IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Учителска стачка=22% ДДС....

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• .

Кофти е заплащане на учителите, но това е положението. Чисто увеличение с 100% без други условия ще е много рисковано и опасно нещо. Какви преговори са това с тези ултимативни искания. Профсъюзите за нищо не стават най-малко в момента помагат на учителите. А иначе исканията им са абсурдни.

Първо разходите скачат за иначе нетолкова конкурентен продукт субсидиран от държавата с извинение за добрите учители.
    Второ нещата са свързани
    - Колко ще взима доцент ако учител взима примерно 600 ?
    - Колко ще взима медицински работник при същото сравняване ?
    - Колко ще взима администрацията ?
    - Полицаи
    Трето с извинение учителите са твърде много ... децата са намаляли доста а учителите не толкова. Тревожно но факт.
    Четвърто покраи учителите се присламчват и работници в сферата които не са учители а от тук и разходите по това увеличение.

Според мен ако сега министерството се съгласи ще стане неприятно. Веднага всички бюджетни служители ще скочат. Просто няма друг начин. Това лекари, полиция, администрация всички по един по един или общо ще се наредят на опашката за 100% та някои и повече увеличение. В някои частни фирми също може да се поблазнят ......
    Няма да продължавам. Повечето тук знаят къде ще отидат нещата тогава.
    В крайна сметка ако има увеличение на заплатите без инвестиции в сгради, компютри и там учебни приспособления за мен си е едно живо разхищение.

Може и да греша но това ми е мнението.
    Не е препоръка за покупко-продажба на акции

Коментар

• otrovna, ти наистина ли си толкова наивна, та смяташ че учителите ще са първопричината за евентуалното му увеличение?????
      ами да ги обвиним тогава за връщането на данък наследство, скачането на данък сгради 3 пъти, въвеждането на 3-тия стълб на здравното осигуряване, и още кой знае колко простотии които ще излязат след изборите - то не беше данък образование, задължителна застраховка бедствия и тем подобни.

за увеличение на плоския данък се заговори цели 2 месеца преди да започне стачката на учителите от председателя на някаква комисия в НС, които беше алтернативния вариант на недоразумението наречено Петър Димитров.
      Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Може мнението ми да е прекалено пристрастно, но то е такова и трудно може да се промени...

Добре е да се иска (основна) заплата 1000 лв.

Но не съм убеден, че качеството на учебният процес (което и сега не е на ниво като цяло), би се подобрило... Знаем, че с деца се работи трудно, но и добрите педагози, които да грабнат интереса на децата от всички възрасти - такива педагози, с добра квалификация - са прекалено малко... Да не говорим за това, че интересите на децата в определени области са такива, че те изпреварват в знанията си много свои учители... И това, което е важното: децата развиват своите интереси и познания ежедневно (дори във всеки свободен час), докато учителите - с възрастта стават все по-незаинтересувани... Малко са тия учители, на които им "идва отвътре" желанието да се усъвършенстват...

Друг аспект на ситуацията: знае се много добре по веригата нагоре... Нали точно инспекторатите по образование в регионите (представители на министерството) - са тия, които заверяват ежегодно годишното разпределение и ангажираности на учителите. Там се знае какво заплащане над основната заплата получава всеки учител: лекторски часове, извънкласни форми (кръжоци, клубове...ала-бала) - все неща, които носят сериозни надбавки ежемесечно, без да има някакъв ефект, а на места парите се вземат за непровеждани такива часове, или при присъствието на 1-2 деца (при изисквания за ХХ броя)...

Защо е така? Контролът е никакъв, разбира се! И намаленото работно време: то е организирано така, с презумпцията, след часовете - преподавателите да акцентуват на самоподготовката си. Но колко го правят? И колко от тях си казват: "Аз си зная урока: вече 20 години го преподавам..."

... и сега, по време на стачката чувам да говорят, след като са свикнали на друг режим: защо да стоим до 16 ч. (цял ден!) в училище -КОГА ЩЕ СИ СВЪРШИМ РАБОТАТА? Не, че стоят до тогава, но... Защо? Отново: защото няма контрол. Директорите, със знанието на министерството (!) "раздават" лекторски часове (в затворената общност ОТ НЕСПЕЦИАЛИСТИ, или на преподаватели "със сродни" специалности), вместо да назначават нови (квалифицирани!) преподаватели за тия нормативи, под претекст, че нямаЛО кандидати..., но как се доказва, че няма специалисти - чрез компетентно СУБЕКТИВНО мнение на някого, когото системата разпознава като КОМПЕТЕНТЕН, на когото МОЖЕ ДА СЕ ИМА ДОВЕРИЕ...

За "усвояването" на средствата от предоставяне на услуги и отдаване на помещенията и паркинги - да не говорим... Само можем да се досещаме кой "намазва" здраво филията...

... и всичко (в скапаната държава) рефлектира върху децата, където всичко е оставено на самотек...

Горното е неангажиращо лично мнение!
        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от otrovna
          Първоначално изпратено от Ugo
          Не се връзвайте на долнопробната пропаганда на П. Димитров!
          Пари има - вижте бюджетния излишък. А се готвят и да купят някаква ненужна военна техника за 1 млд евро (с лихвите), ако не знаете за какво дойде Саркози...

Учителският труд е кошмарен, по цял ден да надвикват нашите келеши. Не им бройте ваканциите, защото съсипията е голяма. Питайте познат учител. А и обществото отдавна не ги брои за нищо. Има десетки хиляди кадърни учители, на които ние, бащите и децата ни дължим много. Не е нормално полицаят и шофьорът да получават повече от учителя.

ТВЪРДО ЗА СТАЧКАТА!! УСПЕХ НА УЧИТЕЛИТЕ! НЕ СЕ ОГЪВАЙТЕ!
          хайде стига, много трудна им била работата, да не би на останалите професии да е о-лега и по-малко отговорна? лично аз не познавам учител с заплата под 450лв и то в по-малки градове. а знаеш ли, че има все още населени места в България,където масово заплате са по 220-350лв? лично мен ме засяга плоския данък и не ми е все едно колко ще е той и ако учителската стачка провокира неговото повишение, не мога да бъда доволна.

а нормално ли е държават да плаща дори и 350 лв. за училища в градчета със смесено население, където от първи клас им промиват мозъците само на турски?!?
          --

Коментар

• държавата със сигурност не им казва на частниците и на общинските фирми, какви заплати да си определят на служителите си.
            На тристранните договаряния се определя, например, минимален осигурителен праг за различните сектори.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ugo
              Не се връзвайте на долнопробната пропаганда на П. Димитров!
              Пари има - вижте бюджетния излишък. А се готвят и да купят някаква ненужна военна техника за 1 млд евро (с лихвите), ако не знаете за какво дойде Саркози...

Учителският труд е кошмарен, по цял ден да надвикват нашите келеши. Не им бройте ваканциите, защото съсипията е голяма. Питайте познат учител. А и обществото отдавна не ги брои за нищо. Има десетки хиляди кадърни учители, на които ние, бащите и децата ни дължим много. Не е нормално полицаят и шофьорът да получават повече от учителя.

ТВЪРДО ЗА СТАЧКАТА!! УСПЕХ НА УЧИТЕЛИТЕ! НЕ СЕ ОГЪВАЙТЕ!
              хайде стига, много трудна им била работата, да не би на останалите професии да е по-лека и по-малко отговорна? лично аз не познавам учител с заплата под 450лв и то в по-малки градове. а знаеш ли, че има все още населени места в България,където масово заплате са по 220-350лв? лично мен ме засяга плоския данък и не ми е все едно колко ще е той и ако учителската стачка провокира неговото повишение, не мога да бъда доволна.

Коментар

• това не бих казал, че се забравя - докато друго нещо се забравя наистина много често - Тристранното трудово договаряне, където Държавата като 3-я партньор все още има решаващата дума за каквото и да е било.

Коментар

• Първоначално изпратено от kif
                  Първоначално изпратено от ST
                  убеден ли си, че ако удвоят заплатата на учителите, няма да скочат и всички други работещи в общественния сектор?
                  ето я част от пропагандата - учителите ли поведоха хорото или бакшишите и шофьорите.
                  в момента имаме най-слабият министър на икономиката за последните 60 г. - "Съжалявам, но цените не падат".
                  Станишев отиде до Брюксел, за да обяви от там, че в Румъния инфлацията за Август била 2 пъти по-голяма от колкото у нас - поредната пропаганда.
                  Не са виновни учителите, че покрай плоския данък, тия кретени ще вдигнат всички косвени данъци!
                  един факт, понякога умишлено, много често се забравя - бакшишите работят в Частни фирми, шофьорите в Общинска. Съответно за бакшишите решение взимат собствениците на фирмите, а за шофьорите - общината.

Коментар

• Бюджетните заплати не заплашват борда докато БНБ не започне да печата пари в нарушение на правилата на борда. Но тогава ще е виновна БНБ

Коментар

• Тази тема е свързана и с друга дискутирана - "Борда - ще го бъде ли?"

Коментар

• Първоначално изпратено от ST
                        убеден ли си, че ако удвоят заплатата на учителите, няма да скочат и всички други работещи в общественния сектор?
                        ето я част от пропагандата - учителите ли поведоха хорото или бакшишите и шофьорите.
                        в момента имаме най-слабият министър на икономиката за последните 60 г. - "Съжалявам, но цените не падат".
                        Станишев отиде до Брюксел, за да обяви от там, че в Румъния инфлацията за Август била 2 пъти по-голяма от колкото у нас - поредната пропаганда.
                        Не са виновни учителите, че покрай плоския данък, тия кретени ще вдигнат всички косвени данъци!

Коментар

• Точно така - на кой му стиска

Коментар

• Учителите имат право да стачкуват,а работодателите имат право да уволняват.На кой колко му стиска!!!

Коментар

• Сигурен ли си че е по-висока, аз като гледах данните от НСИ някаква такава сума ми се видя.
                              Ами да искат и те.

Коментар

• 1. Средната в сектора е по-висока
                                2. Лесничеи, соц. работници, лекари, сестри и т.н. явно не мислят по същия начин

Коментар

Working...
                                X