Първоначално изпратено от woodmonster
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Продажба на софтуер от физическо лице!
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеАко правите договор за покупко-продажба трябва да си изряден от гледна точка на патенти, търговски и авторски права и пр. Ако си сигурен, че всичко ти е наред, че софтуера с който си написал програмата е законен, че имаш право да разпространяваш продукти създадени с него и т.н... Тогава няма проблем да работиш с фирмите и с граждански договор. Първо за изработка, а после за абонаментен сервиз. Те ти издават сметки за изплатени суми, удържат ти и ти внасят ДОД и осигуровки, а ти до края на април трябва да подадеш една годишна данъчна декларация и да се оправиш с данъчните.
Коментар
-
Първоначално изпратено от woodmonster Разгледай мнениеБлагодаря за отговора, но имам още едно питане: След като се регистрирам като лице упражняващо свободна професия, тогава продажбата на самия софтуер ще стане само с фактура (издава се фактура на фирмата за покупката на софтуера)- нали?
А за заплащането за поддръжката на софтуера на месец - пак ли фактура се издава и всеки месец ли се издава тя? Може ли фактурата да се изпраща по електронен път?
Коментар
-
Благодаря за отговора, но имам още едно питане: След като се регистрирам като лице упражняващо свободна професия, тогава продажбата на самия софтуер ще стане само с фактура (издава се фактура на фирмата за покупката на софтуера)- нали?
А за заплащането за поддръжката на софтуера на месец - пак ли фактура се издава и всеки месец ли се издава тя? Може ли фактурата да се изпраща по електронен път?
Коментар
-
Ако правите договор за покупко-продажба трябва да си изряден от гледна точка на патенти, търговски и авторски права и пр. Ако си сигурен, че всичко ти е наред, че софтуера с който си написал програмата е законен, че имаш право да разпространяваш продукти създадени с него и т.н... Тогава няма проблем да работиш с фирмите и с граждански договор. Първо за изработка, а после за абонаментен сервиз. Те ти издават сметки за изплатени суми, удържат ти и ти внасят ДОД и осигуровки, а ти до края на април трябва да подадеш една годишна данъчна декларация и да се оправиш с данъчните.Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от woodmonster Разгледай мнениеВ момента работя в една фирма т.е. осигуряват ме, но понеже нямаме много работа - почивам доста дни! В свободното си време пиша софтуер! За да се регистрирам, като лице упражняващо свободна професия, трябва ли да напусна моментната си работа?
Коментар
-
Първоначално изпратено от gabarduk Разгледай мнениещо не пробваш като лице упражняващо свободна професия.Фактури ще си издаваш
Коментар
-
Продажба на софтуер от физическо лице!
Здравейте! Имам следните питания:
Аз съм физическо лице. Създавам софтуер, който ще е „специфичен“ – т.е. ще се използва от фирми със специфична дейност (Например: разбичване на дървесина). Мога ли с договор за покупко-продажба, да продам софтуера на дървообработващата фирма или не? Ако не мога, как и с какви документи трябва да го продам?
Смятам за поддръжка на програмата месечно да искам и някакви пари! За поддръжката на месец, трябва ли някакъв друг вид договор или в един договор може да се опише всичко?
Може ли също с договор за покупко-продажба да продам софтуера на няколко фирми?Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар