IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвет за ООД и малко въпроси

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тези от собствениците на фирмата, които работят на трудов договор някъде другаде, задължително ли е да работят официално и за собствената си фирма?

Ако не може да се докаже, че полагат труд (не полагат подписи върху документи) защо изобщо да се набутват с допълнителен осигурителен рекет?

Не може ли само един или двама от собствениците да работят във фирмата?

Все пак не става въпрос за стоене на сергия (където данъчните могат да видят, че се полага труд).

Доколкото разбирам законите, самото притежаване на дялове (акции) не води до задължение за плащане на допълнителен осигурителен рекет.

Примерно, биха могли да се крият като мишки в някоя тъмна стаичка, където данъчни не влизат на проверка, и там да работят тайно в полза на фирмата си, без да оставят документални следи - подписване на договори, подписване на фактури и т.н.

Когато дойде време да се дели печалбата - фирмата ще плати на държавата 10% рекет печалба и ще удържи 5% рекет дивидент (за да го внесе в държавния бюджет). Каквото остане, ще изплати в банковите сметки на собствениците, пропорционално на техния дял във фирмата.

Това обаче може да е проблемно, защото някои от собствениците може да са положили личен труд нелегално (криейки се като мишки в някоя тъмна стаичка, където данъчни не влизат на проверка). Решението на проблема е получените дивиденти, след като се получат, да се преразпределят „под масата“.

(Написаното е художествена измислица и не е препоръка за извършване на престъпна дейност.)
    Last edited by vstoykov; 19.11.2014, 16:32.
    Два прости метода за легално намаляване на данъците

Коментар

• Самоосигуряване на съдружника?

Мисля, че съдружникът е длъжен да се самоосигурява само ако полага личен труд в дружеството, но той все пак може и да не полага труд, а да участва само с капитал ... т.е. логиката ми е, че ако не полага личен труд, не следва да дължи осигуровки като самоосигуряващо се лице ... ИМА ЛИ НЕЩО ВЯРНО В ТОВА?

Коментар

• Ясно, разбрах някой неща

На да проверим ще се съгласите ли с мен

Фирмата тепърва ще се прави,което означава, че ще е нова.
        Възможността за плащане на минимални средства е следната/Вие ще кажете дали е така/

Фирмата ще е ООД от 4 съдружници ако е необходимо един ще е управител.
        останалите 3-ма ще са съдружници без да се СОЛ, а ще са на граждански договор на половин работен ден 4/час/.
        Необходимите изисквания за граждански договор били четири така ли е ?
        - без наличие на работно място
        - 40часа право на работа на седмица
        и още две изисквания, но нещо не мога да се сетя

Естествено трябва да се провери на тази длъжност(работник) колко е минималният осигурителен праг. След като се извършва някаква дейност от някого то е длъжен да се осигурява.

А някога си когато фирмата има печалба и дивидентите се разделят м/у съдружниците те трябва да платят данък на тези средства така ли е ?

Не се притеснявайте да ме критикувате :Р

Дали съм на правилна посока ? ? ?
        Last edited by zlatarov; 22.01.2014, 11:36.

Коментар

• От четирите осигуровки като СОЛ, ако искаш да сте изрядни, няма мърдане. Ако някой от вас вече се осигурява като СОЛ в друга фирма, то не е необходимо да го прави и в тази. И четиримата можете да работите колкото си искате във фирмата и да не се водите на трудов договор и да не получавате заплати - следователно и да не дължите осигуровки по трудови правоотношения. А на въпроса кой все пак работи във фирмата, отговора е: съдружниците - безвъзмездно и за удоволствие!!! Стив Джобс го правеше официално пред целия свят доста време преди да отлети в небето!! Вярно, че повечето данъчни не знаят кой е Стив, ама тъкмо ще има за какво да си говорите

Коментар

• Първоначално изпратено от Big Stan Разгледай мнение
            Вас май верно Ви бият парите през пръстите. Защо влизате в такива схеми при положение, че фирмата я проработи, я не. Щом ви харесва наливайте пари за осигуровки. Само да вметна, че при СОЛ и ДУК няма часове. Там си 24/7, това е.
            Няма такова нещо ... ако имаше парички нямаше се занимавам да чета и мисля схеми да ми излезе(на нас) по евтино!

Търся най-евтиният вариант за реализация на идеята ми!
            Явно всичко да е наред "по закон" не трябва да спазваш доста неща.

В крайна сметка вариант ли е хем да сме собственици, хем да не плащаме осигуровки при положение, че ще извършваме дейност?

Коментар

• Вас май верно Ви бият парите през пръстите. Защо влизате в такива схеми при положение, че фирмата я проработи, я не. Щом ви харесва наливайте пари за осигуровки. Само да вметна, че при СОЛ и ДУК няма часове. Там си 24/7, това е.

Коментар

• Самата материя е много объркана , има различен прочит:

Осигуряване на съдружник за работа и по трудов договор с дружеството

Въпрос. Новорегистрирана българска транспортна фирма осъществява дейност по международен транспорт в рамките на ЕС, както и вътрешни курсове в страната. Съдружниците са взели решение да се осигуряват като самоосигуряващи се лица и тъй като нямат наети лица по трудов договор, които да изпълняват длъжността шофьор, те ще я упражняват и това е повод да се сключи договор за работа с личен труд. В нарушение ли ще бъдем или не? Като самоосигуряващо се лице, което работи като шофьор, необходимо ли е да се правят допълнителни вноски по фонд ДЗПО ППФ специално?
                Притесненията ни са да не би от НАП да ни направят проблем и да не би да го разтълкуват като граждански договор, какъвто той не е. Когато попитахме в ДАИ, ни отговориха, че няма проблем.

Отговаря Гошо МУШКАРОВ – д-р по икономика

Отговор. В съответствие с чл. 84, ал. 1 от Търговския закон всеки съдружник има право да управлява дружествените работи, освен ако с дружествения договор управлението е възложено на един или няколко съдружници или на друго лице, което не е съдружник. Поради това към заявлението за вписване на дружеството в търговския регистър се прилага и учредителният договор, който съдържа клауза за начина на управление и представителство на дружеството.
                Лицата, упражняващи трудова дейност като съдружници в търговски дружества, са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Те са самоосигуряващи се лица и се осигуряват за своя сметка на основание чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО. Осигуряването им възниква от деня, в който те започват да упражняват трудова дейност и за която са внесени или са дължими осигурителни вноски, и продължава до прекратяването й. Така че вписването на лицето като съдружник в търговско дружество само по себе си не е достатъчно, за да възникне задължение за осигуряване. Необходимо е съдружникът след вписването на дружеството в търговския регистър да упражнява трудова дейност във връзка с функционирането на самото дружество - преговори и сключване на договори, подписване на различни документи във връзка с прилагането на Закона за счетоводството, данъчните закони и т.н. Ако не извършва такава дейност и не получава доходи за нея, съдружникът не подлежи на задължително осигуряване по реда на КСО.
                Когато с учредителния договор или с решение на общото събрание един съдружник е посочен като управител на дружеството и с него е сключен договор за управление и контрол с определено по него възнаграждение, той подлежи на осигуряване на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход по основната икономическа дейност на дружеството.
                Съдружниците, които имат сключени трудови договори за работа в същото дружество, подлежат на осигуряване по чл. 4, ал. 1 или ал. 2 от КСО върху договореното трудово възнаграждение, но върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход по основната икономическа дейност на дружеството и квалификационната група професии, в която попада заеманата длъжност.
                Когато едновременно с трудовата си дейност по трудовия договор (в случая - като шофьор) такова лице упражнява и трудова дейност по управление на дружеството като съдружник или управител, то подлежи на осигуряване и на двете основания - като шофьор по трудови договори и като самоосигуряващ се съдружник, респективно като управител на същото.
                В съответствие с чл. 6, ал. 10 от КСО за лицата, които подлежат на осигуряване за доходи от дейности на различни основания по чл. 4 от КСО, осигурителният доход се формира от сбора от осигурителните им доходи при спазване на поредността, регламентирана в същата алинея, но върху не повече от максималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. За 2013 г. максималният размер на осигурителния доход е определен на 2400 лв.
                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                  Също е опция да се водите на 1-2 часа на ден
                  Това е най-добрият вариант ама става ли изобщо?

Като цяло най-добре е следното ама не знам дали е възможно:
                  1-управител и собственик
                  2-собственик - 4ч. този може и да трудов ако има разлика де ....
                  3-собственик - на 1ч. или 2ч - към момента с постоянен трудов договор
                  3-собственик - на 1ч. или 2ч - към момента с постоянен трудов договор

поне 2-та който сме осигурени от др работодател ще е супер ако може така да стане ама....

така мисля, че най малко разходи ще са така ама позволено ли е ? Важно е всички да фигурират като работници, за да няма проблеми с агенцията по труда...
                  Не че някой от нас ще се оплаче ама все пак ще извършваме услуги и е възможно това да е проблем за крайният клиент и да не забравяме конкуренцията...

Коментар

• Също е опция да се водите на 1-2 часа на ден

Коментар

• Като СОЛ ще се осигуряват само тези съдружници, които полагат труд в дружеството. Ако сте четирима и само единият работи, то само той трябва да се осигурава върху 420 лв. понеже е новорегистрирано, ако съм разбрал правилно. Общо това прави по 108,36 лв. на месец. Като управител ще се осигуряваш само ако си вписан като такъв в ТР и имаш договорено възнаграждение. За момента е позволено ако нямаш договорено възнаграждение да не се осигуряваш и по ДУК, а само като СОЛ.

Коментар

• Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнение
                        Ако заплатата ти по трудов договор във ФИ е над 2 400 лв. бруто не дължиш осигуровки като собственик на фирма или самоосигуряващо се лице.

ехеее мечта
                        общата бруто на двама ни работещите на ТД не е 2400лв

е да де днес не правят цялостна проверка ама в утрешният ден не се знае и най-добре би било да не го мислиш това.... аама ще ме хванат ли....

Да разбирам елементарната сметка е 4рима са собственици и всичките те са задължени да се осигуряват на мин 420лв на месец сиреч 125лв/месец
                        от тук 4*125 = 600лв месечно осигуровки само защото си собственик!

Следващите разходи са за управителят + още едни 125 лв и собствениците да са си работници на всеки един с още близо 125лв . т.е. 250лв/ на човек
                        Уж не съм тъп :Д но това което разбрах всичко е направено единствено бизнеса в България да не върви за жалост

без да смятам много е ясно, че за да сме 4-ма трябва да изкарваме 1000лв месечно за само за осигуровки без да смятаме такси счетоводител, материали,наеми ....

Коментар

• Ако заплатата ти по трудов договор във ФИ е над 2 400 лв. бруто не дължиш осигуровки като собственик на фирма или самоосигуряващо се лице.
                          "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Първоначално изпратено от zlatarov Разгледай мнение
                            Лошооо от това ми ставя ясно за следното:

Всеки един от собствениците трябва да се осигуряват СОЛ - мин 420лв, а единият и като управител зависимост от длъжността му?
                            Т.е. всеки един от нас има мин задължение за осигуровки 100лв?
                            Искам като цяло вс да е изрядно и да не сме едни от хората дето висят на държавата...(сигурно странно звучи)

Не разбрах за възможността да съм собственик и работник, там пак ли е така като при управителят, а именно веднъж се осигуряваш като СОЛ, а от др страна на МОД 320лв като работник ? ? ? Нещо само за осигуровки ще се работи :Д
                            Също така да си ми вървят осигуровките на постоянния трудов договор.
                            Да така е по закон. Осигуровките за СОЛ върху 420 лева са 123 лв.
                            Отделно всеки трябва да се усигурява върху тродов договор където полага труд до общ максимален осигурителен доход на месец 2400 лева

Но както ти казах НАП поне за сега не следи педантично тези работи , което не значи че след време няма да започне де.

Коментар

• Лошооо от това ми ставя ясно за следното:

Всеки един от собствениците трябва да се осигуряват СОЛ - мин 420лв, а единият и като управител зависимост от длъжността му?
                              Т.е. всеки един от нас има мин задължение за осигуровки 100лв?
                              Искам като цяло вс да е изрядно и да не сме едни от хората дето висят на държавата...(сигурно странно звучи)

Не разбрах за възможността да съм собственик и работник, там пак ли е така като при управителят, а именно веднъж се осигуряваш като СОЛ, а от др страна на МОД 320лв като работник ? ? ? Нещо само за осигуровки ще се работи :Д
                              Също така да си ми вървят осигуровките на постоянния трудов договор.

Коментар

• Първоначално изпратено от zlatarov Разгледай мнение
                                Здравейте,

Имам малко въпроси относно ООД и законовите изисквания.
                                На кратко собственици ще сме 4/четири лица/ собственика и фирмата ще е в сферата на услугите. Двама сме с трудови договори/8ч/ във финансова институция. Не се коментира напускане, защото заплатата си е заплата и без нея няма папне :Р

Може ли ние двамата с ТД(към момента) да сме собственици и работещи в тази фирма
                                Примерно на граждански, това проблем ли е и естествено да плащаме възможно най -ниски осигуровки. Като собственик не ставаш ли автоматично самоосигуряващо се лице?
                                Другите двама собственици, единият от тях ще е и управител, какви осигуровки се плащат като собственик и управител?

Не знам дали ме разбирате и искам много неща да питам
                                Задължението за осигуряване по тр.договор е различно от задължението като СОЛ. Принциптно сте длъжни да се осигурявате и на двете основания по закон, но ако не го правите има вероятност над 50% да не ви хванат. В смисъл почти не го проверяват това. Осигуряването е до съвкупен максимален доход на всички основания за 2014 г. - 2400 лева.
                                Управителя по закон трябва да се осигурява на МОД минимален осигурителен доход за съответния бранш и длъжностат управител и ако е съдружник и като СОЛ пак в общ размер до 2400 лева. Но и тук масово се осигуряват само на МОД и почти не ги гонят.

Коментар

Working...
                                X