Първоначално изпратено от dzk
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Компенсация с отпуск?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеМачкай работодателя!!!!
Няма такова трудово законодателство като това в БГ.
Аз да попитам, при 4 часов работен 20 дни ли се полагат или 10?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеами сменяй го работодателя, щом не може да се разбереш с него, а чакаш закона да реши проблемите....
В днешно време доста трудно е да те уволнят без да искаш и се запънеш както трябва.
Има достатъчно случаи за уволнение на ВИНОВНИ работници(митничари и полицаи главно) които завеждат дела и 100% печелят и се възстановяват на работа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от veronika2 Разгледай мнениеДа и за какво са законите тогава?“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от veronika2 Разгледай мнениеДобре, ама хем е забранено и са изредени причини, в които не се вписваме...
1. извършване на аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръжения;
2. за довършване на започнатата работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време, ако прекъсването й може да доведе до опасност за живота или здравето на хората и до повреждане на машини и материали;
3. за извършване на усилена сезонна работа.
Те са очевидни и лесно разпознаваеми като ситуация. И ако не се вписвате в тези изключения, значи няма право да компенсира със отпуска, а е длъжен да ви заплати извънредната работа. Другото е че няма право да се изисква извънредна работа без основание.
Тоест като ви свърши 8-часовата смяна човек си взима шапката и си тръгва без никакво изключение. Няма право да ви наказва за това и никой съд няма да остави това така. Ако се налага извънредна работа, работодателя трябва ПРЕДВАРИТЕЛНО да подготви съответната заповед, и да я оповести.Last edited by dzk; 03.10.2016, 19:16.
Коментар
-
Първоначално изпратено от misanthrope Разгледай мнениеРазбира се че можеш да откажеш. Разбира се че ще намерят заместник. Разбира се, че след това ти вече няма да си им необходима
Коментар
-
Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнениеЗабранено е компенсиране на извънредния труд с почивка или отпуск. Той задължително се заплаща според чл. 150, ал. 2 от Кодекса на труда
Работодателя може да откаже ползването на платен годишен отпуск за текущата година само по важни причини. Тогава той е задължен да осигури ползването и през следващата година, но не по-късно от 6 месеца. (чл. 176, ал. 1 и 2 от КТ).
Под важна причина, се разбира важна за фирмата и аргументирана, а не: "защото така реших и така казвам".
Четете го този кодекс на труда и се опитайте да си изисквате правата. Повечето фирмаджии се правят на големи бабаити, но като им кажеш че нямат право и ще си търсиш правата по съдебен ред омекват много бързо. Освен това делата по трудови въпроси за безплатни за работника.
Коментар
-
Първоначално изпратено от veronika2 Разгледай мнениеЗдравейте! Работя на 4 часа. Когато колежката ми е в отпуск, аз поемам нейните часове и обратно, но от фирмата не ни плащат за извънредните часове, а ни компенсират с отпуск. В един момент излиза, че трябва непрекъснато един да е в отпуск, най- вече аз, защото съм на 4 часа и се получава един кръг, от който не знам как да изляза ( без да напускам ). Ако не я замествам, от фирмата казват, че няма кой друг да замества и съм принудена от човешка гледна точка. При нея е горе- долу същото положение, но поне и се събират по- малко извънредни часове. Знам, че е законно, въпреки че не съм го чела някъде, защото фирмата следи всичко да е в ред.И въпроса - мога ли да откажа да замествам? Длъжни ли са да намерят заместник и могат ли да ни откажат да си ползваме отпуск поради това, че не могат да намерят заместник? Благодаря предварително, ще следя и отговарям на въпросите ви.
Работодателя може да откаже ползването на платен годишен отпуск за текущата година само по важни причини. Тогава той е задължен да осигури ползването и през следващата година, но не по-късно от 6 месеца. (чл. 176, ал. 1 и 2 от КТ).
Под важна причина, се разбира важна за фирмата и аргументирана, а не: "защото така реших и така казвам".
Четете го този кодекс на труда и се опитайте да си изисквате правата. Повечето фирмаджии се правят на големи бабаити, но като им кажеш че нямат право и ще си търсиш правата по съдебен ред омекват много бързо. Освен това делата по трудови въпроси за безплатни за работника.Last edited by dzk; 03.10.2016, 17:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от veronika2 Разгледай мнениеЗдравейте! Работя на 4 часа. Когато колежката ми е в отпуск, аз поемам нейните часове и обратно, но от фирмата не ни плащат за извънредните часове, а ни компенсират с отпуск. В един момент излиза, че трябва непрекъснато един да е в отпуск, най- вече аз, защото съм на 4 часа и се получава един кръг, от който не знам как да изляза ( без да напускам ). Ако не я замествам, от фирмата казват, че няма кой друг да замества и съм принудена от човешка гледна точка. При нея е горе- долу същото положение, но поне и се събират по- малко извънредни часове. Знам, че е законно, въпреки че не съм го чела някъде, защото фирмата следи всичко да е в ред.И въпроса - мога ли да откажа да замествам? Длъжни ли са да намерят заместник и могат ли да ни откажат да си ползваме отпуск поради това, че не могат да намерят заместник? Благодаря предварително, ще следя и отговарям на въпросите ви.
Коментар
-
Компенсация с отпуск?
Здравейте! Работя на 4 часа. Когато колежката ми е в отпуск, аз поемам нейните часове и обратно, но от фирмата не ни плащат за извънредните часове, а ни компенсират с отпуск. В един момент излиза, че трябва непрекъснато един да е в отпуск, най- вече аз, защото съм на 4 часа и се получава един кръг, от който не знам как да изляза ( без да напускам ). Ако не я замествам, от фирмата казват, че няма кой друг да замества и съм принудена от човешка гледна точка. При нея е горе- долу същото положение, но поне и се събират по- малко извънредни часове. Знам, че е законно, въпреки че не съм го чела някъде, защото фирмата следи всичко да е в ред.И въпроса - мога ли да откажа да замествам? Длъжни ли са да намерят заместник и могат ли да ни откажат да си ползваме отпуск поради това, че не могат да намерят заместник? Благодаря предварително, ще следя и отговарям на въпросите ви.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар