IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фактура при авансов превод ВОД

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
    .. ще се наложи да правя експортно застраховане, а процентите са големи и не ми е безразлично застраховката на 170К ли ще е или на 119
    За 170 К , твърдо ! Нали това ти е разход ,който ти е калкулиран в продажната цена и който ти ще си 'избиеш " от клиента ...Иначе за кво говорим ? ....

И друго ....работи си с оригиналните фактури ,защото проформите с нищо не ти облекчават ежедневието .....В случай ,че нещо се промени в хода на сделката ,си пускаш съответното кредитно известие и си готов ....А счетоводителят ти , нека текущо да си следи плащанията по клиентската партида и да ти изготвя справки при поискване от тебе ...

Не ти знам сделката ( не ми я казвай ) , но наистина не виждам нещо сложно и разсъждавам на база мой опит и предишна практика ...А и в случая няма голямо значение дали клиентът ти е в ЕС или тука , в БГ ...Счетоводната практика е една и съща ,дори и да търгуваш с жителите на Луната.
    Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
      Наивник , казусът е лесен !
      Абе при мен лесни казуси няма
      Тук има и друг проблем. Износът е за страна от ЕС с лихвени проценти по ценните книжа над 17% Та ще се наложи да правя експортно застраховане, а процентите са големи и не ми е безразлично застраховката на 170К ли ще е или на 119

Коментар

Имам следния казус:
        1.Поръчка за износ на продукция за държава членка на ЕС.
        2. Издал съм проформа фактура за 170 000 Евро3. Получих авансов превод от 51000 Евро на 10 май.
        4. Износът ще бъде извършен на цяло или на части след 10 юли
        Въпросите ми са:
        1. Трябва ли да издам фактура за авансовото плащане.
        2. От тук нататък какво? /Дневници, VIES, ИНТРАСТАТ.../
        3. Окончателната фактура на каква стойност трябва да издам.

Много Ви моля да не спамите и да не ми казвате счетоводителят ти трябва да знае, щото 3 счетоводителя и 3 данъчни ми казаха 5 различни неща
        Наивник , казусът е лесен !

Проформата ти, трябва да бъде 1 към 1 и с оригиналната фактура ....Даже оригинала си го направи със същата дата , номер и пр,. реквизити , за да ти съвпада с проформата и когато решиш ,че сделката ти е приключена , си "вкарваш "копието от оригинала към счетоводните документи .....

Но нямало е нужда от проформа , защото при извършено плащане , вече имаш данъчно събитие ( сделка ) ....Значи е трябвало да си издадеш редовна дан.фактура и по нея да си следиш плащанията от страна на клиента ....Не си го направил -- не е фатално , но си си усложнил живота ....

Значи вкарай си в дневниците за м.май ( или поне си" запази място " в хронологията им ) оригинална фактура за 170 000 евро ...и се следи плащанията ! Няма смисъл за всеки превод да издаваш нова фактура докато достигнеш сумата по сделката ( 170 000 евро ) ....

Явно счетоводителят ти е слаб ( нищо лично към тебе или към него ) ,а за даначните е ясно -- те са по глобите и санкциите и от тях трудно акъл може да се вземе щото те нямат ...иначе нямаше да са даначни !

Съвет към тебе - не бъркай преводите с издаването на фактура ...Дан.събитие възниква от момента на издаване на фактура и имаше някакъв мин,срок който трябваше да бъде спазен от срока на постъпилия превод ( мисля че 3 дни беше ...навремето ! )

Сори , не съм чел другите мнения - може и да повтарям част от вече казаното
        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнение
          Е добре, защо е проблем да издадете фактура, нали няма ДДС върху нея?
          Аз изхождам от опита който имам, само че почти винаги аз получавам стока, не изнасям.
          Но правим точно така, както описах -независимо от стойността на проформата издаваме фактура за платеното.
          Ако не издадеш и после след 2 години ти дойде ревизия най много да те глобят за периода в който е трябвало да я издадеш и този в който си я издал-според тях.Защото ти ТРЯБВА рано или късно да я пуснеш, нали така
          Какво печелиш с неиздаването и ????...по добре си пускай фактура имаш си оборото и си свиркай
          Май и аз така ще направя.

Коментар

ОК и аз така мисля
            Очевидно ал. 2 с препратката към чл.7 ал. 4 е измислена срещу някакви евентуални далавери ако пращаш сам на себе си някакви стоки (да речем заготовки - тук произвеждаш заготовката, а окончателния продукт - в германия) .... А бе знам ли ги какви параноични хора са го писали, но сигурно има защо. Далаверите с ДДС в ЕС са в огромни мащаби, край които нашенските дедесари са като малки дечица. И очевидно нашият ЗДДС в областта на ВОД е почерпил доста опит от разкритите далавери на европейско ниво.
            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Е добре, защо е проблем да издадете фактура, нали няма ДДС върху нея?
              Аз изхождам от опита който имам, само че почти винаги аз получавам стока, не изнасям.
              Но правим точно така, както описах -независимо от стойността на проформата издаваме фактура за платеното.
              Ако не издадеш и после след 2 години ти дойде ревизия най много да те глобят за периода в който е трябвало да я издадеш и този в който си я издал-според тях.Защото ти ТРЯБВА рано или късно да я пуснеш, нали така
              Какво печелиш с неиздаването и ????...по добре си пускай фактура имаш си оборото и си свиркай

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                Ако тукашната ти фирма има регистрация по ДДС в Германия, то тогава за теб ще важи ал. 2. Ако обаче това е друга фирма (пък макар и пак твоя) - тогава мисля че не важи
                ОК и аз така мисля

Коментар

Чл 51 ал(2) Данъчното събитие при вътреобщностна доставка по чл. 7, ал. 4 възниква на датата, на която започва транспортът на стоките от територията на страната.
                  Тук също ми е тегаво. До колкото разбирам става въпрос за отношения между мен в БГ и мен В Германия например ако съм регистриран по ДДС в двете страни
                  Абе станах като Иван 80
                  Ако тукашната ти фирма има регистрация по ДДС в Германия и пращаш нещо на "себе си", то тогава за теб ще важи ал. 2. Ако обаче това е друга фирма (пък макар и пак твоя) - тогава мисля че не важи

Коментар

Е това вече си е за счетоводители накарай ги твоите да се съсредоточат върху документа на НАП плюс чл. 25 алинеи 1,2,3, 7 и чл. 51.

Другият вариант е да питаш някой приятел с макар и друг бизнес, който е имал подобен случай и е минал през данъчна ревизия
                    Точно тва ми е проблема. Питах приятели и счетоводители и данъчни. От всички - различни отговори. Моят счетоводител казва - Сигурен съм че не трябва да издаваме фактура, но като го попитах ще поеме ли всички негативи - отговорът беше Мън-мън

Коментар

Да гледам го. Но следва ли от това че не трябва да се издава фактура или трябва да се издаде все пак фактура но с 0-ва ставка като ВОД
                      Е това вече си е за счетоводители накарай ги твоите да се съсредоточат върху документа на НАП плюс чл. 25 алинеи 1,2,3, 7 и чл. 51.

Другият вариант е да питаш някой приятел с макар и друг бизнес, който е имал подобен случай и е минал през данъчна ревизия

Коментар

• Чл 51 ал(2) Данъчното събитие при вътреобщностна доставка по чл. 7, ал. 4 възниква на датата, на която започва транспортът на стоките от територията на страната.
                        Тук също ми е тегаво. До колкото разбирам става въпрос за отношения между мен в БГ и мен В Германия например ако съм регистриран по ДДС в двете страни
                        Абе станах като Иван 80

Коментар

• В общи линии чл 113 ал 5 прехвърля към 51 ал 1, който пък казва че важи 25, където в ал7 е разковничето

Коментар

Виж ал. 7 на чл. 25:
                            Да гледам го. Но следва ли от това че не трябва да се издава фактура или трябва да се издаде все пак фактура но с 0-ва ставка като ВОД

Коментар

Съгласен съм, но до някъде. Аз по принцип тези въпроси ги задавам ребром. С официално питане до НАП на Аксаков. Получавам отговори с голямо закъснение, след хиляди прехвърляния. Не бих желал да споделям последния получен отговор щото там отиваме задължително в съд
                              Още веднъж ти благодаря за това което ми изпрати, но ако вникнеш във въпроса по дълбоко като мен, ще видиш че отговорът който е даден е твърде неясен
                              Виж ал. 7 на чл. 25:

(7) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., доп., бр. 106 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., предишна ал. 6, бр. 95 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Когато, преди да е възникнало данъчно събитие по ал. 2, 3 и 4, се извърши цялостно или частично авансово плащане по доставка, данъкът става изискуем при получаване на плащането (за размера на плащането), с изключение на получено плащане във връзка с вътреобщностна доставка. В тези случаи се приема, че данъкът е включен в размера на извършеното плащане.

Коментар

Не знам дали ще го намериш на хартия, но на сайта на НАП - със сигурност.

ЕТО ТУК им е системата за въпроси и отговори. Въвеждаш някакъв интервал от време, пишеш чл. 51, пишеш в графата "закон" - ЗДДС и ще ти излезе, това дето съм постнал.

Каквото и да говорят, НАП е най-"приятелски" настроената към потребителя държавна служба и най-отворена към Интернет.
                                Съгласен съм, но до някъде. Аз по принцип тези въпроси ги задавам ребром. С официално питане до НАП на Аксаков. Получавам отговори с голямо закъснение, след хиляди прехвърляния. Не бих желал да споделям последния получен отговор щото там отиваме задължително в съд
                                Още веднъж ти благодаря за това което ми изпрати, но ако вникнеш във въпроса по дълбоко като мен, ще видиш че отговорът който е даден е твърде неясен

Коментар

Working...
                                X