IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Shar Разгледай мнение
    Само дето в нои нямам партида и нямам "натрупани средства", та като си прехвърля вноските от упф там, актюерите смятат пожизнената пенсия НЕ на основа на "натрупаните средства", щото такива НЯМА и никой не държи отчет, а БИНГО на основа на осигурителния праг на който съм се осигурявал тези 40 години НЕЗАВИСИМО КЪДЕ до един момент.
    Е да таксичките са останали при императорчетата, ноооо нищо бюджетът ще ги покрие, все пак тоя бюджет покрива какви ли не простотии с които аз не съм съгласен, та ще му се наложи да покрие поне нещо с което и аз ще го ощетя.
    "Таксичките" далеч не са толкова високи, колкото ни се вменява, че са и като цяло са покрити отдавна от дохода. Тук обаче има трикито - трябва да се гледа фонд по фонд. ОТделно те и намаляват, а като се уреди фазата на изплащането, ще продължат да намаляват и пазарно. Подозирам, че в един не толкова далечен ден, таксата от вноска ще падне за големите дружества, при по-малките... При тежестите, които им налагат и издържката бизнеса, която се вдига с всяка промяна на КСО и действие на КФН (говоря за присъщите разходи) - или ще стоят на тавана или ще ходят на консолидация, извън случаите, в които се поддържат с други цели.

Коментар

• Само дето в нои нямам партида и нямам "натрупани средства", та като си прехвърля вноските от упф там, актюерите смятат пожизнената пенсия НЕ на основа на "натрупаните средства", щото такива НЯМА и никой не държи отчет, а БИНГО на основа на осигурителния праг на който съм се осигурявал тези 40 години НЕЗАВИСИМО КЪДЕ до един момент.
      Е да таксичките са останали при императорчетата, ноооо нищо бюджетът ще ги покрие, все пак тоя бюджет покрива какви ли не простотии с които аз не съм съгласен, та ще му се наложи да покрие поне нещо с което и аз ще го ощетя.

Коментар

А за "хитрата сврака"...НО НЕ МИ ПУКА!!!
        И ти знаеш, че и на никой друг не ,у пука за другите пенсионери, бюджета, нои или байуй.
        Това, че на никого не му пука го виждам На мен, обаче, ми пука... за теб. Не мога да ти обясня защо, така ме е възпитала баба ми

Коментар

• Следя изчисленията и публикациите на г-н Христов, те имат предпоставена теза и аргументи, които я напасват във времето. Факт е, че е гъвкав и променя и добавя аргументи или еволюира в други, когато му бъдат показани точно. Така или иначе, има няколко базови въпроса, които обслужват тезата, че задължителните фондове, се представяли зле, което не е вярно, и че две пенсии ще бъдат по-малко от една, което е хипотеза с различен резултат при различни допускания (в рамките на действащия КСО) и всеки има право да интерпретира както намери за добре, докато няма факт на две пенсии. Не мисля, че две пенсии, ще бъдат по-малко от една и сметките, дори консервативни го доказват. Както и да е, като придобия нужните "академични цензове" и си завърша докторантурата може и да напиша статия по въпроса, ако дискусията е още актуална и интересна. Безспорен факт е, обаче, че тежестта на 2008, която е в основата на усреднените ниски резулатати с всяка изминала година намалява, а представянето на пазара, като цяло и отново в рамките на разрешеното от КСО (което не е променяно от 2004, т.е. от преди кризата) е повече от добро и в номинално и в реално изражение. А по-важното е, че точно в последните 5-6 години са сериозните натрупвания на активи там, така че, те са "прескочили" неблагоприятната 2008 г. и донякъде 2011).

Две неща, обаче допълнително, понеже проследих цялата дискусия от последните дни. Капитализация на дохода може да има и сега и има и сега и тя става при прехвърляне на партидите, независимо дали от фонд във фонд или от фонд в Сребърния - което на този етап е голяма глупост. Т.е. виждат се парите в номинално и реално изражение. Затова и хората трябва много да мислят, когато им поднасят информация за прехвърляне и да осмислят какво губят и какво печелят и дали честото въртене на партидата им в интерес на някой осигурителен посредник, за което това е форма на допълнителен доход е най-изгодното нещо, което могат да направят.

Второто - за СФ, ами да си чакат 5-те години, както е по регламент сега и да сметнат кое ще им е по-изгодно. Така и така и 1 лев да имат по партидата, когато я прехвърлят там, те ще си получат 100% пенсия от НОИ, обратното обаче не важи, защото ако имат по-голяма партида в резултат на доход, те ще го загубят завинаги, вкл. и за вноските, които няма да им отиват в УПФ и дори да решат, че им е по-добре да са в УПФ в един момент, ще са загубили.

Инак, понеже малко стана рекламен форум на Алианц, все пак, да си кажем, първо, че доброволният фонд, който е голям е конструриран преди всичко с работодателски договори без право на прехвърляне и евентуално лични вноски към тях. Т.е. той е и исторически и фактически непазарен, вкл. и с акционерни участия на държавни фирми и т.н. Наследство от порочните 90-те. И второ, следвайки поне бранда и наличието на този акционер, системно ниската доходност и отрицателната реална е меко казано странно, защото ако следваме логиката на пазара, акционерното участие и публично заявяваните позиции, Алианц би следвало да е в групата на NN и Доверие, а не в тази на Бъдеще. Извинявам се за отклонението, но някак стана много лично тук, а нали се дискутира принципи.
          Last edited by konsultant_hr; 05.07.2017, 12:38.

Коментар

А ако още сега превеждам 100% от вноските си в нои, като/ако се пенсионирам, няма да плащам ДДС ли?
            И какво ми пука дали ги давам на императори или на нои?
            Мен ме интересува ефекта ЗА МЕН и децата ми..евентуално.
            Пука ти, защото ЦЯЛАТА ти осиг вноска в НОИ ти носи права за пенсия, а таксичките губиш ежедневно и от партидата и от пенсията си. Имаш ли идея за 40 години колко от внесеното в УПФ ще излети през комина като такси? Повече от една четвърт от внесените пари.

И да, ДДС ще плащаш докато си жив и затова те интересува "държавата" - да не я товариш с повече разход отколкото е необходимо, защото държавата пари не прави, а ги взема от Петър за да ги даде на Павел

Какво значи "да товариш държавата" допълнително (а то е да товариш себе си и наборите си) Значи, че понеже две пенсии са по-малко от една, парите, събрани в УПФ в деня на пенсиониране ще са по-малко от сегашната стойност на всички допълнителни пенсии, които ще получиш от НОИ, затова че си си прехвърлил на 60 години партидата в НОИ. ("Допълнителни" в смисъл, че не ти се намалява държавната пенсия)

Коментар

• А за "хитрата сврака" си прав, може всичко да стане.
              Може УПФ-етата да лобират/подкупят промени в закона с които да се забрани прехвърлянето на вноските в нои, НО както сам казваш ти вярваш повече на държавата/нои, което е нормално, все пак тя притежава цялата репресивна и законодателна власт и винаги е по-силна дори от лобистите на упефетата, та нои/държавата, винаги ще "фалира" след като е издоила/фалирала всичко друго преди това.
              НО сега такива са условията и най-доброто решение ЗА МОМЕНТА е това което написах.
              Да като си прехвърля вноските на 62 години (засега) от УПФ в НОИ, ще съм хрантутил императорчета, ще съм ощетил нои, съответно всички други пенсионери, НО НЕ МИ ПУКА!!!
              И ти знаеш, че и на никой друг не ,у пука за другите пенсионери, бюджета, нои или байуй.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

А междувременно си хранил 35 години императори, пък ще чакаш с данъците да ти плащат пенсията Тази "умна" стратегия има за резултат това, че плащаш за пенсията си двойно - веднъж като даваш на измамниците от пенсионните дружества да цицат от осигурителните ти вноски 35 години и втори път, вече като пенсионер, като си плащаш сам част от пенсията с ДДС-то от киселото си мляко и хляба

да не стане "хитрата сврака с двата крака" ?
                А ако още сега превеждам 100% от вноските си в нои, като/ако се пенсионирам, няма да плащам ДДС ли?
                И какво ми пука дали ги давам на императори или на нои?
                Мен ме интересува ефекта ЗА МЕН и децата ми..евентуално.
                Или ти си се загрижил за държавата?
                Тази същата, която ме обрича на бедност по дефиниция, както сам си писал.
                Я кажи 2 думи за онази твоя клиентка от Япония дето бачкала там и се върнала тук на 35, а сега НИКОГА няма да се пенсионира, щото стаж ЙОК, нищо, че ще внесе в любимото нои десетки хиляди левове повече от един дебил дето е продавал гащи в подлеза от 18 годишен, но има "стаж"

Пардон, ще се пенсионира...със "социална пенсия за старост", благодарение щедростта на държавата и нои

Коментар

Докато важи правилото за възможност за прехвърляне на вноските от УПФ към НОИ до 5 години преди пенсиониране, трябва да сте луди да си прехвърлите ЛИЧНИТЕ, НАСЛЕДЯЕМИ пари в общия кюп, колкото и малко да са.
                  Като/ако я докарате до 60-така, вземайте листа и молива и смятайте.
                  А междувременно си хранил 35 години императори, пък ще чакаш с данъците да ти плащат пенсията Тази "умна" стратегия има за резултат това, че плащаш за пенсията си двойно - веднъж като даваш на измамниците от пенсионните дружества да цицат от осигурителните ти вноски 35 години и втори път, вече като пенсионер, като си плащаш сам част от пенсията с ДДС-то от киселото си мляко и хляба

да не стане "хитрата сврака с двата крака" ?

Коментар

• Докато важи правилото за възможност за прехвърляне на вноските от УПФ към НОИ до 5 години преди пенсиониране, трябва да сте луди да си прехвърлите ЛИЧНИТЕ, НАСЛЕДЯЕМИ пари в общия кюп, колкото и малко да са.
                    Като/ако я докарате до 60-така, вземайте листа и молива и смятайте.

Коментар

• Най-лесния начин за преброяване на финансово грамотните хора в държавата е като се преброят прехвърлянията от ПФ към НОИ.
                      Last edited by GenCho; 05.07.2017, 10:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                        ....Пенсионната система е колкото да имаш пари за хляб и нищо повече /визирам както държавната ,така и частната /
                        Така е. Затова се оправяй сам 15-20-30 години преди пенсиониране. Да си здрав!

Коментар

• Здравейте форумци,

Добре е да знаете (ако вече не знаете) следните 2 неща :

1. По сегашния закон УПФ-тата НЕ МОГАТ да изплащат пожизнени пенсии (каквито са държавните). Защо не могат? Защото не е ясно от къде ще вземат парите за пенсиите на хора, преживели очакваната продължителност на бъдещия живот на 65-годишен човек. Актюерите на КФН допускат, че тази възраст е 16 години за мъжете и 19 години за жените. Защо ги няма тези пари? а) защото дружествата нямат пенсионни резерви и б) защото остатъците от партиди на починалите по-рано от 16/19 години отиват при наследниците и не могат да се ползват за изплащане пенсиите на преживелите 81/84 годишна възраст.
                          Разбира се това ще се промени - чакаме вече 12 години. И като се промени, единият от двата крайни варианта е пенсиите от УПФ да не са пожизнени, а вторият - ако са пожизнени - да не се наследяват.

2. Когато си правите сметки колко пари имате или ще имате по партида в УПФ, да знаете, че от 10 000 лв. по партида в най-добрия вариант можете да очаквате 47 лв. месечна пенсия за първата година, съпоставима с държавната. "Съпоставима" с държавната ще рече подлежи на индексация всяка година с 2-3 %. И това не е пожизнено, а за срок от 16-19 години. Ако е пожизнена пенсията - по-малко от 47 лв.

Бъдете здрави и не слушайте омайни приказки за балъци, а си правете сметка.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Много се надявам тук хората да са финансово грамотни, а не с промити мозъци като теб, който не подлежи и на развитие. ? "за да не ги видят те никога вече" - това го кажи на 2 млн. пенсионери, ха-ха.
                            остави го
                            кой ли му чете нещата!!!
                            Last edited by RUBLA; 05.07.2017, 14:35.

Коментар

• Всички са в схемата /хранилката/,ПФ защо купуват дълг от Държавата ,като е Фалирала ...Истината е някъде по средата ....Пенсионната система е колкото да имаш пари за хляб и нищо повече /визирам както държавната ,така и частната /

Коментар

• Не се карайте и двамата сте застъпници на.....престъпници.
                                Е "държавното" фалирало НОИ е по-големия апаш, но то винаги е така - държавата е най-големия бандит обикновено.

П.П. Иначе г-н Христов е прав, че щом трябва да се избира по-малкото зло, то това при сегашните условия е нои...за след 15-20 години не се знае.

Коментар

Working...
                                X