IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво ми трябва, за да водя счетоводство на ЕТ или ЕООД?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО
    .........
    Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:

а) при магистърска степен - 2 г.;

б) при бакалавърска степен - 3 г.;

в) при степен "специалист" - 4 г.;

2. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с друго висше икономическо образование и 5 г. стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;

3. със средно икономическо образование и 8 г. стаж като счетоводител.
    Каквото и да е решението, задължително трябва да се прочетат:
    ЗС, ЗКПО, ЗДДС, ЗДДФЛ, ДОПК, ЗБДОО, МСС, НССМСП....разни наредби, например тази за пътуване и командировки; за елементите на възнагражденията и доходите на самоосигуряващи се, върху които се внасят осигуровки....пропускам със сигурност и други важни...

Коментар

• Re: Какво ми трябва, за да водя счетоводство на ЕТ или ЕООД?

Първоначално изпратено от ivandavidov
      Да предположим, че регистрирам ЕТ или по-добре ЕООД.

Въпросът ми е много прост - какво трябва да знам и да мога, за да водя сам счетоводството на фирмата ми? Т.е. мога ли да се науча сам от книги (ако има такива) и дали само книгите ще ми свършат работа?

Принципно не ми се иска да плащам на някой друг да върши тази работа, особено като се има предвид, че евентуалната фирма няма да има кой знае колко сложна дейност, най-вече закупуване на разни неща на името на фирмата (например акции, но може и други неща за в бъдеще).

Образованието ми е в съвършено различна област, така че ще съм много благодарен ако някой ми препоръча нещо смислено за четене по въпроса и изобщо със съвет(и) от къде да започна!
      По принцип не е невъзможно сам да си водиш счетоводството, особено в началото. Независимо от вида на фирмата може да обявиш ( и сигурно си обявил), че ще водиш едностранно счетоводство. Това означав по принцип да си водиш в една EXCEL таблиоца колнки Проходи/Разходи, да рекапитулираш резултатите.
      След като по образование и практика си далече от тов, как се води счетоводство, добре е да имаш приятел, близък или какъвто и да е, но да е практикуващ счетоводител. За съвети, питания, консултации. Например следва да знаеш, че ако си купиш няколко бутилки уиски за фирмата може да напишеш сумата в колоната разходи. Никой няма да ти се разърди. Имал си, купис си, трябвали са ти. Но трябва да знаеш, че за ти се признае този разход, трябва да внесеш данък за тази сума, защото сумата се води за предствителни разходи. ДАдох ти този пример, за да покажа, че основно може да си водиш всичко сам, но че следва да си имаш винаги кого да попиташ, за д анямаш проблеми в подобни ситуации. Що се отнася до това, че нямаш право да се подпишеш на документите, които изпращаш каъто отчет накрая на годината, това не е вярно. Може да ги подпишеш и за счетоводите. Ти си си водил, счетоводството, ти си носуш отговорността, значи можеш да се подпишеш. Никой не иска за това диплома. Дали си водил правилно или неправилно счетоводството е отделен въпрос. Освен това едностранното счетоводтво не изисква Баланс и ОПР. Има други отчетни форми.
      В заключение - може да си водиш сам счетоводството, но според мене задължително трябва да имаш кого да питаш. А дали питането е без пари или срещу заплащане е друг въпрос. Но ако си далече от нещата, съветът ми е да бъдеш в началото по-близо до счетоводител. Има неща, които е логично да ги мислиш по един начин, но те се водят счетоводно по-иначе. НАпример ако купиш нещо, което завеждаш като основно средство нямаш право да си пишеш като разход цялата сума, а само амортизационното отчисление за годината.
      agrig

Коментар

• Не можеш

Каквото и да прочетеш не можеш да си водиш сам счетоводството. Независимо от това каква ти е дейността и правната форма на фирмата (ЕТ или ЕООД) на края на годината ще трябва да съставиш годишни финансови отчети (Баланс, ОПР, паричен поток т.н.), а според закона за счетоводството, за да се разпишеш на съставител трябва да имаш определен брой години стаж като счетоводител и определено образование. Ти нямаш и двете. Другият вариант е да си го водиш сам и накрая някой счетоводител с необходимия ценз да ти подпише отчетите, но ти гарантирам, че никой няма да се навие на подобно нещо за малко пари, защото има доста солени глоби за допуснати грешки, каквито ти като непрофесионалист 100% ще направиш (само човек, който не се е занимавал със счетоводство може да допусне, че е проста работа- повярвай ми при положение, че нормативната база се мени ежедневно и напълно непредвидимо дори и на професионалните счетоводители им е трудно да са в крак с всички подробности!)

Коментар

• Ами то общо взето само с един учебник за счетоводство нищо не можеш да направиш. Най-много да зарадваш първия данъчен, като ти дръпне соления акт. Курс по счетоводство е възможно да ти свърши работа, но повечето са само да избият номера. Да си водиш счетоводство без образование и стаж е като това с книга да ремонтираш сам колата си или да се лекуваш сам. Може да свърши работа определено време, ама рано или късно може да пострадаш доста. Може в крайна сметка все пак и да станеш самоук счетоводител, както някои стават самоук автомеханик или самоук лекар, но много по-лесно, по-сигурно е да се обърнеш към съответния специалист. Въпреки че както и на всякаде и при счетоводителите има добри и не толкова добри специалистти.

Коментар

• Счетоводство на фирмата може да ти свърши работа се поразходиш в някоя книжарничка има литература бол, поразгледаш па си харесаш по добре си наеми някой счетоводител за по 50-100лв на месец ще ти върши работата поне да знаеш че е както трябва и ако има проблем той е виновен че данъчните са си сериозна работа
            успех

Коментар

• Какво ми трябва, за да водя счетоводство на ЕТ или ЕООД?

Да предположим, че регистрирам ЕТ или по-добре ЕООД.

Въпросът ми е много прост - какво трябва да знам и да мога, за да водя сам счетоводството на фирмата ми? Т.е. мога ли да се науча сам от книги (ако има такива) и дали само книгите ще ми свършат работа?

Принципно не ми се иска да плащам на някой друг да върши тази работа, особено като се има предвид, че евентуалната фирма няма да има кой знае колко сложна дейност, най-вече закупуване на разни неща на името на фирмата (например акции, но може и други неща за в бъдеще).

Образованието ми е в съвършено различна област, така че ще съм много благодарен ако някой ми препоръча нещо смислено за четене по въпроса и изобщо със съвет(и) от къде да започна!
            Working...
            X