IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
    Добре, ама КФН разпорежда и дружествата рапортуват доходност, изчислена по времево претегления метод. (който не е глупост) ДСК Родина и формулата са дали хората, да няма съмнения. (Благодаря на Консултант за препратката)

Ако някой си мисли, че рапортуваната от ПОД доходност е тази, която е получил по своята партида, ми ... лъже се.

(Да прощават знаещите, но за който не е запознат:
    а) доходността по времево-претеглен метод е доходността на сума внесена накуп в началото на периода, която сума не мърда - през периода нито се внасят, нито се теглят пари - Така казва КФН да смятат пенсионните дружества;
    б) доходност по парично претегления метод - доходност, която се получава като се отчита размера и датата на всяка направена през периода на отичтане вноска - Така смятам аз.

Осигуреният го интересува доходност, сметната по парично-претегления метод, защото като приложи тази доходност към всяка своя вноска и съобрази колко време е престояла вноската във фонда, ще получи точно сумата на партидата на края на периода. С доходност по времево-претегления метод - няма да получи сумата си партидата на края на периода).

10 факта за пенсиите, които не искат да знаете
    #3 (Само)заблуда с доходността на УПФ или
    Вашата доходност в УПФ не е тази, която Ви съобщават

Мит: Доходността, която получавам в УПФ е тази, която публикуват пенсионните дружества.

Факт: Доходността, която в действителност получавате се смята другояче и е много по-ниска, отколкото си представяте.

Доходността по парично претегления метод у нас се публикува единствено от Института на дипломираните финансови консултанти. За периода 1.1.2002-31.12.2015 г. тя е :
    *) 2.26 % номинална доходност и
    *) 0.53 % реална доходност
    (след изчистване влиянието на инфлацията)или по 53 стотинки годишно на 100 лв. осигурителна вноска.

(вж.http://idfk.org/1471-2/)

Доходността на пенсионните фондове се разпределя така: половината - за такси; близо 40 % - за компенсиране на инфлацията и 11 % - за Вас.
    С тази реална доходност от 0,53% за къде сме тръгнали ???? И това постигнато за доста дълъг период - не може да го смятаме като извадка, а по-скоро като правило.
    ПФ не могат ад правят нещо прилично, могат да вземат големите такси. Въобще не чакам правителството нещо да промени в добра посока. След 1 година дебат се стигна до едно нищо накрая.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Времево претегленият метод е една глупост - обяснявал съм ного пъти защо - ....
      Добре, ама КФН разпорежда и дружествата рапортуват доходност, изчислена по времево претегления метод. (който не е глупост) ДСК Родина и формулата са дали хората, да няма съмнения. (Благодаря на Консултант за препратката)

Ако някой си мисли, че рапортуваната от ПОД доходност е тази, която е получил по своята партида, ми ... лъже се.

(Да прощават знаещите, но за който не е запознат:
      а) доходността по времево-претеглен метод е доходността на сума внесена накуп в началото на периода, която сума не мърда - през периода нито се внасят, нито се теглят пари - Така казва КФН да смятат пенсионните дружества;
      б) доходност по парично претегления метод - доходност, която се получава като се отчита размера и датата на всяка направена през периода на отичтане вноска - Така смятам аз.

Осигуреният го интересува доходност, сметната по парично-претегления метод, защото като приложи тази доходност към всяка своя вноска и съобрази колко време е престояла вноската във фонда, ще получи точно сумата на партидата на края на периода. С доходност по времево-претегления метод - няма да получи сумата си партидата на края на периода).

10 факта за пенсиите, които не искат да знаете
      #3 (Само)заблуда с доходността на УПФ или
      Вашата доходност в УПФ не е тази, която Ви съобщават

Мит: Доходността, която получавам в УПФ е тази, която публикуват пенсионните дружества.

Факт: Доходността, която в действителност получавате се смята другояче и е много по-ниска, отколкото си представяте.

Доходността по парично претегления метод у нас се публикува единствено от Института на дипломираните финансови консултанти. За периода 1.1.2002-31.12.2015 г. тя е :
      *) 2.26 % номинална доходност и
      *) 0.53 % реална доходност
      (след изчистване влиянието на инфлацията)или по 53 стотинки годишно на 100 лв. осигурителна вноска.

(вж.http://idfk.org/1471-2/)

Доходността на пенсионните фондове се разпределя така: половината - за такси; близо 40 % - за компенсиране на инфлацията и 11 % - за Вас.
      Last edited by LChristoff; 29.03.2016, 03:43.

Коментар

• Времево претегленият метод е една глупост - обяснявал съм ного пъти защо - а Кафеджиите са мошшшшшшеници и некомпетентници, които подозирам в манипулаторство и корпоративна обвързаност. Аферата "Каолин" да я напомням ли? Чрез нея те - лично на мен - ми нанесоха щети от няколко Б.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Здравейте,

Последните дни си мислех как можем да сравним ефективността на ПОК, в частност управляваните от тях УПФ, тъй като не открих никаква подходяща информация/статистика.
          Поиграх си доста и направих табличката долу при следните допускания:
          1. Анализирам доходност, Стандартното отклонение на доходността (Standard Deviation) и Коефициентът на Шарп (Sharpe ratio).
          Обяснение на значението на показателите за доходност и инвестиционен
          риск, използвани при оповестяване на инвестиционните резултати на пенсионните фондове: http://www.fsc.bg/bg/pazari/osigurit...ika/byuletini/
          2. Избрах период за база 2011 до 2014 г. /само този период съвпада като дейност и публикувани данни от компаниите/;
          2.1. В анализа отсъства Доверие тъй като най-актуалните публикувани данни от тях открих за 2010/2012 г.;
          2.2. При коефициента на Шарп липсва и Съгласие тъй като не открих данни;
          2.3. Опростил съм алгоритъма, като сумирам по отделно доходността, отклонението и Шарп за периода и ги деля на периода /4 години/;
          2.4. Данните, които използвам открих трудно и във формат неудобен за работа и анализ /дано е случайно?!/. Свалял съм ги ръчно 1 по 1, така че грешки и неточности са възможни. Ако откриете подобни моля да ми кажете. Ще копна по-долу линковете към инфото.

Click image for larger version

Name:	UPF.jpg
Views:	2
Size:	99.0 КБ
ID:	3041332

https://nnbulgaria.com/pension-insur...tributed-yield
          https://dskrodina.bg/page/default.as...profitability/
          https://www.allianz.bg/v_14568248520...F_web_2014.pdf
          https://www.poc-doverie.bg/files/VTK....09.12.new.pdf
          https://www.pensionins.com/index.php?m=1034&lang=1
          http://www.ccb-sila.com/docs/2016/DO...02011-2015.pdf
          http://www.saglasie.bg/public/docs/InfUPF_33.pdf
          http://www.pod-toplina.bg/images/con...-dohodnost.pdf
          https://www.budeshte.bg/

Не е препоръка!
          Last edited by Konsultant; 28.03.2016, 19:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
            Митак а мислиш ли че ако не ми удържат насилствно парите аз доброволно ще отида ги внеса в УПФ?Крайно време е тая мафия да се ликвидира
            и аз няма да ги внеса доброволно

Коментар

Пенсия от Ной? - Нъцки-и-и-и !!!

ПЕНСИЙКИТЕ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРИ ИЗГОРЕЛИ - БУКВАЛНО - В НОЙ БУРГАС !!!

http://www.blitz.bg/news/article/401986

Забавно-о-о-о... а защо пък - като закъса Ной - "съвсем случайно" да не горне централното им архивченце?

Цитат:

Макар в трудовата книжка ясно да се виждат заплатата и стажът, държавата не ги признава.

А после поковците били мошшшшшеници, нали?
              Тъкмо щях да го публикувам и аз! Л. Христов, покрий се в миша дупка, защото такива като вас, дето на черното казвате бяло ми иде да ви наредя до някоя стена вече..... НОИ и държавата били в прекрасно състояние..пенсии ще има. Ще има друг път. Държавата работи с методи от 16ти век. Електронни системи няма ли???
              Младостта е оръжие.

Коментар

• Пенсия от Ной? - Нъцки-и-и-и !!!

ПЕНСИЙКИТЕ НА СТОТИЦИ БЪЛГАРИ ИЗГОРЕЛИ - БУКВАЛНО - В НОЙ БУРГАС !!!

http://www.blitz.bg/news/article/401986

Забавно-о-о-о... а защо пък - като закъса Ной - "съвсем случайно" да не горне централното им архивченце?

Цитат:

Макар в трудовата книжка ясно да се виждат заплатата и стажът, държавата не ги признава.

А после поковците били мошшшшшеници, нали?

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                  Митак а мислиш ли че ако не ми удържат насилствно парите аз доброволно ще отида ги внеса в УПФ?Крайно време е тая мафия да се ликвидира
                  А мислиш ли, че ако от Ной не удържаха насилствено пари - щеше да има над 10% от работещите хора, които да им дават доброволно? Или според тебе Ной има право да рекетира хората, а УПФ - не?

Защо да няма равнопоставеност между едното и между другото?

Коментар

• Първоначално изпратено от педро леон Разгледай мнение
                    Импе, ПОД пращат ли комисиона на НОИ задето им събира вноските всеки месец? Не мислиш ли, че е странно ПОД да събират 5% такса вход за пари, което реално им ги събира НОИ?
                    А крадците от Ной плащат ли лихва върху вноските, които задържат месеци наред - и от които по тоя начин клиентите губят доходност?

Коментар

• Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнение
                      Окончателният данък, който се заплаща при откупуване или матуритет на застрахователната полица от страна на клиента е 10% по полици „Живот" с продължителност до 10 години или откупуване преди 10-та година и 7% при полици „Живот" с продължителност 15 или повече години.

Дай пример: Застрахова се човек за 20г. за сумата 10000 единици ( лева, евро, долари ), коя е най -изгодната застраховка и какво ще получи човека след 20г? Т.е изплащал ли си 20г. застраховка ,за да дадеш пример, а не прогноза?
                      Не съм изплащал, защото не съм в браншът от толкова ного време, затова давам краткотраен пример. Но ок - с калкулаторът изчислявам това:

Човешка - срок 20 г. Застрахователна сума -10 Б:
                      Месечна вноска 50 евраци;
                      Внесени за целият период - 12 Б (в евро);
                      Сума на краят на периодът - около 24 Б (при заложена невисока доходност 7% годишно).
                      Данъчни облекчения:
                      Получени от НАП - 2347 лв
                      Увеличени при реинвестиция до 4770 лв (разбира се съответната сума в евро)
                      Върнати обратно на НАП след краят на срокът - 1642 лв.

Удряме калемът:

Внесени от клиентът - 23 470 лв.

Финансов резултат накрая - 46 940 от основният договор + 3128 от реинвестиция на данъчните облекчения - 50 068 лв.

Приход - 26 598 лв.

Пак казвам - заложената доходност НЕ е висока, добрите инвестиционни фондове правят чувствително повече, а пазарната воатилност при добро управление, не само че не намалява доходността, но дори я увеличава.

Коментар

Пак не са толкова ного, колкото мислех.

Коментар

• Идва края на тримесечие Пенсионните се очаква да покажат нелицеприятни резултати отново
                          Bulls on BSE

Коментар

Импе, ПОД пращат ли комисиона на НОИ задето им събира вноските всеки месец? Не мислиш ли, че е странно ПОД да събират 5% такса вход за пари, което реално им ги събира НОИ?

Коментар

...и откога е 12% ???? Връща се толкова, колкото е ползвано - 10%, освен при период над 15 години. Ако някой си направи проста спестовна застраховка като алтернатива на бамков депозит, значи яко са го подвели - ама тоя "експерт" явно не е и чувал за инвестиционни човешки застраховки. Искаш ли да ти изпратя разпечатка на реална полица, при която човекът е 9% на плюс още след първата година? За връщането на облекченията - ного ясно, че го казвам, обратното би било мошшшеничество. Но има и нещо друго, което експертът пропуска - или не му е минавало през главата - че първо полицата може да се прехвърли на друго лице и най-вече, че парите от данъчните облекчения може да се реинвестират и така - за 15-20 години да се удвоят и утроят... разбира се, това няма как да стане при простата застраховка, за която експертът сякаш единствено е чувал. Представи си, че държавата ти дава 20-годишен безлихвен кредит с цел инвестиция - това не ти ли стига?
                              Окончателният данък, който се заплаща при откупуване или матуритет на застрахователната полица от страна на клиента е 10% по полици „Живот" с продължителност до 10 години или откупуване преди 10-та година и 7% при полици „Живот" с продължителност 15 или повече години.

Дай пример: Застрахова се човек за 20г. за сумата 10000 единици ( лева, евро, долари ), коя е най -изгодната застраховка и какво ще получи човека след 20г? Т.е изплащал ли си 20г. застраховка ,за да дадеш пример, а не прогноза?

Коментар

• Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
                                НОИ e Много ВОЖД и малко ИНДИАНЕЦ...

http://www.noi.bg/images/bg/about/do...k_NOI_2014.pdf

Коментар

Working...
                                X