IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
    Всеки има своите вкусове и право на собствени предпочитания. Никой няма право на собствени факти.

# 1 Допълнителното задължително пенсионно осигуряване НЕ Е ... ДОПЪЛНИТЕЛНО

Мит: Допълнителното задължително осигуряване в универсален пенсионен фонд (УПФ) е “допълнително”.
    Факт: Осигуряването в УПФ е отклоняване на част от задължителната ви осигурителна вноска в УПФ.

Съответно, пенсията от УПФ не е допълнителна, тя е изваждаща.

С този и още 9 факта за пенсионната система можете да се запознаете тук

https://lchristoff.wordpress.com/

цитирам цялото и отговарям точка по точка по точка:

1 Допълнителното задължително пенсионно осигуряване НЕ Е … ДОПЪЛНИТЕЛНО

Мит: Допълнителното задължително осигуряване в универсален пенсионен фонд (УПФ) е “допълнително”.
    Факт: Осигуряването в УПФ е отклоняване на част от задължителната ви осигурителна вноска в Ной (корекцията е моя - И.).

А аз казвам, че вноската в Ной е изваждаща - Ной краде от парите ми, които биха могли да отиват в личната ми партида. Въпрос на гледна точка. Освен това - с УПФ аз имам договор, а Ной ми краде парите без дори да ме пита.

# 2 Правата за пенсия от ДОО нарастват всяка година

Мит: Осигуровките в държавното обществено осигуряване (ДОО) не носят доходност, те се губят.
    Факт: Осигуровките в ДОО дават право на пенсия, което право нараства с годините (индексира се).

Между "правото" на пенсия и реалното изплащане на достойна пенсия някъде в бъдещето има разлика. И днешните пенсионери, чудещи се как да оцелеят физически със 178 лева, някога са вярвали, че държавата и Ной ще се грижат за тях.

#3 (Само)заблуда с доходността на УПФ или

Вашата доходност в УПФ не е тази, която Ви съобщават

Мит: Доходността, която получавам в УПФ е тази, която публикуват пенсионните дружества.
    Факт: Доходността, която в действителност получавате се смята другояче и е много по-ниска, отколкото си представяте.

Когато стойността на делът в един ПФ е нарастнал от 1 лев на 1.38 лева, това са 38% доходност от началната вноска. Елементарна математика.

#4 Пенсията от УПФ не е “допълнителна”

Вторият стълб не допълва, а изважда от пенсията ви от първи стълб

Мит: “Допълнителното” осигуряване в УПФ ще ми донесе допълнителна пенсия
    Факт: Две пенсии са по-малко от една. 
Сумата от пенсиите от УПФ и намалена от ДОО затова че сте се осигурявали в УПФ, е по-малка от пенсията, която ще получавате от ДОО, ако не се осигурявате в УПФ.

Защо наричате за "факт" нещо, което тепърва ще се случи в бъдещето? това си е чиста проба фриволство и реторическо манипулаторство. Останалото е едно голямо"ЩЕ" - лябимата дума и на калфин и на цяла орда политици - 26 години го ядем това: "ще".

#5 Парите в УПФ не са Ваши

Мит: Парите от УПФ са мои.
    Факт: Никога няма да ги видите. Евентуално ще получите част от тях на месечни порции.

Същото е. По тая логика и парите от Ной никога няма да ги видите - впрочем за Ной това важи много повече - защото от моментът, в който ви ги вземат, те вече не са ваши и изчезват... в най-добрия случай впоследствие ще ви дадат парите на някакви други хора... ако доживеете до пенсия.

#6 Пенсията от УПФ няма да се наследява

Мит: Пенсията от УПФ се наследява.
    Факт: Пенсията от УПФ няма да се наследява.

Кой ви го каза това? Стига с тоя ПРОЕКТОзакон - засега го нямате черно на бяло. Пак манипулаторство.

#7. Осигуряване в ДОО дава право на наследствени пенсии

Мит: “Сметките в УПФ се наследяват, което не става в ДОО.”
    Факт: НОИ изплаща 111 192 броя наследствени пенсиии към 30.12.2105 г.

Какъв е процентният дял спрямо броят на пенсионерите, разчитащи на Ной? Докато парите от УПФ са наследяеми на сто процента - според действащото законодателство и общите условия на компаниите.

#8. Данъчното облекчение за вноски в ДПФ се прелива като държавна субсидия в пенсионните дружества

Мит: Осигуряването във фонд за допълнително пенсионно осигуряване (ДПФ) ми носи данъчно облекчение.
    Факт: Данъчното облекчение, първоначално получено при вноска в ДПФ, постепенно преминава в пенсионното дружество и се превръща в държавна субсидия за дружеството, а Вашите пари в ДПФ се топят.

Ного трудно ще убедите в това всеки мой клиент, на когото НАП му връща ежегодно пари по сметчицата, задето си е внасял парички по Депефенцето. Особено тия, дето имат и човешка инвестиционна застраховка и бръзат да реинвестират данъчните облекчения обратно в човешката.

#9. Таксите на УПФ са неоправдано високи и Ви ощетяват

Мит: 
Срещу цената, която плащат, клиентите получават професионално управление на инвестиционни портфейли от специалисти.
    Факт:
    Срещу таксите, които намаляват доходността на осигурените в УПФ, те получават:
    а) Ненужен продукт, който намалява пенсиите им;
    б) Неподходящ продукт, който не отговаря на професионално и нормативно утвърдените стандарти за управление на портфейли;
    в) Излишно скъп продукт.

Дали е "ненужен" това ще се види във времето. Портфейлите се управляват консервативно, защото такива са наредбите. НЕ твърдя, че няма какво да се рационализира в управлението, нито че не трябва да има сериозно намаляване на таксите... което вече е и решено законово. За скъпостта - Ной ни е по-скъп - взема ни тройно повече пари, които е твърде съмнително дали някога ще видим да се връщат при нас.

# 10. Винаги ще има пари за “държавни” пенсии

Мит: НОИ ще фалира.
    Факт: Пари за пенсии от ДОО винаги ще има (до 10 % от БВП).

Пари за пенсии от ДОО ще има, само ако ДОО намери откъде да ги вземе. При ужасяващата хъхризация на държавата и топенето със страховите темпове на числеността на държавнотворческият етнически елемент, това е повече от съмнително. Вие - осигуряващите се - вярвате ли, че някой ден 2 милиона отвратителни хъхряци - неграмотни и с бандитски вместо трудови навици, ще работят здраво и ще плащат осигуровки, за да има пенсии за вас? Какъв ще е БВП тогава? Какво ще произвеждаме и продаваме - ромови чаавета за резервни части ли?
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Най-много се е понижила стойността на дял на универсалния фонд за "втора пенсия" на Ен Ен - бившето Ай Ен Джи (ING). Към края на първото тримесечие тя се е свила с 5.29% в сравнение със стойността ѝ към края на март 2015 г. След това се нареждат фондовете на "ДСК-Родина" с 4.57% спад и на "Алианц" с 4.16% спад. Универсалните фондове, които все пак записват увеличение на стойността на един дял, са на "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и "Топлина". Трите фонда обаче инвестират значителна част от активите си в компании на свързани лица, което винаги поражда подозрения за изкуствено постигната доходност.
      Според предварителните данни на КФН към края на миналата година най-много средства управлява универсалният фонд на "Доверие" (2.1 млрд. лв.), следван от "Алианц" (1.6 млрд. лв.), "ДСК-Родина" (1.1 млрд. лв.), "Съгласие" (0.89 млрд. лв.) и Ен Ен (0.81 млрд. лв.).

Коментар

• Първоначално изпратено от fordi
        Не го направи по желание.така пише в закона.До 31.12.2015.е задължително.
        направил опит да не подава такава декларация,преди това се поинтересува ама...това е.
        Не зная това - но ако е така - това си е кражба... даже не кражба, но пладнешки обир.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          А ако ной не могат да ти плащат дори колкото да си купуваш храна (хлебец, кисело млечице и по 8 грама сиренце на ден) - тогава: какво?

Да си имаш и ПФ - това е най-малкото диверсификация на рискът... а и да избягаш в Ной винаги можеш до последният момент.
          НОИ мога да избягвам до последния момент, но точно тогава е важно какво ще прехвърля от УПФ в НОИ
          както я карате до момента, може въобще да не ми покрие тези изваждащи 28% ли бяха
          тогава???

Коментар

Всеки има своите вкусове и право на собствени предпочитания. Никой няма право на собствени факти.

Факт: Осигуряването в УПФ е отклоняване на част от задължителната ви осигурителна вноска в УПФ.

и въобще не се знае дали това изваждане ще бъде покрито някога от УПФ

Коментар

• 10 ФАКТА за пенсиите, които не искат да знаете

Коментар

• Първоначално изпратено от fordi
                Колега се пенсионира 09.2015год,30 години 1кат./на смени/.осигуряван винаги на тавана.за да получава пенсията от НОИ,при подаването на документите си подава и молба за доброволно прехвъляне на партиди те си УПФ+ППФ/54 000/.
                НОИ изчислява пенсия за получаване 1370лв НО, получава тавана на пенсия -900лв
                Ужас, трябвало е да го ошамариш профилактично, преди да стори тая чутовна глупост !!! Лишил се е от около 300 кинта, ако не и повече допълнителна пенсия - плюс наследяемост на тия 54 Б - или каквото в даден момент е останало от тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                  едно е да вървиш назад 20 години, друго е 40 години
                  ако ще ми събират само парите и ще си удържат комисионните, че и загуби да трупат - колкото по-малко РАБОТАТ ЗА МЕН - толкова по-добре
                  в случай, че се установи като реален факта, че ПФ не могат да възстановят това, което ми е отрязано от НОИ - тогава какво????
                  примерно идвам на пенсия - изчисляват ми двете пенсии - от НОИ и ПФ, но ако съм бил в НОИ и пенсията ми можело да бъде по-голяма - тогава какво???????
                  А ако ной не могат да ти плащат дори колкото да си купуваш храна (хлебец, кисело млечице и по 8 грама сиренце на ден) - тогава: какво?

Да си имаш и ПФ - това е най-малкото диверсификация на рискът... а и да избягаш в Ной винаги можеш до последният момент.

Коментар

• ПилеНаБФБ, пенсиите не купуват на бефебету, щото каквото може са изкупили - половината са се нагрухали с по 5% от активите в разни дружества, другите по 7% от емитента...разгледай им отчетите. И остават една купчина избушеняци. А и недайси да им се наложи да продават нещо - с тия обороти, ще им отнеме по няколко години докато излязат от някоя позиция. Пък ти си чакай розовата 2007 отново.

ЛХ, до 10% е НОРМАЛНО? Кое му е нормалното? Вместо да строят магистрали (или да не вдигат цената на свинетката с 50%), тъпчат пари в бездънната каца. Нормално ще е, когато НОЙ стане с дефицит =0. Хайде, като компромис - да е с дефицит, равен на отрицателния прираст на населението.

Коментар

Няма как да го сметнете, драги - без да знаете, какви ще са пенсиите от Ной... впрочем и пенсиите по УПФ трудно могат да се сметнат от сега. В КСО може да пише всичко - и калфин може да обещава всичко - включително че всеки пенсионер ще получи като подарък по един розав слонь, ама едно е да обещаваш и да пишеш наредбички, съвсем друго е да изпълниш.

Разбира се - хората набор 1960-1968 (например) няма да получават добри пенсии от ПФ, просто защото нямат нужното време да натрупат сосни партиди. Едно е да трупаш 20 години, друго е - 40 години.
                      едно е да вървиш назад 20 години, друго е 40 години
                      ако ще ми събират само парите и ще си удържат комисионните, че и загуби да трупат - колкото по-малко РАБОТАТ ЗА МЕН - толкова по-добре
                      в случай, че се установи като реален факта, че ПФ не могат да възстановят това, което ми е отрязано от НОИ - тогава какво????
                      примерно идвам на пенсия - изчисляват ми двете пенсии - от НОИ и ПФ, но ако съм бил в НОИ и пенсията ми можело да бъде по-голяма - тогава какво???????

Коментар

Импе,
                        Можеш ли да се напънеш и да си наложиш дисциплината да се изказваш само по един въпрос наведнъж :

Въпрос 1) Пенсиите от НОИ са ниски - и статистика и пенсионерите го показват;

Въпрос 2) Пенсиите от НОИ ще останат ниски - пише го в закона (КСО);

Въпрос 3) Когато хората започнат да получават и втора пенсия - от УПФ - пенсиите ще са им ОЩЕ ПО-НИСКИ - Прочетох го в закона и го сметнах - две пенсии са по-малко от една - гарантирано от КСО.
                        Няма как да го сметнете, драги - без да знаете, какви ще са пенсиите от Ной... впрочем и пенсиите по УПФ трудно могат да се сметнат от сега. В КСО може да пише всичко - и калфин може да обещава всичко - включително че всеки пенсионер ще получи като подарък по един розав слонь, ама едно е да обещаваш и да пишеш наредбички, съвсем друго е да изпълниш.

Разбира се - хората набор 1960-1968 (например) няма да получават добри пенсии от ПФ, просто защото нямат нужното време да натрупат сосни партиди. Едно е да трупаш 20 години, друго е - 40 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                          Честит ви Април месец
                          Този месец ще има отчети и много ниски обороти, ако Пенсионните продъжалват да отказват да инвестират на БФБ, реални обороти около 50-100 хиляди на ден
                          Честито
                          Ще се види и колко несъстоятелни са Пенсионните в края на тримесечието, честито
                          Чакаме с нетърпение доходността към края на тримесечието, поредния резил, чудя се колко резила тярябва да търпим още
                          Bulls on BSE

Коментар

Да разчиташ на Ной:
                            Импе,
                            Можеш ли да се напънеш и да си наложиш дисциплината да се изказваш само по един въпрос наведнъж :

Въпрос 1) Пенсиите от НОИ са ниски - и статистика и пенсионерите го показват;

Въпрос 2) Пенсиите от НОИ ще останат ниски - пише го в закона (КСО);

Въпрос 3) Когато хората започнат да получават и втора пенсия - от УПФ - пенсиите ще са им ОЩЕ ПО-НИСКИ - Прочетох го в закона и го сметнах - две пенсии са по-малко от една - гарантирано от КСО.

Коментар

• Да разчиташ на Ной:

МАЯ МАНОЛОВА С КАМПАНИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ ЧРЕЗ ДОБРОВОЛНИ ДАРЕНИЯ ЗА ЗЛОЧЕСТИТЕ ПЕНСИОНЕРИ... А ОСИГУРОВКИТЕ И ДАНЪЦИТЕ НИ ДЕ ОТИВАТ? РИТОРИЧЕН ВЪПРОС !!!

http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...ioneri-214341/

Коментар

Така е - с "дребната" подробност, че тия 4% са само на входът - защото както го казваш (и както някои мислят) все едно всяка година ти вземат по 4%.

Форти - нелюбезничество и некомпетенство има навсякъде. И аз съм срещал хора от ПФ по сборищата - и не съм видял да са нелюбезни... не знам ти как ги прецени като некомпетентни.

Киро - така е... ама само за ПФ ли се отнася? От ПФ все пак се искат някакви резултати... Ной и социалното министерство по-отговорни ли са с парите на хората?

Не лъжи човека, освен еднократните удръжки всяка година го плющите отделно с такси управление. В добавка към минусовата ви доходност. То туй остана - да лапате по 4% годишно ей-така, чак тогава щяха да ви изтрепят като бесни кучета

Коментар

Working...
                                X