IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
    Импре,

Само една забележка: в УПФ НЯМА данъчна отстъпка!

Има:
    1. ДДПО - до 10% на година ти намалява облагаемия доход;
    2. Животозастраховане - до 10% на година ти намалява облагаемия доход.

НО и в двата случая ДЪЛЖИШ данъци върху ГЛАВНИЦИТЕ и държавата ти ги УДЪРЖА при старта на изплащането!
    Сега Импето ще ти докаже, че си на далавера и от УПФ с данъците. Май допускаше, че ако не ги внесеш в УПФ ще си ги сложиш в джоба, което се облага.
    Аз обаче бих предпочел 10% назад и в моя джоб, отколкото с тези 10% напред и след това -100% - не се знае кой ще ги харчи !!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      "От създаването им в действителност реалната доходност е 0,46% - макар и спорна. "

ПФ не са даденост. Както са създадени, така може и да ги премахнем. Както виждаме ползата от тях е никаква.
      В действителност 0,46% е реалната доходност на осигурените в УПФ от април 2002 г. до септември 2014 г.

Сметнатата по същата формула реална доходност за периода април 2002 г. - 30.09.2015 г. пада на 0.14 % годишно

В същото време реалния среден осигурителен доход (от който НОИ изчислява пенсиите) е нараствал реално с 3.45 % средногодишно (2002-30.9.2015)

Ха сега, познайте от три пъти, кога пенсията от УПФ от вноски които растат с 0.14% ще догони НАМАЛЕНИЕТО на пенсията от НОИ за това, че си се осигурявал в УПФ, след като това намаление се смята от число, нарастващо с 3.45 % годишно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        Иначе лесно можеш да си сметнеш - влез си в партидата (ако имаш такава опция) сумирай си вноските, сравни с туй, дето го имаш в моментът, прибави 5% (10% данъчни облекчения минус 5% такси) и ще видиш къде си.

От Ной не смятай - че само ще се ядосваш - внасял, внасял, внасял, внасял - а имаш 0.00.
        Импре,

Само една забележка: в УПФ НЯМА данъчна отстъпка!

Има:
        1. ДДПО - до 10% на година ти намалява облагаемия доход;
        2. Животозастраховане - до 10% на година ти намалява облагаемия доход.

НО и в двата случая ДЪЛЖИШ данъци върху ГЛАВНИЦИТЕ и държавата ти ги УДЪРЖА при старта на изплащането!

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
          Имеператоре препоръчвам ти една книжка http://www.amazon.com/Little-Book-Co.../dp/0470102101
          в нея мисля ще намериш много полезни неща и най-вече статистика, какво правят високите такси с доходноста
          Много добра книжа ceneto - и аз я препоръчвам

Коментар

А колко е доходността за последните години? Който е внесъл 100 лв 11-а година, колко са станали те сега - при (поне официално обявена) дефлация? А натрупаните от предните години средства?
            А доходността от това, че върху тия вноски осигуреното лице НЕ плаща данъци? - Или таксите ще ги гледаме под микроскоп (все едно ПФ трябва да работят не само без печалба, но и за своя сметка), но пред облекченията ще се правим на слепи?

Ето един пълен анализ върху "ниската и дори отрицателна доходност" на ПФ:

http://www.allianz.bg/site/index.php?page=arch&id=265
            1. "А натрупаните от предните години средства?" - доходност от 0.14 % е тази, които са натрупали ВСИЧКИ ВНЕССЕНИ средства - и от 2002 и от 2011 г., с отчитане на датите, на които са внесени и какво има СЕГА (30.09.2015 - по официални данни) по партидите. Въпреки, че какво има по официални данни по партидите и какво в действителност - може да се окажат 2 различни неща.

2. А доходността от това, че върху тия вноски осигуреното лице НЕ плаща данъци? - Данъчните облекчения са всъщност държавна субсидия за дружествата. Получаваш 10 % данъчно облекчение - то е като внезапна доходност на вноската ти - внасяш 100 лв., а всъщност имаш 110 лв. До тук - чудесно. Интересното следва: Специално в ДПФ двете такси изяждат по 1.5 % от доходността (в УПФ - 2.2 %). Пак специално за ДПФ, "меринджеите" средно взето от 2004 до сега успяват да стопят по 0.5 % в реален израз. Та общо след като вноската ти е престояла 1 година в ДПФ, загубила е 2 % стойност. 5 години по 2% = 10 %. "Данъчното ти облекчение" преминава изцяло в пенсионното дружество за 5 години. От там нататък започваш да губиш по 2 % на година. Та твоето данъчно облекчение си е стръв да влезеш - после ти го прибират за 5 години.

3. "Ето един пълен анализ..." - естествено, този който го е писал има да защитава днешната си заплата - не твоята пенсия. По-пълен анализ дава същия Алианц 2 месеца по-късно - Реална доходност на осигурените от 2004 до 2014 във фонда на Алианц - -(минус) 0.98 % всяка божа година.

"Осигурените" в Алианц са всъщност донори на...
            Но ако Ви харесва, аз нямам проблем - добре е да знаете на кого сте донори и с колко.
            Last edited by LChristoff; 13.11.2015, 21:15.

Коментар

• ...опа (пак) обръках темата - че спорим в две...
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                Имеператоре препоръчвам ти една книжка http://www.amazon.com/Little-Book-Co.../dp/0470102101
                в нея мисля ще намериш много полезни неща и най-вече статистика, какво правят високите такси с доходноста
                АКО има такси. Или ако не цакаш таксите с друга допълнителна доходност.

А за влиянието на таксите върху - няма нужда от книжки - има си калкулатори за целта.

Коментар

• Имеператоре препоръчвам ти една книжка http://www.amazon.com/Little-Book-Co.../dp/0470102101
                  “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

Добре, да ти кажа по друг начин - ти ако беше много добър в прогнозите, анализите и действията, нямаше да стоиш с този ню ню портфейл.
                    Сега това настървено парадиране, че ПФ са нещо много много и повече от другите, и то предвид заплащането, което им даваме, пак ме води на мисълта, че след години ще се стигне до приказката за твоя портфейл.
                    Не ми вкарвай НОИ в нещата. Заради комунизма НОИ трябва да го има, за да плаща пенсиите на настоящите пенсионери, но ПФ - може и без тях !!!!
                    Не такава система като настоящите ПФ ни трябва !!!
                    Айде пак се хвана с моят портфейл, дето нито знаеш колко съм вкарвал в него, нито колко съм теглил.

И аз да ти го кажа по друг начин - ПФ ти дава възможност да инвестираш в активи, в които самостоятелно не можеш да - просто защото си твърде малък за това... и тази инвестиция не е безплатна за ПФ. Да, таксите трябва да бъдат намалени и ще бъдат.

Какво парадиране? Кога съм казал, че ПФ са ного повече от... кои са пък тия други? ПФ не могат да печелят ного, защото инвестират консервативно - не по своето желание, но по закон.

Ной ще ти го вкарвам в нещата - защото Ной краде ного повече от джобът на хората, отколкото удържат ПФ и за в бъдеще ще краде още повече - защото няма държавническа воля пенсионната и социалната системи да се реорганизират и да се изхвърлят кърлежите от тях - за които отиват голяма част от осигуровките ти - докато ПФ дори и да нямат реална доходност, поне твоите пари си остават за тебе.

Казваш - може и без ПФ - питам те поне за 48-и път - КАКВО да правят обикновените хора - мани ни нас - инвеститорите - за да не ровят по кофите на стари години? Не е ли безотговорство да казваш "мани" на нещо, което ще работи - поне що-годе, без да предлагаш на мястото му нищо? Защото финансовата пирамида - "разходо-покривна система" работи само при постоянен ръст на населението и работещите хора - не при спад на !!! И няма как 100 работещи да хранят 98 пенсионери, плюс още 12 военни и полицаи, 18 чиновници и 88 хъхреци, просто защото работещите така ще си плюят на петите, че всеки ще си изпонарита до кръв собственият задник, докато бяга.

Коментар

Прочети-прочети. Да видиш как е сметната тая "реална доходност".

За премахването и ползата - то и Ной не е измислен от Аспарух.

А периодът 11-15 г. е по-важен от 5-9 година, просто защото си имал доста повече пари в партидата.
                      Добре, да ти кажа по друг начин - ти ако беше много добър в прогнозите, анализите и действията, нямаше да стоиш с този ню ню портфейл.
                      Сега това настървено парадиране, че ПФ са нещо много много и повече от другите, и то предвид заплащането, което им даваме, пак ме води на мисълта, че след години ще се стигне до приказката за твоя портфейл.
                      Не ми вкарвай НОИ в нещата. Заради комунизма НОИ трябва да го има, за да плаща пенсиите на настоящите пенсионери, но ПФ - може и без тях !!!!
                      Не такава система като настоящите ПФ ни трябва !!!

Коментар

• Иначе лесно можеш да си сметнеш - влез си в партидата (ако имаш такава опция) сумирай си вноските, сравни с туй, дето го имаш в моментът, прибави 5% (10% данъчни облекчения минус 5% такси) и ще видиш къде си.

От Ной не смятай - че само ще се ядосваш - внасял, внасял, внасял, внасял - а имаш 0.00.

Коментар

По-достоверни данни може да получим като гледаме по-дълъг период. Не си прав да искаш периода 2011-2015г. От създаването им в действителност реалната доходност е 0,46% - макар и спорна.
                          ПФ не са даденост. Както са създадени, така може и да ги премахнем. Както виждаме ползата от тях е никаква.
                          Прочети-прочети. Да видиш как е сметната тая "реална доходност".

За премахването и ползата - то и Ной не е измислен от Аспарух.

А периодът 11-15 г. е по-важен от 5-9 година, просто защото си имал доста повече пари в партидата.

Коментар

А колко е доходността за последните години? Който е внесъл 100 лв 11-а година, колко са станали те сега - при (поне официално обявена) дефлация? А натрупаните от предните години средства?
                            А доходността от това, че върху тия вноски осигуреното лице НЕ плаща данъци? - Или таксите ще ги гледаме под микроскоп (все едно ПФ трябва да работят не само без печалба, но и за своя сметка), но пред облекченията ще се правим на слепи?

По-достоверни данни може да получим като гледаме по-дълъг период. Не си прав да искаш периода 2011-2015г. От създаването им в действителност реалната доходност е 0,46% - макар и спорна.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                              Средно годишна реална доходност на УПФ 2002-30.09.2015 - ЦЕЛИ 0.14 %
                              Словом: по 14 стотинки на всеки 100 лв. вноска на година
                              Честито на печелившите!

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                                Средно годишна реална доходност на УПФ 2002-30.09.2015 - ЦЕЛИ 0.14 %
                                Словом: по 14 стотинки на всеки 100 лв. вноска на година
                                Честито на печелившите!
                                Ако сте оригинала, welcome във форума!

Коментар

Working...
                                X