IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наследници след смърт

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tuti 69
    Аз пък доколкото разбирам въпроса на Мите е ако сестрите искат да продадат апартамента, а те и брат му не искат какво става.
    Мите, първи вариант - вие не искате, обаче сестрите завеждат дело за съдебна делба. Тогава дори вие да не ходите на делото, ще го забавите за известно време, но карайния ефект ще бъде, че оценител ще оцени апартамента, съда съгласно вашите части (казаните отДжоан) ще ви присъди съответните суми, сестрите ще ви ги платят по специално открити на ваше име банкови сметки (ако вие откажете да ги получите и се криете) и апартамента става изцяло техен и те ще могат да си се разпореждат с него както решат, защото той ще стане 100 % техен.
    Втори вариант - вие не искате, на сестрите не им се разправя със съдебна делба (това може да се проточи и 2-3-5 години). Тогава дори да намерят купувачи, първо, тъй като сте съсобственици трябва да го предложет на вас(техните идеални части) и ако вие не се съгласите да ги купите чак тогава могат и то на същата цена, която са указали на вас да прода дат, но само своите идеални части. Вашите части (по 1/8 на теб и на брат ти) не могат по никакъв начин, освен чрез съд. делба да придобият или да продадат на друг, освен ако и вие не сте съгласни да се продава целия апартамент.
    Дори да намерят някой и да минат тази процедура, едва ли има нормален", който би купил не целия апартамент, а 6/8 от него. Ако обаче купувача е от "ония" батковци, нещата стоят по друг начин, ако разбираш какво искам да кажа. Че може гипсиран да отидеш при нотариуса после да се подпишеш за твоята част и да получиш потупване по рамото вместо пари....
    Иначе, ако се разберете, може и нищо да не правите (в смисъл да правите доброволна делба дори), а като решите (за което да сте съгласни всички 4 в момента собственици) да продавате, просто отивате всички заедно при ностариус като продавачи и всеки си получава съгласно притежаваната от него част, част от продажната цена. Демек можете да им кажете, ами ние сме съгласни да продадем, обаче ако получим еди каква си цена за апратамента, ако намерите купувач-действайте, подгответе документи и всичко, ние идваме и подписваме при нотариуса.
    по горе ти казах какво могат сестирте да предприемат.
    Само да вметна, че Митко и брат му имат по 1/6, а не по 1/8 от имота. Другото си е така.

Коментар

• Митко,

polki и tuti са ти дали изчерпателен отговор. Също така наистина е хубаво адвокат да разгледа всички документи, може да има нещо, което ти си пропуснал (може да не го смяташ за важно или просто недовидял), което да даде друг развой на събитията. Само да те предупредя, че много зависи и от адвоката, при който отидете, в смисъл, че не всички са компетентни или ако са, нямат интерес да кажат "не се занимавайте с дела", защото това им е хляба. Т.е., все пак имайте едно наум и за съвета на адвоката.

И аз споделям мнението, че ако всичко е така, както го описваш и няма няккави допълнителни обстоятелства, е най-добре да се разберете със сестрите доброволно, да продадете на пазарна цена и да си разделите парите според дяловете. И те, като собственици на по-голям дял, да тичат по продажбата (щото си е хамалогия). Ако се разберете да го държите, тогава ще стане по-сложно, защото имота иска поддръжка, а вашето е орташко на 4 собственици и знаеш приказката за орташкото.

Това е, успех, каквото и да решите!

П.П. polki e прав, жена съм, но това не пречи да бъда наречена "приятел"

П.П.П. Сетих се и друго - явно има семейна драма при вас, случват се такива неща, но не съдете прекалено строго баща ви специално за този имот, защото ако се беше случило той да преживее мащехата ви (тоест тя да почине преди него), сега вие щяхте да сте с по 1/3, а нейните дъщери с по 1/6. Така било писано.

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko
        Мисля ,че по закон Митко-пелето и брат му имат право на по 1/12 от апартамента.
        тц , Joan правилно е направила сметките , но все пак е хубаво адвокат да разгледа документите
        fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Мисля ,че по закон Митко-пелето и брат му имат право на по 1/12 от апартамента.

Коментар

• Аз пък доколкото разбирам въпроса на Мите е ако сестрите искат да продадат апартамента, а те и брат му не искат какво става.
            Мите, първи вариант - вие не искате, обаче сестрите завеждат дело за съдебна делба. Тогава дори вие да не ходите на делото, ще го забавите за известно време, но карайния ефект ще бъде, че оценител ще оцени апартамента, съда съгласно вашите части (казаните отДжоан) ще ви присъди съответните суми, сестрите ще ви ги платят по специално открити на ваше име банкови сметки (ако вие откажете да ги получите и се криете) и апартамента става изцяло техен и те ще могат да си се разпореждат с него както решат, защото той ще стане 100 % техен.
            Втори вариант - вие не искате, на сестрите не им се разправя със съдебна делба (това може да се проточи и 2-3-5 години). Тогава дори да намерят купувачи, първо, тъй като сте съсобственици трябва да го предложет на вас(техните идеални части) и ако вие не се съгласите да ги купите чак тогава могат и то на същата цена, която са указали на вас да прода дат, но само своите идеални части. Вашите части (по 1/8 на теб и на брат ти) не могат по никакъв начин, освен чрез съд. делба да придобият или да продадат на друг, освен ако и вие не сте съгласни да се продава целия апартамент.
            Дори да намерят някой и да минат тази процедура, едва ли има нормален", който би купил не целия апартамент, а 6/8 от него. Ако обаче купувача е от "ония" батковци, нещата стоят по друг начин, ако разбираш какво искам да кажа. Че може гипсиран да отидеш при нотариуса после да се подпишеш за твоята част и да получиш потупване по рамото вместо пари....
            Иначе, ако се разберете, може и нищо да не правите (в смисъл да правите доброволна делба дори), а като решите (за което да сте съгласни всички 4 в момента собственици) да продавате, просто отивате всички заедно при ностариус като продавачи и всеки си получава съгласно притежаваната от него част, част от продажната цена. Демек можете да им кажете, ами ние сме съгласни да продадем, обаче ако получим еди каква си цена за апратамента, ако намерите купувач-действайте, подгответе документи и всичко, ние идваме и подписваме при нотариуса.
            по горе ти казах какво могат сестирте да предприемат.

Коментар

• Re: моя проблем

Първоначално изпратено от митко-пелето
              Благодаря ти и на теб приятелю за изключително компетентния отговор,но какво да се прави това е истината за съжеление аз така или иначе не съм видял нищо от баща ми така че здраве да е ,но искам да те попитам още нещо по този казус.Аз и брат ми ако не искаме да се продава апартамента при това положение кои губи или печели от това дане искаме имота да не се продава,защото ние имаме минимален дял няма смисъл тогава от толкова тичане и разправий,а просто да си стои и да чакаме по добри времена примерно.
              Мите , Joan е жена

Искаш или не искаш , ако сестрите решат могат без твое съгласие да го придобият. Завеждат едно дело за придобиване на основно за тях жилище в съда, доказват , че това им е основно жилище а вие никога не сте живели там, поканва се оценител който да оцени апартамента и въз основа на дяловите ви изплащат %-тите. Делото си върви и дори не е необходимо ти да присъстваш на него и не е необходимо и адвокат да наемаш. Накрая от твоя дял съда ще удържи суми за разходите на съда по делбата и за оценителите. Няма какво да чакаш - взимай парите и бягай, че с години ако се проточи само данъци ще плащаш, а никога не би могъл да го вземеш този апартамент. Само разходи ще имаш, нищо , че не живееш там , ако решат да санират или да оправят покрива - ще дължиш суми съгласно % който притежаваш . Ако решат подобрения да правят - ще трябва да им дадеш пари за ремонт в жилище в което ти не живееш, а може да се окаже , че след време имаш да даваш повече пари за подобрения по имота от колкото ще получиш при продажбата на дяла ти

Успех и гледай да се разберете без съд. Нека сестрите да се оправят с адвокати и нотариуси, а ти се хвани за сухото и толкова - само горчилката ще ти остане.

Коментар

Първоначално изпратено от Joan
                Благодаря ви предварително,искам да ви кажа че дъщерите на втората жена на баща ми не ги е осинавявал.Баща ми има само мен и брат ми.Питам във този форум защото видях такъв проблем,но както и да е то е ясно че ще ми трябва адвокат но не е честно защото баща ми го е купувал апартамента със негови пари и да не излезе,че две доведени дъщери може да вземат по голямо наследство от мен и брат ми.
                Митко, напълно те разбирам, но това не ти помага. За съжаление, в закона има залегнали презумции и една от тях е за равен принос при придобиване на имущество по време на брак. Баща ти е купил жилището със свои пари и без принос на мащехата ти, но това подлежи на доказване в съда - тоест презумцията е, че и двамата поравно са допринасяли - тя, да речем, се е грижила за него и за дома, докато той е бачкал за тези пари и прочие, и това е по подразбиране, а обратното трябва да се докаже. Закон, няма как. Мисля, че има някакви възможности за доказване произхода на тези пари, с които е купил баща ти (нещо друго продадено наследствено негово или пари, придобити и налични преди да се ожени за мащехата, или....), ама от адвокати знам, че е ужасно трудно да се докаже и да го уважи съда, та най-вероятно само ще си дадете парите по адвокати и съдилища с брат ти.

И наистина, както стоят нещата, двете доведени дъщери на баща ти имат повече дял от вас, родните синове, което не е честно, но нищо не може да се направи.

То затова хората не щат да се женят, че един брак те вкарва в 1001 имуществени идиотизми.
                Благодаря ти и на теб приятелю за изключително компетентния отговор,но какво да се прави това е истината за съжеление аз така или иначе не съм видял нищо от баща ми така че здраве да е ,но искам да те попитам още нещо по този казус.Аз и брат ми ако не искаме да се продава апартамента при това положение кои губи или печели от това дане искаме имота да не се продава,защото ние имаме минимален дял няма смисъл тогава от толкова тичане и разправий,а просто да си стои и да чакаме по добри времена примерно.

Коментар

• Първоначално изпратено от tuti 69
                  Мите, разбирам, че ти е тежко, но нещата стоят точно така, както възможно най-подробно ги е описала Джоан.
                  Просто по презумпция щом е купен апартамента по време на брака половината си е на жената, а тя наследява и заедно с децата равен дял от половината на съпруга. А нейните дъщери просто наследяват нейния дял...
                  Пътя сега е да се разберете кой какви дялове има без бой, кой на кого колко дължи и да направите доброволна делба-това е най-лесния и бърз начин, защото само давате необходимите данни и док. на адвокат, той оформя всичко, отивате при нотариус и сте готови. Ако не се разберете - пътя е съдебна делба, ама ще ви излезе през носа на всички.
                  Благодаря ти за компетентния отговор

Коментар

• Първоначално изпратено от feniks123
                    Не искат да се омъжват пущините ! Аз си търся богата жена за брак по сметка , може и чужденка ! Нямам претенции къде ще живеем ! Важното е да помогне сега . за да я правя щастлива докато е жива !
                    това го знаем за теб - нали и тема отвори със заглавие "Познавате ли честно забогатяли българи"

Първоначално изпратено от polki
                    Първоначално изпратено от feniks123
                    Първоначално изпратено от polki
                    първо да уточним какво се разбира под "забогатял" , че е доста разтегливо понятиие
                    Какво е забогатял ? Ти ме уби ! Няма да ти изнасям лекция ( струва пари ) , но ще ти обясня накратко ! Ясно е , че от заплата не става да се замогнеш !
                    Забогатял е човек , който преди е живял в 68 кв. панелка в Люлин и е карал очукана Лада 1500 на 10 г. , а сега живее в къща за 300 000 лв. в Банкя , има няколко коли и джипа , яхта , почти през ден е в чужбина , жена му изобщо не работи ( мота се по бутици, масажи и т.н. ) , децата му учат в елитни западни университети , има вила на морето , любовница ( депутатска съпруга ) ... е това е ! Всичко е купил с пари изкарани от бизнес - в смисъл не е реститут , няма богати роднини , не е бил във властта ( много важно условие ) , няма 100 млн.кредити , не е бил директор на държавно предприятие ! Това е - на ти безплатно обяснение !
                    това ли било

мечтаеш , а ???

и някоя хубава щерка да има и да се влюби в теб

ех , мечти - давай до като са безплатни , че после няма да можеш да си ги позволиш
                    http://forum.investor.bg/viewtopic.php?p=907692#907692

не можа да намериш - толкова ли никой от форума не можа да те запознае с някое "дебело добиче"

Коментар

• Не искат да се омъжват пущините ! Аз си търся богата жена за брак по сметка , може и чужденка ! Нямам претенции къде ще живеем ! Важното е да помогне сега . за да я правя щастлива докато е жива !

Коментар

Благодаря ви предварително,искам да ви кажа че дъщерите на втората жена на баща ми не ги е осинавявал.Баща ми има само мен и брат ми.Питам във този форум защото видях такъв проблем,но както и да е то е ясно че ще ми трябва адвокат но не е честно защото баща ми го е купувал апартамента със негови пари и да не излезе,че две доведени дъщери може да вземат по голямо наследство от мен и брат ми.
                        Митко, напълно те разбирам, но това не ти помага. За съжаление, в закона има залегнали презумции и една от тях е за равен принос при придобиване на имущество по време на брак. Баща ти е купил жилището със свои пари и без принос на мащехата ти, но това подлежи на доказване в съда - тоест презумцията е, че и двамата поравно са допринасяли - тя, да речем, се е грижила за него и за дома, докато той е бачкал за тези пари и прочие, и това е по подразбиране, а обратното трябва да се докаже. Закон, няма как. Мисля, че има някакви възможности за доказване произхода на тези пари, с които е купил баща ти (нещо друго продадено наследствено негово или пари, придобити и налични преди да се ожени за мащехата, или....), ама от адвокати знам, че е ужасно трудно да се докаже и да го уважи съда, та най-вероятно само ще си дадете парите по адвокати и съдилища с брат ти.

И наистина, както стоят нещата, двете доведени дъщери на баща ти имат повече дял от вас, родните синове, което не е честно, но нищо не може да се направи.

То затова хората не щат да се женят, че един брак те вкарва в 1001 имуществени идиотизми.

Коментар

• Мите, разбирам, че ти е тежко, но нещата стоят точно така, както възможно най-подробно ги е описала Джоан.
                          Просто по презумпция щом е купен апартамента по време на брака половината си е на жената, а тя наследява и заедно с децата равен дял от половината на съпруга. А нейните дъщери просто наследяват нейния дял...
                          Пътя сега е да се разберете кой какви дялове има без бой, кой на кого колко дължи и да направите доброволна делба-това е най-лесния и бърз начин, защото само давате необходимите данни и док. на адвокат, той оформя всичко, отивате при нотариус и сте готови. Ако не се разберете - пътя е съдебна делба, ама ще ви излезе през носа на всички.

Коментар

• моя проблем

Коментар

• Май нещо не ги сметнах като хората първия път :-(
                              Съгласен със с Хюман и Джоан.

Коментар

• Re: Наследници след смърт

Здравейте, имам нужда от помощ.Майка ми и баща ми се разведоха преди 30 години от този брак имам по голям законен брат,но баща ми през 1985г.се ожени за жена със две деца и имат законен брак от1985г.през 1989г.баща ми купува апартамент на негово име това става по време на вторият му брак,но през 2005г.баща ми почина и нормално за негови наследници да сме аз моя брат и втората му жена,но сега почина втората му жена 2009г.и неини наследници са двете и дъщери и сега сме във невероятни спорове и кавги отностно кои какъв и колко има като наследство от апартамента.Интересуваме,на колко трябва да се раздели този апартамент сега дали на 4 или дъщерите или ние със брат ми имаме по голям дял.
                                На първо четене - апартаменът е придобит по време на брака с втората съпруга чрез покупка и така става съпружеска съсобственост (независимо на чие име е записн в Нот. акт). Съпругата на бащата си има 1/2 по право и другата 1/2 е на бащата. След смъртта на бащата поравно се дели на наследниците (втората съпруга и децата му от първия брак) само неговата 1/2 част - тоест втората съпруга 1/3 от 1/2, т.е., 1/6, и двамата братя по 1/3 от 1/2, т.е. по 1/6.

Така втората съпруга след смъртта на бащата има 1/2 (нейна си) + 1/6 (наследена) или 4/6 от жилището, а синовете от първия брак - по 1/6.

Дъщерите на втората съпруга след нейната смърт наследяват нейните 4/6 от имота.

Тоест Human е прав - Митко има 1/6, брат му има 1/6, а останалите 4/6 са на дъщерите на втората съпруга. Ако не са осиновени от бащата.

Ако са осиновени, 1/2 на бащата се дели между 5 наследника (съпругата и 4-те деца) и всеки получава по 1/10 от имота. Дъщерите след смъртта на съпругата наследяват нейната 1/2+1/10=6/10, но си имат още 2/10 наследени от смъртта на бащата и така стават заедно собственици на 8/10, а Митко и брат му - на по 1/10.

Съветът за адвокат си остава.

Коментар

Working...
                                X