IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Ако едно жилище струва 250 хиляди и се тегли кредит от 200 хиляди, то за 20 години вноската ще е по 1050 лв на месец. Ако имаме семейство с две средни заплати по 2000 лв,това са 4000 лв приходи на месец.Дори и с 300 лв да се повиши вноската, пак банката няма да откаже кредит. Още повече заплатите постоянно ще растат.
    Миро пропускаш една камара неща

Това което си написал е идеалният случай но това са не повече от 50% от получаващите до момента кредит. Хора като тях и в бъдеще ще получават кредит без проблем

От тук на там вече се започва

единият или двамата не се осигурява на реалната заплата

единия или двамата са фирмаджии които крият приходи и не плащат данък на реалните си доходи

Вече са теглили кредити за автомобили телефони и плащат по 1000лв на месец по лизинги

Иначе ми харесва как почваш да мислиш от теб ще стане добър повишител
    Last edited by 6000; 03.03.2023, 11:03.

Коментар

• Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

Първо Миро визира хора желаещи да купят

Второ купувачите не сравняват вноска/наем а сравняват главница-лихва/наем даже няма и да си правя труда да ти обяснявам защо

Трето ще бъдеш много изненадан че сигурно в над 80% от случаите те са теглили заем въпреки че вноската им е била по висока от наема

Явно не разбираш какво движи този пазар и не случайно прогнозите са ти грешни вече толкова години
      Бивши колеги, които са карали под наем няколко години по време на растящ пазар, са ми споделяли, че жестоко съжаляват.

Постоянно смятат как са пропилели 2-3години под наем и когато са се решили да вземат, купуват за капак с 50% по-скъпо. Та с бакалски сметки викат, че вместо да имат на 1/4 изплатен апартамент, заради чакане го купуват, хем по-скъпо, хем част от парите са отишли за наеми.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

100 лева повече по кредита,50 лева повече за сметките за телеком услуги,100 лева повече за това,100 лева за друго така се прави сметката,защото тия 100 лева се умножават от масовото поскъпване на всичко дето се сетиш
        Каврък всичко опира до приоритети

Факт е че имотите заедно с образованието на децата са приоритет номер 1 за българите

Погледни ти колко енергия си хвърли през тези години точно в името на това да купиш имот

Коментар

• Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

Миро отдавна не бях чел нещо що годе смислено от тебе но пропускаш някои детайли

Прав си за това че 100-200лв не бутат желаещите за собствен дом

Това коет пропускаш е че цените са доста високи и с увеличените лихви много от желаещите банките ще ги отхвърлят защото няма да покриват техните изисквания, достатъчно е банките да спрат да дават ипотечен + потребителски за разликата и това пак ще се отрази на продажбите

Запазването на що годе ниски лихви + неистовото желане на българите за собствен имот крепи пазара вече 1 година, когато първото се промени чуствително над възможностите на българите то цените наистина ще паднат
          Ако едно жилище струва 250 хиляди и се тегли кредит от 200 хиляди, то за 20 години вноската ще е по 1050 лв на месец. Ако имаме семейство с две средни заплати по 2000 лв,това са 4000 лв приходи на месец.Дори и с 300 лв да се повиши вноската, пак банката няма да откаже кредит. Още повече заплатите постоянно ще растат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
            Убягва ти разликата в мисленето за различните места. Това първо! Има немалко хора в Сф, които са тук за да работят, за да изкарват пари, но не планират да живеят постоянно. Същевременно Сф е най-скъпия пазар, което го прави и най-зависим от ипотечни кредити! Нали излезе статията, където ясно беше казано, че НАД ПОЛОВИНАТА от сделките в Сф /заради високите цени/ се сключват с ипотеч. кредит, което го няма никъде другаде в страната! Съответно много хора правят сравнението "Вноска / Наем" - и ако наемът е по-нисък не се юрват да теглят... ако вноската стане по-ниска - тогава вече се замислят дали да купуват и т.н.

Лесно мога да ти направя един бърз сравнителен анализ на средните стойности към днешна дата /а числата сами говорят/, ама имам и др. ангажименти в момента.....

Първо Миро визира хора желаещи да купят

Второ купувачите не сравняват вноска/наем а сравняват главница-лихва/наем даже няма и да си правя труда да ти обяснявам защо

Трето ще бъдеш много изненадан че сигурно в над 80% от случаите те са теглили заем въпреки че вноската им е била по висока от наема

Явно не разбираш какво движи този пазар и не случайно прогнозите са ти грешни вече толкова години

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

Не си губете времето да спорите с тоя миро-дес - той е тъп; човекът няма дори базови икономически и финансови познания - в темата за минималната заплата беше писъл пълни глупости - като например, че работодателите и предприемачите щели да извадят пари от джоба си, с тях да платят увеличението на минималните заплати на работниците...

От десетилетия се знае, че повишението на лихвите по кредитите удря пряко имотния пазар, който е тотално зависим от кредитирането...
              Тъпа е майка ти,че те е родила,боклук нещастен.
              Естествено, че работодателите ще плащат по-високи данъци и осигуровки при повишаване на МРЗ. Не случайно и сега реват като вдовици за хуй ,че се повишава МРЗ.Като си неграмотен поне се информирай каква е реакцията на работодателите при повишаване на МРЗ.
              Last edited by mirodes; 03.03.2023, 10:56.

Коментар

Убягва ти разликата в мисленето за различните места. Това първо! Има немалко хора в Сф, които са тук за да работят, за да изкарват пари, но не планират да живеят постоянно. Същевременно Сф е най-скъпия пазар, което го прави и най-зависим от ипотечни кредити! Нали излезе статията, където ясно беше казано, че НАД ПОЛОВИНАТА от сделките в Сф /заради високите цени/ се сключват с ипотеч. кредит, което го няма никъде другаде в страната! Съответно много хора правят сравнението "Вноска / Наем" - и ако наемът е по-нисък не се юрват да теглят... ако вноската стане по-ниска - тогава вече се замислят дали да купуват и т.н.

Лесно мога да ти направя един бърз сравнителен анализ на средните стойности към днешна дата /а числата сами говорят/, ама имам и др. ангажименти в момента.....
                Не си губете времето да спорите с тоя миро-дес - той е тъп; човекът няма дори базови икономически и финансови познания - в темата за минималната заплата беше писъл пълни глупости - като например, че работодателите и предприемачите щели да извадят пари от джоба си, с тях да платят увеличението на минималните заплати на работниците...

От десетилетия се знае, че повишението на лихвите по кредитите удря пряко имотния пазар, който е тотално зависим от кредитирането...
                ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

Никъде по света няма такова съотношение наем цена на жилище,съответно вноска по ипотечен кредит, като в България. Т.е в България е много по-изгодно да се живее под наем.И въпреки това както казваш половината сделки за покупка се сключват с ипотечни кредити. Така че явно има хора,които предпочитат да закупят жилище вместо да живеят под наем,въпреки че под наем е много по-изгодно.И повишаване с 100 лв на вноската по ипотечният кредит няма да ги откаже от тия им намерения.
                  П.п-не съм повишител,но ви казвам, че лихвите по кредитите няма да окажат голямо влияние върху желанието да се вземе кредит. Имай предвид, че ако се понижат цените това ще доведе до по-ниска вноска по кредита, щото не е едно и също да си теглил 200 хиляди или 300 хиляди.

Коментар

Ако имах нужда от жилище за семейството ми изобщо нямаше да ме бъркат 100 лв в повече като вноска по кредита. Още повече в едно семейство влизат две заплати. Защо смяташ, че някой ще го притеснят 100,дори 200 лв в повече вноска по кредит при повишаване на лихвите?
                    Миро отдавна не бях чел нещо що годе смислено от тебе но пропускаш някои детайли

Прав си за това че 100-200лв не бутат желаещите за собствен дом

Това коет пропускаш е че цените са доста високи и с увеличените лихви много от желаещите банките ще ги отхвърлят защото няма да покриват техните изисквания, достатъчно е банките да спрат да дават ипотечен + потребителски за разликата и това пак ще се отрази на продажбите

Запазването на що годе ниски лихви + неистовото желане на българите за собствен имот крепи пазара вече 1 година, когато първото се промени чуствително над възможностите на българите то цените наистина ще паднат

Коментар

Ако имах нужда от жилище за семейството ми изобщо нямаше да ме бъркат 100 лв в повече като вноска по кредита. Още повече в едно семейство влизат две заплати. Защо смяташ, че някой ще го притеснят 100,дори 200 лв в повече вноска по кредит при повишаване на лихвите?
                      100 лева повече по кредита,50 лева повече за сметките за телеком услуги,100 лева повече за това,100 лева за друго така се прави сметката,защото тия 100 лева се умножават от масовото поскъпване на всичко дето се сетиш

Коментар

Коментар

За какво я четеш тогава тая тема, ако и това още не си разбрал?!
                          Ся да си губя време да ти разяснявам........

АЙДЕ, ЧЕСТИТ 3-ти МАРТ !!!

Коментар

Не знам защо някои хора във форума смятат,че размера на лихвите по ипотечните кредити ще окаже съществено влияние на покупката на имоти. Ами на който му трябва жилище ще тегли ипотечен кредит и няма да го бърка чак толкова дали плаща с 100 или 200 лв повече на месец вноска. Още повече заплатите постоянно се вдигат...
                            За какво я четеш тогава тая тема, ако и това още не си разбрал?!
                            Ся да си губя време да ти разяснявам........

АЙДЕ, ЧЕСТИТ 3-ти МАРТ !!!

Коментар

• Citigroup Cuts Hundreds of Jobs, Including in Investment Banking and Mortgage Units

https://www.bloomberg.com/news/artic...uverify%20wall

Коментар

• Не знам защо някои хора във форума смятат,че размера на лихвите по ипотечните кредити ще окаже съществено влияние на покупката на имоти. Ами на който му трябва жилище ще тегли ипотечен кредит и няма да го бърка чак толкова дали плаща с 100 или 200 лв повече на месец вноска. Още повече заплатите постоянно се вдигат.
                                Много по-голямо влияние ще окажат демографския срив, строежът на нови жилища и желанието да се купуват имоти като инвестиция. Само в София населението във възрастта до 24 години е с 200 хиляди по-малко от това във възрастта 25-49г.Като в първите влизат и студентите,а много студенти след завършването на университет не остават в София .Така че ще има много по-малко потенциални купувачи в следващите години .Освен това жилища продължават да се строят с бясни темпове. И както се вижда има и застой при покупката на имоти,което означава, че няма вече чак такъв наплив да се влагат спестените пари в тухли и бетон.
                                Така че тия три фактора в съвкупност ще доведат до понижаване на цените на имотите, а не повишаване на лихвите по кредитите.Което и трудно ще стане при положение, че банките са пълни с пари и всяка гледа да дава повече кредити.

Коментар

Working...
                                X