Първоначално изпратено от OB4AR
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от siko13 Разгледай мнение
То само изглежда, че има противоречиеама защо си мъчите главите ако ви остават толкова много години до пенсия, като наближи да се пенсионирате ще разберете.
Last edited by GG-BG; 27.10.2020, 15:36.
- 1 like
Коментар
-
За да вземеш 500 от частния, трябва да натрупаш 100 000+++ в партидата. Това е доста оптимистично, дори да не са на загуба. Алтернативата, да се откажа от 500 (ако някой им вярва) лв частна пенсия и да ги сменя с тавана на държавната е къде х2 по-изгодна. Предвид, че тавана има тенденция да се вдига, а фондовете да се изпразват, мисля е доста над х2 изгодата в ноЙ.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Ми аз, като човекът, писал изказването, не виждам противоречие - по-долу го бях описал защо, но хайде пак. На жената баща ѝ е бачкал сериозна работа и са го осигурявали съвестно през годините (не е милционер, какъвто и да е шакар, чиновник или полирпроститурка, обикновен бачкер). Та на него държавата му изчислява пенсия от 1900 лева, но му дава 1200, щото има таван на пенсията. Тоя няма възможност за втора пенсия, щото е роден преди 1960. Аз обаче ще съм в неговия вариант и освен 1900 лева пенсия, която ще е 1200 (хипотетични цифри) макс, ще взема и 500-600 кинта от частните. В същото време бай кольо от банишора ще е чукал частно цял живот на минимална и ще вкарал едни 50 кинта на месец в дрЪжавата и частните. Частните ще му ги сметнат коректбо на 20-30 кинта пенсия на месец, ма дрЪжавата ще му даде 300 кинта, щото то с "тия пари живее ли се". Та за бай Кольо ноЙ си е направо благодат, а за Грую ноЙ е каца без дъно, която взема от работещите и децата им, за да дава на такива лъжци и манипулатори като бай Кольо, който е масата от родните пенсионери и бъдещи такива.
Та въпрос на гледна точка, но когато бай Кольо е мнозинство, такива като Грую накрая им теглят една майна и почват и те да се осигуряват на минималната и да викат - дай ма, държаво, дай ма, работил съм ти, ма! Тъмнозелено мислене, сър!Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от pln Разгледай мнениеСамо аз ли усещам някакво противоречие в това изказване? Като работещ човек не съм на далавера да съм в НОИ, предвид че законната алтернатива е УПФ, значи УПФ са по-далавера от НОИ. Обаче НОИ дават нереално високи пенсии, тогава какви точно пенсии дава (ще дава) УПФ, че да са по-далавера от НОИ?ама защо си мъчите главите ако ви остават толкова много години до пенсия, като наближи да се пенсионирате ще разберете.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pln Разгледай мнениеСамо аз ли усещам някакво противоречие в това изказване? Като работещ човек не съм на далавера да съм в НОИ, предвид че законната алтернатива е УПФ, значи УПФ са по-далавера от НОИ. Обаче НОИ дават нереално високи пенсии, тогава какви точно пенсии дава (ще дава) УПФ, че да са по-далавера от НОИ?, не виждам противоречие - по-долу го бях описал защо, но хайде пак. На жената баща ѝ е бачкал сериозна работа и са го осигурявали съвестно през годините (не е милционер, какъвто и да е шакар, чиновник или полирпроститурка, обикновен бачкер). Та на него държавата му изчислява пенсия от 1900 лева, но му дава 1200, щото има таван на пенсията. Тоя няма възможност за втора пенсия, щото е роден преди 1960. Аз обаче ще съм в неговия вариант и освен 1900 лева пенсия, която ще е 1200 (хипотетични цифри) макс, ще взема и 500-600 кинта от частните. В същото време бай кольо от банишора ще е чукал частно цял живот на минимална и ще вкарал едни 50 кинта на месец в дрЪжавата и частните. Частните ще му ги сметнат коректбо на 20-30 кинта пенсия на месец, ма дрЪжавата ще му даде 300 кинта, щото то с "тия пари живее ли се". Та за бай Кольо ноЙ си е направо благодат, а за Грую ноЙ е каца без дъно, която взема от работещите и децата им, за да дава на такива лъжци и манипулатори като бай Кольо, който е масата от родните пенсионери и бъдещи такива.
Та въпрос на гледна точка, но когато бай Кольо е мнозинство, такива като Грую накрая им теглят една майна и почват и те да се осигуряват на минималната и да викат - дай ма, държаво, дай ма, работил съм ти, ма! Тъмнозелено мислене, сър!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
...Няма нормален работещ човек, който да е на далавера от ноЙ, ... Истината е една - пенсиите, давани от ноЙ, са нереално високи...
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
Бъди жив и здрав за да си харчиш с кеф и двете пенсии...
Разбира се, че има и такива 10 % от случаите, където сметките са положителни. Останалите 90 % да му мислят. За тях също сметката е точна - ЧПФ си обслужват създателите ( акционерите ) и управляващото тяло....Доколкото се дава информация добре се справят с личните приходи...Съмненията за задкулистни сделки с покупка на акции засега не се пипа....Каскета е ангажиран с политиката и ако се тръгне по свинските черва може "въстанието" да се случи наистина.
Ще видим след 3 месеца дали всички ще започнат да плащат или ще се започне мрънкане, рев, сълзи и бързи дестинации по топлите морета....
При фондовете като концепция всичко е ясно - имаш си лична партида, внасяш си, колкото имаш, толкова ще получиш, няма общ куп, няма "ама дайте да дадем на онези, дето са лъгали и са се осигурявали на минималната, щото то с 200 лева живее ли се". Сега, как точно са управляват тези пари, в какви акции са набити, колко са продънени, каква им е доходността, защо са толкова високи таксите и т.н., е съвсем отделна тема и по нея са изговорени милиард думи.
Иначе си прав за едно - щом държавата те насърчава да я лъжеш и си затваря благосклонно очите, значи трябва да я лъжеш. Единици са тъпаците като мен, които не го правят, но и аз вече много сериозно се замислям защо да давам по 10К отгоре на държавата годишно от някаква криворазбрана солидарност, срещу която не получавам нищо в замяна.
Абе говорено е много и всеки си е направил сметката - бъдете здрави и дълго време да си ги харчите, аз имам още минимум 25 години до пенсия, а вероятно и повече, така че дотогава я камилата, я камиларяNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от OB4AR Разгледай мнение
Дай малко повече информация да помогнеш на колегите.
Пример: Аз съм на 40г. Имам 20000 в партидата. Прогнозната пенсия е 630 лв и 480 с намалението.
Ако сега се гътна 7 годишния ми син ще му дадат за максимално 19 години 50% от пенсията - 315 и 240. Разликата е 75 лв месечно. 900 годишно. 17100 за целия период. За мен сметката е ясна.
Разбира се, че има и такива 10 % от случаите, където сметките са положителни. Останалите 90 % да му мислят. За тях също сметката е точна - ЧПФ си обслужват създателите ( акционерите ) и управляващото тяло....Доколкото се дава информация добре се справят с личните приходи...Съмненията за задкулистни сделки с покупка на акции засега не се пипа....Каскета е ангажиран с политиката и ако се тръгне по свинските черва може "въстанието" да се случи наистина.
Ще видим след 3 месеца дали всички ще започнат да плащат или ще се започне мрънкане, рев, сълзи и бързи дестинации по топлите морета....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеАз и жената чакаме 01.01.2021 за да си прехвърлиме партидите в НОИ, щот не можахме поради 5 г условие.
Съвет на никой не давам.....
Пример: Аз съм на 40г. Имам 20000 в партидата. Прогнозната пенсия е 630 лв и 480 с намалението.
Ако сега се гътна 7 годишния ми син ще му дадат за максимално 19 години 50% от пенсията - 315 и 240. Разликата е 75 лв месечно. 900 годишно. 17100 за целия период. За мен сметката е ясна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pln Разгледай мнение
Какво означава 106% може да питаш Тъпо Парче. Той толкоз ги е сметнал. Аз такава доходност не виждам.
paa, повторих твоята сметка - грубо от 78лв 2006-та до 154лв 2020-та - с 5% всяка година увеличение на вноската. Игнорираме факта, че прескачаме максималната вноска. Получавам при 24к налични следното: 2.54% средна годишна доходност (xirr в екселя). Нормално е твоето за 18 години да е по-ниско. След това слагам инфлацията месец по месец и правя същото с инфлираните вноски - получавам че инфлацията е изяла или помогнала с грубо 1600лв. След инфлация и всякакви таксички (смятаме излезлите от моя джоб и налични в момента пари): 1.34% годишна доходност.
Та колкото инфлацията е 49% за тоя период, толкова и доходността е 106%. Толкова е за първите 78лв преди 14 години.
Ся много или малко е 1.34% е друга тема. Аз се имам за млад, и мога да си позволя (и го правя странично) да пълня акции. А жена родена 60-та може да направи -50% точно преди пенсиониране.
п.п. моята потребителска кошница е алкохол, бензин и прости@утки. Няма да ти казвам колко ми е личната инфлацияLast edited by Тъпо парче; 23.10.2020, 18:11.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от paa Разгледай мнение
Какво значи 106% доходност?
Аз ги изчислявам :
2,2359% при предположение, че от 2002 до 2019 вкл. за 18 години при годишно нарастване на вноските с 6% си внесъл 20 хил. лева и са натрупани 24 хиляди,
2,1721% при положение, че за същия период същите пари при годишното нарастване на вноските равномерно с 5%.
Ако са внесени 21 хил. :
1,6478% - при 6%.
1,6003% - при 5%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от paa Разгледай мнение
Какво значи 106% доходност?
Аз ги изчислявам :
2,2359% при предположение, че от 2002 до 2019 вкл. за 18 години при годишно нарастване на вноските с 6% си внесъл 20 хил. лева и са натрупани 24 хиляди,
2,1721% при положение, че за същия период същите пари при годишното нарастване на вноските равномерно с 5%.
Ако са внесени 21 хил. :
1,6478% - при 6%.
1,6003% - при 5%.
Коментар
-
v_tin, сметката е методически /ред и начин/ е актюерска. Нищо повече. Или може би желание актюери да се изкажат, че само им препредават работата. По принцип, тези хора когато говорят казват нещата точно, безпристрастно и в необходимата дълбочина. Не заблуждават, не правят политики. Дори Ангелинка при Даниелка в "Доверие" ще каже нещата вярно, ако не е принудена от работодател, користи и т.н.
Сметката е методически е актюерска, но предположенията и закръгленията са ориентировъчни. та десети от процент може да е абсолютната грешка.
Ама да питат актюерите - те да си кажат точно както си го изчисляват, разбират и вярват. Мнението им БЕЗ ПРЕПРЕДАВАНЕ да достигне до средствата за масова информация, защото много се изопачават становищата им. Повечето са с нагласа на мисленето към числа и с думите не винаги се справят добре.
Актюерите споделяха какво ни очаква доста преди Христов, да твърди че е единствения доказващ, че две пенсии са по-малко от една. Още от времето когато в ДАОН се обсъждаше наредбата за инвестиционната такса или да речем записването на осигурени лица във фондовете. Ето например днес НЕ се коментира, че смисълът да бъде допълнителното задължително пенсионно осигуряване за лица, родени след 1959 г., е да има достатъчно години да се натрупат средства за достойно пенсия. След кражбите на доходи от инвестиции (чиито показател е доходността), се оказа че пенсионната реформа на Иван Костов, Иван Нейков, Христосков, че е Николов, изпълнявана и от Петков и т.н. е НЕДОДЯЛАНА - нито на миньорите можаха да имат пенсия от професионален фонд, нито на другите от универсален фонд.
Позволи се намаляване на осигурителните вноски от над 30% до днешното равнище наполовина, под влияние на псевдоработодатели (безскрупулни печалбари), защото е НЕДОДЯЛАНА пенсионната политика, отразена в КСО и поднормативни актове, барабар с надзор.
Всеки актюер ще ти каже, че е обучаван да отрази нарастването на работната заплата в предположенията си. Ама актюерите в САЩ влизат в затвора за неправилен пенсионен съвет. А в България в кака Даниелка накара бъдещия ни ГОЛЯМ /поне на височина/ политик Слави Трифонов в собственото му предаване да скача и да вика, че не трябва да има национализация на парите на миньорите в професионалните фондове. Само че хората от под земята усещат къде е интересът им - да пренебрегнат натрупаното от ПОД и да искат САМО, САМО, САМО НОИ.
Германия отдавна е разбрала, че днешните работещи дават на днешните пенсионери, а врътките с лични партиди са илюзия, нещо невъзможно, за 95% от населението.
Решенията са от актюерите. На политиците може да се остави някакъв избор каква стойност да има даден параметър на пенсионното осигуряване - "споразумението между поколенията".
Защо се пише, че не може да се определи как да се изплаща пенсия? Актюери над 20 години им го говорят - още от проектите за отварянето на дяла/сега част/ втори /втора/ в КСО.
За да има доживотна пенсия (това което обикновено се нарича пожизнена) или каквато и да е уговорка натрупаните пари на група осигурени да се използват само за техните пенсии, като се дава възможно "най-много и всичко със смъртта на последния" както на онези, които ще умрат по-рано, така и на преживелите повече, т.е. т.нар. пожизнени (зависещи от очакваната продължителност на живота) пенсионни продукти, ТА ЗА ДА ИМА ТАКИВА ПРОДУКТИ/ПЕНСИИ/ индивидуални партиди няма.
Ясен пример:
Дават срещу всичките натрупани средства на осигурен дават изчислената най-голяма пенсия независимо дали ще умре след получаване на една месечна, 2 месечни, 3, 12, 120 или над 360 пенсии. Ясното е че ако се умре след много скоро няма да бъдат дадени всички натрупани средства, а те ще бъдат дадени на онези, които живеят дълго и техните средства (вкл. доходи от инвестиране) ще са по-малко от получените като ежемесечни пенсии.
След това писание има ли хора, отчаяни от живота?
НОИ ще им се радва
Смирено.
Коментар
Коментар