Тия дни попаднах на съобщение,че Испания търси шофьори със заплата 1700 евро от които ще се отчисляват 4,7% социални и здравни осигуровки.Мисля,че коментара е излишен.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Осигуровки, НОИ, разбойници
Collapse
X
-
Чака ни масова бедност сред пенсионерите към 2030 г.
Берлинският институт по население и развитие публикува данни от ново изследване, което разглежда демографското бъдеще на Европа. Картината е по-скоро мрачна: докато населението в другите региони по света ще се увеличава (с изключение на Русия), в страните от Европейския съюз хората ще стават все по-малко на брой.
С близо 50 млн. души ще намалее населението на Европа до 2050 г., изчислили са изследователите на BIBE. Вина за това имат ниската раждаемост и застаряването на населението. Като добавим и нарастващия миграционен поток към богатия остров Европа, трябва да се подготвим за съвсем различна демографска структура в ЕС през 2050 г.
Всъщност застаряването е глобален феномен, който се проявява дори и в Африка и отдалечените райони на Азия, но в това отношение Европа става безспорен „глобален лидер". А България по негативни демографски тенденции е номер едно в Европа.
За да извършат оценките си, учените са използвали 24 индикатора за устойчивост (демографски, икономически, социални и екологични). Оценени са 285 региона в ЕС плюс Исландия, Норвегия и Швейцария. Съответно 284то място е за Северен централен район в България, а 285то за Северозападния район в България.
Компания в Европа по най-неустойчиво развитие и най-негативни перспективи ни правят отдалечените региони в Южна Италия и Северна и Западна Гърция, както и селските региони в Румъния и Полша. Особено силно процесът на обезлюдяване ще засегне бившите провинции от Източна Германия, някои от които до 2018 г. могат да се лишат от повече от половината от населението си.
Първите поне 15 места в класацията по региони, която можете да разгледате тук, са окупирани от Швейцария и Скандинавските страни.
„България по пътя към остаряването" - коментират нашите резултати берлинските демографи. По време на тоталитарния режим коефициентът на раждаемост в България е бил повече или по-малко стабилен. Само че промяната през 1990те доведе до почти 50% спад на раждаемостта.
„Това означава, че в бъдеще в страната ще липсват потенциални родители и България е изправена пред заплахата на изключително застаряващо население - както вероятно и увеличение на бедността сред възрастните хора - през 2030 г."
Доброто, което може да се намери в убийствените заключения на BIBE, e образованието. „Образоваността е най-важният капитал на Европа", посочват германските учени. В България се потвърждава общоевропейската тенденция, че хората с третично образование (колежи, университети и нагоре) се радват на по-висока заетост от хората с основно образование.
Демографските промени, които ще намалят населението на Европа от 591 млн. сега до 542 млн. до 2050 г., правят от образованието даже по-важен фактор, отколкото той бе до днес: трудещите се ще са по-малък дял от общото население и трябва да повишат производителността си, както и да останат конкурентни, тъй като разрастващите се пенсионни отчисления ще имат все по-големи финансови изисквания към страните от Стария континент.
Имиграцията на хора от други континенти в Европа не може да се превърне в панацеята от всички беди, тъй като по целия свят търсенето на квалифициран труд нараства и за „качествените умове" - не само на гастарбайтерите, но и на самите европейци - с ЕС ще се конкурират също САЩ и Азия.
От останалите региони на България, по устойчиво развитие Южният централен е 276ти в Европа от 285, Североизточният е 262ри, Югоизточният е 250ти, а Югозападният със столицата София е на всъщност не чак толкова лошото 216 място. Все пак регионът около румънската столица остава 217ти.
Малко утешение. От картата долу може да се види, че след 12 години населението във всички региони на България освен този включващ столицата населението ще е спаднало с над 18%! В Югозападния регион населението също ще се свие, но "само" с минус 12 - 18%.
Тази класация говори за нещо повече от - добро или лошо - социално, икономическо и екологическо състояние на страната ни в момента. Тя говори за перспективите за развитие в едно не чак толкова далечно бъдеще.
Коментар
-
Първоначално изпратено от YNMе как да се оправи тази държава ,само некадърници ,никой не ще да плаща данъци и тем подобни глупости Аз съм за по високи данъци ,осигуровки ......да се криминализира неплащането ми то не може с трици маймуни да ловиш.... аман от тази сган няма оправия ,има държави където може спокойно да не се плащат данъци не се иска и виза ,но някой така са си свикнали да мрънкат цял живот и да има някой виновен
И за какво да плащат убийствени осигуровки?
- в първи стълб / ДОО / - точкова система и "правото" да си купиш стаж при навършени години и недостигащ стаж - защо?;
Пример: Осигурява се някой на максимума в първите 20 години, последните си години по формулата за изчисление, когато няма да е толкова млад и работоспособен, примерно осигуровката е под средния осиг. праг за страната, смяташ си коефициента и .... почти минимална пенсия - голяма далавера, а? Какво си внасял 20 години не се брои - имал си - дал си
- втори стълб / ЗДПО / - преди месец-два ги задължиха за 4.03% годишна доходност да начисляват по индивидуалните партиди, беше към 2% годишно преди ... това не прилича ли малко на "обир" и законно набиране на безплатен финансов ресурс сега, а после ще видим?
- трети стълб се разминава с тоя в развитите страни, пак "побългарен";
Дайте причини някой да се "праска" на максимума, освен ако не е държавен служител или със статут на такъв и осигурителните му плащания да са за сметка на данъкоплатците?
Ако се пенсионира и ползва системата 15-20 години в по-ранна възраст от останалите .... още по-добре. Баламите да бачкат и да внасят осигуровки, макар че не е ясно кога ще се пенсионират ... точкова система, нали
Поздрави!
Коментар
-
е как да се оправи тази държава ,само некадърници ,никой не ще да плаща данъци и тем подобни глупости Аз съм за по високи данъци ,осигуровки ......да се криминализира неплащането ми то не може с трици маймуни да ловиш.... аман от тази сган няма оправия ,има държави където може спокойно да не се плащат данъци не се иска и виза ,но някой така са си свикнали да мрънкат цял живот и да има някой виновен"Бог е създал човека, а Самуел Колт ги направи равни"...
Коментар
-
dikobraz,
Така е, в момента съм студент и съм под 30.Относно 67 годни пенсионната възраст, това не е пожелатено, а наложително и ще се аргументирам.
За мъжете средната продължителност на живота в България е 69, а за жените 4-5 години повече.Ако се вярвя на тези цифри населението в надтрудоспособна възраст трябва да е под 1.5м, а ние имаме с близо един милион повече пенсионери.
Въпросното увеличение на пенсионната възраст би било от ползва главно на населението в пенсионна и предпенсионната възраст, колкото и странно да звучи на пръв поглед поради следните причини:
1.)България е с едно от най-застарелите населения в света, тоест тенденцията е работещите да намаляват, а пенсионерите да се увеличават.При това сред работещите делът на мангалите се увеличава, а те са всичко друго, но не и хора, на които може да се разчита да бачкат.Освен това няма особени признаци в обозримо бъдеще от нетен износител на работна ръка да станем нетен вносител.Поне що се отнася до квалифицирана.Иначе и сега можем да си докараме към един-два милиона индийци, пакистанци, нигерийци, виетнамци и т.н., които определено биха си повишили жизнения стандарт при идване в България, но никой не е особено ентусиазиран от подобно нарастване на работната сила, нали?
2.)България е бедна държава(не се сравняваме с банановите републики, а със Западна Европа, САЩ, Австралия, Япония и т.н.), тоест няма откъде да се вземе допълнителен ресурс за издръжка на още пенсионери при намаляващ брой работещи.
3.)Пенсионерите ще се увеличават, а разходите от БВП за пенсии не, защото на България и е необходимо да се развива и не може да си позволи парите за инфраструктура да ги дава за пенсии.
4.)В момента се раждат по 75.000 деца от поколение наброяващо около 125.000.Да приемем, че 1/5 са емигрирали.Тоест 100.000 се възпроизвеждат в 75.000.Ако тази тенденция се запази и при децата през 2040 ще се раждат по-малко от 60.000 на година и работната сила ще спадне до под 4милиона.Дори да постигнем процент на заетост граничещ с най-високите страни ще имаме към 3м-3.2м работещи при 3.5м в момента.
Излиза, че ще има все по-малко хора от които да се разпределя и все повече, които се нуждаят от преразпределение.Възможностите са 2:
*работещите да плащат значително по-големи данъци и осигуровки
*пенсионерите да получават значително по-малко пенсии
Е, не знам за теб, но ако на мен ми вдигнат данъците и осигуровките просто защото трябва да се разпределя за пенсионери и то при условие, че пенсионната възраст може да се увеличи и сме им изплащали огромния дълг натрупан по времето на комунизма, просто ще емигрирам.Определено нито икономиката ще се срути ако аз замина нанякъде, нито ще се развива вихрено ако остана, но работата е там, че много други ще ме последват в случай, че се изнеса.
Другата алтернатива е на пенсионерите да се плащат още по-малки пенсии.Ще нарастват, но съотношение между заплата и пенсия ще се влошава допълнително, а по този начин ще спада стандартът на живот на пенсионерите.
Естествено всеки сам си определя съдбата и без обществена подкрепа на никое правителство няма да му стиска да предприеме подобни мерки, защото ще бъде сринато в буквалния смисъл думата, но аз лично предпочитам да работя с няколко години повече, но да получавам 50% по-голяма пенсия отколкото бих получавал иначе.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dikobrazprodigal в този късен час само правим фитнес на клавиатурата.
моето виждане- съкращаване /редуциране/ на административния апарат на държавата до 30 % от сегашния. това не включва само министерства а целия апарат до ниво община. пак казвам-има региони където функционират само държавните и монополните служби.
парите ще дойдат оттам.
и без ликвидиране на първия стълб т.е. зариване на ямата няма да се получи. съвсем друга тема е втория стълб. а пък третия /ДПФ / там ми има мнението с цифри
както винаги съм казвал - пари има, няма желание от страна на държавата да си ги събере
За сравнение издръжката на общите държавни служби за 2008г. ще струват на българския данъкоплатец около 2 млрд (не ми се рови за точна цифра) Колко от тях мислиш, че могат да се спестят?!
Няма какво да се лъжем тези пари ще ги платим ние, защото няма кой друг. Дали е необходимо да постъпват средства в държавни фондове за осигуряване на пенсиите е фундаментален въпрос, който е решен различно в различните страни. В Щатите с някои изключения не ти се полага пенсия заради данъците, които си платил в Австралия и част от Азия също. В социалистическа Европа за добро ли лошо се грижат за старите, така са избрали навремето и парите са си там, нашите ги няма.
Факт е, че парите, които сега плащаме не стигат за пенсиите и се допълват от данъци, или с други думи дори и да разбиеш системата и официално да ти обещаят, че няма да взимаш пенсия, пак толкова ще ти прибират, сега че няма да се казва осигуровка ако те топли хубаво.
Импе, да са живи и здрави втори и трети стълбове, те се отразяват много здравословно на личните ни пенсионни фондове. Не е моя вината, че всички по-млади искат не искат дават пари там, пък не инвестират в акции. Отделно все нещо се събира като гледам.
Коментар
-
Т а р и к а т
На тази скапана държава не бива да се дава нито лев. Плащаме винетки а се чупим колите по скапаните пътища. Плащаме данък смет и какви ли не още глупости а всичко е потънало в мърсотия. Плащаме здравни осигуровки които докторите крадат и като отидеш при тях гледат да им кихнеш сухо. Плащаме на полиция а куките са тандем с престъпниците. Тази държава е за закриване.
Коментар
-
alex say
Сега чакаме да се родят тези дето на мен ще ми изработват пенсията.
хипотетично - тези които трябва да ни изработват пенсиите след 15- 20 години кажат БАСТА. имали сте пари давали сте.
тогава ние за какво бъхтаме. да осигурим родителите си / на който са му останали/ и вся осталная св..оч.
за това съм за ликвидиране на първия стълб - за да няма лападунди.
работил ->внасял ->ползваш.
Що за лудост да взимаш пари от здравото и годното(с потенциал за възпроизводство) и да го даваш на негодното но в правото си да го получи?!
а това пък е за другата тема- свързана с маргарита илиева
Коментар
-
prodigal - тия втори и трети стълбове имат само една цел - да ни крадат още повече пари и още повече търтеи да се хранят с потта ни !!! Пенсиите сами са си виновни, че на тоя хал са, защото са вярвали сляпо, че държавата ще се грижи за тях... разбира се това не значи, че трябва да ги оставим да пукнат - все пак това са нашите бащи и майки, които са в правото си да искат своето - това, което им е било обещавано. Но и не значи, че и ние трябва да се връзваме като последни идиоти на същата въдица.
За това отде да се вземат пари - ами много просто - да спрат пожизнените пенсии на вечните безработни - хъхряците !!! Не виждам причина да храним с данъците си и осигуровките си някакви мръсни маймуни, които отказват да работят. И образование, образование !!!
Лично аз въобще бих премахнал пенсионното осигуряване (нека поетапно да е) и бих въвел изучаване на икономика и финанси в училище - нека хората най-после започнат сами да се грижат за себе си.
Алекс многоцифров право казва тоже, имам предвид здравното осигуряване. Аз не съм ходил на доктор от 12 години, но това не пречи да ми бъркат в джобът всеки месец - а болниците пълни с мангали, които не са внесли в здравната каса и стотинка - не желая тия изроди да се лекуват на мой гръб - предпочитам да ги видя пукнали всичките.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Има ли смисъл от ДОО в крайна сметка? Или тези пари да се оставят в населението? В момента от мен взимат над 300 кинта данъци. От тях връщат към 100 кинта като пенсия(имаме пенсионер). Остават още 200 кинта които отиват за други пенсионери. Тоест пълна загуба от повече от 200 кинта на месец. Сега чакаме да се родят тези дето на мен ще ми изработват пенсията.
Има ли смисъл от здравно осигуряване? Взимат към 30 кинта месечно. От тях под форма на услуги получавам почти 0 лв. В същото време болниците са пълни с диабетични циганки. Които упорито се тъпчат със сладко.
Ако в населението остават тези мъчно изкарани пари има някакъв шанс за обръщане на демографската криза. Що за лудост да взимаш пари от здравото и годното(с потенциал за възпроизводство) и да го даваш на негодното но в правото си да го получи?!
Коментар
-
prodigal в този късен час само правим фитнес на клавиатурата.
моето виждане- съкращаване /редуциране/ на административния апарат на държавата до 30 % от сегашния. това не включва само министерства а целия апарат до ниво община. пак казвам-има региони където функционират само държавните и монополните служби.
парите ще дойдат оттам.
и без ликвидиране на първия стълб т.е. зариване на ямата няма да се получи. съвсем друга тема е втория стълб. а пък третия /ДПФ / там ми има мнението с цифри
както винаги съм казвал - пари има, няма желание от страна на държавата да си ги събере
Коментар
-
Първоначално изпратено от alex1001111По мои сметки ако човек се осигурявам сам като инвестира в депозит това дето му го грабят, ще си осигури старините доста добре.
Точно както и с акциите, уж всеки знае, че ако регулярно вкарваш пари на капиталовите, на старини (че и по рано) ще си добре, но за сега само 2.5% от спестяванията в България са пряко на БФБ и то, защото на 0.5 % от населението 100% от спестяванията са им там... За чужди капиталови пазари няма смисъл да говорим.
Темата ми е много интересна от поне 10 години и се интересувам как е по света. Предвид, че на практика кинтите на нашите родители за старини са изфукани, нямаме много възможности, нали.?!
Оказва се, че дори и с тези осигуровки е невъзможно да се съберат пари за “прилични” пенсии на хората, които са бачкали по над 30 години и имат право поне на полу - мизерни старини, така че остатъка се допълва от данъци.
Някакви идеи от къде другаде да се плащат пенсии ? Нека не коментираме кой е виновен и какво е можело да се направи. При това дередже как да процедираме питам. Говорим за 5 над милиарда годишно, така че за икономии от друго и дума не може да става.
Импе, по-практично е да се съсредоточиш, над възможностите, които дава закона (независимо добър лош) както и дупките в него, за да излезеш от подобна нелепа ситуация. Ти през това време нали си се осигурявал ?
dikobraz, както и да му викаш на това "пенсията да се осигури от държавата" независимо дали говорим или за данъци или за осигуровки, все са си пари които се взимат от работещите за да се дадат на пенсионерите, другото е игра на думи.
Предвид, че има втори и трети стълб все пак част от осигуровките отиват по индивидуална сметка и за мен е по-разумно да коментираме увеличение на тази част от осигуровките за сметка на първи стълб.
Коментар
-
Драги приятелю - но това обяснявам - че просто няма как да ме съдят !!! Хич не ме интересува какво са вменили като задължение - има си правни принципи, които са НАД малоумните им закони.
За забележката ти към Черно-белият - казах и по-долу - глупавият Българин ще бъде принуден цял живот да пълни гушите на крадците от НОИ и НЗОК, а после да работи, докато пукне. Призовавам ви - използвайте всяка възможност за да не плащате на крадците !!!
Арабела - добре дошла във форумът, като малък в тебе влюбен бях... ;-)
Дреме ми на членестоногото за глупавият им стаж, не смятам да работя до повече от 50-годишна възраст (най-много), защото смятам да се погрижа сам за себе си.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
императоре, Ave, Caesar, morituri te salutant
това също ми е любима тема като оная другата.
съгласно Конституцията на РБ
Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
и
Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
ние като граждани ИМАМЕ ПРАВО.
правото не е задължение, но КС с решение от 2000 година се подчини на тогавашното правителство и го вмени като задължение, за който го хванат.
така - арабела правилно казва, 5 г. давностен срок ако не са се сетили. от друга страна ако ти имаш претенции към НОИ давността е 3 години. от трета страна НОИ си води задълженията още от създаването и 1999г. многократно съм питал, докога ще бъде така . до 2050 или по нататък.
давностния срок е изтекъл отдавна. от друга страна знам че не са длъжни да прилагат давностен срок може някой пък да си реши да плати цялата сума.негово право.
при евентуално дело тогава можеш да се позовеш на давност. до тогава се дължат всички суми.
импе, къде ги виждаш тези 150 000 чиновника. това са половината от софииските. ами по страната . има раиони където функционират само държавните и монополните служби. чиновниците на държавна издръжка са не по малко от 550 000 човека за целокупна българия.
juventus ако не е тайна на колко сте години /<30/
направете справка за средната продължителност на живота на българина и българката поотделно. предложението Ви за 67 г. пенсия е гранично със продължителността на живота на българина. загледайте се в хора достигнали тази възраст и си отговорете на 67 години при нашия начин на живот с какво ще е полезен такъв работник /изпълнител/
ето ви едно решение- за всички досегашни пенсионери пенсията да се осигури от държавата. голяма част от нея са я създали. за останалите парите за пенсия да са на собствена сметка. т.е. първия стълб се елиминира в основната му част и остава само третия.
а пък отделна тема са пенсионните фондове
Коментар
Коментар