Първоначално изпратено от kefala
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Учителска стачка=22% ДДС....
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от romanovJay Gould написа:
"Ако министър Орешарски бе разумен и отговорен нямаше да имаме инфлация от над 20-30 ... % (даже е неизвестно точно колко)
Що за фискална политика води така и не ми стана ясно?!"
От началото на годината широките пари са се увеличили от около 32 млрд.лева на около 38 млрд.лева, а парите в обръщение от 6 млрд.лева на 7 млрд.лева. Последните са пари, които всеки ден циркулират и търсят своя стоков еквивалент. Тъй като обаче растежът на БВП е около 6% годишно става ясно, че резултатът на цялото мероприятие е разширен внос и инфлация.
Възможно разрешение е да ограничим чуждите инвестиции, които в основната си част са портфейлни и тогава сигурно ще посвием инфлацията. Дали това е най-доброто разрешение?
Що се отнася до министър Орешарски, то аз не съм съвсем убеден, че той е човекът, който има правомощията да води паричната политика при валутен борд и да преценява, дали срещу равностойността от внесена в страната валута от чуждестранни инвестиции няма да се печатат нови левчета.
2. 6 те % не са реални, а изсмукана от пръстите стъкмистика !
3. Решения за борба с инфлацията има и то не едно.
Въпрос е дали вече не е късно за някой от тях и дали други могат да дадат ефект в близко бъдеще. Едното от тях е доста радикално като финасова операция, но дава ефект още няколко дни и седмици след прилагането му, може да стане бързо и веднага и не засяга никого пряко. Без зор и без рестрикции.
Прилагано е във Великобритания (и може би някой други страни)
Лесните потребителски кредити надуват цените, а има няколко начина те да се ограничат безболезнено без да се посяга на активите на банките. Само че не е моя или на друг работа да учим един министър какво да прави... За това му се плаща, а на нас не.
Впрочем раздели на 38 на 2 милиарда и виж колко милиарда трябва да има БНБ за да покрие изискванията на борда.
Дали ги има и колко идва едно евро при това съотношение?
ПС: Пак по точка 1.
Инфлацията набъбна и заради лошия ни търговски баланс (в който отделно не влиза контрабандата). Точно чуждите инвестиции трябваше да го покрият, както го покриваха предните години, когато инфлацията бе умерена.
Ще танцуваме май Аржентинско танго, скороhttp://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от ПесДобре де, дайте да видим примерно бюджета на Гърция. Там колко процента отиват в образованието? Защо да е естествено 5%, кое му е естественото на 5%?
Въпросът ми е не само защо не дават тези 5 % а къде са другите 95 .
Най-просто казано приятелю, от хора без образование може да се очакват само зулуми. Такива нито свястна работа могат да работят нито да научат занаят. В последните години вече се усеща, че неграмитните в страната станаха от 2- % по татово време на 20-25% ..
Кажи ми каква е алтернативата за циганите от строителството например?
Та той не може да прочете табелата да си сложи каска на тъпата чутура, пък какво остава да работи нещо свързано с техника.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Jay Gould написа:
"Ако министър Орешарски бе разумен и отговорен нямаше да имаме инфлация от над 20-30 ... % (даже е неизвестно точно колко)
Що за фискална политика води така и не ми стана ясно?!"
От началото на годината широките пари са се увеличили от около 32 млрд.лева на около 38 млрд.лева, а парите в обръщение от 6 млрд.лева на 7 млрд.лева. Последните са пари, които всеки ден циркулират и търсят своя стоков еквивалент. Тъй като обаче растежът на БВП е около 6% годишно става ясно, че резултатът на цялото мероприятие е разширен внос и инфлация.
Възможно разрешение е да ограничим чуждите инвестиции, които в основната си част са портфейлни и тогава сигурно ще посвием инфлацията. Дали това е най-доброто разрешение?
Що се отнася до министър Орешарски, то аз не съм съвсем убеден, че той е човекът, който има правомощията да води паричната политика при валутен борд и да преценява, дали срещу равностойността от внесена в страната валута от чуждестранни инвестиции няма да се печатат нови левчета.
Коментар
-
Първоначално изпратено от xkm" Учител " - това е диагноза... Изцяло съм против увеличаването на заплатите на тези мързеливци ( 18 - 20 часа натовареност на седмица и три месеца отпуск )... Никакво заплащане на стачкуващите - да ги видим колко ще изкарат...
Daskalite nai - malkoto pokazvat na obshtestvoto che moje otkrito da otstoqva pravata si tova e moje bi nai cenniq urok v novata ni istoriq da spresh da tarpish da te tapchat i da vdignesh glava, da se ogledash, da osaznaesh naistina kakvo se sluchva.
Коментар
-
Първоначално изпратено от YNMЗакриха 21 паралелки в 13-и клас в областта
21 ПАРАЛЕЛКИ ЗА 13 КЛАС СА ЗАКРИТИ ВЪВ ..................ОБЛАСТ. Проверките на Регионалния инспекторат по образование са показали, че 30 паралелки в областта, определени за 13-и клас, са останали едва осем. „Предстои обаче още една проверка, след която паралелките вероятно ще останат две”, коментира началникът на регионалния инспекторат Зоя Комитова.
Директорите масово създават кухи 13-и класове и това е основната причина за драстичния спад в бройката на тези паралелки. Експертите от инспектората са били потресени от разкритията, че в тези класове има записани дори студенти, по-голямата част от учениците пък изобщо не ходят на училище, защото работят и ако посещават някои часове, то те са само тези за професионална подготовка. Не е изключено да бъдат съкратени и учители, които преподават единствено на 13-и клас. „Има надути групи за свободно избираема подготовка, има разделени групи, без бюджетите на училищата да позволяват това. Вероятно до няколко дни ще стане ясно колко учители ще се наложи да напуснат училище”, каза още г-жа Комитова.
ПОДПИСАН Е ВЕЧЕ ОБРАЗЕЦ НОМЕР 1 ЗА ВСИЧКИ УЧИЛИЩА. Това е най-важният документ за работата на школата. В образеца се заявяват учебната програма, бройката на учениците и тази на учителите.
„Има известни сътресения около финансовата страна на подготовката на учебната година. Много директори, и то на държавни училища, направиха пропуски, които ме изненадаха. Става дума за щатните бройки”, посочи г-жа Комитова. Тя призна, че този проблем обикновено има с общинските училища, но сега с неоптимизирана училищна мрежа са се оказали и професионалните школа. Щатните бройки вече трябва да бъдат в съответствие с издръжката, която училището получава. А парите от декември миналата година вече се дават за всяко едно дете и броят на учениците определя бюджета на училището.
„Ако един учител направи частно училище, той няма да си позволи да заложи в програмата пет часа за свободно избираема подготовка по физическо, защото това си е търсене на работно място за някого. Но тези разговори вече минаха, и то с доста емоции”, каза г-жа Комитова и допълни, че директорите, които не са превели образеца с баланса на бюджета, сега ще имат проблеми. „Много е трудно да се изправиш пред един учител и да му кажеш, че трябва да напусне. Но много нечестно ще бъде, ако учителите кажат, че министерството или инспекторатът по образование са виновни за тази ситуация. Така се продължава агонията на оня, който няма да остане в системата”, категорична е Зоя Комитова.
Ето това е една от истините! Но как е излязла наяве? Хайде сега да направим проста сметка: брой училища с поралелки с 13-ти клас, формално записани ученици "мъртви души", както и формално посещаващи уч. занятия... но учителите имат пълен норматив и пълна ежемесечна заплата през цялата година.
Някой спомена и за изключително неефективните "смесени" паралелки в "забутаните" селища (толерират се, защото там има важни избиратели!). "Смесените" паралелки са по подобие на килийните училища преди повече от 100 години.
Да, инспекторатите - отново повтарям - са прекалено приятелски настроени към директорите на въпросните училища, за да наложат някакви съкращения не паралелки, нормативи, учители... защо да си създаваме неприятели.
Промените в страната предизвикаха съкращаване на много неефективни производства. Бяха освободени хиляди хора, които се наложиха в различни от тяхната квалификация - сфери. Свободна инициатива за реализация, преквалифициране - защо се боят от тия думички настоящите учители. Поразглезиха се нещо - никакво желание за квалификация, дори и в училищата (някой има ли статистика за квалификационните учителски степени - и колко от учителите са защитили някаква степен, какъв е % от общото число педагози?).
Ето ги критериите по-горе: има шефове в инспекторатите и в министерството (които са едно цяло - като служители от министерството) с големи заплати!!!
Какво умуваме толкова? ДА УВЕЛИЧАТ 100% ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ, КАТО СЕ ЗАПАЗИ ДОСЕГАШНАТА СИСТЕМА, ИЛИ... ???
Да запазим досегашната система, но да увеличим заплатите 100%! Как става това? Имало пари! И като има пари - да ги наливаме в неефективна образователна система, която подготвя децата по-зле и от образователната система в миналото! Не мисля, че това е пътят!
Добре е, че нищо не зависи от мен!"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от xkmВаше Височество , смятам , че повишението на заплатата трябва да се ЗАСЛУЖИ !!! И с 200 % да им ги вдигнат - качеството на работа няма да се повиши . Признавам си - и на мен да ми спуснат двойно по - високо възнаграждение няма доброволно да правя повече от това , което върша сега в моята професия. Ама като не ми го спускат - се блъскам да си го изкарам сам. Само вилата на врата - това е решението . И най - добре - вила , която сам ти си си избрал .
Но на фонът на това, което казва Киф, не заслужават ли повишение учителите? С какво чиновниците (включително дупетатите), крадците разплули се в НОИ или НЗОК или шофиорите на градският транспорт, които не е.ават никакви графици заслужават повече пари от учителите?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от xkmВаше Височество , смятам , че повишението на заплатата трябва да се ЗАСЛУЖИ !!! И с 200 % да им ги вдигнат - качеството на работа няма да се повиши . Признавам си - и на мен да ми спуснат двойно по - високо възнаграждение няма доброволно да правя повече от това , което върша сега в моята професия. Ама като не ми го спускат - се блъскам да си го изкарам сам. Само вилата на врата - това е решението . И най - добре - вила , която сам ти си си избрал .
Не сме началото на 19 век в Англия и никой не ще да бачка само за хляб, вода и данъци.
Нормално е поне 5 % от БВП да отиват за образование и още толкова за наука, а сега на мен например съвсем не ми е ясно как се разпределят тези пари.
Зная от медиите къде отиват 5-10 % от данъчните постъпления, но останалите кучета ги яли. Секретно било значи!
Как може да зная бюджета на САЩ перо по перо, а нашия да не го знам? Щом не казват, значи крадат прасетата, пари има, но не щат да ги дават.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от ИмператорътПървоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от romanovДа оставим настрана, че ако наистина правителството се огъне да раздава заплати на калпак, а не за ДОКАЗАНИ познания, способности и педагогически опит, то утре ще се окаже, че тия, дето вкарваме данъци в държавата, трябва да се бръкнем още повече.
От всеки митничар могат да се издоят поне по 500 000 евро, а от политици с ранга на Доган поне по милиард.
Черен голаган не се губи, но всички тия дните им се броят, живеят назаем и макар с пари в джоба, миришат на пръст и официално погребение. Дори колите в които се возят приличат на катафалки. Черни, грозни и хората им правят път.
Амин
Относно работата на администрацията, споделям мнението на един американски президент:
"Държавната администрация е бебе. Отпред влиза храна, а отзад едно рядко л......о!"
Роналд Рейгън
.....http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
AfterDark
Първоначално изпратено от STПървоначално изпратено от xkmВаше Височество , смятам , че повишението на заплатата трябва да се ЗАСЛУЖИ !!! И с 200 % да им ги вдигнат - качеството на работа няма да се повиши . Признавам си - и на мен да ми спуснат двойно по - високо възнаграждение няма доброволно да правя повече от това , което върша сега в моята професия. Ама като не ми го спускат - се блъскам да си го изкарам сам. Само вилата на врата - това е решението . И най - добре - вила , която сам ти си си избрал .
Коментар
-
Коментар
Коментар