840 милиона били инвестирани. а депозитите минаха май 40 милиарда. я да се изкаже Императора. да каже Българите балъци ли са или що.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Капитал:
"Независимо дали става дума за държавна или частна пенсия, усещането на повечето работещи сега е, че тя ще бъде недостатъчна. И въпреки многото неизвестни, статистически погледнато вероятно много от тях ще са прави поради комбинация от различни причини. Естественият отговор на това сложно уравнение е човек да заделя допълнително за пенсия чрез някакъв финансов продукт - от стандартен банков депозит до различни инвестиционни алтернативи. Изборът между тях зависи от множество обективни фактори, а и от личния толеранс към риск.
Самите пенсионни компании също предлагат опция под формата на доброволен пенсионен фонд. Ако сте се спрели на тази опция, привлякла над 840 млн. лв. спестявания на близо 600 000 души (много от тях по инициатива на работодатели като социална придобивка), е добре да имате предвид някои особености и да сте наясно както с бонусите (като данъчно облекчение), така и с различните такси. Това ще ви помогне да направите и по-добър избор между предлаганите на пазара девет фонда, които иначе ще ви рекламират доходност - за последните пет години при повечето тя е сумарно над 20%. Не бива да забравяме, че тези пет години бяха сравнително спокойни от страна на динамика на финансовите пазари и по време на тях нямаше резки спадове, каквито видяхме през 2009 г. например.
Повече вноски, по-малко данъци
За разлика от задължителните пенсионни фондове, тук винаги имате незабавен достъп до парите си и поне засега полугласните въжделения за национализация не се простират до тях. Образно казано, доброволните фондове не са чак толкова "пенсионни", тъй като не трябва да навършите определена възраст, че да изтеглите всички или част от авоарите си в тях. Изключение се прави само когато вашият работодател има договор с пенсионно дружество и редом с месечната ви работна заплата превежда и сума на ваше име във фонда. Тези суми не могат да се прехвърлят в друг фонд или да се теглят, докато работите за въпросния работодател. Има опция и за споразумение.
Другото положително е, че доходността по направените пенсионни вноски не се облага. Изплатената ви лихва по банков депозит например се облага с 8%. Освен това направените вноски могат да се ползват за намаляване на данъчната основа в края на годината. Така платеният данък може да стане с до 10% по-малък.
За да проверите как се е движила доходността по даден доброволен фонд за произволен период, може да сравните стойността на един пенсионен дял. Тази информация ежедневно се обновява на страницата на Комисията за финансов надзор. Публикуваните стойности са след като е отчетена инвестиционната такса.
Такси и таксички
Доброволните фондове обаче имат такси, при това не една и две както при депозитите.
Най-напред се дължи еднократна такса до 10 лв. за създаване на сметка. Някои от фондовете нямат такава такса, когато прехвърляте партидата си от друг доброволен фонд.
След това на всяка една постъпила вноска дружеството също прави удръжка. В зависимост от големината на вноската тя може да е между 4.5% и 1%. Така например таксата на вноските на стойност над 200 лв. при "ЦКБ-Сила" е само 1%. При "Алианц" например най-ниската такса обаче е 3% и тя важи само при вноски на стойност над 2000 лв. Има разлика между това сами да се осигурявате доброволно и това да го прави вашият работодател. Работодателят може да договори таксата за всяка направена вноска да е с няколко процентни пункта по-ниска, особено ако обещае много клиенти. Така таксата при "Доверие" пада на 1.75% за работодатели, които имат над 2000 служителя. Често подобни клаузи в общите условия на фондовете са въведени с цел спечелване на обществени поръчки и търгове. Натрупването на определена сума по партидата ви също води до по-ниска първоначална такса. Ако сте спестили поне 10 000 лв. в доброволния фонд на "Ен Ен", таксата се понижава на 3.25%.
Дружествата си заделят и част от доходността, която са постигнали с вашите спестявания. Тази такса варира между 4.5% до 10% от дохода, генериран върху внесената сума. Тази т.нар. инвестиционна такса е значително по-висока, отколкото ако я сравним например с българските взаимни фондове. Повечето от тях вече удържат за същата дейност не повече от 5%. Преобладаващата част от чуждестранните ETF-и, тоест борсово търгувани фондове, пък вземат годишно само между 0.1% и 1% за управление на средствата. Те постигат този нисък разход, тъй като управляват пасивно инвестираните активи.
Това не е всичко. Ако решите, че е време да преместите парите си в друг фонд, това ще ви струва до 20 лв., като единствено "Доверие" няма такава такса. Когато имате нужда да теглите пари от партидата си, отново ще платите такса. Тя обикновено е процент от изтеглената сума, но не може да надвишава 20 лв. И накрая като за десерт някои от фондовете, като "Бъдеще" например, имат такса, обикновено 1 лв., за предоставяне на информация по партидата.
Липсващите звена
По-задълбочен поглед на структурата на клиентите на доброволните пенсионни фондове показва, че тези, които са на възраст под 40 години, са намалели през последните три години от близо 137 000 души на 115 000 души. Има няколко причини защо фондовете нямат приток на нови клиенти освен ниската финансова култура и кризата. Таксите са нещо необходимо, с което фондовете съществуват, и минусите не са само в техните размери.
На първо място – вие не може да избирате нивото на риск. Нормално е например по-младите хора да искат по-висок риск и съответно по-висока доходност, и обратното - хората, по-близко до пенсия, да настояват за по-консервативно управление, което няма да изложи на излишен риск парите им малко преди те да им потрябват. Всички български доброволни фондове обаче имат сходен законово регламентиран профил, който е основно фокусиран в дългови ценни книжа.
На второ място, българските доброволни пенсионни фондове не обявяват бенчмарк поради регулаторните им рестрикции за реклама. Така за клиента е по-трудно да разбере дали те всъщност са се справили добре, макар че лесно могат да ги сравняват едни с други.
Третият основен минус е концентрацията на инвестиции на някои фондове в свързани лица с контролиращите пенсионната компания. По този начин е възможно изкуствено да се надуе цената на един дял и някой светъл ден това, което сте спестили от такси, да се изгуби в отрицателна доходност. Затова, макар да са изключително важни при избора на фонд, трябва да се следи и за доста повече неща."
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнениеЯ пак, от къде???
На чичо ми му очешаха доста сносна партида от ППФ-то. Оня цайсатия сладур.
А по колко лв на месец е ЕДНА-та пенсия от ППФ?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнениеА по колко лв на месец е ЕДНА-та пенсия от ППФ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение... защото ще се озъбиш също като категорийните през 2011-2015 г. с 60 лв. пенсия от УПФ.
На чичо ми му очешаха доста сносна партида от ППФ-то. Оня цайсатия сладур.
А по колко лв на месец е ЕДНА-та пенсия от ППФ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bronc Разгледай мнениеНе, аз няма да се надигна да ми вдигат данъците, а да не ги вдигат И със сигурност няма да разчитам нито на НОИ, нито на УПФ. Не знам моят мозък дали е замъглен, ама и в момента НОИ оперира на дефицит. Освен увеличаване на данъците по какъв друг начин ще се запълни нарастващият дефицит?
Те и магистралите оперират на дефицит - приходите от винетки не стигат да финансират строежа на магистрали.
Ти си много прав - разчитай само на себе си и си използвай мозъка по предназначение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bronc Разгледай мнение.
Тезата ти, че пенсията от НОИ ще е по-висока от тази на НОИ+УПФ е валидна единствено, ако при едно вдигане на данъците с 10-20-30% народът не се надигне на протести, ...
(Защото мога са ти кажа при какви условия не е валидна - когато цъфнат налъмите, няма да е валидна).
"Народът" - ти де, ще се надигнете да вдигнат данъците и да ВИ плащат пенсиите, защото ще се озъбиш също като категорийните през 2011-2015 г. с 60 лв. пенсия от УПФ.
Знаем, че пенсиите от НОИ - мнозинството - днес са мизерни. А знаеш ли колко души получават пенсия от ППФ?
Да ти подскажа, щото с твоите митично-приказни разсъждения и замъглен мозък (ако можеш въобще да го използваш за нещо)
Цифром: 1; СЛОВОМ: една срочна пенсия от ППФ към днешна дата.
Коментар
-
Между другото,
докато си говорим тук,
Над 4 200 души са прехвърлили пенсионните си партиди към НОИ
Около 20 800 пенсионери са поискали преизчисляване на пенсията, след като са трансферирали партидите си от фондовете към държавното обществено осигуряване
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...ym-noi-218691/Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от bronc Разгледай мнениеА обясняваш ли им как функционира НОИ? И че когато дойде време да се пенсионират след 40-50 години, активната част на населението най-вероятно ще е още по-малка, а пенсионерите още повече? Съответно дефицита в НОИ ще се финансира все повече и повече от (по-високите) данъци.
Тезата ти, че пенсията от НОИ ще е по-висока от тази на НОИ+УПФ е валидна единствено, ако при едно вдигане на данъците с 10-20-30% народът не се надигне на протести, при което управляващите бързо-бързо ще се откажат. А според мен даже на българина като му бръкнат в джоба ще си излезе от колибката и ще отиде на площада.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеСтава дума за факти - не за мнение.
Да, ако си мой студент, няма да ти позволя мнение по въпроса колко прави 2 + 2, ако мнението ти е различно от 4. За твое добре ще е, вярвам аз.
Тезата ти, че пенсията от НОИ ще е по-висока от тази на НОИ+УПФ е валидна единствено, ако при едно вдигане на данъците с 10-20-30% народът не се надигне на протести, при което управляващите бързо-бързо ще се откажат. А според мен даже на българина като му бръкнат в джоба ще си излезе от колибката и ще отиде на площада.
Коментар
-
Да, това е така
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеPivoley,
Не е невъзможно, но ми се струва невероятно.
Има два и само два независими фактора, от които зависи дали пенсия от УПФ ще компенсира или не намалението на пенсията от ДОО - те са от едната страна "коефициент на натрупване" - по ? % от дохода се полагат за 1 г. осиг стаж, а от другата - доходността от УПФ.
Увеличаване на периода на осигуряване и намаляване периода на получаване на пенсия действат и от двете страни на уравнението на "безразличието" и се неутрализират, когато става въпрос за това дали 2>, = < от 1. Ако проявяваш интерес, ще ти пратя линка за повече подробности - омръзна ми да се самоцитирам.
По отношение на доходността, ако бях пенсионно дружество щях да откажа да нося отговорност за нея най-малко заради чл.чл. 176-178 от КСО. Имам и други идеи какво бих направил, могат да се обсъждат, но не тук.
Вместо това вие предпочитате да пускате Абаджиев да плещи глупости и да сравнява доходност на ПФ с лихви по банкови депозити. Сигурен съм, че хваща на въдицата мнозина СЕГА.
В по-далечно бъдеще, обаче тези тактики на отлагане са късогледи, защото хората имат очаквания (в т.ч. и знаещи като GiRo), които Вие по-добре (а и сигурно по-рано от) мен добре осъзнавате, че не можете да посрещнете. Не случайно питах ММ дали смята да се пенсионира в сектора. И Вас питам същото, ама не за да ми отговаряте на мен, а на себе си.
Просто КСО ви поставя в невъзможна позиция. Но таксите капят де, всеки ден. Така ще е до 2021-2022 г.
Аз си признавам, че не съм чел все още в подробности КСО - не ми е трябвало, пък и надали ще ми трябва.
Не, че не са ме осигурявали винаги на реалните ми трудови (и приравнени към тях) възнаграждения, които съм получавал и получавам, не...
...а просто защото съм си направил вече сметката, че няма кой знае какво да очаквам от осигуровките си (ако даде Бог да видя пенсия, де ).
...и че ще трябва да работя още поне 20 години сигурно - да не бъдат и повече...да доживея да видя що е това ПЕНСИЯ и има ли тя почва у нас...
де да знам, какво ще им дойде на акъла на финмините и другите, решаващи това.
Чета писанията в дискусията,
и по едно време ми дойде на акъла следното:
Защо не задължат със закон НОИ и всички ПОАД, които са се наели със сериозната задача да осигуряват старините на хората, да обявяват официално в края на всяка финансова година каква точно доходност ще докарат по портфейлите си за следващата финансова година?
...и ако ПОАД не я докарат, да допълнят разликата от собствения си капитал.
Ако ПОАД имат проблем с капитала, да си го увеличат по някакъв начин, или ако това не стане в рамките на 3 месеца, да прехвърлят задължително партидите на всичките си клиенти в друго ПОАД, което може да върши тая работа, и автоматично да им се отнема лиценза за пенсионно осигуряване...
За НОИ ясно - държавата да си плаща масрафа или да си намери по-кадърни портфолио- и риск-мениджъри.
(демек, сами да си платим масрафа пак )
Тоест, НОИ и всяко ПОАД трябва да обещаят доходност и да я постигнат.
А осигурените лица да могат в края на всяка година, след обявяване на обещанията на НОИ и ПОАД без никакви разходи да си прехвърлят партидите там, където си харесват в зависимост от това, кой от всички се справя най-успешно с непосредствения си предмет на дейност.
Ей така може да се отсеят от пазара тези, които не стават за наши, т.нар. Осигурители на Старините.
P.S. Така работят банките - защо НОИ и ПОАД да не работят на този принцип.... #защо?#
...че те, НОИ и ПОАД (заедно и поотделно), както и да го погледнеш, са си ПО-важни от банките.
P.P.S. А, и да не се забравя...
ВСИЧКИ сделки, сключени от портфолио-мениджърите на НОИ и ПОАД на дадена дата, в края на деня НЕМЕДЛЕНО да се изпращат в КФН.
...за всеки случай, да има архив на още едно място
(както е случая с касовите апарати и НАП)
...и още нещо....
КФН да може по ВСЯКО време да принуди НОИ и ПОАД да си сменят одиторите....ефективно от датата на ПАМ-а, издаден от Комисията.
точка по въпроса.
P.P.P.S. ей-й-й-й....
пак се олях с моите писания...
...пфу!...
Извинявам се най-искрено на всички четящи и нечетящи моите не-чак-толкова-сериозни мнения...
извинявайте пак...Last edited by Kildirim_Bei; 10.06.2016, 18:41.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеСметките, разбира се, са верни, но съществува едно слабо място в тях, а това именно е, че съществува голяма вероятност от вдигане на пенсионната възраст до 67 или 68 години след 2040-та. Тогава пенсиите от УПФ биха се вдигнали, вследствие на по-късия период, през който ще се получават те. Съответно, при този вариант картината се променя и е възможно пенсиите от УПФ да компенсират намалените пенсии от НОИ.
Не е невъзможно, но ми се струва невероятно.
Има два и само два независими фактора, от които зависи дали пенсия от УПФ ще компенсира или не намалението на пенсията от ДОО - те са от едната страна "коефициент на натрупване" - по ? % от дохода се полагат за 1 г. осиг стаж, а от другата - доходността от УПФ.
Увеличаване на периода на осигуряване и намаляване периода на получаване на пенсия действат и от двете страни на уравнението на "безразличието" и се неутрализират, когато става въпрос за това дали 2>, = < от 1. Ако проявяваш интерес, ще ти пратя линка за повече подробности - омръзна ми да се самоцитирам.
По отношение на доходността, ако бях пенсионно дружество щях да откажа да нося отговорност за нея най-малко заради чл.чл. 176-178 от КСО. Имам и други идеи какво бих направил, могат да се обсъждат, но не тук.
Вместо това вие предпочитате да пускате Абаджиев да плещи глупости и да сравнява доходност на ПФ с лихви по банкови депозити. Сигурен съм, че хваща на въдицата мнозина СЕГА.
В по-далечно бъдеще, обаче тези тактики на отлагане са късогледи, защото хората имат очаквания (в т.ч. и знаещи като GiRo), които Вие по-добре (а и сигурно по-рано от) мен добре осъзнавате, че не можете да посрещнете. Не случайно питах ММ дали смята да се пенсионира в сектора. И Вас питам същото, ама не за да ми отговаряте на мен, а на себе си.
Просто КСО ви поставя в невъзможна позиция. Но таксите капят де, всеки ден. Така ще е до 2021-2022 г.Last edited by LChristoff; 10.06.2016, 15:33.
Коментар
Коментар