IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НЗОК - хаос в здравеопазването

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • "...Здравният министър Константинов призна, че според него тази година по-малко пациенти ще имат достъп до болнична помощ. ..."

    Абе какви са тези истории?! Как така по-малко пациенти щели да имат достъп? Те какво, с конкурс ли ще ги избират? Най-болния - първи, другите може и сами да се излекуват... Нямам думи просто...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      .... няма по-лъжлив мангал от лицето С.Дянков... който, както се полага на истински мангал не си плаща осигуровките.
      TRUE!!!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от kondosko Разгледай мнение
        И какво стана тя!!!!!!!!

        Здравният министър: Ще има големи проблеми с болниците
        http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/...mi_problemi_s/
        1ва стъпка е махането на Дянков . после всичко останало

        Коментар


        • И какво стана тя!!!!!!!!

          Здравният министър: Ще има големи проблеми с болниците
          http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/...mi_problemi_s/

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            ГРОБ да инвестират в обучението на циганки-баячки, защото скоро няма да има кой друг да ни лекува...

            Ако спешно заплатите на хирурзи и анестезиолози не бъдат вдигнати на поне 1500-2000 кинта, ще останем без специалисти. Също и сестринският персонал - срамота е да работят за заплата колкото на една улична метачка, че и по-малко.

            Само че отде пари, като от четирима лежащи в болниците, само един е осигурен, а Дянков открадна резервът на НЗОК ?!?
            ГЕРБ да отмени и омразния пълен член, защото циганките ги е срам да говорят за това къде се слага, а импа го слага където си иска

            Коментар


            • ГРОБ да инвестират в обучението на циганки-баячки, защото скоро няма да има кой друг да ни лекува...

              Ако спешно заплатите на хирурзи и анестезиолози не бъдат вдигнати на поне 1500-2000 кинта, ще останем без специалисти. Също и сестринският персонал - срамота е да работят за заплата колкото на една улична метачка, че и по-малко.

              Само че отде пари, като от четирима лежащи в болниците, само един е осигурен, а Дянков открадна резервът на НЗОК ?!?
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Лекарите напускат България, най-много са хирурзите и анестезиолозите

                26.01.2011, 12:35 (обновена 26.01.2011, 14:47)
                Webcafe.bg

                През миналата година са напуснали България и са се установили в чужбина повече от 500 лекари. Това е рязко повишение в сравнение с предходната година, когато броят на емигриралите специалисти е бил 400. Според Българския лекарски съюз най-масово напускат страната анестезиолозите, следвани от хирурзите.

                Недостиг на специалисти се усеща в почти всички болници в страната, с изключение на университетските.

                "Дневник" съобщи, че общинските болници няма да могат да лекуват много заболявания, а пациентите в малките градове ще са принудени да пътуват до по-големи населени места в тежко състояние. Проблемът е, че лечебните заведения не могат да сключат договор със здравната каса, защото изискванията на клиничните пътеки се разминават с медицинските стандарти, написани от Министерството на здравеопазването.

                При сега действащите изисквания общинските болници няма да могат да лекуват в отделенията си по вътрешни болест пневмония, казва пред "Дневник" д-р Динчо Генев, председател на асоциацията на лекарите от болничната помощ. Те няма да правят и аборти по медицински причини и въобще няма да могат да извършват гинекологични операции. Болниците не могат да сключат договор с касата дори за лечение на комоцио, което изисква само медикаментозно лечение, е обяснил Генев.

                Пациентите с тези диагнози ще трябва да търсят областни и университетски болници, което освен неудобно за хората от малките градове може да се окаже и фатално за някои заболявания. Лекарите предупреждават, че общинските болници например няма да могат да лекуват по-тежките форми на херния, а забавена реакция при такава диагноза и разкарване от град на град може да доведе до некроза на червата. Има глад за специалисти, проблемът е на пациентите, казват от асоциацията.

                Здравната каса и Министерството на здравеопазването си прехвърлят топката кой е виновен за това - медицинските стандарти, които се правят от министерството, или клиничните пътеки, изготвени от НЗОК и БЛС.

                Българска трагедия...


                Според статистиката най-много български лекари заминават за Германия, Франция, Англия, Северна Ирландия, Дания, Швеция. По данни на Дружеството на анестезиолозите за няколко години от 1500 в България са останали едва 600 анестезиолози. Заплатата на един такъв специалист у нас е 700-800 лева. В Европа - 5-6 хил. евро.

                Патоанатомите също са под критичния минимум - едва 70-80 души в цялата страна. Лабораторните лекари в България пък са само 280. Кандидатстващите да следват медицина намаляват от година на година...

                Но, както пише Иван Бакалов в e-vestnik, кандидатстващите в полицейската академия се увеличават - по данни на ректора й за 1 място се борят 13 души. А по брой на полицаите България е на водещо място в Европа...

                http://www.webcafe.bg/id_1211919607


                ето до какво водят икономиите и неолибералните глупости на Дянков и СИЕ . МАХНЕТЕ ДЯНКОВ И СИЕ ПРЕДИ ДА Е ЗАТРИЛ НАРОДА . КАК МОЖЕ ДА СТЕ ТОЛКОВА СЛЕПИ З И НЕВИЖДАТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА . УТРЕ ВАШЕТО ДЕТЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НА МЯСТОТО НА УМРЯЛАТА ГЕРГАНА . ДО КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ УПРВАВЛЯВА ОТ НЕАДЕКВАТНИЦИ , А НАРОДЪТ ЩЕ МЪЛЧИ РОБСКИ И ЩЕ БЪДЕ ЗАТРИВАН ОТ ВСЯКАКВИ УПРАВЛЕНСКИ НЕГРАМОТНИЦИ И ЕКСПЕРИМЕНТИ ? ПИТАМ ДОКОГА

                Коментар


                • [quote="Zashtontcho...............Авалаон, не ми се заяжда с тебе, но си яко объркан в някои неща. явно са те сложили на някаква позиция мама и тати да въртиш на червени чичковци парите, но за другите неща си в голяма грешка. Знаеш ли колко време се учи за анестезиолог-реаниматор? Знаеш ли, че да си такъв, трябва да си завършил медицина и след това да имаш стаж и след това да учиш и за специалност? Къде го видя това без специалност? Да не би да става дума за някоя друга професия?

                  А тези, които не ходят на работа от три години, не получават никаква социална помощ. Максималния срок е една година на помощи и максималната сума е около 500 лв. Явно си давал на твоя управител такава сума, щом не е тръгнал да си търси нова работа, а е останал на социални помощи. Пък ти се чуди защо не искат да ти работят после...[/quote]

                  Никъде не са ме слагали. каквото съм спечелил и заработил , съм го направил сам.
                  И да, знам доста за здравната система в бг и обучението по хуманна медицина в бг, и то не от слухове. А относно обявата - провери в джобс. бг за справка преди да изливаш акъл по форумите. С други думи провери преди да опровергаваш. Между другото, знаеш ли колко лекари работят по болниците на позиции без признати специалности ? Отговарям вместо теб - не, не знаеш.
                  По вторият абзац :
                  какво имаш предвид с това за трите години ? Къде съм писал, че комшията получава социални помощи ???????????? Или дори и не четем, като плюем ?
                  Имах предвид, че факта че не работи от толкова време / независимо, че не бърка пряко в социалните фондове / ме ограбва косвено, защото пак аз покривам медицинските му разноски / при нужда / пак аз покривам разходите по обучението на децата му и т.н. / нали не мислиш , че като пиша аз, имам предвид , че му нося парите в къщи ? /.
                  И управител който е получавал 500 лв заплата, няма да взима помощи в такъв размер. Максималният размер за него ще бъде до 260 лв. Ама ти и това не си проверил !!!!!!!!!!!!!!
                  А по последното изречение : по-добре , според мен и винаги съм го спазвал, е да работиш и за 100 лв и да си търсиш други възможности, отколкото да седиш безработен пред компа вкъщи и да си изливаш помията по форумите !
                  Мисля си, че си от последните.

                  Коментар


                  • Вдигането на здравната вноска е продиктувано от паника
                    8 Март 2010

                    Обявеното от премиера Бойко Борисов предстоящо увеличение на здравната вноска с 2% среща нееднозначни коментари и според хора от лекарските среди то би имало доста спорен ефект. Пациентите пък искат да знаят какво повече като медицинска услуга ще получат срещу повишението. Те не са съгласни вноската да бъде вдигната, ако зад това не стои нищо.

                    Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментира пред Mediapool, че внезапно обявеното увеличение на здравната вноска е признак на паника и признание за безпомощност на правителството заради липсата на идеи какво да се прави в здравеопазването.

                    Според него повишението ще доведе до още по-голям отлив от плащане на вноски. “Видяхме, че през януари НЗОК е събрала само 30 млн. лева от здравни вноски. Ако увеличението от 10% стане факт, вероятно ще се съберат още по-малко“, коментира той. Според него повишението на вноската няма да промени нищо.

                    “Вместо правителството да либерализира сектора, да насърчава конкуренцията, ние виждаме една една здравна реформа, която се състои в това да не се плаща на лекарите и болниците за извършената от тях дейност и сега – увеличение на вноската“, коментира той.

                    “Вместо да говори за вдигане на вноската, премиерът Бойко Борисов да отговори какво се случва с резерва на НЗОК от 860 млн. лева в БНБ, къде са тези пари и също какво се случва с изпълнението на бюджета на касата през тази година“, посочи Кацаров.

                    Неговото мнение е, че удовлетворението, демонстрирано от ръководителите на съсловните организации в здравеопазването след срещата с премиера, няма нищо общо с действителните настроения в бранша.

                    “Ръководствата на съсловните организации нямат нищо общо с протестите, които са плод на самоорганизация от страна на гражданските структури. Хората от реалния сектор протестират и от време на време съсловните организации се присъединяват към това недоволство. Така че е комично те да се договарят и да обясняват дали са доволни от резултатите“, коментира Кацаров.

                    Станимир Хасърджиев от най-голямата пациентска организация в България - Конфедерация “Защита на здравето“ - заяви пред Mediapool, че срещу по-високата здравна вноска задължително трябва да стои по-добър достъп на пациентите до медицинска помощ. Въпросът, който ние ще поставим и държим на отговор, е “Какво в повече ще получи пациентът срещу тези 2%?“.

                    “Ясно е, че вноската у нас е ниска, но няма да се съгласим на увеличение, ако това се прави без ясни разчети, само за да се компенсира слабата събираемост на вноски. Притеснително би било и ако увеличението цели само да се отговори на лекарските искания“,
                    коментира Хасърджиев.

                    “За да подкрепим увеличение на здравната вноска, трябва да се спрат крачките за орязване на определени преимущества за пациентите “, каза Хасърджиев и даде за пример намалените проценти, които НЗОК поема от цените на лекарства за глаукома, Паркинсон, и остеопороза. По думите му, ако вноската бъде вдигната, по-високите проценти, които покрива НЗОК, трябва да се върнат.

                    “При всички положения парите в здравеопазването не достигат. Дали изходът е повишаване на вноската, трябва да кажат икономистите и да се аргументират. Но тежестта от кризата в никакъв случай не може да бъде поемана само от пациентите. Нека тя се подели между лекари, дистрибутори на лекарства, фармацевтични компании и пациенти“, каза Хасърджиев. Той съобщи, че предстои КЗЗ да излезе с официална позиция по въпроса с повишението на вноската.

                    http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162762&srcpos=1
                    [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

                    Коментар


                    • Схемов доказа с цитати, че няма по-лъжлив мангал от лицето С.Дянков... който, както се полага на истински мангал не си плаща осигуровките.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                      Коментар


                      • Жени Начева: Хоспитализират пациенти, без да имат нужда от това
                        INSURANCE.BG

                        Касата ще плаща на лечебните заведения само след проверки на документите


                        Проверките на НЗОК в болниците бяха на случаен принцип. Бяха проверени болници с различни форми на собственост, за да не бъдем обвинение в пристрастие или специално отношение към определен тип болници. Това каза директорът на НЗОК Жени Начева. По думите й това в вторият етап на проверките, като преди това е имало други по-масови проверки на около 130 болници.
                        "На базата на тези проверки сме предложили около 90 договора, сключени през януари, да бъдат прекратени", каза Начева, цитирана от bТВ.
                        Сред установените нарушения са неправомерно изпращане на пациенти в болниците и сключване на договори с лекарите, които не работят в болниците. Тя посочи, че целта на проверките е да спре заплащането на фиктивни хоспитализации. Начева не пожела да посочи конкретни болници, тъй като резултатите от проверките могат да се обжалват.
                        „Но има лекари, които работят на повече от два места. Когато отидем и в двете болници едновременно, се оказва, че те не са на нито едно от двете места, Има пациенти, на които е поставена една диагноза, а всъщност тя се отчита към касата като друга диагноза, тъй като стойността вероятно, която се плаща по клинична пътека, е по-висока”, каза директорът на НЗОК.
                        Надяваме се, че времето всеки следващ месец този тип нарушения ще намаляват и подобни случаи ще бъдат все по-малко, тъй като ние ще отказваме заплащането на такива дейности още преди те да са заявени за плащане, каза Начева. Затова касата въвежда заплащане тази година за дейности след извършване на проверки.
                        "Ние проверяваме отчетните документи на лекарите, виждаме къде има дублиране на дейности и тези дейности, които са дублирани, те не се заплащат. След което изпращаме нашите контрольори на местата, където имаме съмнения за такива дейности, за да бъдат проверени и след това евентуално
                        Заплатени, каза Начева.
                        Ще се разчита и на съдействието на пациентите с анкети, които ще се провеждат сред тях. Най-честото нарушение е хоспитализиране на пациенти, които нямат нужда да бъдат хоспитализирани в болниците.
                        "Ефектът от нашите действия за един месец, спрямо декември месец миналата година, е във финансово изражение от 10 милиона лева свиване на разходите", каза шефът на НЗОК. По думите й това не се отнася за всички лекари, болшинството болници и изпълнители на медицинска помощ наистина си вършат работата. Желанието на касата е тези, които не я вършат, да бъдат санкционирани и да предприемат действия да си отстранят проблемите.
                        МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

                        Коментар


                        • ЗДРАВНАТА РЕФОРМА

                          Всички ние желаеме здравната система да ни осигури качествени медицински услуги от които пациентите да са доволни . Услуги които да доведат до подобряване на здравословното ни състояние на приемлива цена.

                          Всички виждаме че посредством настоящият модел на здравно осигурителна система това не се случва. Причините са че здравната система не познава принципите на пазарната икономика където за да получиш трябва да дадеш и където клиента е цар.

                          Финансирането на системата по пътя на НЗОК е дълбоко погрешно и довежда до несправедливо разпределение на финансовият ресурс. Това несправедливо разпределение прави инвестирането в здравни заведения непривлекателно. Когато един сектор е непривлекателен за инвеститорите се налага държавата да го субсидираза да може той да продължава да мъждука и ние да получаваме това което имаме и сега.

                          Следователно целите които трябва да изпълни една добра здравна реформа трябва да са :

                          1. Либерализация на системата на здравните фондове изцяло на частен принцип. Закриването на НЗОК и създаването на социален здравен фонд , който да поеме социално слабите граждани.
                          2. Повишаване на качеството на медицинското обслужване чрез създаването на здравни стандарти в които да са определени и правата на пациента и създаването на комисия за контрол на здравните услуги.
                          3. Приватизация на болничните заведения включително и на ведомствените болници . Приватизацията трябва да стане честно и открито през фондовата борса , а не чрез РМД та пряко договаряне и други опорочени практики.

                          Финансовият ресурс от приватизацията на болниците може да се разпредели като здравноразплащателни бонове на всеки български гражданин от 0 до 120 години.

                          Резултатът от подобна реформа ще бъде коренно различна здравна система стъпила на стабилна основа.

                          Коментар


                          • Дянков каквото каже това прави:

                            Дянков преди изборите обясняваш на Тройната коалиция как по време на криза трябва да се намалят данъците и критикуваше Тройната коалиция, че не намалят данъците. Е истъкваше се, че Орешарски е слаб финансист, а той бил голяма работа защото работил в МВФ и учил в чужбина и затова разбирал повече от Орешарски.

                            Дянков казва че няма да дигат данъците и след 1-2 месца ги дига, а след още 1 месец още ги дига.

                            Дянков дава за пример как в другите държави намалят осигуровките за да излезнат от кризата като антикризисна мярка и съответно при нас ги вдига!

                            Честито на "умниците" гласували доверие на Дянков!!!
                            Мнението ми не е препоръка!!!

                            Коментар


                            • 14 Юни 2009

                              http://www.dnevnik.bg/intervju/2009/...ri_kriza_vodi/

                              "Симеон Дянков: ... в Чехия съкратиха разходите си бързо, направиха истинска антикризисна програма, която върви от няколко месеца, намалиха осигуровките преди два месеца. Тези държави ще минат през кризата..."



                              14 Септември 2009

                              http://news.expert.bg/?id=261390

                              " С. Дянков: Данъчната политика не се пипа в кризисни времена

                              ...Данъчната политика не бива да се променя в период на криза, смята вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БТА..
                              "


                              26 Ноември 2009

                              http://www.econ.bg/news/article17149...anuci_v_evropa

                              "Дянков: Моята цел е да сме номер 1 по ниски данъци в Европа
                              ...
                              Балансираните бюджети казват - в бъдеще няма да увеличаваме данъците, можем и да ги намалим. Борим се светът да знае, че нашата данъчна политика е най-добра в Европа, каза министърът. "


                              27 Ноември 2009

                              http://bulgaria.actualno.com/news_272934.html

                              " Дянков обясни, че за постигането на тази цел средство е балансираният бюджет, предаде агенция Фокус.

                              "Нашата цел през средата на този мандат е ние да постигнем най-ниско данъчно бреме в България. Ние ще правим всичко възможно да не увеличаваме данъци, а да може в бъдеще да намаляваме данъчното бреме. Това е едно нещо, което правим. В Бюджет 2010 година не се предвижда увеличаване на данъците", каза Дянков."
                              Мнението ми не е препоръка!!!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Императорът
                                Благодаря от сърце на всички идиоти, които на изборите ни натресоха на главите тая нискочела кратуна и бандата му крадци и идиоти. Още тогава ви казах, че и за Станишев ще плачем.
                                И нека всички маймуни, които вчера палеха свещички за Дянков, да платят 2та % в повече осигуровки на останалия български народ.

                                Коментар

                                Working...
                                X