IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Алгоритъм на отказа" или как да откажем даването

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от boogeyman
    Писна ми. Немой човек дет има да ти дава 500 лв да дойде да ти иска още 70. е тфа вече е прекалено . поне за мен. Вече обмислям махане на звънец и смяна на номер на ГСМ
    Пари не отказвам само на роднини, че не им ги и искам обратно, щото помна навремето като бех малък 97 и 98 как 5-членно семейство живеехме на една заплата, и ако не беше брата на майка ми да праща кеш от Белгия, го бехме окинали отсекъде. Даже парти бая пачка за големия ми брат да има убава абитурентска. Никога една стотикнка не си е поискал обратно.

За мойта абитурентска нещата вече стояха по друг начин .

Коментар

• Премахнато от автора...

Коментар

• Писна ми. Немой човек дет има да ти дава 500 лв да дойде да ти иска още 70. е тфа вече е прекалено . поне за мен. Вече обмислям махане на звънец и смяна на номер на ГСМ

Коментар

• http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=12695&r=27

Коментар

• Първоначално изпратено от Червени Боклуци
            Аз нямам проблем с отказването. Когато някой ми поиска заем му казвам, че в момента имам затруднения и да ми се обади след 10дни. Ако не се е отказал до тогава му се извинявам и отново отлагам - примерно до края на месеца и така докато се откаже. Пари на заем на хора, на които нямам доверие не съм давал от 15 години. Не мога да стана поръчител, защото съм самоосигуряващ се без договор.
            Най-добрият начин да откажеш е да обещаваш...хе-хе.
            Не е лошо...хитро

Коментар

• Аз нямам проблем с отказването. Когато някой ми поиска заем му казвам, че в момента имам затруднения и да ми се обади след 10дни. Ако не се е отказал до тогава му се извинявам и отново отлагам - примерно до края на месеца и така докато се откаже. Пари на заем на хора, на които нямам доверие не съм давал от 15 години. Не мога да стана поръчител, защото съм самоосигуряващ се без договор.
              Най-добрият начин да откажеш е да обещаваш...хе-хе.

Коментар

• българинът често смесва двата езика (на чувствата и на парите)
                ако не дадеш на приятел пари назаем - имаш бивш приятел !
                ако дадеш-в повечето случаи пак имаш бивш приятел
                ----------
                изводът е: парите и приятелите са две различни неща
                и в двата случая нямаш приятел , във втория нямаш и пари !

Коментар

• Много зависи от човека.Аз от доста години съм давал заеми и в 90% от случаите съм си развалял отношенията с приятели и роднини.Сега си имам кредит и това е добро основание за отказ.
                  Сега обаче,след като банките вдигнаха лихвите по кредита(имам кредитна линия) приятели ме търсят и ми дават пари да ги връщам по линията,а лихвата да я давам на тях.

Коментар

• Анкета: 62% не биха дали сериозна сума пари назаем дори на близки
                    http://www.investor.bg/?cat=5&id=76567

Коментар

• Май пак от "Кръстникът" беше... Приятелството и парите са като олиото и водата - не се смесват ( не бива).

Дадеш и после те гледат накриво. Казвали са ми - неудобно ми е да те срещам, като знам че ти дължа. На мен също ми е неудобно, та се чудя като се разминавам с този на който съм дал пари, накъде да гледам. Друг пък ми се чувствал задължен - и той се чувствал неудобно, за което аз нося вина ( по негови думи) защото съм му бил дал пари?!
                      Пари назаем само на тези, които работят за мен. И да не ми ги върнат, изработили са си ги. На другите казвам - не мога да ти дам, взел съм принципно решение да не давам назаем. По-добре да ми се разсърдиш за известно време, отколкото завинаги да не се познаваме.
                      При искане на пари се създава неудобство. То е еднакво и за искащия, и за даващия ( отказващия).
                      Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed
                        Първоначално изпратено от BAD
                        Първоначално изпратено от Ballomed
                        Първоначално изпратено от boogie
                        А не мислиш ли, че е коректно тези хора да помислят за тези неща и да си заделят някой лев.

Не е така, имам някои приятели на които не мога да откажа, въпросът е че никой от тях не се е изхвърлил с телевизори, апартаменти и коли на лизинг. Всеки може да остане на улицата, всеки може да фалира или да го фалират, особенно в тази държава.
                        Така е, отказвал съм няколко пъти на добри приятели просто защото знам че са се изхвърляли с харчлъкбез да мислят. Но ти давам примера, зщото съвсем наскоро заех малко пари на един стар приятел, на който така му се стекоха нещата, човека дори имаше малко заделени пари за такива случаи, но го закъса. Дори да не ми ги върне, а аз никога няма да си ги поискам, знам че съм помогнал на човек който го заслужава. Мисълта ми е че има хора които заслужават да ги подкрепиш в тежка ситуация.
                        Според мен има малко разминаване (поне от моя гледна точка).Ако не ги върне,означава,че си помогнал на човек,който не го е заслужавал.
                        Аз съм сигурен че ще ги върне, просто аз няма да си ги поискам и няма да повдигам въпроса, защото докато не си стъпи на краката ще е изнудване от моя страна. В такъв случай по добре не помагай. Може би не се изразих правилно, парите които съм заел не са ми проблем и не разчитам на тях, надявам се да не закъсам до там че да си ги търся обратно. Ако разчитах на тези пари за по следващ момент, може би нямаше да ги дам.
                        Когато не ти ги върне един, двама, трима.... о.к. Но когато се навържат дузина с големи суми, започваш да си припомняш инстиктивно народната приказка "Болен, здарв носи"

Коментар

• книгата се продава. цената няма да е в монети, марки, картини,пари а нещо по земно.
                          ВИНО.
                          in vino veritas.
                          равностойност минимум 10 бутилки реколта поне отпреди демокрацията.

P.S. гледам че тиража й в книжарниците е изчерпан.

приятно изкарване на получилия се "дългосвирещ" уикенд ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от BAD
                            А не мислиш ли, че е коректно тези хора да помислят за тези неща и да си заделят някой лев.

Не е така, имам някои приятели на които не мога да откажа, въпросът е че никой от тях не се е изхвърлил с телевизори, апартаменти и коли на лизинг. Всеки може да остане на улицата, всеки може да фалира или да го фалират, особенно в тази държава.
                            Така е, отказвал съм няколко пъти на добри приятели просто защото знам че са се изхвърляли с харчлъкбез да мислят. Но ти давам примера, зщото съвсем наскоро заех малко пари на един стар приятел, на който така му се стекоха нещата, човека дори имаше малко заделени пари за такива случаи, но го закъса. Дори да не ми ги върне, а аз никога няма да си ги поискам, знам че съм помогнал на човек който го заслужава. Мисълта ми е че има хора които заслужават да ги подкрепиш в тежка ситуация.
                            Според мен има малко разминаване (поне от моя гледна точка).Ако не ги върне,означава,че си помогнал на човек,който не го е заслужавал.
                            Аз съм сигурен че ще ги върне, просто аз няма да си ги поискам и няма да повдигам въпроса, защото докато не си стъпи на краката ще е изнудване от моя страна. В такъв случай по добре не помагай. Може би не се изразих правилно, парите които съм заел не са ми проблем и не разчитам на тях, надявам се да не закъсам до там че да си ги търся обратно. Ако разчитах на тези пари за по следващ момент, може би нямаше да ги дам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed

Коментар

• Първоначално изпратено от boogie

Коментар

Working...
                                X