Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Правителството сваля прага на фискалния резерв на 3 млрд. лв.
Collapse
X
-
Last edited by Pivoley; 25.10.2011, 17:55.
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеАлтернативата на финансиране на бюджетния дефицит, вместо със средства от резерва е с теглене на нови кредити.
Явно, Дянков е преценил, че негативите, които биха произтекли от намалението на фискалния резерв няма да надвишат спестените лихви от поемането на нов дълг.
Като, фискален резерв под 3 млрд.лв. вече е опасно нисък размер и по тази причина очакванията са ми през 2013г. бюджетният дефицит (около 0.5%-1.0% от БВП) изцяло да бъде финансиран с външен дълг.
Ега ти тежките "икономисти". Съжалявам, никого не искам да обидя, но, настроят ви е грешен из корен и такива трябва да се дават на съд...
Коментар
-
Алтернативата на финансиране на бюджетния дефицит, вместо със средства от резерва е с теглене на нови кредити.
Явно, Дянков е преценил, че негативите, които биха произтекли от намалението на фискалния резерв няма да надвишат спестените лихви от поемането на нов дълг.
Като, фискален резерв под 3 млрд.лв. вече е опасно нисък размер и по тази причина очакванията са ми през 2013г. бюджетният дефицит (около 0.5%-1.0% от БВП) изцяло да бъде финансиран с външен дълг.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнениеКабинетът планира съвсем да стопи фискалния резерв през 2012 г.
Финансовият министър е заложил едва 1.3% бюджетен дефицит, нисък ръст на икономиката и увеличаване на държавния дълг до 15 млрд. лв.
Въпреки че българите са европейците с най-ниски доходи, кабинетът "Борисов" реши да засрами европейските си колеги, като заложи свръхзатягане на финансовата дисциплина догодина. Министерството на финансите записа в проектобюджет 2012 дефицит от едва 1.3% вместо спряганите досега 2.5%. Голямата мистерия обаче е как ще се постигне това, след като се предвижда минимален ръст на икономиката от 2.9%. Най-вероятно цената ще е поредното намаляване на фискалния резерв, който според плановете за 2012 г. може да падне от сегашния минимум от 4.5 млрд. лв. до общо 3 млрд. лв., както и увеличение на държавния дълг от сегашните 11 млрд. лв. на 15.3 млрд. лв.
http://www.segabg.com/online/new/art...=16&id=0000101
Коментар
-
Консолидиран държавен дълг:
към 31.12.2010г. - 5 815.6 млн.евро;
към 31.07.2011г. - 5 808.5 млн.евро.
Та, с колко викаш точно се е увеличил държавният дълг?
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеКолкото до дълга - ами не, не си прав или просто заблуждаваш. Виж колко беше държ, дълг в началото на годината и колко е в момента и тогава ми говори, че не е увеличен
Коментар
-
4un4o
Резерва винаги е в някаква пропорция с движението на пари и БВП , ако увеличаваш резерва това означава , че икономиката върви нагоре и си позволяваш по голям резерв - бели пари за черни дни...Не ми говори , че прогнозата е икономиката да се повиши..икономика която пада ражда безработица. Тези пари за икономиката са едно нищо , те имат по голяма стойност за финансовата стабилност и обезпечаването на повече левчета в обръщение..Но пък да се държат тези евра ...да държат метали , които веднага могат да се продават за евра и са ликвидни и не злато , че то не става за нищо..еврата да ги шутират.Нали не си мислиш , че резерва се топи и прогресираме !D.Y.F-091066
Коментар
-
Виж сега аз мисля, че с някои хора като се спори единствения начин да млъкнат е да им бръкнеш в джоба - искаш ли да се хванем на бас, че БГ няма да фалира нито през 2012 нито през 2013 г. Предлагам бас от 1000 евро и съм готов да приема от всеки от предричащите фалит, падане на борда и подобни. И понеже знам, че няма да ми дадете парите ще сложа отдолу в подписа си, че еди си кой ми дължи 1000 евро.
Та - кой е съгласен да приеме?
Първоначално изпратено от all_trader2 Разгледай мнениекакви глупости - как успя в толкова малко изречение да напишеш такива големи измишлъотини
саморегулира ти се главата а неадекватикът Дянков балабар с всички останали от МФ през Парламевтарната комисия за бюджет и финаси СА НА ПЪТ ДА ФАЛИРАТ ДЪРЖАВАТА
икономика България отдавна няма ПРАВИТЕЛСТВОТНО ВМЕСТО ДА СЕ НАМЕСИ И ДА ИЗКАРА ИКОНОМИКАТА ОТ БЛАТОТО Я ДО ЗАБИ ТАМ С ИЗМИШЛЪОТИНИ ЗА ФИСКАЛНА ДИСЦИПЛИНА
Коментар
-
Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнениеПогледни от друга гледна точка - те не пестят просто не харчат за глупости. Като пестят хората лихвите падат по депозитите и кредитите - тове е което ще движи икономиката и Дянков го знае много добре. Т.е системата се саморегулира чрез лихвите по кредитите и не е работа на държавата да се меси и да стимулира потреблението.
какви глупости - как успя в толкова малко изречение да напишеш такива големи измишлъотини
саморегулира ти се главата а некадърникът Дянков барабар с всички останали от МФ през Парламевтарната комисия за бюджет и финаси СА НА ПЪТ ДА ФАЛИРАТ ДЪРЖАВАТА
икономика България отдавна няма ПРАВИТЕЛСТВОТНО ВМЕСТО ДА СЕ НАМЕСИ И ДА ИЗКАРА ИКОНОМИКАТА ОТ БЛАТОТО Я ДО ЗАБИ ТАМ С ИЗМИШЛЪОТИНИ ЗА ФИСКАЛНА ДИСЦИПЛИНА и И р
РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ КОИТО СА ОПАСНИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗАLast edited by all_trader2; 25.10.2011, 16:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнениеПогледни от друга гледна точка - те не пестят просто не харчат за глупости. Като пестят хората лихвите падат по депозитите и кредитите - тове е което ще движи икономиката и Дянков го знае много добре. Т.е системата се саморегулира чрез лихвите по кредитите и не е работа на държавата да се меси и да стимулира потреблението.
Ети ти и пример. Ако ти се е повредил хладилника и можеш да го отремонтираш с 50 лв, независимо ,че вече е за боклука не би дал 700 лв за нов а би отложил това за по нататък във времето.Last edited by 4un4o; 25.10.2011, 16:31.
Коментар
-
Погледни от друга гледна точка - те не пестят просто не харчат за глупости. Като пестят хората лихвите падат по депозитите и кредитите - тове е което ще движи икономиката и Дянков го знае много добре. Т.е системата се саморегулира чрез лихвите по кредитите и не е работа на държавата да се меси и да стимулира потреблението.
Първоначално изпратено от 4un4o Разгледай мнениеДругата цел на правителството е да се създаде сигурност сред населението, което като слуша какво става в световен мащаб и пести ли пести . А пестенето (над 50 млрд лв. от съсвем обеднелите) не прави услуга на икономиката а напротив забавя я. И още нещо щом имате да пестите толкова много не е лошо да ви вдигнем малко данъците. Това е икономическата логика.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПравителството прави все по-лесна атаката срещу борда. Може и да не устиска икономиката ни до края на мандата им. Н
.
те обаче имат още едно асо в ръкава си - бърза приватизация и разпродаване и на 15-20 останали малки държавни предпрития - за да се запълнят дупките - А СЛЕД ТЯХ И ПОТОП - ТОВА Е ПРИНЦИИПА НА АМЕРИКАНСКАТА МАРИОНЕТКА-НЕКАДЪРНИК ДЯНКОВ И ЦЯЛОТО ЖАЛКО РЪКОВОДСТВО НА ПАРЛАМЕНТАТА КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТИ ФИНАНСИ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеВероятно ще качат разходите на населението, ще надуят стагфлацията с монополно контролираните от тях цени (ток, газ, вода и т.н.), ще сложат още данъци и такси, а когато всички съвсем обеднеят и почнат вълнения ще бутнат борда, като ще се оправдаят с вълненията и това, че страната е станала нестабилна.
Целта е да се разграби последното което е останало. Най-вече жилищния фонд.
Свалят прага за да разграбват жилищния фонд...много умна и издържана теза..достойна за нобелова награда по икономика.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеВероятно ще качат разходите на населението, ще надуят стагфлацията с монополно контролираните от тях цени (ток, газ, вода и т.н.), ще сложат още данъци и такси, а когато всички съвсем обеднеят и почнат вълнения ще бутнат борда, като ще се оправдаят с вълненията и това, че страната е станала нестабилна.
Целта е да се разграби последното което е останало. Най-вече жилищния фонд.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнениеА що не се намери един да спомене, че Дянков предвижда да се усвоят от Европа 4 милиарда лева догодина - нещо много едностранно гледат на нещата тези "доброжелатели"http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнениеЩото готови пари лесно се харчат. Смешно е да се правят черни прогнози заради някакви милиард и половина на фона на 81 милиарда БВП догодина. Освен това мисля, че и тази година си бяха оставили възможност да увеличат дълга, но не са го направили още и до края на годината едва ли ще го направят, което значи, че явно не се налага.
И като някой хора тук говорят за падане на борда вече за кой ли път ами да бяха погледнали валутните резерви - ама те откъде да знаят.
Колкото до дълга - ами не, не си прав или просто заблуждаваш. Виж колко беше държ, дълг в началото на годината и колко е в момента и тогава ми говори, че не е увеличен
А бордът няма да падне толкова лесно, поне математически е невъзможно, ако се следват правилата. Поне засега изглежда се следват, но дали е така и какво ще стане догодина -Божа (Бокова) работаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
Коментар