Първоначално изпратено от LChristoff
Разгледай мнение
цитирам цялото и отговарям точка по точка по точка:
1 Допълнителното задължително пенсионно осигуряване НЕ Е … ДОПЪЛНИТЕЛНО
Мит: Допълнителното задължително осигуряване в универсален пенсионен фонд (УПФ) е “допълнително”.
Факт: Осигуряването в УПФ е отклоняване на част от задължителната ви осигурителна вноска в Ной (корекцията е моя - И.).
А аз казвам, че вноската в Ной е изваждаща - Ной краде от парите ми, които биха могли да отиват в личната ми партида. Въпрос на гледна точка. Освен това - с УПФ аз имам договор, а Ной ми краде парите без дори да ме пита.
# 2 Правата за пенсия от ДОО нарастват всяка година
Мит: Осигуровките в държавното обществено осигуряване (ДОО) не носят доходност, те се губят.
Факт: Осигуровките в ДОО дават право на пенсия, което право нараства с годините (индексира се).
Между "правото" на пенсия и реалното изплащане на достойна пенсия някъде в бъдещето има разлика. И днешните пенсионери, чудещи се как да оцелеят физически със 178 лева, някога са вярвали, че държавата и Ной ще се грижат за тях.
#3 (Само)заблуда с доходността на УПФ или
Вашата доходност в УПФ не е тази, която Ви съобщават
Мит: Доходността, която получавам в УПФ е тази, която публикуват пенсионните дружества.
Факт: Доходността, която в действителност получавате се смята другояче и е много по-ниска, отколкото си представяте.
Когато стойността на делът в един ПФ е нарастнал от 1 лев на 1.38 лева, това са 38% доходност от началната вноска. Елементарна математика.
#4 Пенсията от УПФ не е “допълнителна”
Вторият стълб не допълва, а изважда от пенсията ви от първи стълб
Мит: “Допълнителното” осигуряване в УПФ ще ми донесе допълнителна пенсия
Факт: Две пенсии са по-малко от една. Сумата от пенсиите от УПФ и намалена от ДОО затова че сте се осигурявали в УПФ, е по-малка от пенсията, която ще получавате от ДОО, ако не се осигурявате в УПФ.
Защо наричате за "факт" нещо, което тепърва ще се случи в бъдещето? това си е чиста проба фриволство и реторическо манипулаторство. Останалото е едно голямо"ЩЕ" - лябимата дума и на калфин и на цяла орда политици - 26 години го ядем това: "ще".
#5 Парите в УПФ не са Ваши
Мит: Парите от УПФ са мои.
Факт: Никога няма да ги видите. Евентуално ще получите част от тях на месечни порции.
Същото е. По тая логика и парите от Ной никога няма да ги видите - впрочем за Ной това важи много повече - защото от моментът, в който ви ги вземат, те вече не са ваши и изчезват... в най-добрия случай впоследствие ще ви дадат парите на някакви други хора... ако доживеете до пенсия.
#6 Пенсията от УПФ няма да се наследява
Мит: Пенсията от УПФ се наследява.
Факт: Пенсията от УПФ няма да се наследява.
Кой ви го каза това? Стига с тоя ПРОЕКТОзакон - засега го нямате черно на бяло. Пак манипулаторство.
#7. Осигуряване в ДОО дава право на наследствени пенсии
Мит: “Сметките в УПФ се наследяват, което не става в ДОО.”
Факт: НОИ изплаща 111 192 броя наследствени пенсиии към 30.12.2105 г.
Какъв е процентният дял спрямо броят на пенсионерите, разчитащи на Ной? Докато парите от УПФ са наследяеми на сто процента - според действащото законодателство и общите условия на компаниите.
#8. Данъчното облекчение за вноски в ДПФ се прелива като държавна субсидия в пенсионните дружества
Мит: Осигуряването във фонд за допълнително пенсионно осигуряване (ДПФ) ми носи данъчно облекчение.
Факт: Данъчното облекчение, първоначално получено при вноска в ДПФ, постепенно преминава в пенсионното дружество и се превръща в държавна субсидия за дружеството, а Вашите пари в ДПФ се топят.
Ного трудно ще убедите в това всеки мой клиент, на когото НАП му връща ежегодно пари по сметчицата, задето си е внасял парички по Депефенцето. Особено тия, дето имат и човешка инвестиционна застраховка и бръзат да реинвестират данъчните облекчения обратно в човешката.
#9. Таксите на УПФ са неоправдано високи и Ви ощетяват
Мит: Срещу цената, която плащат, клиентите получават професионално управление на инвестиционни портфейли от специалисти.
Факт:
Срещу таксите, които намаляват доходността на осигурените в УПФ, те получават:
а) Ненужен продукт, който намалява пенсиите им;
б) Неподходящ продукт, който не отговаря на професионално и нормативно утвърдените стандарти за управление на портфейли;
в) Излишно скъп продукт.
Дали е "ненужен" това ще се види във времето. Портфейлите се управляват консервативно, защото такива са наредбите. НЕ твърдя, че няма какво да се рационализира в управлението, нито че не трябва да има сериозно намаляване на таксите... което вече е и решено законово. За скъпостта - Ной ни е по-скъп - взема ни тройно повече пари, които е твърде съмнително дали някога ще видим да се връщат при нас.
# 10. Винаги ще има пари за “държавни” пенсии
Мит: НОИ ще фалира.
Факт: Пари за пенсии от ДОО винаги ще има (до 10 % от БВП).
Пари за пенсии от ДОО ще има, само ако ДОО намери откъде да ги вземе. При ужасяващата хъхризация на държавата и топенето със страховите темпове на числеността на държавнотворческият етнически елемент, това е повече от съмнително. Вие - осигуряващите се - вярвате ли, че някой ден 2 милиона отвратителни хъхряци - неграмотни и с бандитски вместо трудови навици, ще работят здраво и ще плащат осигуровки, за да има пенсии за вас? Какъв ще е БВП тогава? Какво ще произвеждаме и продаваме - ромови чаавета за резервни части ли?
Коментар