IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Акт на КФН срещу Мариян Йорданов

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Момчета и момичета, Закона е над всички и само той ни дава сила. Така, че няма малко виновни и малко невинни. Мариан да си кихне глобата!!!

Коментар

• Чак петиция на хора с никове ми е малко пресилено Още повече, че съм убеден, че Мариян ще спечели в съда.
      Проблемите за мен са:
      1. КФН тълкува закона както Дявола - Евангелието, катъо глобява за напълно невинни сделки.
      2. С това манипулациите няма да намалеят - няма смисъл да изброявам всички съмнителни сделки на пазара, които се знаят от всички - по тях няма нито един наказан. Или прехвърляния от ПОД на ПФ, от ПФ на свързан с него ДФ чрез мърдане на цената с десетки проценти е нищо?
      3. Комисията очевидно се занимава с дребни случаи, при това в които замесените участници не са виновни според мен. Шефът непрекъснато говори срещу манипулациите, но не прави абсолютно нищо смислено, за да ги ограничи. Особено ако са в полза на някои групировки.

Коментар

• Хайде да оставим законите настрана за момент и да помислим чисто логически. При положение че:
        1) всички сделки на Мариян са сключени в спреда и
        2) всички сделки на Мариян са сключени на средната за деня цена (когато такава е имало), за какво манипулиране на цената на IBG може да става въпрос?

Това повдига и друг въпрос: защо на определени дружества, за които се знае че имат свързани с тях посредници се позволява да 'изсипват' (или 'изкупуват') акции през единия посредник и да си ги купуват (или продават) през другия посредник? Като в случая говорим за значителни суми промяна на средната за деня цена на акцията. Това е далеч по-голяма манипулация от сделките, които Мариян е сключил. Вярно, дребните инвеститори обикновено печелят от тези изсипвания и изкупувания, но като КФН е тръгнало да глобява за пазарни манипулации, нека първо да започне от големите риби, не от цацата.

Предлагам да напишем петиция и всеки участник във форума, който смята че въпросните сделки не са пазарна манипулация да се подпише отдолу. Защото в крайна сметка, задачата на КФН е преди всичко да защитава правата на дребните инвеститори и ако самите инвеститори не се смятат за ощетени, манипулирани или по-какъвто и да е начин с нарушени права, то с какво право КФН ще наказва Мариян? Какво мислите?

П.П. Притежавам акции на IBG и не се смятам за ощетен от сделките на Мариян.

Коментар

• Не мога да преценя дали Мариян е виновен или не, защото явно казусът е доста сложен.

Но заставм също зад него.
          Кога пък от КФН решиха, че имаме толкова развит пазар, за да налагат такива строги санкции.

Инвестициторската култура е едва на няколко години, а хора като Мариян са тези, които спомагат тя да се развива. Не само защото е журналист и пише тук, а и защото той е един от примерите как може да се използва борсата с всичките й възможности.

Вместо да се поощряват такива хора, дай сега да ги орежем.

Вярно е това за параноята. Вече човек не знае кое е редно, кое не.

Коментар

• От КФН:

"Във връзка с извършена проверка от КФН за спазване на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ) бе констатирано следното:

- В периода 3 януари - 8 март 2007 г. Мариян Йорданов като клиент на инвестиционен посредник е сключил поредица от сделки на пода на БФБ с акции на “Инвестор.БГ” АД с “Мариян ТР” ЕООД, чийто едноличен собственик е същото физическо лице. В резултат на сключените 7 сделки с общ обем 15 860 бр. акции не се е променя действителният притежател на акциите. Това е един от признаците на манипулиране на пазара, посочен в т. 3 от приложението към чл. 27 от ЗПЗФИ. Сключените сделки между тези страни са с най-голям обем от всички сделки за деня с това дружество, а на две от търговските сесии са и единствени и в този смисъл са определящи за средно-претеглената цена на акциите за деня и съответно за “цената на отваряне” на следващата търговска сесия съгласно борсовия правилник.

КФН е издала акт за установяване на административно нарушение на Мариян Йорданов, съответно на 01.06.2007 г. е издадено наказателно постановление, като е наложена е минималната глоба за този вид нарушение съгласно закона в размер на 20 000 лв. Наказателното постановление подлежи на обжалване пред Софийски районен съд. "

Както се вижда никъде не става дума за репа. Проблемът според КФН е, че Мариян е собственик на фирмата и е физическо лице. В такъв случай, според КФН, явно подлежат на глоба всички физически и юридически лица, чиито свързани фирми и лица си търгуват помежду си в посочените параметри. Причината е, че в случая двете "лица" са свързани, а не едни и същи. Ама кои, какви са тези параметри явно КФН си решава произволно. А е ясно, че става дума за кокошкарско изпълнение от тяхна страна. Ако investor искаха да си манипулират цената по този начин спокойно можеше да се намери друго "несвързано" лице, с което да стане прехвърлянето. Напълно подкрепям съни(тя), че това не е само проблем на Мариян, а на всички инвеститори. Вярно е, че трябва да има регулиране на пазара, но това трябва да става с прозрачни и ясни правила на играта, а не с наказване на дребни риби.

Коментар

• Първоначално изпратено от Michelangelo
              Абе ей u00, ти с по-големи букви не можеш ли да пишеш? Избоде ми очите.

Аз мисля, че правдата е на страната на Мариян в създалата се ситуация и мисля, че всички в този форум сме длъжни да го подкрепим..поне ако имате капчица уважение към усилията, които полага той за този сайт и този форум!
              Какво значение има какво прави Мариян за този сайт и форума? Важното е, че всеки който сключва репа можеше да отнесе тази незаслужена глоба!

Подобно буквално (и грешно!!!!) тълкуване на закона от КФН не само че не подпомага прозрачноста на пазара, а вреди чрез създаване на параноя в пазарните участници!

Коментар

• Неприятна история и всеки от нас трябва да си прави изводите как и колко да внимава занапред...дано да има благоприятна развръзка на случая в съда..

Коментар

• =

И аз това се замислих Съни. Иначе и аз подкрепям Мариан незнам що и инвестора не го прави. Дали няма уговорка или пък да останат с един по-малко знам ли времето ще покаже. Ако щефа ме остави да горна с 20к веднагически го оставям
                  Все пак става въпрос за неговите акции и за моите пари. Тук се чудя тънкият момент с вътрешната информация, може би лекичко намирисва, но всеки търгува с такава информация с каквато има.

Поздрави на КФН
                  Успех на Мариан и останалите
                  Не е препоръка за покупко-продажба на акции

Коментар

• до Инвестора

Още нещо...казусът е много интересен и би било добре, според мен, от Инвестора да махнат името в заглавието на темата.
                    Това не е личен проблем само на Мариян, въпросът е принципен!
                    [/b]

Коментар

• u00, напразно си се хабил със сметките
                      И в двата случая - като ФЛ и като ЮЛ не се дължат данъци
                      Нали знаеш, че доходите от сделки на регулирания пазар са необлагаеми?

Доколкото разбрах идеята е била да се включат като разходи лихвите от репата, което е възможно само за фирмите

Коментар

• Абе ей u00, ти с по-големи букви не можеш ли да пишеш? Избоде ми очите.

Аз мисля, че правдата е на страната на Мариян в създалата се ситуация и мисля, че всички в този форум сме длъжни да го подкрепим..поне ако имате капчица уважение към усилията, които полага той за този сайт и този форум!

Коментар

• Ами негодяи. Усетят ли, че някой е направил кинти и няма политически гръб, гледат да го одерат. Такава ни е цялата държава - разбойническа.

Марияне, стани един партиен активист. Май ген. Бойко идва на власт, пиши се в неговата партия и си свиркай...
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Току що сметнах:
                            МАРИЯН си е направил правилно сметката!!!!!!!!!!!!!!!!
                            15 860 бр. * 8.50 лв. (на тази цена е търсенето сега)= 134 810 лв.
                            Ако ги е купил на 3 лв. (примерно незнам точно) - 15 860 бр. *3 = 47 580 лв.
                            разликата= 134 810 лв - 47 580 лв = 87 230лв.
                            незнам какви са му доходите ама средно около 24 % данък
                            т.е. дължи данък в размер 20 935.2 лв.
                            сега глобата му е 20 000 лв. т.е. чиста печалба 935.2

а ако е купил и по-ниско, което ми се струва по-вероятно (просто не помня как стартира това дружество) значи е и на по-голяма печалба
                            а вероятно е очаквал и да не го хванат.
                            да правим ПАРИ от БФБ????!!!????

Коментар

• Първоначално изпратено от u00
                              Първоначално изпратено от Таратор
                              Верно - на блоков/регистрационен сегмент шеще да е най-чисто, но за единия данък и аз бих направил като него.
                              А след като КФН е установила, че "няма смяна на собственост" имали изобщо "сделка" и щял ли е да бъде облагаем на блоковия сегмент ? Просто питам - не съм юрист.
                              ами това трябва БФБ да кажат дали щяха да го таксуват
                              Кое по точно да таксуват ???

Коментар

• Първоначално изпратено от Таратор
                                Верно - на блоков/регистрационен сегмент шеще да е най-чисто, но за единия данък и аз бих направил като него.
                                А след като КФН е установила, че "няма смяна на собственост" имали изобщо "сделка" и щял ли е да бъде облагаем на блоковия сегмент ? Просто питам - не съм юрист.
                                ами това трябва БФБ да кажат дали щяха да го таксуват
                                да правим ПАРИ от БФБ????!!!????

Коментар

Working...
                                X