IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отговорно към “Гражданската отговорност

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не мога да приема това, че хората не искат да мислят - толкова е просто - да вземеш решение, след като си преценил изгодата при сравняването на няколко възможности.

Цитат от застрахователна полица:

"ТЕРИТОРИЯ НА ВАЛИДНОСТ: До 24:00 часа на 31.12.2006г. - територията на Република България. От 00:00 часа на 01.01.2007 г. - територията на държавите, членки на Европейския съюз, включително Република България, другите държави, принадлежащи към Европейското икономическо пространство и трети държави, съгласно чл. 258, ал.1, т.3 от Кодекса за застраховането."

Ако към застр. полица с горния текст, на същата цена (!) ми предложат и сертификата за страните от ЕС, няма да се дърпам - ще си ги взема в комплект.

Разбирам, че тук има и хора, които ще върнат сертификата. С тях не мога да споря. Няма никакъв смисъл! За тях е валидна народната мъдрост: "Насила - хубост не става!"

Весели празници!
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от ПИЧ
      Аз пък точно това искам, "да ме питат ще се пътува ли до други страни" и респ. да ми предложат по-ниски цени ако няма да се пътува.
      Дайте малко цени - за коли до 2000 кубика, аз знам за ДЗИ като най-тънки 98.70 лв, после са Български имоти 104 лв.
      В провинцията има и по ниски цени, но регистрационния номер трябва да е от съответния град.

Най-добре провери тук
      http://infoins.netinfo.bg/CalcMTPL/index.html

Коментар

• Аз пък точно това искам, "да ме питат ще се пътува ли до други страни" и респ. да ми предложат по-ниски цени ако няма да се пътува.
        Дайте малко цени - за коли до 2000 кубика, аз знам за ДЗИ като най-тънки 98.70 лв, после са Български имоти 104 лв.
        В провинцията има и по ниски цени, но регистрационния номер трябва да е от съответния град.

Коментар

• Zarko

Весели праници и на теб приятелю не ти се' репча " , както казваш или търся застраховател , който да не ме метне , просто ти казвам , какви са условията . Александър беше споменал нещо , за кодекса по застраховане , в него не пише , че има забрана за териториалният обхват .

Както и да е не смятам да сменям застрахователя си , защото застраховката ми е служебна и безплатна , лично на мен

Желая ти весели празници и щастливо посрещане на Новата година
          Б.К.
          -------------------------------
          http://bobi1.blog.bg/
          [url]http://razrabotkite.b

Коментар

• Бойчо, голям инат си (в добрия смисъл!), бе приятелю!

Ако говорим само за лицензираните застрахователи на нашия пазар, не мога да разбера, защо обобщаваш практиката на всички, когато имаш наблюдения и информация само за офертите на няколко от тях.

За последен път ти повтарям: има застрахователи, които не правят опити да "те пързалят" грубо, предвид тази пълна с толкова неизвестни - дата на приемането ни в ЕС - 01.01.2007 г.
            По същество: търси застраховател, който издава Сертификат за пътуване в страните от ЕС и цената на неговата застраховка (+Сертификата!) е една и съща - без промяна.
            За твое сведение: ИМА ТАКИВА ЛИЦЕНЗИРАНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ У НАС. Те са защитили своите цени пред всички институции, вкл. и пред Дирекцията за застрахователен надзор.

И стига си се запъвал, няма да казвам като какво, защото ще ми се разсърдиш. Не, че сега не си ми сърдит... Но, нали ти казах и малко по-рано - ние в тази страна "акъл - не щем, пари ни дай на нас, акъл не ни давай!".

Ето, Бойчо, аз ти казвам откъде можеш да спестиш пари (не ти ги давам, парите, но ти показвам пътя). Не се засягай и не мисли,че (по български) ти "давам акъл", защото това ще продължи да те мотивира да ми се репчиш неоснователно!

Пак ти казвам: аз бих сменил този застраховател (твоя, де - и не ме интересува кой е той).
            Със здраве и весели празници!
            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Zarco - Приятелю

"Аз отново ти казвам: търси застраховател, който, когато влезеш при него за застаховка ГО от 01.01.2007 г., да не ти задава - като първи - въпроса "Ще излизаш ли в страните от ЕС?", а направо ти издава пълен комплект документи (4 броя документи - да не се повтарям отново, че няма време) за парите, с които му плащаш (ТВОИТЕ ПАРИ, де)."
              Явно и ти не си ме разбрал правилно , когато отидеш да си правиш застраховката приятел , при който и да отидеш / застраховател / ще те пита за териториалният обхват на застраховката , това го приеха всички застрахователи , защото според изискваният на ЕС трябваше да има една застраховка , само ,че тогава цените и щяха да са непосилни за повечето българи ,м затова застраховката е една само ,че като си я правиш те питат , дали ще излизаш от България или не защото тогава цената е друга .
              Б.К.

Коментар

• Бойчо, ама и ти не си ме разбрал, бе човек! Все от това се оплакваме в нашата страна - че не ни разбират другите!
                Бойчо, тези "застрахователи"(в кавички), които "когато отидеш да си направиш застраховката , те питат с какво териториално покритие" ще бъде, искат да те прецакат, бе човек! Да ловят риба в мътната вода... Такъв си е масовият българин - използвач, бе Бойчо. Затова са и "бариерите" (вкл. и в ЕС). Разбираш ли?

Аз отново ти казвам: търси застраховател, който, когато влезеш при него за застаховка ГО от 01.01.2007 г., да не ти задава - като първи - въпроса "Ще излизаш ли в страните от ЕС?", а направо ти издава пълен комплект документи (4 броя документи - да не се повтарям отново, че няма време) за парите, с които му плащаш (ТВОИТЕ ПАРИ, де).

Нали се обединихме с теб около мнението - и твой съвет: „И накрая - бъдете разумни и обмислете добре къде ще направите застраховката.”

Мисля, че този път съм ясен.

Коментар

• Най - обичам да коментират разбирачите

Многоуважаеми zarco , нека уточним някои неща

1. Казваш , че застраховката е една , да така е според ЕС, но когато отидеш да си направиш застраховката , те питат с какво териториално покритие / За България или и за страните членки в ЕС / Това съм го написал , само ,че ти не си го прочел .

2. Драги приятелю , не всяка застрахователна компания ти предоставя телефони с денонощен център / това го твърдя със сигурност / за да ти окажат инструкции при ПТП. Да длъжна е да има всичките данни на полицата , като Булстат , седалищи и т.н . но не е длъжна да има денонощен център за инормация и съдействие както пишеш .

3.За Сертификата не казвам нищо и не знам въобще защо го споменаваш .

Не знам ти откъде пък продоби такова самочувствие и с какво е подплатено то
                  "Всеки, който би опитал да оспори горе написаното, би изгубил делото в Съда, вкл. и лицензираните застрахователни компании!"

Само , че не е лошо да четеш внимателно и се запознаеш с фактите преди да правиш коментари .
                  Б.К.

Коментар

• Бойчо забележките на zarco са доста уместни! Аз бих обърнал внимание на точка 2. Когато говорим за страните от ЕИП (Европеското икономическо пространство) не може да има ограничение на териториалното покритие!!! Справка - Кодекса за застраховане!
                    По отношение на рекламите, аз бих добавил внимавайте с обещанията за безплатна "зелена карта за чужбина". Когато ства за ЕИП - каква зелена карта какви пет лева. За останалите страни всичко остава както преди (евентуално за Сърбия и други балкански страни може да се намали цената в бъдеще). Такаче ако сключите ГО без специални отстъпки (за въпросните отстъпки прочетете изявлението от днес на г-ца Агайн) на каквато и да е цена тя важи за цялата ЕИП. В тази цена трябва да е включена и цената на сертификата за пътуване в ЕИП.
                    Моя съвет е прочетете Кодекса за застраховане в частта му за ГО.
                    Всичко останало е спекулация и опит да се привлекат клиенти с нелоялни методи.
                    Все пак трябва да отбележим, че съотношението КАСКО/ГО в ЕС е 20%/80%. Сами се сетете защо се напъват толкова!

Коментар

• Бойчо, Бойчо... да ти имам самочувствието аз на теб... И откъде у теб това самочувствие, бе човек? Та и съветите ти са толкова далеч от истината.

Позволявам си да направя кратък коментар:

1. Не мисля, че участниците в този форум са толкова наивни и дори допускаш за тях, че са склонни да подписват документ, на който не знаят съдържанието. Всички тук са наясно, че възникналите спорове се решават чрез преговори, споразумения или от компетентния съд, в който се взема предвид съдържанието на договорите, но се отчита и факта, че те не противоречат на нормативните документи (Закони и подзаконови норм. актове).
                      2. За каква друга цена говориш, валидна за ЕС? Цената е една - определена индивидуално от всеки застраховател и утвърдена от Дирекцията за застрахователен надзор. Полицата по ГО е в комплект със Сертификат за пътуване в страните от ЕС. В комплекта са включени също и стикер (за стъклото на автомобила) и контролен талон. Тези 4 документа имат една (крайна, утвърдена) цена. За каква друга цена говориш така общо? В случая с ГО терминът "чужбина" е неточен. Щом говорим за времето след 00:00 h на 01.01.2007г., то е коректно да разделяме страните, в които излизаме с автомобила си на: страни от ЕС и такива, вън от ЕС!
                      Документите за ЕС са горните, вкл. Сертификат (за който не се доплаща!), а за страните, вън от ЕС (които включват: Турция, Сърбия, Македония... и т.н.) ще си важи досега издаваната Зелена карта – отделна полица (ГО за водачите на МПС в чужбина – нечленуващи в ЕС).
                      3. Разсъжденията ти по тази точка нямат правен смисъл, предвид това, което съм написал горе.
                      4. Тази точка изисква повече време, за да бъде дискусията коректна (има доста варианти, които ти не споменаваш).
                      5. Това, с телефоните, то си е задължение на застрахователя – никой застраховател с лиценз не пропуска да си даде телефоните на своите клиенти (най-малко, защото ще ги „зарибява” и с други застраховки!!!).

Твоят съвет е следния: „И накрая - бъдете разумни и обмислете добре къде ще направите застраховката.” Тук те подкрепям с две (не - с три) ръце!

Бойчо, изглежда ти сам не си попаднал на Застрахователя с главно „З”. Ако беше попаднал на такъв, би разбрал, че освен телефони на застрахователната компания, адрес, БУЛСТАТ и данъчен номер, като задължителни атрибути на полицата (която има всички атрибути на първичен счетоводен документ) , в БЕЗПЛАТНИЯ СЕРТИФИКАТ (за сраните от ЕС) към полицата, в този СЕРТИФИКАТ съществуват също телефон и факс за твое улеснение при ПТП в чужбина. Това е т.нар. ДЕНОНОЩЕН АСИСТАНС, на който винаги могат да ти дадат инструкции – как да действаш в ситуация на ПТП в сраните от ЕС.

6. Тази точка в твоите инструкции липсва. Тя трябва да звучи приблизително така: Към вашата застраховка ГО от 01.01.2007 г. застрахователят е длъжен (!) да ви предостави и Сертификат за страните от ЕС. Цената на този Сертификат е калкулирана в цената на комплекта документи (4 на брой – за които вече писах горе).

Всеки, който би опитал да оспори горе написаното, би изгубил делото в Съда, вкл. и лицензираните застрахователни компании!

Коментар

• Отговорно към “Гражданската отговорност

Автор Бойчо Каменов
                        петък, 22 декември 2006

Броени дни остават до приемането на България в eвропейското семейство и това започна да се отразява на цените на някои стоки и услуги. Една от тях е застраховката, а най-честата и задължителна за всички автомобилисти е застраховка “Гражданска отговорност”. Преди да започне кампанията по застраховане, се вдигна голям шум, изприказва се много за огромното “увеличение“ на цените на самата застраховка и за това, че много малко хора ще могат да си я позволят. Истината обаче е някъде по средата. Да, има увеличение, но то в никакъв случай не е толкова голямо, колкото се предполагаше в началото, все пак повечето компании на българския пазар се стремят да привлекат колкото се може повече клиенти към себе си. Но нека видим кой са най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание, преди да сключите своята застраховка “Гражданска отговорност”.

Тв рекламите са със сигурност едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание. Една реклама винаги се стреми да привлече колкото се може повече клиенти към рекламирания продукт. Подобна е ситуацията със застраховката. Сега, когато сме в разгара на кампанията по застраховане с “Гражданска отговорност”, всички компании се стремят да рекламират повече и по-качествено, за да ви привлекат като клиенти. Съответно използват и различните способи, като изключително ниската цена, допълнителните бонуси и т.н. Само че това, което трябва да направите, е добре да помислите, преди да изберете вашия застраховател, и да не се доверявате напълно на рекламата, защото условията, които се рекламират, наистина са реални, но при определени обстоятелства, които, разбира се, ви се спестявят от компаниите и вие научавате това на по-късен етап - когато тръгнете да си правите самата застраховка. Затова е хубаво да проучите внимателно условията на компаниите, а не да се доверите изцяло на рекламите.

В повечето случаи условията на застраховката според които се определя цената на вашата полица, са еднакви, като някои компании включват и допълнителни изисквания към тях. Такива условия са: обем на двигателя, предназначение на МПС (семейни цели, бизнес или др.), възраст на водача, дали досега имате вина за претърпяно ПТП. Съгласно всички тези фактори се определя и цената за вашата застраховка. Друг фактор е населеното място, където карате автомобила, като за най-рискови се определят по-големите градове, а за по-малко рискови - малките. Важно е да знаете, че трябва да сте честни със застрахователя си. Когато ви питат дали имате вина за претърпяно ПТП (което също играе роля за цената на застраховката), не трябва да криете. Ако излъжете с мисленето, че ще намалите цената на застраховката си, и случайно станете виновник за ПТП след сключването на застраховката, е възможно вашият застраховател да не плати. Застрахователят предварително ви дава да подпишете клетвена декларация за това и при наличие на ново ПТП веднага ще направи справка.

И така вече сте решили кой да е вашият застраховател, приготвили сте необходимите си документи (талон на автомобила, лични документи, пълмонощно, ако вие не сте собственик на МПС-то) и сте готови да му се доверите, но е важно да имате предвид още няколко неща преди самото сключване на застраховката:

1. Четете внимателно условията, защото с подписа си под нея декларирате, че сте запознат с тях, и в някои случаи, ако не сте ги прочели, това може да ви изиграе лоша шега.

2. Знайте, че ако искате да пътувате в чужбина след влизането ни в ЕС с вашата застраховка “Гражданска отговорност”, ще заплатите по-висока цена, отколкото ако пътувате с автомобила си само в България. Много хора се бъркат с това, като мислят, че щом застраховката е една и сме влезли в ЕС, то с нея би трябвало да пътуват и в чужбина. Само че това не е така, застраховката наистина е една, но нейното териториално покритие е различно – в единия случай само в границите на България, в другия – в останалите страни на ЕС.

3. Внимателно погледнете какво попълвате и подписвате. В някои компании попълвате данни за това къде най-често използвате автомобила си, но ако стане нужда да го използвате извън границите на населеното място, което сте попълнили като най-често използвано, то тогава отново ще си имате проблеми със застрахователя, и то на цената на спестените 10-15 лв. от стойността на застраховката.

4. Когато изберете плащане на вноски (разсрочено плащане на застраховката), трябва да знаете, че цената им не може да бъде увеличена (съгласно Кодекса по застраховане след настъпване на интерес към дадената застраховка то тя се сключва съгласно постановените преди това цени).

5. Винаги искайте телефони на застрахователя си или на офиса, където сте сключили застраховката, ако ги няма в полицата ви, за да ги използвате, ако ви потрябват.
                        И накрая - бъдете разумни и обмислете добре къде ще направите застраховката. Все пак един от основните закони в бизнеса е, че клиентът винаги има право.
                        Б.К.
                      Working...
                      X