Има ли някакво логично обяснение на това?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВсъщност единственото (леко) неудобство е, че се случва точно преди Джеромдан (това е седмицата преди Джорджевдан), в която има риск капачките на коленете на шефа на Фед да не издържат, да омекнат и той да не вдигне лихвите с очакваните 0.25% и мишУето Джери-бой да вземе по случаЕност да познае, че с вдигането всичко е приключило!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВсъщност единственото (леко) неудобство е, че се случва точно преди Джеромдан (това е седмицата преди Джорджевдан), в която има риск капачките на коленете на шефа на Фед да не издържат, да омекнат и той да не вдигне лихвите с очакваните 0.25% и мишУето Джери-бой да вземе по случаЕност да познае, че с вдигането всичко е приключило!препоръка е
Коментар
-
Всъщност единственото (леко) неудобство е, че се случва точно преди Джеромдан (това е седмицата преди Джорджевдан), в която има риск капачките на коленете на шефа на Фед да не издържат, да омекнат и той да не вдигне лихвите с очакваните 0.25% и мишУето Джери-бой да вземе по случаЕност да познае, че с вдигането всичко е приключило!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеТова сме го дъвкали толкова пъти...... чукни за Софето при среден размер 235 хил. /към ноември 2022, т.е. към днешна дата е дори малко отгоре/ как се променя вноската (и най-вече какъв ТОТАЛ ще върнеш), отделно дори с 240 хил. лв. какво читаво ще вземеш!?
Вноската скача с 350 лв. но ако си в началото на кредита накрая ще си върнал едни 100 хил. лв. повече!
2015-та стар три-четиристаен в Гео Милев можеше да се купи на около 100 000 евро на около 4-4.5% лихва;
2016-та ново строителство във Витоша(частта непосредствено до Зоопарка) тристайни вървяха по около 90к евро;
2017-та в Хладилника (под Парадайс, над не е, а е Кръстова вада) тристайни излизаха на обява за около 130к -- 140к евро. И т.н
За пример -- Хладилника в момента няма тристаен читав за под 300к евро.
Искам да кажа, че ако смяташ ипотека от 300 000 -- 400 000 лева с покачващи се лихви разликата процент/вноска е доста голяма, но ако си тръгнал от ниска база като горепосочените цени -- едно ударно повишение на лихвите дори и с три процента трудно ще те бутне. Това е!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВ бизнеса има 3 типа играчи!
- Такива, които виждат промените и реагират!
- Такива, които виждат промените, но не реагират!
- Такива, които не реагират, защото не виждат промените!
Вергил визира последните две групи играчи, защото те са мнозинството.
(макар и емоционално обременени в решенията си - някои от тях)
предизвестие за освобождаване на квартирата
или за вдигане на наема
ако искаш да комуникираш с него
трябва малко да опростиш изреченията
и вкарвай по някое междуметиепрепоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
Ти изразяваш твоето мнение. Аз го споделям.Но масовият българин мисли, че цените на имотите няма как да падат.Затова ще тегли кредит.
Тая вяра в ценността на недвижимите имоти на българите е мистична.И при нея логиката отсъства.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеАми тегли!
Някои житейски уроци затова са толкова скъпи - защото се научават по трудния начин...
Ако аз съм изправен в момента пред подобена дилема (и имам парите да речем само за 2-стаен в града) - при тия ниски наеми директно бих наел 3-стаен, за да ни е широко, докато се очертае ясно накъде ще върви пазара и до 1 год. скачам - дали на по-тесен 2-стаен или на 3-стаен... ще си проличи?
Ако пък моите доходи са решаващи и работя дистанционно - директно къща (ако ще и с малка ипотека) в някое прилично и поддържано село близо до голям град. Пък чаветата като пораснат - нека нарочно им е тясно (или селско), за да хващат по-рано по белия свят... това е!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеНямам предвид тия,които купуват жилища като инвестиция,а тия,които купуват, за да живеят в тях. В тоя случай пазарната логика не е водеща.
Втората група е най-интересната - а именно ТЕЗИ, КОИТО ВИЖДАТ ПРОМЕНИТЕ, НО НЕ РЕАГИРАТ!
Тук също влизат Пена & Вуте, ако приемем, че Вуте има една идея малко повече акъл и все пак се е ориентирал в пазара, но въпреки вдигащите се лихви, въпреки падащите цени - те "не реагират" на пазарните промени, А ВЪПРЕКИ ВЛОШАВАЩИТЕ СЕ УСЛОВИЯ ТЕ КУПУВАТ, защото им е дошло до гуша да търпят натякванията на тъста и тъщата! Така сега по-ясен ли съм?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеНямам предвид тия,които купуват жилища като инвестиция,а тия,които купуват, за да живеят в тях. В тоя случай пазарната логика не е водеща.
Честно казано и аз да бях без жилище както съм семеен и с две деца, и аз щях да тегля ипотечен кредит .По-добре, отколкото да живеят децата под наем.
Някои житейски уроци затова са толкова скъпи - защото се научават по трудния начин...
Ако аз съм изправен в момента пред подобена дилема (и имам парите да речем само за 2-стаен в града) - при тия ниски наеми директно бих наел 3-стаен, за да ни е широко, докато се очертае ясно накъде ще върви пазара и до 1 год. скачам - дали на по-тесен 2-стаен или на 3-стаен... ще си проличи?
Ако пък моите доходи са решаващи и работя дистанционно - директно къща (ако ще и с малка ипотека) в някое прилично и поддържано село близо до голям град. Пък чаветата като пораснат - нека нарочно им е тясно (или селско), за да хващат по-рано по белия свят... това е!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеВ бизнеса има 3 типа играчи!
Честно казано и аз да бях без жилище както съм семеен и с две деца, и аз щях да тегля ипотечен кредит .По-добре, отколкото да живеят децата под наем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеТи изразяваш твоето мнение. Аз го споделям.Но масовият българин мисли, че цените на имотите няма как да падат.Затова ще тегли кредит.
Като вижда ,че се качват лихвите по кредитите ,а имотите същевременно падат и навсякъде се говори за криза,ще си каже "Аве аз какво ще им пълна гушата,я да изчакам"
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеЗависи в какъв икономически цикъл сме......
...... само най-големия глупак ще тегли кредит или купува имот !
Особедно и при покачващи се лихви по кредита +падащи цени на "имота" .
Коментар
Коментар