IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
    Здравейте,

Мисля си, че дискусията отново се разводни с общи приказки ... .
    Последната седмица станаха кристално ЯСНИ проблемите пред НОИ и ПОК!

Г-н Христов, изказа мнението си за проблемите, които седят пред пенсионната система на база действащия КСО и подготвените промени. Той не е казал да се закрива ВТОРИЯ и ТРЕТИЯ стълб на пенсионната система, нито да се прехвърлят парите в НОИ!!!!!
    Аз изказах аргументирано своето мнение, че по-добра система за БГ от солидарно - капиталовата няма! Дадох идеи и предложения за преодоляване на слабостите и субективизма и.

За да има конструктивизъм е хубаво да се дават конкретни предложения, подплатени с цифри и/или факти как да се реформира и/или усъвършенства системата.

Хубава неделя!
    Така е - това и се опитвам да правя. Само дето моите идеи са неприложими, докато държавата се управлява от финансово неграмотни хора, които освен това са и абсолютно безотговорни, а идейно-времевият им хоризонт е максимум един мандат.

Ние туканка можем да си измисляме всякакви мъдри и хубави работи, но докато на власт са Картофоглавият, Черешарчето и Калфата, така и само ще си пишем.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
      По-малкото зло са и аз така смятам. Но са непотребни и затова трябва да се ликвидират и всеки да прецени какво да направи с личните си вниски - дали в ДПФ, дали в Ной или Мойсей или Навуходоносор ..... Така се получава, че от три стълба осигуреният получава средния .....
      Така е, ама от наша гледна точка. както говорихме и по-надолу - 94.8% от хората, ще "инвестират" вноските си в нова моба или стара таратайка и когато остареят и вече не могат да бачкат, ще трябва да ги умъртвяваме по някакъв хуманен начин.

Коментар

• Здравейте,

Мисля си, че дискусията отново се разводни с общи приказки ... .
        Последната седмица станаха кристално ЯСНИ проблемите пред НОИ и ПОК!

Г-н Христов, изказа мнението си за проблемите, които седят пред пенсионната система на база действащия КСО и подготвените промени. Той не е казал да се закрива ВТОРИЯ и ТРЕТИЯ стълб на пенсионната система, нито да се прехвърлят парите в НОИ!!!!!
        Аз изказах аргументирано своето мнение, че по-добра система за БГ от солидарно - капиталовата няма! Дадох идеи и предложения за преодоляване на слабостите и субективизма и.

За да има конструктивизъм е хубаво да се дават конкретни предложения, подплатени с цифри и/или факти как да се реформира и/или усъвършенства системата.

Хубава неделя!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          И аз не искам да ме задължават да си давам парите в УПФ... но още повече не ща да ме задължават да си ги подарявам на Ной. Защото каквито и кусури да имат ПФ, пак са по-малкото зло от Ной.
          По-малкото зло са и аз така смятам. Но са непотребни и затова трябва да се ликвидират и всеки да прецени какво да направи с личните си вниски - дали в ДПФ, дали в Ной или Мойсей или Навуходоносор ..... Така се получава, че от три стълба осигуреният получава средния .....
          Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
            С удоволствие ще се оставя някой да се ОПИТА да ме убеди да дам спестяванията си на ПФ-тата.Може би за да им плащам такси без значение дали ми докарват доход или не?Може би да подсилвам конкуренцията си за и без това малкото останали читави активи на БФБ?Или да увеличавам печалбата на ПФ-тата, които имаха такава дори в най-тежката криза за разлика от активите на осигурените лица?
            И аз не искам да ме задължават да си давам парите в УПФ... но още повече не ща да ме задължават да си ги подарявам на Ной. Защото каквито и кусури да имат ПФ, пак са по-малкото зло от Ной.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              Импе, забравяш, че плащаме на ПФ за нещо, което въобще не получаваме. Дерат ни като много други.
              Имах предвид, че протестите ще бъдат не срещу НОИ, а срещу ПФ, които ще плащат по ниски пенсии от НОИ. Това също е вариант и г-н Христов ти го доказа с цифри.
              Нали темата е за ПФ, а не за НОИ. Направи си тема за НОИ и си пиши там.
              Има, няма доходност ,големите такси си вървят. Колегите ти дадоха пример за къде по-малки такси и по-добра доходност.
              И защо реши, че няма да си получиш твоето от ПФ? Дай някакъв довод. Нормално би било ПФ да плащат по-ниски пенсии от Ной, при положение, че Ной прибира над два пъти повече вноски - само дето ще се получи обратното, а г-н Христов - колкото да не ви се иска, излага тук не доказателства, а предположения - както казах - тръгвайки от предпоставката, че Ной ще оцелее и ще има пари да дава пенсии - предпоставка, която е по-скоро погрешна.

Хванал си се за таксите, защото няма какво друго да кажеш - аз пък предпочитам ПФ да ми удържат и 50%, отколкото Ной да ми вземат всичко до стотинка. Предпочитам да се доверя за късните си години на Allianz, който има 2 ГБ активи, отколкото на Ной, който всеки месец разчита на подаяния от бюджетът, защото най-големият му актив са лъжите на калфин. И искам - така както ти имаш правото да си прехвърлиш парите и бъдещите вноски в Ной, аз пък да имам правото да си прехвърля всички бъдещи вноски в ПФ. Защо ти да имаш право, а аз да нямам право на избор?

Коментар

• С удоволствие ще се оставя някой да се ОПИТА да ме убеди да дам спестяванията си на ПФ-тата.Може би за да им плащам такси без значение дали ми докарват доход или не?Може би да подсилвам конкуренцията си за и без това малкото останали читави активи на БФБ?Или да увеличавам печалбата на ПФ-тата, които имаха такава дори в най-тежката криза за разлика от активите на осигурените лица?
                Life won't wait for you.

Коментар

• Импе, забравяш, че плащаме на ПФ за нещо, което въобще не получаваме. Дерат ни като много други.
                  Имах предвид, че протестите ще бъдат не срещу НОИ, а срещу ПФ, които ще плащат по ниски пенсии от НОИ. Това също е вариант и г-н Христов ти го доказа с цифри.
                  Нали темата е за ПФ, а не за НОИ. Направи си тема за НОИ и си пиши там.
                  Има, няма доходност ,големите такси си вървят. Колегите ти дадоха пример за къде по-малки такси и по-добра доходност.

Коментар

• Апропо - приказката, която измислих преди години, става все по-актуална:

Тримата братя и социалната ламя:

http://nekov.blog.bg/politika/2011/1...a-lamia.867632

Коментар

• Г-н Христов - чел съм тоя анализ и той има огромна слабост - отчита например еднократно събитие (КТБ), но игнорира най-опасната дългосрочна тенденция - хъхризацията на държавата, да не говорим за риска от талибанизация. Дори към настоящият момент ефектът от хъхризацията (като директни разходи) е като от една КТБ на всеки 15 месеца, а ако добавим и индиректните разходи - една КТБ на всеки ШЕСТ месеца. Толкова ни струва ромовата популация, която на всичко отгоре набъбва с ужасяващи темпове - и не само набъбва, но и се маргинализира с все по-ужасяваща скорост. Расте ново хъхрещо поколение, което, за разлика от по-предното, няма абсолютно никаква или почти никаква грамотност, никакъв респект от законът, никакви трудови навици. В сравнение с тоя проблем, КТБ е просто едно незначително финансово сътресение... а аз говоря за проблем, нарастващ в геометрична прогресия. Ефектът ще е двоен - от една страна нарастване на тежестта на паразитната прослойка върху социалната система, от друга страна - драстичен спад на БВП. Тоест ако нещата продължават така, над 50% от лицата в трудоспособна възраст ще бъдат извън пазара на труда, а за останалите ще е практически невъзможно да издържат и тях, и пенсионерите, и държавната администрация, която е огромна. Ок, разходите за пенсии ще са 10-12% от БВП както и сега, но ако БВП се свие драстично - какво правим? Дори Ной да оцелее, каква полза от него, ако пенсиите му са не просто недостатъчни, но драстически недостатъчни? Все едно пенсиите днес да са не 330 лв средно, а 50 лв средно... и да очакваме старите хора да оцеляват с такава сума.
                      Затова няма значение какво пише в КСО - тия дето пишат и пренаписват кодексът може да поискат да отменят и гравитацията, ама едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто - да го направиш. Просто пари за пенсии няма да има - пенсии, достатъчни не за спокоен живот, но за чисто физическо оцеляване. Недостатъкът на Ной е, че тепърва ще трябва да вземе отнякъде пари за пенсии, както е и сега, но няма да има откъде - защото ако данъчно-осигурителното облагане на работещите след 20 години стане 50% и нагоре, те, работещите, просто ще избягат както бягат и сега. Дори и днес има огромни входящи парични потоци от емигранти към България - с които те подпомагат роднините и старите си родители тук, които, харчейки тия пари, плащат индиректно данъци... но когато възрастните хора в България, подпомагани от емигрантите си отидат, тия парични потоци до голяма степен ще секнат и положението ще стане още по-страшно.
                      За разлика от Ной, поковските компании ще имат събрани пари, които няма да има нужда тепърва да събират отнякъде. Форти право каза - може да избухнат протести заради ниски пенсии - и национализация - но това ще означава Ной просто да открадне парите на хората от партидите им, за да запуши своите пробойни... но тъй като Ной само харчи, това запушване ще бъде временно. Сравнение с дейността на всеки инвеститор, за да ме разберете - вариант А: Инвеститорът държи здраво пакет дивидентни акции на стойност 30 Б, от които има пасивен доход 1.8 Б или по 150 лв на месец. Тъй като това са недостатъчни средства, намира начин да ги допълва до поне 250 лв и криво ляво живее... това е все едно ПФ - не като отделна партида, а като система. Вариант Б: Инвеститорът решава, че иска да живее нашироко, започва да разпродава активи, просто за да харчи опухва тия 30 Б за 3 години и после се чуди какво да прави, защото се е лишил от малък, но постоянен доход.

Споменах за статията си, идеята бе поне част от парите в Сребърният фонд да се инвестират в закупуване на един мобилен оператор (точно тогава Глобул се продаваше), операторът да се структурира като АД, а акциите да се разпределят между 100 000 пенсионери с пенсии около 200 лв, чиито пенсии да бъдат спрени. Ако 80-90% от печалбите на компанията се разпределя като дивидент, тия 100 000 пенсионери щяха да получават същия или дори малко по-висок доход, без да тежат на пенсионната система с нито стотинка. Умре ли някой, акционерният му дял се прехвърля на нов пенсионер. Не е сложно - но за да се направи това, е нужно мислене, каквото съответните управляващи просто нямат, затова парите от Сребърният фонд просто мухлясват безцелно в някакво подземие, до моментът, когато по необходимост Ной ги дръпне, но не зад а ги инвестира, а просто за да ги профука.

Форти - ПФ могат да плащат пенсии и от 45-годишна възраст.Независимо от каква възраст ще плащат, системата е същата всеки пенсионер получава това, което има, съобразно актюерски изчисления за продължителността на животът му. Познавам хора, който имат 40 и дори 50 Б в партидите си... те дори да започнат да получават пенсии от 55-годишни, пак ще вземат повече от тия, дето ще започнат на 65, защото са внасяли повече. От Ной обаче получават и ще получават пенсии (и то немалки) и хора, които не са внасяли НИЩО - и това е проблемът на системата - ПФ плащат според приносът, а Ной - според капризите на някакви политици като калфин, който вчера - както казах - заяви, че нелегално нахлулите през държавната ни граница диваци са по-важни и приоритетни от работилите цял живот стари хора. Не знам някой ПФ да е отпуснал издръжка на някой афганистански талибанец, само защото той имал "човешки права". Чакайки някой ден пенсия от Ной, ти приемаш да делиш това, което си заслужил с редовните си вноски с индивиди, които не са внесли нито стотинка, но имали "права", докато твоите си пари от ПФ ти няма да ги делиш с никой... освен ако сам не решиш да ги раздаваш за благотворителство.

Апропо - ЗАЩО методологията за прехвърляне на частните пенсионни партиди към Ной не е идентична с методологията за смяна на фондът? Защо можеш да си подариш партидата на Ной с един подпис в някаква канцелария, на хвърчаща бланка, на която - доколкото знам има дори непълни лични данни, докато ако искаш да се прехвърлиш от Горещите към Allianz (например) трябва да отидеш при нотариус, който да ти завери подписът? Нима не е факт, че вече има ного хора, търсещи си правата по законов ред, за това, че техни партиди са прехвърлени към Ной без тяхно знание? Нищо по-лесно от това - да идеш в Ной за нещо съвсем различно - и покрай няколко други документа да ти хързулнат искане за прехвърляне на партида от УПФ към Ной с идеята ти да го подпишеш механично, без да знаеш или да погледнеш какво разписваш !!! Всички знаем, че повечето хора - като им дадат за подпис 4-5 документа с по 5-6 листа, подписват наред навсякъде, защото нямат време да четат всичко !!! Да не говорим, че някой престъпник-чиновник може да ти подправи подписът, след като има достъп - поради постът си - до твоите лични данни? Тоест да си прехвърлиш партидата от една пенсионна компания в друга е ного по-сложно, въпреки че това не е необратим ход и догодина може да се върнеш обратно - отколкото да си подариш парите на Ной, още повече, че ного хора не си следят пенсионните партиди?

И какво се получава - след 18 години чакаш пенсия от ПФ, и изведнъж се оказва, че ти си си подарил натрупаната партида и всички бъдещи вноски на Ной без дори да знаеш !!! Това не е ли законово регламентирано измамничество? И защо пък да не може човекът да направи и обратното - да се откаже от Ной и да си внася само в ПФ? Защо има неравнопоставеност?

За саламаджийницата ти казах - твоите загуби от клавиатурите които си износил, за да ме подиграваш за, са по-големи от моите - от това дружество.

Коментар

Можеш ли да отговориш, Форти - защо при положение, че има висока безработица - тоест недостиг на работни места (поне теоретически), непрестанно вдигат пенсионната възраст, вместо да изгонят по-възрастните в пенсия, за да освободят работни места за по-младите - което е логично? - Ами защото Ной е неспособен да плаща !!! Ако пенсионната възраст се върне на нивата от 70-те, Ной ще изгърми не някъде в бъдещето, а още утре. ЗАЩО ще вдигат пенсионната възраст още и още? - Защото държавата е неспособна нито да възстанови равновесието в социалната система, нито да възстанови реалната икономика - затова, въпреки че населението се стопи с над 2 милиона, пак няма нито работа нито достойни доходи, нито достойни пенсии за огромен брой хора - и вината на това не е на пенсионните компании !!!
                        Г-н Христов ти отговори.
                        ПФ като много знаете, защо не започнете да давате пенсиите на 50г???? Защото нищо няма да може да дадете - това е отговора. И на 65г пак същото ще бъде. Най-вероятно като започнат по-масови плащания ще отчетете, че малко са ви внасяли, затова не можете да давате, а не реалното - не успяхте да се справите с доходността. Преди няколко години пазарите бяха в криза - не можехте да носите доходност. Сега лихвите отрицателни - също няма доходност. После нещо друго ще стане - пак няма да има. Въпрос на няколко години е да го проумееш, че капацитетите от ПФ няма как да направят нещо, което да изплаща добри пенсии.
                        Не продължавай с тезата, че НОИ, роми и др подобни нещо си няма да направят. С ПФ ще е същата работа - ще ми сметнат 30лв месечно и до там. Няма да има брадви, няма да има нещо друго както при ромите - но резултатът ще е същия - обир. Така че ти сега си се позамъглил - както при Саламаджийницата, както когато продаде трейдинга на 2,2лв, както и много други твои грешки. Това е една от тях и то голяма.

Коментар

Фортиссов и Л. Христов, с нечовешка упоритост отказвате да отговорите на резонният въпрос ОТКЪДЕ Ной ще вземе пари след 20 години, за да плаща пенсии. Разсъждавате така, все едно неразрушимостта на Ной е природен закон, също както гравитацията или причинно-следствените връзки, че пенсиите ви от ной в бъдеще са сигурни по презумпция, ама не е така... впрочем тъкмо елементарните причинно-следствени връзки почти категорично сочат гибелта на Ной. Без рязък обрат в социалната, етническата, правосъдната и куп други политики, тази гибел е математически неизбежна !!!
                          Чакай, бе Импе, що се кОсиш така.
                          Ще опитам да ти отговоря - ама не мога много кратко.

1. Приказваме за 2 различни въпроса:
                          а) Въпросът, който ме занимава мен, е какво е написано в КСО? Какво ще стане, ако написаното в КСО се осъществи?
                          (сега, зная, че това което пише в КСО може да стане, а може и да не стане. Но е добре да знаем какво следва от написаното).
                          Това, което установявам че вас - пациентите на пенсионната система по принуда - ви лъжат - и в първия и във втория стълб.

Тук Фортис поставя въпроса ребром - Не да избирем най-малко лошата система, а поне едната да е приемлива.

2. Ти - струва ми се - въобще прескачаш въпроса какво пише в КСО и минаваш направо на въпроса какво е вероятно да стане при тези демографски тенденции.
                          Не мога да отрека, че не ми се мисли кой и колко ще работи след 20-30 години.

Пряко на въпроса ти "откъде ще вземе НОИ пари" - стисни си носа и прочети бавно и внимателно "Не вярвам на НОИ" https://lchristoff.wordpress.com
                          и ще намериш отговора:

Разходите за пенсии през последните 25 години са били между 8 и 10 % от БВП. Няма проблем да продължат да са до 10 % от БВП и след 20 и след 30 години и това въобще не зависи от събраните осигурителни вноски. Представи си, че утре ме назначиш за Цар на България. Веднага отменям всички осигурителни вноски и правя ДДС - 30 %. Пенсионерите ще получават същите пенсии като и миналия месец.

Това, което пишеш за демографията, за съжаление е вярно и ще се отрази (и се отразява) на БВП-то.

Аз затова казвам:
                          1) Пари за пенсии от НОИ винаги ще има и
                          2) Не, пенсиите от НОИ никога няма да са достатъчни.

Това, което се опитвам да аргументирам няколко дена тук е, че

3) Не, пенсия от УПФ няма да е допълнителна, а ще е изваждаща.
                          Колкото и ниска да е пенсията от НОИ, тя ще бъде намалена за тези, които имат УПФ. И пенсията от УПФ няма да е достатъчна да компенсира намалението. Това е ПРЕДПИСАНО в КСО. И ангели да сложиш в дружествата, те не могат да го променят - не зависи от тях.
                          В дружествата има дефекти, които могат и трябва да бъдат поправени и Консултанта даде някои полезни насоки.

Така, че предлагам да се върнем към поставения от Fortiss проблем:
                          Какво трябва да стане, та пенсионната система да внушава доверие и да е приемлива.

Прощавайте за дългото излияние.

Коментар

• Можеш ли да отговориш, Форти - защо при положение, че има висока безработица - тоест недостиг на работни места (поне теоретически), непрестанно вдигат пенсионната възраст, вместо да изгонят по-възрастните в пенсия, за да освободят работни места за по-младите - което е логично? - Ами защото Ной е неспособен да плаща !!! Ако пенсионната възраст се върне на нивата от 70-те, Ной ще изгърми не някъде в бъдещето, а още утре. ЗАЩО ще вдигат пенсионната възраст още и още? - Защото държавата е неспособна нито да възстанови равновесието в социалната система, нито да възстанови реалната икономика - затова, въпреки че населението се стопи с над 2 милиона, пак няма нито работа нито достойни доходи, нито достойни пенсии за огромен брой хора - и вината на това не е на пенсионните компании !!!

Коментар

• Фортиссов и Л. Христов, с нечовешка упоритост отказвате да отговорите на резонният въпрос ОТКЪДЕ Ной ще вземе пари след 20 години, за да плаща пенсии. Разсъждавате така, все едно неразрушимостта на Ной е природен закон, също както гравитацията или причинно-следствените връзки, че пенсиите ви от ной в бъдеще са сигурни по презумпция, ама не е така... впрочем тъкмо елементарните причинно-следствени връзки почти категорично сочат гибелта на Ной. Без рязък обрат в социалната, етническата, правосъдната и куп други политики, тази гибел е математически неизбежна !!!

Форти - питаш - при какви допускания властта е отрязала от НОИ пенсията ни с 28% - допускането (твърде меко казано допускане) е именно прогресивно влошаващата се структура на населението - елементарната логика, че в бъдещето 2 000 000 работещи няма как да хранят 2 000 000 пенсионери и 2 000 000 цигани !!! Затова е необходим капиталов стълб, който да поеме поне част от пенсионната тежест. Ако си мислиш, че ти след 25 години ще си VIP-персона за социалната система, за сметка на тия, дето не искат да учат и да работят, но правят по 10 чаавета и скачат с брадвите и по най-малък повод, то значи ти имаш идеализирана и твърде наивна представа за бъдещето и за справедливостта и за други такива работи.
                              Разсъждавам по тия проблеми доста отдавна - даже бях публикувал статия как Сребърният фонд, инвестиран правилно, може да осигури ако не завинаги, то поне за десетилетия пенсиите на 100 000 пенсионери.

А нормален калкулатор за пенсионни вноски можете да видите ето тук:

https://sites.google.com/site/bobskiroff/

Кликнете, дето пише:

Разбирам, че резултатите от rentoGraph са само прогнозни и съдържат относителни данни

Коментар

• През 2010г. минималната заплата в България беше 240 лв.:
                                - В края на 2010г. броят на пенсионерите получаващи месечна пенсия от над 250 лв., която е била с 4.2% или повече по-голяма от минималната заплата бяха 889,745 души.

От 1 юли 2015г. до края на 2015г. минималната работна заплата в България е 380 лв. на месец:
                                - В края на 2015г. броят на пенсионерите получаващи месечна пенсия от над 400 лв., която е била с 5.3% или повече по-голяма от минималната заплата бяха 492,854 души.

Между другото общият брой на пенсионерите има незначителна промяна:
                                1)
                                - в края на 2010г. бяха 2,194,274
                                2)
                                - в края на 2015г. бяха 2,178,123
                                Тоест за 5 години има спад от 16,151 души или ПО-МАЛКО от 0.8%.

http://www.nssi.bg/aboutbg/st
                                Last edited by Inform; 27.03.2016, 00:01.

Коментар

Working...
                                X