S Stoilov, още веднъж благодаря! Малко ми се изясни ситуацията Утре смятам да си прочета КСО и да действам.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Трябва ми съвет за осигуровки
Collapse
X
-
Това е - едни ще плащат осигуровки по пет пъти, други ще ги осигурява държавата, щото са чиновници/ушеви/"социално слаби", а трети направо ще се лекуват без пари, щото имали права.
И тосле това престъпно правителство ще се самопрокламира като "дясно" ?!?
Зная хора на граждански договори, които от тая си дейност (по гражданският си договор) вземат понякога по 48 кинта на месец (примерно) а Дянков иска да плащат по 100 кинта осигуровки... а в същото време Ушев го осигурява държавата, за да си прави разходки по цял ден и да си бара макарите, а Хъхрю го лекуват без пари от морбили, щото бил "социално слаб" и го мързи да бачка... но каква политика да очакваме от "управници", които не са работили и една минута в живота си и по тая причина чувстват Ушев и Хъхрю като свои духовни братя?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Да ти кажа, точно тези въпроси и в одит.инфо ги знат само няколко човека.
КСО е труден за четене, ама сядай и чети .
Ти си длъжен да внясяш осигуровки като работещ собственик на ЕООД . Отделно, ако получаваш доход като управител - други осигуровки.
Секирата е голямя, не напразно в началото на годината се дигна оная шумотевица с двойните осигуровки.
А пък това, че не съ длъжен да плащаш осигуровки по гр.договори, ако се осигуряваш като работеш собственик на ЕООД го знает много малко хора (тия дет са чели КСО) . Доста счетита не са го чели
Първоначално изпратено от viktor_krumov Разгледай мнениеbertram, зададох го и в odit.info, но не получих отговор...
Коментар
-
Малее, колко мъка.
Първо изобщо не си пиши договор. Собственика на ЕООД може да управлява лично. Второ , ако пишеш договор, то направи го безвъзмезден - т.е. без заплащане.
Иначе усетиш НАП близко зад теб.
Успех с взимането на надвнесеното , и аз чакам, ама не се надявам..... те без тва ще ги прихванат де.
По гражданския договор няма да плащаш осигуровки - прочети КСО . Въпреки, че в началото на годината измениха една наредба и спряха и тази врътка. Ама аз не мисля, че това става с наредба, т.е. не мисля че е законно. Осигуровките за работещ собственк на ЕООД и по гр.договори се изравняват в края на годината. Ти естествено , както писах, няма да получаваш доход като управител, а само дивидент. Т.е. осигуровките , които си плащал като работещ собственик, ще покрият дохода по гр. договор (или поне част от него)
Декл.1 може да подаваш всеки месец (препоръчително) , а може и един път годишно - АВАНСОВО - в началото на годината.
Първоначално изпратено от viktor_krumov Разгледай мнениеполучавам доход от трудов договор. Имам граждански договор, по който получавам доходи непериодично - (два-три пъти в годината). Миналата година осигуровките по гражданският договор ми ги плащаше фирмата, с която съм го сключила и ми превеждаше чистата сума по сметката, но се оказа, че са ми надвнесли, защото са внасяли осигурителни вноски върху цялата сума, която ми изплащат, а не върху разликата от дохода ми по трудов договор и максималния осигурителен доход. От тази година поисках, фирмата с гражданският договор да не ми плащат осигуровки и да си ги плащам сам. Същевременно съм в процес на регистриране на ЕООД, на което ще съм и управител и трябва да се самоосигурявам по закон. Въпросите са ми:
- Какво да направя, за да си взема от НОИ надвнесените осигуровки? Ако някой е имал такъв случай, ще съм благодарен да ми опише стъпките.
- Като управител на ЕООД върху каква сума трябва да се осигурявам? В договора ще си запиша заплата 100 лева, но знам, че за самоосигуряващи се има определен минимален осигурителен доход (МОД). Доходът ми от трудовия договор счита ли се за изпълнение на задължението за МОД или трябва да се осигурявам на МОД за управител, независимо от трудовия договор, т.е. да доплащам всеки месец осигуровки до максималния осигурителен доход - 2000 лева?
- По гражданският договор какви проценти ще трябва да плащам? Мога ли да си избера по него само пенсионно осигуряване или трябва всичко да плащам?
- всеки месец ли трябва да подавам Декларация 1 или веднъж - в края на годината?Last edited by SStoilov; 03.07.2010, 18:11.
Коментар
-
Трябва ми съвет за осигуровки
получавам доход от трудов договор. Имам граждански договор, по който получавам доходи непериодично - (два-три пъти в годината). Миналата година осигуровките по гражданският договор ми ги плащаше фирмата, с която съм го сключила и ми превеждаше чистата сума по сметката, но се оказа, че са ми надвнесли, защото са внасяли осигурителни вноски върху цялата сума, която ми изплащат, а не върху разликата от дохода ми по трудов договор и максималния осигурителен доход. От тази година поисках, фирмата с гражданският договор да не ми плащат осигуровки и да си ги плащам сам. Същевременно съм в процес на регистриране на ЕООД, на което ще съм и управител и трябва да се самоосигурявам по закон. Въпросите са ми:
- Какво да направя, за да си взема от НОИ надвнесените осигуровки? Ако някой е имал такъв случай, ще съм благодарен да ми опише стъпките.
- Като управител на ЕООД върху каква сума трябва да се осигурявам? В договора ще си запиша заплата 100 лева, но знам, че за самоосигуряващи се има определен минимален осигурителен доход (МОД). Доходът ми от трудовия договор счита ли се за изпълнение на задължението за МОД или трябва да се осигурявам на МОД за управител, независимо от трудовия договор, т.е. да доплащам всеки месец осигуровки до максималния осигурителен доход - 2000 лева?
- По гражданският договор какви проценти ще трябва да плащам? Мога ли да си избера по него само пенсионно осигуряване или трябва всичко да плащам?
- всеки месец ли трябва да подавам Декларация 1 или веднъж - в края на годината?Виктор КрумовТагове: Отмаркиране на всички
Коментар