IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

    otnosno iztochvaneto, zifrite govorjat sami za sebe si!

    Коментар


    • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

      Cheveche, ti v chas li si be? Neosiguren ti go kazva suvsem jasno, na praktika osven v DZK njama v kakvo da se investira. Drugoto e 4-5% ot portfejla, za smjah stavash!

      Коментар


      • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

        Неосигурен=неинформиран, гледам и вчера вечерта си продължил да демонстрираш ............................... си.
        Хората ти показват законите, които теб продължава да те мързи да намериш и прочетеш сам, а ти викаш на черното бяло.
        Така че за закона вече ти отвориха очите - не са длъжни фондовете да инвестират всичко в ДЦК.
        Сега по другия въпрос - в какво реално инвестират фондовете... Ако не те мързи, и ако можеш да ползваш интернет, потърси структурата на портфейлите на фондовете.

        Големият въпрос, който се подигна с тази тема остава - защо фондовете биват източвани и практически реализират отрицателна доходност?

        Коментар


        • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

          Автор, радвам се че си намерил отговора, защо фондовете в България инвестират само в дцк.
          Другите изброени и забележи - ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА инструменти, както знаят всички участващи на борсата нямат ликвидност.

          Коментар


          • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

            Неосигурен виж текста от КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ относно инвестиционните инструменти на УПФ и ППФ

            КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

            Глава четиринадесета
            АКТИВИ И ИНВЕСТИЦИИ

            Принципи на инвестиране

            Чл. 175. Средствата на универсалния и на професионалния пенсионен фонд се инвестират при спазване принципите на надеждност, ликвидност, доходност и диверсификация.

            Инвестиране

            Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) Средствата на пенсионния фонд могат да бъдат инвестирани само във:

            1. ценни книжа, издадени или гарантирани от държавата;
            2. ценни книжа, приети за търговия на регулираните пазари на ценни книжа;
            3. общински облигации;
            4. банкови депозити;
            5. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) ипотечни облигации, издадени от местни банки съгласно Закона за ипотечните облигации;
            6. (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) деривати на ценни книжа - пут-опции на индекси и облигации, търгувани на регулирани пазари на ценни книжа, ако се използват за намаляване на инвестиционните рискове;
            7. (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) инвестиционни имоти.
            (2) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не по-малко от 50 на сто от активите на пенсионния фонд трябва да бъдат инвестирани в ценни книжа, издадени или гарантирани от държавата.
            (3) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не повече от 5 на сто от активите на пенсионния фонд могат да бъдат инвестирани в инвестиционни имоти, като не се допуска тяхното ползване за нуждите на пенсионноосигурителното дружество и на свързаните с него лица.

            Забрана за инвестиране

            Чл. 177. (1) Активите на универсалния и на професионалния пенсионен фонд не могат да бъдат инвестирани във:

            1. ценни книжа, които не са напълно изплатени;
            2. ценни книжа, издадени от пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, или от свързани с него лица;
            3. (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) ценни книжа, издадени от банката-попечител, от лицата по чл. 123в, ал. 1 или от свързани с тях лица;
            4. (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) ценни книжа или инвестиционни имоти, собственост на пенсионносигурителното дружество, което го управлява, или на свързани с него лица.
            (2) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Пенсионноосигурителното дружество или свързани с него лица не могат да придобиват ценни книжа или инвестиционни имоти, притежавани от управляван от него фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

            Ограничения при инвестирането

            Чл. 178. (1) Пенсионноосигурителното дружество може да инвестира до 5 на сто от активите на универсалния и на професионалния пенсионен фонд в ценни книжа, издадени от едно дружество.
            (2) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2003 г., бр. 67 от 2003 г.) Заместник-председателят на комисията може да разреши на едно пенсионноосигурително дружество да инвестира до 10 на сто от активите на универсалния или на професионалния пенсионен фонд в ценни книжа, издадени от едно дружество. Заместник-председателят на комисията издава или отказва да издаде писмено разрешение в 7-дневен срок от получаване на заявлението.
            (3) Пенсионноосигурителното дружество и универсалният и професионалният пенсионен фонд не могат да придобиват повече от 10 на сто от акциите на един емитент или да придобиват участие, чрез което да определят пряко или непряко повече от половината от членовете на управителния орган или по друг начин да упражняват решаващо влияние върху вземането на решения във връзка с дейността на емитента.
            (4) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не повече от 25 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани в банкови депозити, като инвестициите в банкови депозити в една банка не могат да превишават 10 на сто от активите на фонда.
            (5) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Заместник-председателят на комисията може да разреши на едно пенсионноосигурително дружество да инвестира до 35 на сто от активите на универсалния или на професионалния пенсионен фонд в банкови депозити със срок един месец. Заместник-председателят на комисията издава или отказва да издаде писмено разрешение в 3-дневен срок от получаване на заявлението.
            (6) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не повече от 30 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани в ипотечни облигации, като инвестициите в ипотечни облигации, издадени от една банка, не могат да превишават 10 на сто от активите на фонда.
            (7) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не повече от 10 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани в общински облигации, като инвестициите в общински облигации, издадени от една община, не могат да превишават 5 на сто от активите на фонда.
            (8) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не повече от 10 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани в акции, емитирани от български емитенти и търгувани на регулирани пазари.
            (9) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не повече от 20 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани в корпоративни облигации, емитирани от български емитенти и търгувани на регулирани пазари.
            (10) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Не повече от 2,5 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани в деривати на ценни книжа - пут-опции на индекси и облигации, търгувани на регулирани пазари на ценни книжа, ако се използват за намаляване на инвестиционните рискове.

            Забрана за предоставяне на заеми

            Чл. 179. Пенсионноосигурителното дружество не може да предоставя заеми или да бъде гарант на трети лица с активите на универсалния и на професионалния пенсионен фонд.

            Инвестиции в чужбина

            Чл. 180. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) Пенсионноосигурителното дружество може да инвестира не повече от 15 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване в чуждестранни ценни книжа.
            (2) Видовете чуждестранни ценни книжа, изискванията към тях и регулираните пазари, на които те се търгуват, както и редът за извършване на инвестициите по ал. 1 се уреждат с наредба на министъра на финансите съгласувано с управителя на Българската народна банка.

            Коментар


            • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

              Неосигурен=неинформиран, освен това съм се убедил че няма да смисъл да се спори с мързеливи хора. Вземи си прочети закона сам - аз съм отделял достатъчно време за това, че сега да ти спестявам от твоето време като ти казвам наготово
              Не са задължени да инвестират 100% в ДЦК, и не го правят. Дори акции имат, макар и малко, виж им портфейлите - ако не те мързи пак.
              Но и дори само ДЦК да купуват, това не оправдавя и не обяснява декапитализацията им. Има източване.
              Това, както и други работи, вече обясних по-подробно по-долу. А ти се запознай с цифрите и със закона.
              Чао от мен засега, защото отивам да пия бира!!

              Коментар


              • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                Sega veche vuvedoha indiidualni partidi (units) i ste moje da si sledim cash flow-a po tiah vseki den.

                Коментар


                • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                  кооператорче, кажи къде бе човече?
                  Посочи къде, вместо да си пееш песничката.

                  Ако ми кажеш на фондовата борса, значи изобщо не си наясно с обемите на тази борса.
                  Това не са ти пършивите 5 хил. лв които ще врътнеш и ще се опиташ да изкараш някоя друга стотинка!

                  Коментар


                  • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                    ... малка корекция в предпоследното ми съобщение:

                    "да се капитализират" да се чете "да се декапитализират"

                    Коментар


                    • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                      Неосигурен=неинформиран, убедил съм се че няма смисъл да споря с неинформирани. Вземи прочети закона първо. В ДЦК е задължително да се инвестира най-голям процент от активите, но далече не 100%.

                      А останалото го написах по-долу преди малко.

                      Коментар


                      • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                        кооператоре, явно не си запознат с регулациите засягащи тези фондове.
                        Могат да купуват дцк или да не купуват.
                        Те практически нямат други възможности.
                        Освен в дцк, къде другаде могат да инвестират и при какви условия?

                        Коментар


                        • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                          Неосигурен, грешиш защото не мислиш или не си информиран.
                          Освен да купуват ДЦК, фондовете могат и в друго да инвестират - но или ги мързи, или не са в час. Че дори само ДЦК да купуват, пак трябва да реализират доходнос поне равна на разходите им - а не да се капитализират, както показват цифрите по-долу.
                          Фондовете са частни, и просто се източват.
                          А че държавата е направила услуга на шепа частници - е нещо което сме срещали неведнъж. Това е друга тема.

                          Коментар


                          • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                            кооператоре, грешиш! Че имат вина имат, но основния виновник е държавата.
                            Държавата е определила къде може и къде не може да инвестират ресурса си.
                            В случая държавата ги принуждава да купуват неизгодно емисии дцк.
                            Бюджета трябва да се пълни нали? Трябва да се пълни евтино!!!
                            А това евтино е за сметка на осигуряващите се. Държавата се управлява като фирма!
                            Управлява се лошо като фирма, защото е монополист и друга държава няма за да се конкурират.
                            Осигуряващите плащат и по този начин бюджетните издънки на Миленчо.

                            Коментар


                            • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                              тези пенсионноосигурителни фондове се набутаха 60 млн. лв. в рекламни кампании
                              Не им завиждам как ще си избият парите - след 10 години
                              освен с точене

                              Коментар


                              • Скандалните Универсални Пенсионни Фондове

                                Грешиш. Ако си роден след 1960г и ти се осигуряваш в тия фондове. Ако си на заплата де.
                                Второ, в случая не държавата ами шепа частни фондове ядат парите.

                                Коментар

                                Working...
                                X