човекът е жив и здрав/". Сигурен съм, че ако имота ти беше прехвърлен по такъв договор, щеше да знаеш ако си станал собственик.
- имате изготвено завещание, в което вие сте заветник - т.е. посочен да получите конкретна част от имуществото
Тогава все още не си собственик на имота и ще трябва да се грижиш за собственика до .... сещаш се, защото във всеки един момент може да промени завещанието си. В такъв случаи тъй като не си собственик на имота няма и как да го ипотекираш.
- имате някаква устна уговорка, включително по многовековния пример на Хан Кубрат, собственика събрал наследниците и тъпчейки съчки в печката тип "Чудо" разпределя имуществото и е определил на вас заветния имот но само ако се грижите за него.
Смятай, че просто сте си поприказвали
Още еди въпрос има, спешно ми е затова пиша тук / нотариусите не работят вече /
Имаме една къща преписана срещу гледане. Възможно ли е да бъде ипотекирана без съгласието на собственикът й /човекът е жив и здрав/?
Можем ли да обявим преписването за нищожно, защото няма гледане, а именно това е причината за преписването?
Възможно ли е ако има ипотека при тези условия по-някакъв начин да бъде развалена/ тук си мисля, че задавам риторичен въпрос/ ?
Благодаря!
Какво трябва да се разбира под "Имаме една къща преписана срещу гледане?".
- имате договор за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка и гледане
Да, може да ипотекираш имота, той вече е твой. Може включително да го продадеш и пр. Трябва обаче да изпълняваш задълженията си по договора свързани с гледането (тука вече допълнителните договорки са ограничавани единствено от закона и фантазията) иначе договора подлежи на разваляне. Видно от въпросите ти (иначе нямаше да ги задаваш ) такъв договор най-вероятно няма. Още повече казваш "без съгласието на собственикът й /човекът е жив и здрав/". Сигурен съм, че ако имота ти беше прехвърлен по такъв договор, щеше да знаеш ако си станал собственик.
- имате изготвено завещание, в което вие сте заветник - т.е. посочен да получите конкретна част от имуществото
Тогава все още не си собственик на имота и ще трябва да се грижиш за собственика до .... сещаш се, защото във всеки един момент може да промени завещанието си. В такъв случаи тъй като не си собственик на имота няма и как да го ипотекираш.
- имате някаква устна уговорка, включително по многовековния пример на Хан Кубрат, собственика събрал наследниците и тъпчейки съчки в печката тип "Чудо" разпределя имуществото и е определил на вас заветния имот но само ако се грижите за него.
Смятай, че просто сте си поприказвали
1. След като къщата е приписана собсвеникът вече не е собственик.
2. На теория е възможно да бъде ипотекирана, но не знам дали банките дават ипотеки срещу имот с тежести(вероятно старият собсвеник има право на ползване).
3. Докато старият собственик е жив не виждам как трето лице може да развали приписването(може би да го изкарате луд или нещо такова).
4. И най-важното, консултирай се с адвокат или ако ти е толкова спешно потърси форум с юристи.
А, ако самото лице желае да промени преписването, защото не е изпълнявано условието? Смятам, че, ако лицето желае е възможно / не съм юрист/
Коментар