IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Препоръчайте ми пенсионен фонд.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• не бях влизал доста време тук гледам че питаш едни много трудни за отговаряне неща и даже "борса" ти отговаря на някои от тях) айде сега пробвай с "google.com" да си отговориш на още няколко
    струва ми се глупаво да пиша очевидни неща . т.е. отговаря се на "отговорни" въпроси. а твоите не ми приличат на такива

Коментар

• Борса, благодаря за (най-после откритото по темата в последните дни) конструктивното мнение! Според мен, тук всеки постинг е насочен към определен човек, а не визира цялостно поведението на всички участници. Давам си сметка, че съм далеч в повърхностните си познания в определени области, от знанията на някои утвърдени имена във Форума, но не е и възможно да съществува наш съвременник с универсални знания във всички области. Много е добре онзи, който критикува дадено мнение, да прави това с конкретни доводи - това е стойностното отношение към чуждото мнение за мен, а не да се констатира само нещо от сорта: "Глупак, щом като не знаеш - мълчи..."

В този смисъл, много точно си го казал: "Все пак като се дават съвети тук, е хубаво човек да е подготвен, защото иначе форума съвсем ще се профанизира." Много трудно биха се намерили методи за да се преодолее последното - доста хаотичен е стилът, независимо от усилията на Администратора, но това са общи неща, по които постоянно се търси рационалното.

На въпроса: статистическите данни, които използват актюерите - влияят върху тарифите на отделните компании. Тези статистически данни са толкова по-достоверни, колкото по-дълъг период обхващат. Това ме смущава (не е въпрос към теб): защо се получават толкова сериозни различия в тарифните планове на отделните компании, ако статистиката разполага със събития и данни, които не би трябвало (да могат) да се тълкуват по различен начин (не казвам "да се манипулират").

Отивам по-нататък: онова, което обещават компаниите, най-вероятно е изпълнимо, но никоя от тях не се ангажира твърдо с конкретни цифри - говори се за доходност, при което крайният потребител на услугата вече е в мрежата, защото "доходността" никъде не се свързва с понятия като: "инфлация", "очаквана (заложена) инфлация", "действителна инфлация след ХХ- година", "реална покупателна способност". Но за такива големи срокове - от 10 - 20 години, последното условие е прекалено важно за левовите вложители.

Ако съм казал нещо невярно, моля да бъда извинен - трудно ми е да плувам винаги уверено в морето от информация, но онова, което търсим като краен резултат, трябва да бъде фиксирано - не може да е въображаемо (поне за мен е така). Какво би трябвало да търся в продукта, освен сигурност? Но някои инструменти не ми я дават!

Успех на всички! Борса, отново ти благодаря! :-)

Коментар

• Пенсионен фонд

Безимен,
        тук е необходимо да разбираш не просто от математика, а от финансова математика. Явно терминът "сложна лихва" не ти говори нищо. При твоите сметки пропускаш един малък факт - докато получаваш пенсия, останалите средства по твоята партида продължават да носят доход, защото пенсионната компания продължава да ги инвестира. Нали не смяташ, че тя ще ти отдели парите по една банкова сметка и само ще ти превежда всеки месец пенсията? Ако си направиш сметката при така посоченият размер на пенсия (1 078.18 лв.), след края на първата ти година като пенсионер твоите пари ще са заработили още 13-14 000 лв. при прогнозни 8% годишно (в зависимост от начина на изчисление на лихвата в/у вноските ти). Дори пенсионната компания механично да ти раздели общата натрупана сума към деня на пенсиониране на 240 пенсии (за срок от 20 год.), някъде към 173-та ти пенсия натрупаният ти резерв ще се изчерпа. Ако пенсионната компания ти олихвява остатъка по партидата ти в края на всяка календарна година (а тя няма да ти олихвява само него, а и неизплатените още пенсии през годината) с 8% годишно, до 168-та ти пенсия твоите пари ще са заработили още около 101 000 лв. - и то изчислени като проста лихва!!! Това прави още поне 93 пенсии в същия размер. Имайки предвид, че пенсионните компании всекидневно обявяват ст/ст на един пенсионен дял (подобно на инвестиционните др-ва и договорните фондове) ти всекидневно си получаваш дела от реализирания доход. Така, че имай повече вяра в думите на хората, които ти писаха по-долу. Ако не ми вярваш - говори с някой актюер как се правят разчетите за плащания по пенсии (респ. застраховки).
        Ако си беше направил труда да прочетеш Кодекса за социално осигуряване, щеше да знаеш, че вноските от доброволни пенсионни фондове могат да се изтеглят по всяко време ако си ги внасял ти за своя сметка (а не работодателят ти напр.). При тези тегления пенсионните компании удържат ДОД в/у теглената сума ако си ползвал данъчни облекчения за тези вноски и еднократна такса за теглене, която е фиксирана (в повечето компании е 20-25 лв.). Също така, наследниците ти имат безусловно право да получат остатъка от средствата по твоята партида, ако не дай Боже се споминеш. И това е по закон - независимо какво пише в договора ти, защото той не може да противоречи на закона. Също ми е интересно какво разбираш под "лихвен процент на БНБ" и имаш ли представа как се определя той? Предполагам, че говориш за ОЛП. В момента той е 2.57% (а ЛЕОНИА е 2.58%), а дори и по банковите депозити лихвите са по-високи, така че не се притеснявай за размера на бъдещата доходност - със сигурност ще е над този "на БНБ".
        Приеми този постинг като приятелска критика, а не заяждане. Все пак като се дават съвети тук, е хубаво човек да е подготвен, защото иначе форума съвсем ще се профанизира.

Коментар

• 1anti, наистина е така, както пишеш: нямам понятие от онова, което пиша. Подозирам каква е причината за това, но това е несъществен въпрос.

Виждам, че си вътре в нещата, много съм затруднен, би ли ми помогнал, защото съвсем я забатачих? Значи, тук долу прочетох:

Първоначално изпратено от voodooHunter
          Сума на набраните средства: 187350.05 лв.
          .................................................. ................
          Срочна пенсия за 15 години: 1330.47 лв.
          Срочна пенсия за 20 години: 1078.18 лв.
          Обичам да се правя на математик (без да съм такъв), затова почнах да смятам:

1. 20 години * 12 месеца * 1078,18 лв/месец = 258 763,20 лв.

2. 15 години * 12 месеца * 1330,47 лв/месец = 239 484,60 лв.

... и така и не разбрах (все не разбрал го раздавам), защо се получава тази голяма разлика между "Сума на набраните средства: 187350.05 лв." и сметките на набедения математик, какъвто несъмнено съм аз:

1. 258 763,20 - 187 350,05 = 71 412,70 лв.

2. 239 484,60 - 187 350,05 = 52 134,55 лв.

Мислих, мислих и ми се струва, че тази разлика се дължи на грешка при пресмятане на набраните средства: ония 0,05 лв. са в действителност 0,07 лв. , а точната набрана сума е 187 350,07 лв.- виж ги как се правят на отворени! Да вземат да си коригират договорите, още утре ще им го кажа!

Пиши все пак какво е твоето мнение, приятел!Може да виждаш нещо, което аз не виждам! Успехи! :-)

Коментар

• безименен що пишеш за неща от които очевидно си нямаш представа а камо ли понятие?
            а иначе конкретно за питането по темата моята препоръка е
            ing
            alinas
            dzi
            булстрат

Коментар

• Всъщност големият проблем е, че при 4% годишна инфлация след 30 години 1000 лева ще са колкото сега са 308 лева... А сега 308 лева са доста малко.

Коментар

• Първоначално изпратено от chardafon
                А някой може ли да ми каже как в Ексел мога да пресметна размера на месечната пенсия, която мога да очаквам след 30 г. ?

Не, че съм Тома неверни, ама искам да си го сметна и аз ?

Мерси.
                Е аз си сметнах сумата на набраните средства - това е просто - смята се със сложна лихва.

Коментар

• Първоначално изпратено от безимен
                  Ти поискай една разпечатка - много е лесно - и ще разбереш какъв е размерът на пенсията след първата, т.е. - ще се увериш как всяка следваща пенсия е по-малка от предходната (това е по условие, без да отчитам инфлационните процеси)!

Поискай справка и за това, дали наследниците имат права върху намалената сума, след като вече са платени няколко пенсии.

Поискай справки (имаш право) и по останалите спорни въпроси. Нека са в писмен вид, но никой няма да ти ги предостави, въпреки, че имаш право да ги искаш!

Очевидно е, че не си запознат с понятия, като: разсрочено плащане - как се отразява върху набрания премиен резерв, разноски, съгласно техническия план в съответната сфера, спестовна част от премията, намален размер на пенсията, предсрочна ликвидация... (не е и необходимо да си запознат, защото не се знае какво ще решиш тогава)... ;-)

Между впрочем, защо ти се вързвам - този въпрос те касае лично, а аз нямам отношение към твоите средства - живей и се радвай на живота.

Пиша по-скоро, за да имат понятие какво търсят и какво ще получат онези, които тепърва ще проучват тази сфера.

Успехи! :-)
                  Ами виж аз имам договор и както обясних съм го чел под лупа и мисля, че нещата са ок. А колкото до средствата 100 лв на месец са супер мизерна сума и не е проблем да се диверсифицира така. А между другото ** означават, че всъщност всеки месец пенсията ти расте, докато имаш нещо в резерва.

Както и да е за мен ти имаш проблем с разбирането на един написан черно на бяло текст и не можеш да повярваш на едно известно име в застраховането и осигуряването. Аз нямам проблем да ги съдя с този договор и бих спечелил, но не мисля, че ще ми се наложи. Хората са коректни.

А как би коментирал сметката си за набраната сума за 30 години с 9.7% лихва на година при 100 лева на месец - според теб е под 100 000 лв - още ли поддържаш това мнение?

Ти инвестирай във валута, аз ще си внасям за пенсийка и след 30 г ще си ги мерим, да видим ти със 100 лв какво си направил и за мен Алианц какво са направили.

Сега ако искаш може и застраховките живот да обсъдим - за теб са безмислени уверен съм...

Коментар

• А някой може ли да ми каже как в Ексел мога да пресметна размера на месечната пенсия, която мога да очаквам след 30 г. ?

Не, че съм Тома неверни, ама искам да си го сметна и аз ?

Мерси.

Коментар

• Ти поискай една разпечатка - много е лесно - и ще разбереш какъв е размерът на пенсията след първата, т.е. - ще се увериш как всяка следваща пенсия е по-малка от предходната (това е по условие, без да отчитам инфлационните процеси)!

Поискай справка и за това, дали наследниците имат права върху намалената сума, след като вече са платени няколко пенсии.

Поискай справки (имаш право) и по останалите спорни въпроси. Нека са в писмен вид, но никой няма да ти ги предостави, въпреки, че имаш право да ги искаш!

Очевидно е, че не си запознат с понятия, като: разсрочено плащане - как се отразява върху набрания премиен резерв, разноски, съгласно техническия план в съответната сфера, спестовна част от премията, намален размер на пенсията, предсрочна ликвидация... (не е и необходимо да си запознат, защото не се знае какво ще решиш тогава)... ;-)

Между впрочем, защо ти се вързвам - този въпрос те касае лично, а аз нямам отношение към твоите средства - живей и се радвай на живота.

Пиша по-скоро, за да имат понятие какво търсят и какво ще получат онези, които тепърва ще проучват тази сфера.

Успехи! :-)

Коментар

Хайде, ще те послушам, да се концентрираме заедно:

1. Обърни внимание, кои от полетата са задължителни, отбелязани са със * (звездичка)!
                        2. Ако искаш да се концентрираш върху полето " Резултати ", имай предвид, че там няма нито една * (звездичка), нали? Но ние можем да смятаме, нали? Хайде, седни и си направи сам изчисленията, защото най-вероятно "Сума на набраните средства: 187350.05 лв." е пресметната при еднократно внасяне на залегналата в твоя договор осигурителна сума, по която " Сума на набраните средства: 187350.05 лв." С твоите вноски по 100 лв месечно няма да достигнеш и до половината на тези 187 000 лв (затова там липсва звездичката!).
                        Ами не е така. От вноски се събират 36000 лв - полека лека, а като добавиш и 9.7 % на година ще стане колкото ги смята калкулатора. Току що го проверих с Ексела - сметката е вярна.

Първоначално изпратено от безимен
                        3. "Годишна доходност: * 9.7%", независимо, че има звездичка, знай, че ще е около средния год. лихвен % на БНБ, но да се доверим на звездичката!
                        Тука е несигурният момент - съгласен съм, надявам се обаче да изкарат повече от БНБ

5. Сам пресметни какво се получава, когато от условната "Сума на набраните средства: 187350.05 лв." ( която горе казахме, че при разсрочено плащане за тези 30 години е доста под 100 000 лв), та когато от нея годишно приспадаш следващата красива звездичка: " * Удръжка като процент от осигурителната вноска...".
                        Звездичката казва, че процентът е отразен в сметката, така че...

6. Замислял ли си се какво означават двете звездички???: "** Представени са първоначалните месечни размери на пенсиите...". Много е важно да знаеш, че твоят резерв от набрани средства се топи след всяка следваща изплатена пенсия...
                        Много ясно, че резервът се топи, но това което зведичките казват за мен е че пенсията ще се вдига.

7. Да приключим с 3-те звездички: долу писах, но кой ти обръща внимание на подробностите, значи - в *** е кодирано следното послание: ако пенсионно осигуреният вземе първата си пенсия, наследниците не могат да претендират за набраната през годините сума!
                        Звездичките казват точно обратното на това, което твърдиш - наследниците не могат да искат цялата сума, защото ти си ползвал една част, но съвсем определено остатъкът е техен.

8. 30 години, по условие, внасяш и нямаш право да ползваш сумата преди изтичане на срока. Ако някъде това не е спазено, значи не е спазен законът, но дори и така да е - ще трябва да плащаш убийствени лихви!!! - за това, че ползваш собствените си пари! ;-)
                        Не ми се рови сега за договора, но при ДОБРОВОЛНОТО пенсионно осигуряване не е така, във всеки момент мога да тегля средства от партидата си. Това което ти казваш е за задължителното пенсионно осигуряване.

Ние, общо - взето сме недоверчиви, но, когато видим онези мрамори, гишета и стълбища към етажите, луксозните асансьори, ПС и т.н. - все разкош и лукс, веднага придобиваме вяра в институциите. Не четем договорите и смело си поставяме "министерския" подпис - че може ли да се реагира по друг начин в такава обстановка? Аз казвам -не: подписваш и толкова! :-)
                        А според мен ти си твърде недоверчив, аз съм си прочел договора и то преди да го подпиша, и съм си написал домашното. Ще си говорим след 30 години като почна да си получавам пенсийката, не че тия 1000 кинта ще стигат за нещо след 30 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от voodooHunter

Ако искаш вземи ти се поконцентрирай...

Полетата обозначени с * са задължителни!
                          Входни данни
                          Размер на вноската: * 100 лв.
                          Тип на вноската: * месечна
                          Период на осигуряване: * 30 години
                          Годишна доходност: * 9.7%

Резултати
                          Срочна пенсия за 5 години: 3393.87 лв.
                          Срочна пенсия за 10 години: 1842.52 лв.
                          Пожизнена - мъже на 63: 924.32 лв.
                          Пожизнена - жени на 60: 830.44 лв.

* Изчисленията в Калкулатора са примерни и са направени при действието на следните параметри:

* Удръжка като процент от осигурителната вноска (съгласно Правилника на ДПФ "Алианц България"):
                          4,5 % за вноски до 9,999 лева;
                          3,5 % за вноски от 10,000 до 19,999 лева;
                          3 % за вноски над 20,000 лева;
                          * Техническа лихва, използвана при определяне размера на пенсиите 3,5%;

** Представени са първоначалните месечни размери на пенсиите (при отпускането им). ДПФ "Алианц България" актуализира размерите на отпуснатите пенсии всеки месец от датата на отпускане, с разликата между техническата лихва (3.5%) и реално разпределения доход от инвестиции. При пожизнените пенсии, актуализирането се извършва до изчерпване на сумите по индивидуалната партида на пенсионера, след което пожизнено продължава да се изплаща последния актуализиран размер.

*** При смърт на пенсионер на фонда, преди изтичане срока на пенсията (за срочните пенсии) или преди изчерпване на средствата от индивидуалната партида на пенсионера (при пожизнените пенсии), остатъкът по индивидуалната партида на пенсионера се изплаща 100% на неговите наследници, без никакви допълнителни условия, такси или удръжки.

------------
                          Хайде, ще те послушам, да се концентрираме заедно:

1. Обърни внимание, кои от полетата са задължителни, отбелязани са със * (звездичка)!

2. Ако искаш да се концентрираш върху полето " Резултати ", имай предвид, че там няма нито една * (звездичка), нали? Но ние можем да смятаме, нали? Хайде, седни и си направи сам изчисленията, защото най-вероятно "Сума на набраните средства: 187350.05 лв." е пресметната при еднократно внасяне на залегналата в твоя договор осигурителна сума, по която " Сума на набраните средства: 187350.05 лв." С твоите вноски по 100 лв месечно няма да достигнеш и до половината на тези 187 000 лв (затова там липсва звездичката!).

3. "Годишна доходност: * 9.7%", независимо, че има звездичка, знай, че ще е около средния год. лихвен % на БНБ, но да се доверим на звездичката!

4. Повярвай на тази звездичка - тя няма да те подведе никога: "* Изчисленията в Калкулатора са примерни..."!!!

5. Сам пресметни какво се получава, когато от условната "Сума на набраните средства: 187350.05 лв." ( която горе казахме, че при разсрочено плащане за тези 30 години е доста под 100 000 лв), та когато от нея годишно приспадаш следващата красива звездичка: " * Удръжка като процент от осигурителната вноска...".

6. Замислял ли си се какво означават двете звездички???: "** Представени са първоначалните месечни размери на пенсиите...". Много е важно да знаеш, че твоят резерв от набрани средства се топи след всяка следваща изплатена пенсия...

7. Да приключим с 3-те звездички: долу писах, но кой ти обръща внимание на подробностите, значи - в *** е кодирано следното послание: ако пенсионно осигуреният вземе първата си пенсия, наследниците не могат да претендират за набраната през годините сума!

8. 30 години, по условие, внасяш и нямаш право да ползваш сумата преди изтичане на срока. Ако някъде това не е спазено, значи не е спазен законът, но дори и така да е - ще трябва да плащаш убийствени лихви!!! - за това, че ползваш собствените си пари! ;-)

Ние, общо - взето сме недоверчиви, но, когато видим онези мрамори, гишета и стълбища към етажите, луксозните асансьори, ПС и т.н. - все разкош и лукс, веднага придобиваме вяра в институциите. Не четем договорите и смело си поставяме "министерския" подпис - че може ли да се реагира по друг начин в такава обстановка? Аз казвам -не: подписваш и толкова! :-)

Имам и други сериозни забележки, но ************************** и тези стигат. Който не вярва - проверява и ме заклеймява! Аз нося на всичко! ;-) **************************************************

Успехи, да вървим да празнуваме! :-) ***************************

Извод: ЕВАЛЛА НА ЗВЕЗДИЧКИТЕ - ВИНАГИ ПРИКРИВАТ ОНОВА, КОЕТО НЯКОГА СА ПРОПУСНАЛИ ДА НИ КАЖАТ ОНЕЗИ, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА НАШИТЕ ПАРИ *************************************************

Коментар

Първоначално изпратено от voodooHunter
                            Понеже съм си чел договора с Алианц, нека поправя малко грешни твърдения.
                            1) Парите са си твои и на твоите наследници - важи със сигурност за доброволния фонд, а мисля и за задължителния
                            2) Ако искаш можеш да ги ползваш за друго, а не за пенсия - има обаче една такса, която компенсира облекчението по ДОД, което си ползвал
                            3) За да получаваш 1000 лв пенсия е достатъчно да внасяш по около 100 лв на месец 30 години, което е към 1200 на година - това поне показва калкулатора им при текущата доходност.
                            Я се концентрирай върху броя на нулите и времето, за което ще се получава пенсията... , направи сметката и на "захлупения" вложител...

Успех на тия, които "ще си ги харчат"!
                            Ако искаш вземи ти се поконцентрирай...

------------

Полетата обозначени с * са задължителни!
                            Входни данни
                            Размер на вноската: * 100 лв.
                            Тип на вноската: * месечна
                            Период на осигуряване: * 30 години
                            Годишна доходност: * 9.7%

Резултати
                            Срочна пенсия за 5 години: 3393.87 лв.
                            Срочна пенсия за 10 години: 1842.52 лв.
                            Пожизнена - мъже на 63: 924.32 лв.
                            Пожизнена - жени на 60: 830.44 лв.

* Изчисленията в Калкулатора са примерни и са направени при действието на следните параметри:

* Удръжка като процент от осигурителната вноска (съгласно Правилника на ДПФ "Алианц България"):
                            4,5 % за вноски до 9,999 лева;
                            3,5 % за вноски от 10,000 до 19,999 лева;
                            3 % за вноски над 20,000 лева;
                            * Техническа лихва, използвана при определяне размера на пенсиите 3,5%;

** Представени са първоначалните месечни размери на пенсиите (при отпускането им). ДПФ "Алианц България" актуализира размерите на отпуснатите пенсии всеки месец от датата на отпускане, с разликата между техническата лихва (3.5%) и реално разпределения доход от инвестиции. При пожизнените пенсии, актуализирането се извършва до изчерпване на сумите по индивидуалната партида на пенсионера, след което пожизнено продължава да се изплаща последния актуализиран размер.

*** При смърт на пенсионер на фонда, преди изтичане срока на пенсията (за срочните пенсии) или преди изчерпване на средствата от индивидуалната партида на пенсионера (при пожизнените пенсии), остатъкът по индивидуалната партида на пенсионера се изплаща 100% на неговите наследници, без никакви допълнителни условия, такси или удръжки.

------------

Коментар

• Първоначално изпратено от voodooHunter
                              Понеже съм си чел договора с Алианц, нека поправя малко грешни твърдения.
                              1) Парите са си твои и на твоите наследници - важи със сигурност за доброволния фонд, а мисля и за задължителния
                              2) Ако искаш можеш да ги ползваш за друго, а не за пенсия - има обаче една такса, която компенсира облекчението по ДОД, което си ползвал
                              3) За да получаваш 1000 лв пенсия е достатъчно да внасяш по около 100 лв на месец 30 години, което е към 1200 на година - това поне показва калкулатора им при текущата доходност.
                              Я се концентрирай върху броя на нулите и времето, за което ще се получава пенсията... , направи сметката и на "захлупения" вложител...

Успех на тия, които "ще си ги харчат"!

Коментар

• Понеже съм си чел договора с Алианц, нека поправя малко грешни твърдения.

Коментар

Working...
                                X