IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Препоръчайте ми пенсионен фонд.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Al-elder
    безимен, пак написа 1 страница бръщолевици ...

За разходите си прав, ама тва с валутите направу изби рибата.

Al-elder, пропуснах да се спра на тази част от твоя прекалено компактен коментар. И какво искаш да кажеш с това: "...тва с валутите направу изби рибата...".

Ти лично - Al-elder - имаш ли мнение по въпроса, дали инфлационните процеси влияят по някакъв начин на вложенията? А как според теб стои въпроса, ако вложенията са във валута, различна от националната - има ли разлика според теб?

На тия въпроси ми дължиш отговор! Хайде стига само критика - дай ни и твоето мнение! ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Al-elder
      безимен, пак написа 1 страница бръщолевици и даде "най-подходящия" съвет. Евала!

И кой ти каза, че това изречение има смисъл:

"Иначе, Пенсионните фондове са необходими като институция! Те биха били необходими за по-различно поставени обществени отношения и реалности, отколкото обществото, което съществува (т.е. - сами сме си създали) в България. "

Преведи го за нас ?
      Много пъти съм казвал на тези, които не харесват написаното от мен, да го пропускат...

Пак ще давам консултации, но този път на хора, които знаят къде да инвестират и просто искат да ме "затапят". Моята цел не беше точно такава, но като съм казал "А", трябва да продължа:

Вземам повод от онова, което са пенс. фондове (напр. в Германия, Австрия) и с какви средства разполагат тамошните пенсионно осигурени: кога наш пенсионен фонд:

1..... ще осигури средствата за 2 почивки до Испания в продължение на 10 дни в рамките на 1 година?

2..... ще осигури средства за нормално съществуване, без пенсионерът да си брои стотинките до края на месеца?

3...............................

Al-elder, въпросите ми са риторични, не ми е необходим твоят отговор.

Но ще дам моя отговор за интересуващите се: СРЕДСТВАТА ЩЕ БЪДАТ ОСИГУРЕНИ, КОГАТО ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ СЕ "НАПЪЛНЯТ". Някога и това ще стане, ще заработят фирмите, ще плащат редовно данъци, осигуровки.... И ПЕНСИОНЕРИТЕ НИ ЩЕ СЕ УСМИХНАТ..., но така ще бъде, когато... нашите деца и внуци достигнат пенсионна възраст!

Както се казва: дано съм лош пророк (като такъв ме възприемат много от пишещите във Форума). Лош пророк, но - реалист!

Успехи! И не забравяйте: който не знае къде да инвестира - ДА КУПУВА ВАЛУТА!!! (това не е реклама на дейността на определена банка, нали?)

Al-elder, а какъв е твоя съвет към човека? Кажи си мнението, за да погледнем и ние критично на него - нали това е целта на Форума?

Коментар

• безимен, пак написа 1 страница бръщолевици и даде "най-подходящия" съвет. Евала!

И кой ти каза, че това изречение има смисъл:

"Иначе, Пенсионните фондове са необходими като институция! Те биха били необходими за по-различно поставени обществени отношения и реалности, отколкото обществото, което съществува (т.е. - сами сме си създали) в България. "

Преведи го за нас ?
        Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
          Първоначално изпратено от arokh
          Първоначално изпратено от Императорът
          Препоръчвам ти да не се доверяваш на пенсионни фондове, а сам да се грижиш за бъдещето си, за да не ровиш по кофите някой ден като сегашните злочести пенсии.
          Какво ми препоръчваш за самостоятелна грижа за бъдещето?
          Инвестирай, мамка му. Ако същите тия кинти, дето ще ги даваш на фондът, ги инвестираш (и то консервативно, малкорисково), ще си осигуриш сам много по-добра пенсия, отколкото негодниците ще ти дадат... е, ако не си вече близо до пенсионната възраст, де...
          1. Императорът е прав! Ако пък си близо до пенсионна възраст - още по-безсмислено е да пълниш гушите на управляващите (защото вноските са още по-големи).

Иначе, Пенсионните фондове са необходими като институция! Те биха били необходими за по-различно поставени обществени отношения и реалности, отколкото обществото, което съществува (т.е. - сами сме си създали) в България.

2. Ако смяташ, че нямаш поглед върху начините за инвестиране (на твоите средства, над необходимите за съществуването ти), ето ти една печеливша стратегия: ЗА СРЕДСТВАТА, КОИТО БИ ОТДЕЛЯЛ КАТО ЕЖЕМЕСЕЧНА ВНОСКА В ПЕНСИОНЕН ФОНД СИ КУПУВАЙ ВАЛУТА - не е трудно, сам ще се увериш в това. В действителност ти вече СИ ИНВЕСТИРАЛ (но не в Пенсионен фонд - с неговите инструменти, като ще избегнеш онези разходи, които имат въпросните институции по закон - те са много големи наистина). И ЗАБРАВИ ЗА ОНАЗИ Т.НАР. ДОХОДНОСТ, с която всички ти се слагат: тази доходност така се топи, като вземем предвид онези "присъщо необходими разходи за дейността", както и многото други отчисления (пак по закон)!

Какво е необходимо: малко повече да вярваш в собствените си сили! Можеш да купуваш по равно от двете (условно казано) основни валути EUR и USD, можеш и (също много условно) да опиташ да прецениш, кое съотношение между двете валути (според теб) е равновесно. Няма да си първият, който не е познал, но дори да сгрешиш, това няма да повлияе на крайния резултат.

Напр. в момента съществува мнението, че USD е подценен, значи - сега трябва да се купува. Така - до времето, когато прецениш, че е поскъпнал. От този момент почваш да купуваш EUR... и т.н. Може и само EUR, предвид предстоящата (след не по-малко от 7-8 години) промяна в националната валута (но това не пречи на съществуването на "твоите" USD)...

Разбира се, знаем, че сме в условията на Валутен борд - левът е фиксиран към EUR с постоянното число: 1EUR=1,95583 лв., но бордът няма да е вечен, а твоята инвестиция е дългосрочна!

Смятам, че няма да има трудности за теб!

Това е моето мнение. Решението си е твое!
          Успехи! :-)

Коментар

• Бях осигурен в УПФ Доверие и в доброволния им фонд,но не получавах никакви извлечения за движението по сметката,за разлика от ППФ Алианц.След като разрешиха смяната на фондовете,аз си избрах сметките от Доверие да бъдат прехвърлени в ING.Около 1 месец СЛЕД като си получих извлечението от ING за постъпилите суми,получих мило писъмце от Доверие,в което ми съобщават,че нямало да ми прехвърлят паричките в ING щото съм нямал право,поради бла,бла бла...!!!От тогава - НИКВО ДОВЕРИЕ НА доверие!!!Париците на сигурно при доказани осигурители!

Коментар

• Нестор, Доверие имаше само в началото по-висока доходност, а сега не е нещо по-голямо от Алианц например.

В началото доста играеха с компенсаторните инструменти и затова успяха да направят най-добра доходност. Другите фондове просто не ги оцениха като достатъчно нискорискови компенсаторките.

За 2005 като няма вече компенсаторки Доверие не е нещо особено и доходността им падна рязко. Дори маркетингово са убедили Комисията за Финансов надзор да публикува най-вече годишно усреднени данни за доходността, но за послдените две години. Така Доверие изглежда най-добре, но като гледаш 2005-а е под средното.

Няма вече компенсаторки и избора не трябва да се прави по една сполучлива, но кратковременна стратегия на Доверие. Което е варно всъщност и за всяка друга инвестиция

Коментар

• Здравейте, ако някой от вас още не си е избрал пенсионен фонд било то УФ или ДФ , признавам иа з имам пристрастие , но бих му препоръчал ДПФ Доверие, познавам добре, разбира се не лично , Този който отговаря за инвестирането на набраните средства и ако сте збелязали достигнатата до сега доходност ще видите къде тя е най-голяма.До колкото за сигурността на парите, тя мисля е добре гарантирана от КФН. Прегледайте и изминалите години , не само 2005 г.
                Тя се оказа доста ялова по отношение на инвестициите с фиксиран доход.

Коментар

• и arokh , ей тая тема не лошо да я изчетеш цялата, ако не си вече - при все че е по стара и не става въпрос за ДПФ

Скандалните Универсални Пенсионни Фондове
                  http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=2834
                  "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Препоръчвам ти да прегледаш брой 7 на "Капитал" от тази година. "Най- печелившите пенсионни фондове" е статията. Там е дадено доста инфо за доходностите и пазарните дялове на компаниите. Аз бих направил своята кратка оценка на ПОК-овете там. Има три дружества, в които си струва да вложиш парите си. Това са Алианц, Доверие и ДЗИ. Като ще правиш пенсионно- осигурителни вноски, значи планираш тези средства за след 20-30, а защо не и за след 40 г. Не искаш тези дружества да ги няма тогава нали? Затова бих ти предложил да заложиш на стабилни компании(каквито са посочени по- горе), за да не си блъскаш главата по- късно. Алианц са си достатъчно известни, TBI Group пък са гаранция за Доверие, а ДЗИ са си стабиларка по принцип в рамките на малката ни държава. Последните са наистина малко нови, но скоро ще се говори за тях като за едни от най- големите на пенсионно- осигурителния пазар. Доходността по принцип не е лоша на тези дружества 9-10, че дори и 11%, така че това, заедно с данъчните облекчения си е добър стимул. Не го слушай Императора за борсата. Борсата си е едно, месленето за старините нещо съвсем друго. Идеята е наистина да се диверсифицират свободните средствата, които имаш. Не всичко в Борсата или всичко в Пенсионен фонд. Защото като дойде време да хванеш бастунчето, да не стане така да се замислиш и да си кажеш " Ей аз на времето добре си поиграх на борсата, изкарах пари и ги изпих, изядох и разпилях. А сега с какво да живея?" Така че отделяй си колкото можеш, за да си осигурен на старини пък тогава се съберете с Императора и си потоворете за това кой е направил по- успешна инвестеция Нищо лично Императоре
                    Та за човека, който беше питал по темата - почети се нещата, които виждам, че и другите са ти изпратили като препратки и си прецени. Аз ще посъветвам за Алианц разбира се, защото са най- големите в момента на българския осигурителен пазар, а и защото управляват активите добре( виж доходноста им в ДПФ и постигнатата печалба за 2005 г.). Все пак трябва да призная, че съм и малко пристрастен към споменатото дружество, така че думите ми моля да не бъдат приемани за чиста монета Успех arokh!
                    ~МЕЧО~

Коментар

• Относно историята на ПФ - на Доверие е 10г. историята
                      Относн доходноста на Доброволните фондове - 24% ДОД спестяваш в момента в който ги внасяш /приемаме че не те осигуряват на 160лв./ от там нататък 8-10% годишно не е зле като имаш предвид тоталния контрол на КФН върху дейноста и възможно най-ниския риска на пазара.

Коментар

• Всичко за осигуряването
                        osiguryavane.start.bg

Предимствата на доброволното пенсионно осигуряване
                        investor.bg/?cat=134&id=34173
                        Плюсовете от спестовна застраховка живот
                        investor.bg/?cat=134&id=34089

Коментар

• Първоначално изпратено от torbalan
                          Лонгин, а защо не си смениш УПФ ако си недоволен? Има такава възможност.
                          ами не че съм недоволен, просто преди ИНГ бяха сред първите по доходност а от 1-2 г не е така...макар че тя тая доходност е измислена малко както се смята, зависеше нещо от разходите на управляващото дружество ли...не помня как беше, в капитала пишеше

всъщност сега проверих , за 2005г: http://www.fsc.bg/income.asp

УНИВЕРСАЛНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ

№ по ред Пенсионноосигурителни дружества Доходност за 2005 г.
                          1 ПОК "Доверие" АД 7,15%
                          2 ПОК "Съгласие" АД 8,18%
                          3 ПОК "ДСК-Родина" АД 6,78%
                          4 ПОД "Алианц България" АД 7,63%
                          5 "Ай Ен Джи" ПОД ЕАД 8,20%
                          6 ПОАД "ЦКБ-Сила" АД 6,87%
                          7 ПОД "Лукойл Гарант България" АД 10,34%
                          8 "ДЗИ - Пенсионно осигуряване" АД 10,13%

Немодифицирана претеглена доходност 7,59%
                          Средноаритметична доходност 8,16%

ИНГ е малко над средата, а Алианца малко под.. а тия двете последните са с по малък пазарен дял и резултатите им за сега ги считам за по скоро инцидентни - ако се задържат още 2г с подобни резултати тогава ще ме убедят. и въобще тая сметка със смяната на УПФ не си струва да се прави всяка година, а на 3-5 г мисля, щото цялата работа е доста дългосрочна, нашите ПФ още 5 г история не са натрупали ...а има и такса за смяната на УПФ

а, ИНГ имат и он-лайн услуга да си проверяваш вноските дали все пак стигат до тях и други справки...алианц също мисля имат за другите не съм се интересувал
                          "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Първоначално изпратено от torbalan
                            Така или иначе УПФ са задължителни, така че да избираме най-малкото зло.
                            Aбсолютно.УПФ-то ми е в Алианц.Иначе е по-добре в ИД-та или АДСИЦ-ове да се спестява за пенсия.
                            Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от arokh
                              Първоначално изпратено от Императорът
                              Препоръчвам ти да не се доверяваш на пенсионни фондове, а сам да се грижиш за бъдещето си, за да не ровиш по кофите някой ден като сегашните злочести пенсии.
                              Какво ми препоръчваш за самостоятелна грижа за бъдещето?
                              Инвестирай, мамка му. Ако същите тия кинти, дето ще ги даваш на фондът, ги инвестираш (и то консервативно, малкорисково), ще си осигуриш сам много по-добра пенсия, отколкото негодниците ще ти дадат... е, ако не си вече близо до пенсионната възраст, де...
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Лонгин, а защо не си смениш УПФ ако си недоволен? Има такава възможност.
                                Преди време не наказаха ли Алианц за неточно обявена доходност или нещо подобно?
                                Аз съм в УПФ на ДСК Родина и нямам никакви забележки досега. Така или иначе УПФ са задължителни, така че да избираме най-малкото зло.

Коментар

Working...
                                X