IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проверете доходността от пенсионните си вноски

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mortagon
    Имам един такъв въпрос. Доколкото знам съм към "Доверие", обаче незнам защо съм на него. Питах счетоводителката ни и тя ми каза, че бил назначен служебно, след като не съм си избрал. Къде точно мога да проверя и евентуално мога ли да премина от един фонд на друг?
    Можеш за УПФ да се прехвърлиш където си искаш.

просто трябва да си избереш фонд ,да отидеш в офиса му и там те си знаят.
    http://www.fsc.bg/PNL_pens.htm

Коментар

• Re: Проверете доходността от пенсионните си вноски

Първоначално изпратено от beginner
      Аз внасям пари в ДПФ на ING, но от тази страница нищо не разбирам. И по-важното, въобще не се сменят данните при избор на различна дата Някой били пояснил малко. И как се смята доходността за една година примерно. Разликата в стойността на един дял за тази година ли ? И освен това при условие, че моите данъци се отчитат и плащат директно от стетоводителя на фирмата в която работя (в смисъл че аз не подавам данъчни декларации или други финансови документи), как да ползвам даннъчните си преференции (нали ми се приспадат пари от данъци (ДОД) когато се осигурявам допълнително в пенсионен фонд като този на ING)
      Благодаря ви.
      Доходността се смята, като се раздели цената на дял днес на цената на дял отпреди 1г. Примерно цена днес 1,8лв., цена преди 1г. 1,5лв., значи доходността е 20%.
      За данъчните облекчения - възможно е нещата да ти ги движи счетоводителя. В този случай му носиш копие от договора и той си предприема съответните действия.
      Другият вариант е данъчната декларация. Само на пръв поглед изглежда страшна. В началото на годината работодателят ти издава бележка за платените данъци и осигуровки за м.г., попълваш ги в съответните полета, а в страницата за доброволно осигуряване пишеш колко си внесъл във фонда (ING пращат съответните данни). Каката на гишето проверява декларацията за грешки и това е. След някой и друг месец си вземаш надвнесените пари. Вариантът със счетоводителя естествено е по-добър, тъй като не кредитираш държавата.
      Btw, не съм разглеждал онлайн банкиранията на други ПОД, но това на ING ме устройва напълно.
      @Mortagon - можеш да минеш на друг. След като счетоводителката ти е казала, че си в Доверие, най-вероятно е така. За всеки случай може да ги посетиш и да се увериш. По принцип проверки могат да се правят и от https://applications.noi.bg/ppf/ но ти трябва ПИК код.
      Процедурата по прехвърлянето не я знам, но съм убеден, че от новия фонд с радост ще ти я изяснят.

Коментар

• Имам един такъв въпрос. Доколкото знам съм към "Доверие", обаче незнам защо съм на него. Питах счетоводителката ни и тя ми каза, че бил назначен служебно, след като не съм си избрал. Къде точно мога да проверя и евентуално мога ли да премина от един фонд на друг?

Коментар

• T.e. данъчна декларация нали. Но няма ли да ми трябват данни за внесени пари в ДПФ както и за другите ми доходи, а и долкото знам не е много лесно попълването на такава декларация. Ако могете да ме нсочите за повече инфо някъде в нет-а.

И за доходността на фондовете от линк-а не казахте нищо. Извинявам се за глупавите въпроси, но трябва да почна от някъде.

Първоначално изпратено от Ржевски
          Ами подавай декларация

Коментар

• Ами подавай декларация

Коментар

• Re: Проверете доходността от пенсионните си вноски

Аз внасям пари в ДПФ на ING, но от тази страница нищо не разбирам. И по-важното, въобще не се сменят данните при избор на различна дата Някой били пояснил малко. И как се смята доходността за една година примерно. Разликата в стойността на един дял за тази година ли ? И освен това при условие, че моите данъци се отчитат и плащат директно от стетоводителя на фирмата в която работя (в смисъл че аз не подавам данъчни декларации или други финансови документи), как да ползвам даннъчните си преференции (нали ми се приспадат пари от данъци (ДОД) когато се осигурявам допълнително в пенсионен фонд като този на ING)
              Благодаря ви.

Първоначално изпратено от Пенсионно осигуряване
              На този линк от 1 юли ден по ден може да се проследи какъв доход е реализирал вашия фонд
              http://www.fsc.bg/units.asp?D=20&M=7&Y=2004#upf

Например моя е направил 1,15% доход за 1 месец и 20 дни (месец и 2/3). Ако продължава така за една година ще ми докара 9%

Коментар

• Проверете доходността от пенсионните си вноски

Получих справка за вноските по пощата
                и ми прави впечатление една такса за управление която е стотинки, но е всеки месец
                след година ще стане левчета ...
                за нея никой нищо не казава, но и Алианц и Доверие начисляват, за други не знам но явно и те си удържат таксичка. Е туй е бизнес хем е задължително хем си прибират парички всеки месец
                Иначе има доста добра доходност и се надявам да продължи така, щото ако се направи сметка
                за 20 годинки се заформят 5 цифри в Евро ... за любителите на сложни лихви

Коментар

• Проверете доходността от пенсионните си вноски

На този линк от 1 юли ден по ден може да се проследи какъв доход е реализирал вашия фонд
                  http://www.fsc.bg/units.asp?D=20&M=7&Y=2004#upf

Например моя е направил 1,15% доход за 1 месец и 20 дни (месец и 2/3). Ако продължава така за една година ще ми докара 9%
                Working...
                X