Момчета и момичета, Закона е над всички и само той ни дава сила. Така, че няма малко виновни и малко невинни. Мариан да си кихне глобата!!!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Акт на КФН срещу Мариян Йорданов
Collapse
X
-
ОК
Чак петиция на хора с никове ми е малко пресилено Още повече, че съм убеден, че Мариян ще спечели в съда.
Проблемите за мен са:
1. КФН тълкува закона както Дявола - Евангелието, катъо глобява за напълно невинни сделки.
2. С това манипулациите няма да намалеят - няма смисъл да изброявам всички съмнителни сделки на пазара, които се знаят от всички - по тях няма нито един наказан. Или прехвърляния от ПОД на ПФ, от ПФ на свързан с него ДФ чрез мърдане на цената с десетки проценти е нищо?
3. Комисията очевидно се занимава с дребни случаи, при това в които замесените участници не са виновни според мен. Шефът непрекъснато говори срещу манипулациите, но не прави абсолютно нищо смислено, за да ги ограничи. Особено ако са в полза на някои групировки.
Коментар
-
Хайде да оставим законите настрана за момент и да помислим чисто логически. При положение че:
1) всички сделки на Мариян са сключени в спреда и
2) всички сделки на Мариян са сключени на средната за деня цена (когато такава е имало), за какво манипулиране на цената на IBG може да става въпрос?
Това повдига и друг въпрос: защо на определени дружества, за които се знае че имат свързани с тях посредници се позволява да 'изсипват' (или 'изкупуват') акции през единия посредник и да си ги купуват (или продават) през другия посредник? Като в случая говорим за значителни суми промяна на средната за деня цена на акцията. Това е далеч по-голяма манипулация от сделките, които Мариян е сключил. Вярно, дребните инвеститори обикновено печелят от тези изсипвания и изкупувания, но като КФН е тръгнало да глобява за пазарни манипулации, нека първо да започне от големите риби, не от цацата.
Предлагам да напишем петиция и всеки участник във форума, който смята че въпросните сделки не са пазарна манипулация да се подпише отдолу. Защото в крайна сметка, задачата на КФН е преди всичко да защитава правата на дребните инвеститори и ако самите инвеститори не се смятат за ощетени, манипулирани или по-какъвто и да е начин с нарушени права, то с какво право КФН ще наказва Мариян? Какво мислите?
П.П. Притежавам акции на IBG и не се смятам за ощетен от сделките на Мариян.
Коментар
-
Не мога да преценя дали Мариян е виновен или не, защото явно казусът е доста сложен.
Но заставм също зад него.
Кога пък от КФН решиха, че имаме толкова развит пазар, за да налагат такива строги санкции.
Инвестициторската култура е едва на няколко години, а хора като Мариян са тези, които спомагат тя да се развива. Не само защото е журналист и пише тук, а и защото той е един от примерите как може да се използва борсата с всичките й възможности.
Вместо да се поощряват такива хора, дай сега да ги орежем.
Вярно е това за параноята. Вече човек не знае кое е редно, кое не.
Коментар
-
От КФН:
"Във връзка с извършена проверка от КФН за спазване на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ) бе констатирано следното:
- В периода 3 януари - 8 март 2007 г. Мариян Йорданов като клиент на инвестиционен посредник е сключил поредица от сделки на пода на БФБ с акции на “Инвестор.БГ” АД с “Мариян ТР” ЕООД, чийто едноличен собственик е същото физическо лице. В резултат на сключените 7 сделки с общ обем 15 860 бр. акции не се е променя действителният притежател на акциите. Това е един от признаците на манипулиране на пазара, посочен в т. 3 от приложението към чл. 27 от ЗПЗФИ. Сключените сделки между тези страни са с най-голям обем от всички сделки за деня с това дружество, а на две от търговските сесии са и единствени и в този смисъл са определящи за средно-претеглената цена на акциите за деня и съответно за “цената на отваряне” на следващата търговска сесия съгласно борсовия правилник.
КФН е издала акт за установяване на административно нарушение на Мариян Йорданов, съответно на 01.06.2007 г. е издадено наказателно постановление, като е наложена е минималната глоба за този вид нарушение съгласно закона в размер на 20 000 лв. Наказателното постановление подлежи на обжалване пред Софийски районен съд. "
Както се вижда никъде не става дума за репа. Проблемът според КФН е, че Мариян е собственик на фирмата и е физическо лице. В такъв случай, според КФН, явно подлежат на глоба всички физически и юридически лица, чиито свързани фирми и лица си търгуват помежду си в посочените параметри. Причината е, че в случая двете "лица" са свързани, а не едни и същи. Ама кои, какви са тези параметри явно КФН си решава произволно. А е ясно, че става дума за кокошкарско изпълнение от тяхна страна. Ако investor искаха да си манипулират цената по този начин спокойно можеше да се намери друго "несвързано" лице, с което да стане прехвърлянето. Напълно подкрепям съни(тя), че това не е само проблем на Мариян, а на всички инвеститори. Вярно е, че трябва да има регулиране на пазара, но това трябва да става с прозрачни и ясни правила на играта, а не с наказване на дребни риби.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MichelangeloАбе ей u00, ти с по-големи букви не можеш ли да пишеш? Избоде ми очите.
Аз мисля, че правдата е на страната на Мариян в създалата се ситуация и мисля, че всички в този форум сме длъжни да го подкрепим..поне ако имате капчица уважение към усилията, които полага той за този сайт и този форум!
Подобно буквално (и грешно!!!!) тълкуване на закона от КФН не само че не подпомага прозрачноста на пазара, а вреди чрез създаване на параноя в пазарните участници!
Коментар
-
=
И аз това се замислих Съни. Иначе и аз подкрепям Мариан незнам що и инвестора не го прави. Дали няма уговорка или пък да останат с един по-малко знам ли времето ще покаже. Ако щефа ме остави да горна с 20к веднагически го оставям
Все пак става въпрос за неговите акции и за моите пари. Тук се чудя тънкият момент с вътрешната информация, може би лекичко намирисва, но всеки търгува с такава информация с каквато има.
Поздрави на КФН
Успех на Мариан и останалитеНе е препоръка за покупко-продажба на акции
Коментар
-
Абе ей u00, ти с по-големи букви не можеш ли да пишеш? Избоде ми очите.
Аз мисля, че правдата е на страната на Мариян в създалата се ситуация и мисля, че всички в този форум сме длъжни да го подкрепим..поне ако имате капчица уважение към усилията, които полага той за този сайт и този форум!
Коментар
-
Ами негодяи. Усетят ли, че някой е направил кинти и няма политически гръб, гледат да го одерат. Такава ни е цялата държава - разбойническа.
Марияне, стани един партиен активист. Май ген. Бойко идва на власт, пиши се в неговата партия и си свиркай...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Току що сметнах:
МАРИЯН си е направил правилно сметката!!!!!!!!!!!!!!!!
15 860 бр. * 8.50 лв. (на тази цена е търсенето сега)= 134 810 лв.
Ако ги е купил на 3 лв. (примерно незнам точно) - 15 860 бр. *3 = 47 580 лв.
разликата= 134 810 лв - 47 580 лв = 87 230лв.
незнам какви са му доходите ама средно около 24 % данък
т.е. дължи данък в размер 20 935.2 лв.
сега глобата му е 20 000 лв. т.е. чиста печалба 935.2
а ако е купил и по-ниско, което ми се струва по-вероятно (просто не помня как стартира това дружество) значи е и на по-голяма печалба
а вероятно е очаквал и да не го хванат.да правим ПАРИ от БФБ????!!!????
Коментар
-
Първоначално изпратено от u00Първоначално изпратено от ТараторВерно - на блоков/регистрационен сегмент шеще да е най-чисто, но за единия данък и аз бих направил като него.
А след като КФН е установила, че "няма смяна на собственост" имали изобщо "сделка" и щял ли е да бъде облагаем на блоковия сегмент ? Просто питам - не съм юрист.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ТараторВерно - на блоков/регистрационен сегмент шеще да е най-чисто, но за единия данък и аз бих направил като него.
А след като КФН е установила, че "няма смяна на собственост" имали изобщо "сделка" и щял ли е да бъде облагаем на блоковия сегмент ? Просто питам - не съм юрист.да правим ПАРИ от БФБ????!!!????
Коментар
Коментар