IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подписване на договор за напускане и работа при конкуренти

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Според мен трябва да поставиш въпроса си на човек с юридическа грамотност а не в този форум. Тук има всякакви разбирачи, които разбират от всичко и ръсят мозък на всякакви теми, но полза от това едва ли ще имаш

Коментар

• И с кое твое основно право противоречи подобна клауза?
      Life won't wait for you.

Коментар

• Може да си поговориш с новия ти потенциален работодател и да помолиш да променят договора, като премахнат точката, която те притеснява.

BigBoss е прав, че има много вратички за заобикаляне на подобни ограничения. Още повече в ИТ сектора... ;-)

Коментар

• Не съм много правно грамотен, но ако си прав за подписа ето един случай: подписвам се че съм ти роб и се отказвам от основните ми права гарантирани от конституцията - такъв договор между нас двамата ще има ли правна сила, при положение че си противоречи с някой закон ? Примерът е малко крайен, но много добре илюстрира това за което питам - въпреки че е подписан договор с такава клауза (за `не-работа` в конкурентна фирма) той ще се признае ли за валиден, ако тази клауза противоречи с някой закон ? Защото едва ли има закон който да ограничава правото ми на свободно избилане на работа...

Коментар

• Естествено че има щом си се подписал. Всичко с твоя подпис има правна сила. По скоро виж каква е клаузата ако започнеш работа при конкурент, за какво могат да те съдят.

А и нали знаеш това че ще работиш при конкуренцията не означава, че ще се водиш на работа там. Има една вратичка, която се казва "консултант". Демек ти плащат да ги консултираш, но не работиш при тях.

Коментар

• Не, не работя за Белла Фуудс. Компаниите в случая нямат значение. Интересува ме дали тази клауза има правна сила.

Коментар

• Да не работиш в Сачи?
                Лешояда е търпелива птица

Коментар

• Подписване на договор за напускане и работа при конкуренти

В момента се намирам между две работи. В договора ми с новия работодател има клауза че 2 години след напускане нямам право да работя в конкурентна фирма. Разбрах че нова е нещо стандарнто напоследък, но ми стана интересно такава клауза има ли правна сила наистина? Едно е да платя неустойка при напускане, но да ме ограничават при бъдещия ми избор на работа - не ми изглежда съвсем `валидно`.
                Working...
                X