Първоначално изпратено от Shar
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
-
Само дето в нои нямам партида и нямам "натрупани средства", та като си прехвърля вноските от упф там, актюерите смятат пожизнената пенсия НЕ на основа на "натрупаните средства", щото такива НЯМА и никой не държи отчет, а БИНГО на основа на осигурителния праг на който съм се осигурявал тези 40 години НЕЗАВИСИМО КЪДЕ до един момент.
Е да таксичките са останали при императорчетата, ноооо нищо бюджетът ще ги покрие, все пак тоя бюджет покрива какви ли не простотии с които аз не съм съгласен, та ще му се наложи да покрие поне нещо с което и аз ще го ощетя.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shar Разгледай мнениеА за "хитрата сврака"...НО НЕ МИ ПУКА!!!
И ти знаеш, че и на никой друг не ,у пука за другите пенсионери, бюджета, нои или байуй.
Коментар
-
Следя изчисленията и публикациите на г-н Христов, те имат предпоставена теза и аргументи, които я напасват във времето. Факт е, че е гъвкав и променя и добавя аргументи или еволюира в други, когато му бъдат показани точно. Така или иначе, има няколко базови въпроса, които обслужват тезата, че задължителните фондове, се представяли зле, което не е вярно, и че две пенсии ще бъдат по-малко от една, което е хипотеза с различен резултат при различни допускания (в рамките на действащия КСО) и всеки има право да интерпретира както намери за добре, докато няма факт на две пенсии. Не мисля, че две пенсии, ще бъдат по-малко от една и сметките, дори консервативни го доказват. Както и да е, като придобия нужните "академични цензове" и си завърша докторантурата може и да напиша статия по въпроса, ако дискусията е още актуална и интересна. Безспорен факт е, обаче, че тежестта на 2008, която е в основата на усреднените ниски резулатати с всяка изминала година намалява, а представянето на пазара, като цяло и отново в рамките на разрешеното от КСО (което не е променяно от 2004, т.е. от преди кризата) е повече от добро и в номинално и в реално изражение. А по-важното е, че точно в последните 5-6 години са сериозните натрупвания на активи там, така че, те са "прескочили" неблагоприятната 2008 г. и донякъде 2011).
Две неща, обаче допълнително, понеже проследих цялата дискусия от последните дни. Капитализация на дохода може да има и сега и има и сега и тя става при прехвърляне на партидите, независимо дали от фонд във фонд или от фонд в Сребърния - което на този етап е голяма глупост. Т.е. виждат се парите в номинално и реално изражение. Затова и хората трябва много да мислят, когато им поднасят информация за прехвърляне и да осмислят какво губят и какво печелят и дали честото въртене на партидата им в интерес на някой осигурителен посредник, за което това е форма на допълнителен доход е най-изгодното нещо, което могат да направят.
Второто - за СФ, ами да си чакат 5-те години, както е по регламент сега и да сметнат кое ще им е по-изгодно. Така и така и 1 лев да имат по партидата, когато я прехвърлят там, те ще си получат 100% пенсия от НОИ, обратното обаче не важи, защото ако имат по-голяма партида в резултат на доход, те ще го загубят завинаги, вкл. и за вноските, които няма да им отиват в УПФ и дори да решат, че им е по-добре да са в УПФ в един момент, ще са загубили.
Инак, понеже малко стана рекламен форум на Алианц, все пак, да си кажем, първо, че доброволният фонд, който е голям е конструриран преди всичко с работодателски договори без право на прехвърляне и евентуално лични вноски към тях. Т.е. той е и исторически и фактически непазарен, вкл. и с акционерни участия на държавни фирми и т.н. Наследство от порочните 90-те. И второ, следвайки поне бранда и наличието на този акционер, системно ниската доходност и отрицателната реална е меко казано странно, защото ако следваме логиката на пазара, акционерното участие и публично заявяваните позиции, Алианц би следвало да е в групата на NN и Доверие, а не в тази на Бъдеще. Извинявам се за отклонението, но някак стана много лично тук, а нали се дискутира принципи.Last edited by konsultant_hr; 05.07.2017, 12:38.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shar Разгледай мнение
А ако още сега превеждам 100% от вноските си в нои, като/ако се пенсионирам, няма да плащам ДДС ли?
И какво ми пука дали ги давам на императори или на нои?
Мен ме интересува ефекта ЗА МЕН и децата ми..евентуално.
И да, ДДС ще плащаш докато си жив и затова те интересува "държавата" - да не я товариш с повече разход отколкото е необходимо, защото държавата пари не прави, а ги взема от Петър за да ги даде на Павел
Какво значи "да товариш държавата" допълнително (а то е да товариш себе си и наборите си) Значи, че понеже две пенсии са по-малко от една, парите, събрани в УПФ в деня на пенсиониране ще са по-малко от сегашната стойност на всички допълнителни пенсии, които ще получиш от НОИ, затова че си си прехвърлил на 60 години партидата в НОИ. ("Допълнителни" в смисъл, че не ти се намалява държавната пенсия)
Коментар
-
А за "хитрата сврака" си прав, може всичко да стане.
Може УПФ-етата да лобират/подкупят промени в закона с които да се забрани прехвърлянето на вноските в нои, НО както сам казваш ти вярваш повече на държавата/нои, което е нормално, все пак тя притежава цялата репресивна и законодателна власт и винаги е по-силна дори от лобистите на упефетата, та нои/държавата, винаги ще "фалира" след като е издоила/фалирала всичко друго преди това.
НО сега такива са условията и най-доброто решение ЗА МОМЕНТА е това което написах.
Да като си прехвърля вноските на 62 години (засега) от УПФ в НОИ, ще съм хрантутил императорчета, ще съм ощетил нои, съответно всички други пенсионери, НО НЕ МИ ПУКА!!!
И ти знаеш, че и на никой друг не ,у пука за другите пенсионери, бюджета, нои или байуй.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
А междувременно си хранил 35 години императори, пък ще чакаш с данъците да ти плащат пенсията Тази "умна" стратегия има за резултат това, че плащаш за пенсията си двойно - веднъж като даваш на измамниците от пенсионните дружества да цицат от осигурителните ти вноски 35 години и втори път, вече като пенсионер, като си плащаш сам част от пенсията с ДДС-то от киселото си мляко и хляба
да не стане "хитрата сврака с двата крака" ?
И какво ми пука дали ги давам на императори или на нои?
Мен ме интересува ефекта ЗА МЕН и децата ми..евентуално.
Или ти си се загрижил за държавата?
Тази същата, която ме обрича на бедност по дефиниция, както сам си писал.
Я кажи 2 думи за онази твоя клиентка от Япония дето бачкала там и се върнала тук на 35, а сега НИКОГА няма да се пенсионира, щото стаж ЙОК, нищо, че ще внесе в любимото нои десетки хиляди левове повече от един дебил дето е продавал гащи в подлеза от 18 годишен, но има "стаж"
Пардон, ще се пенсионира...със "социална пенсия за старост", благодарение щедростта на държавата и нои
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shar Разгледай мнениеДокато важи правилото за възможност за прехвърляне на вноските от УПФ към НОИ до 5 години преди пенсиониране, трябва да сте луди да си прехвърлите ЛИЧНИТЕ, НАСЛЕДЯЕМИ пари в общия кюп, колкото и малко да са.
Като/ако я докарате до 60-така, вземайте листа и молива и смятайте.
да не стане "хитрата сврака с двата крака" ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение....Пенсионната система е колкото да имаш пари за хляб и нищо повече /визирам както държавната ,така и частната /
Коментар
-
Здравейте форумци,
Добре е да знаете (ако вече не знаете) следните 2 неща :
1. По сегашния закон УПФ-тата НЕ МОГАТ да изплащат пожизнени пенсии (каквито са държавните). Защо не могат? Защото не е ясно от къде ще вземат парите за пенсиите на хора, преживели очакваната продължителност на бъдещия живот на 65-годишен човек. Актюерите на КФН допускат, че тази възраст е 16 години за мъжете и 19 години за жените. Защо ги няма тези пари? а) защото дружествата нямат пенсионни резерви и б) защото остатъците от партиди на починалите по-рано от 16/19 години отиват при наследниците и не могат да се ползват за изплащане пенсиите на преживелите 81/84 годишна възраст.
Разбира се това ще се промени - чакаме вече 12 години. И като се промени, единият от двата крайни варианта е пенсиите от УПФ да не са пожизнени, а вторият - ако са пожизнени - да не се наследяват.
2. Когато си правите сметки колко пари имате или ще имате по партида в УПФ, да знаете, че от 10 000 лв. по партида в най-добрия вариант можете да очаквате 47 лв. месечна пенсия за първата година, съпоставима с държавната. "Съпоставима" с държавната ще рече подлежи на индексация всяка година с 2-3 %. И това не е пожизнено, а за срок от 16-19 години. Ако е пожизнена пенсията - по-малко от 47 лв.
Бъдете здрави и не слушайте омайни приказки за балъци, а си правете сметка.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Много се надявам тук хората да са финансово грамотни, а не с промити мозъци като теб, който не подлежи и на развитие. ? "за да не ги видят те никога вече" - това го кажи на 2 млн. пенсионери, ха-ха.
кой ли му чете нещата!!!Last edited by RUBLA; 05.07.2017, 14:35.
Коментар
-
Не се карайте и двамата сте застъпници на.....престъпници.
Е "държавното" фалирало НОИ е по-големия апаш, но то винаги е така - държавата е най-големия бандит обикновено.
П.П. Иначе г-н Христов е прав, че щом трябва да се избира по-малкото зло, то това при сегашните условия е нои...за след 15-20 години не се знае.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар