Ето една добра статия по въпроса. Тълкуват по-скоро данъчни и счетоводни аспекти – Как да работим сами за своя сметка
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Уеб услуги и фирма?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеПърво да те питам, програмист ли си, т.е. уеб девелопер?
Не се обиждай, но имам чувството че си нямаш и най-малка представа какво питаш.
Който сее ветрове, жъни бури
Коментар
-
Първоначално изпратено от vkp Разгледай мнениеВие ме отчаяхте, та аз я направя един, два сайта в месеца, я не направя ... реално излиза, че ще работя на минус...
Правиш сайт. Ако клиента не иска фактура, вземаш парите и всичко е ОК. Ако клиента иска фактура, роднината ти издава от неговата фирма, и ти дава парите, като си приспадне някакви разходи (може би 10% данък печалба + 5% данък дивидент, за да си изчисти парите от баланса). Ако фирмата му е на минус, може да си ти дава всичките пари
Няма да правиш никакви ЕООД-та. То не че е трудно да се направи, но води разходи след себе си (осигуровки около 130 лв, счетоводство, банкови такси) и други ангажименти (публикуване на отчети в ТР - там пак за всяка грешка си плащаш).
Коментар
-
Първоначално изпратено от vkp Разгледай мнениеВие ме отчаяхте, та аз я направя един, два сайта в месеца, я не направя ... реално излиза, че ще работя на минус...
Направи нещо като темплейт монстер.
Приемай заплащане с кредитни карти. Не знам дали е лесно да се направи това в България, а и изобщо дали си струва усилието.
Абе разгледай templatemonster.com и прецени дали си заслужава, ако е само за България.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vkp Разгледай мнениеВие ме отчаяхте, та аз я направя един, два сайта в месеца, я не направя ... реално излиза, че ще работя на минус...Мнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dsx500 Разгледай мнениеЧе и фактурите ли да ти пишат? Тук става дума за евтин вариант, пускат ти осигуровките и ти изготвят годишен отчет, плюс някои допълнителни документи свързани с отпуски и т.н.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеЗначи през годината тои текущо сам си пише фактурите, сам си смята осигуровките и сам си подава осигурителни декларации , и сам си задава и отговаря на всякакив въпроси свързати с финансите и счетоводството
ЕООД задължително е на двустранно счетоводство , и съставянето му в края на годината наведнъж не е удачен вариант.
Мисля че се бъркаш, повечето кантори имат отделна такса за изготвяне на годишни фин.отчет и данъчна декларация освен месечните ....Мнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dsx500 Разгледай мнениеАко не си регистриран по ДДС счетоводителя ти обработва документите в края на годината. Просто провери таксите на няколко счетоводителя и ще видиш че е доста евтино.
ЕООД задължително е на двустранно счетоводство , и съставянето му в края на годината наведнъж не е удачен вариант.
Мисля че се бъркаш, повечето кантори имат отделна такса за изготвяне на годишни фин.отчет и данъчна декларация освен месечните ....Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеНаправо ме убихте с цени , кви са тези 30 или 50 лева ..все един ден в месеца ще се заниваваш с него , осигуровки, осчетоводяване , месечни декларации , банка и т.н. и излиза че работите за 30/50 лева дневен надник .....стига беМнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.
Коментар
-
Направо ме убихте с цени , кви са тези 30 или 50 лева ..все един ден в месеца ще се заниваваш с него , осигуровки, осчетоводяване , месечни декларации , банка и т.н. и излиза че работите за 30/50 лева дневен надник .....стига беНе спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от vkp Разгледай мнениеБългари, предполагам няма да има чужденци
Като клиенти не очаквам много...но не се знае, то ако знам, че ще има доста клиенти, направо, ще направя фирма и т.н., но сега като не ми е сигурно нищо, не смея да предприемам такава стъпка, затова питам тук.
Значи от написаното от теб да разбирам че:
1. Спокойно мога да издавам касови бележки от фирмата на роднина
2. Ако плащанията са по банков път, не съм длъжен да издавам касов бон? Тоест отпада нуждата да издавам касов бон, понеже всичко ще се плаща по банков път, директно в моя сметка?
Така че най-евтиният ти вариант (законен) е да се плаща към сметката на фирмата на роднината ти, той да пише фактури и да ти дава пари като ти одържа 15% данъци (и ддс ако е регистриран, което вече не е добре за теб), така спестяваш осигуровките и счетоводството, т.е. по 150 на месец, счетоводство на еоод без регистрация по ддс е около 50 на месец, осигуровки мин 110 за управителя.Мнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.
Коментар
-
ако си еоод месечно трябва да си приготвиш ~150лв минимум - за осигуровки + счетоводни р-ди. Освен това първоначално ще трябва да платиш за регистрация на еоод. Според мен най-добре си регни едно еоод - така или иначе пари за осигуровки ще ти вървят - дали към твоето еоод или към фирмата на роднината ти. Ако ползваш роднината си само ще спестиш -30 лв /мес от счетоводство което според мен не си струва. Ако искаш да се развиваш не може днес да си ЕТ Пенчо а утре Иванчо ЕООД - не е сериозно (освен ако не си LuckyGoldstar а от утре LG )
Касов апарат не ти трябва ако няма да имаш офис и да приемаш кешови плащания на място. Дори и някоя фирма да иска да ти плати на ръка можеш да идеш до банката и да си внесеш сумата по фирмената си сметка сам - взимаш след това платежното и фактурата по банков път и ги връчваш на тези дето искат да платят на ръка . т.е. все едно ти си им дал фактура по банков път а те са отишли до банката и са ги внесли
Коментар
Коментар