IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
    Господа и дами, разработена е пенсионна система обединяваща най-добрите идеи от системите Беверидж, Бисмарк и Чили(но без необходимостта от финансови пирамиди).
    Демографската картина не е изобщо толкова страшна, колкото се прави опит да се изкара.
    При пенсионна възраст 65 и средна продължителност на живота 73(колкото е в момента), бюджета на фонд "Пенсии" вероятно ще излезе и на плюс.
    Сегашния огромен дефицит е защото сегашните пенсионери са се пенсионирали на 56 средно, и вместо да получават пенсии 8-10 години, получават двойно по-дълъг период.
    Не може така да стане работата.
    Един човек, за да си заработи собствената пенсия, трябва да работи 4 месеца, за да получава пенсия 1 месец.
    За най-лесно прочетете модела на осигурителния принос, вместо да си блъскате главите и да се паникьосват онези, които нищо не разбират:
    Модел на осигурителния принос

И правната форма на модела:
    Кодекс за социално осигуряване по модела на осигурителния принос

Колкото до принудителните задължителни "частни пенсионни фондове", близо 1 милиард от дефицита на НОИ е заради тях. Пари, които идват от централния бюджет, а хората плащат повече данъци, в същото време трябва да търпят лишения, за да може някакви измамници да реализират свръхпечалба и да източват.
    Днес излизат данните за "доходността", която са нанесли към 911. Дали ще е 0 или под нулата за 10 години и преди инфлацията от 60%, това е големия въпрос.
    http://www.dnes.bg/politika/2011/10/...-270-lv.132804
    Тотю Младенов обясни и какво предвижда бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО):
    – средногодишен брой пенсионери – 2 195 220.
    – брой осигурени лица – 2 765 158;
    и тинтири минтири...
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%...80%D0%B8%D1%8F
    Възрастова структура на населението
    В трудоспособна възраст- 18 - 64 г.
    2011г. - 4 789 967 души (65.1 %)
    В извънтрудоспособна възраст
    2011г. - 2 561 267 (34.9 %)
    Когато цифрите говорят .............!!!!!!!!!!
    Все още не сме рухнали демографски - но така им изнася в момента да пропагандират !!!
    Безработица е около 24 %, а работещите след сгромолясването на строителният бизнес са на 90 % в сферите на услугите + държавни служители, МНО, МВР и т.н.
    То бива , бива солидарност...ама чак пък толкоз !
    Решението е жестоко, но е единствено:
    100 % - индивидуална партида - кой колкото си внесе- толкова ще вземе !
    По добре инфлацията да ми ги изяде отколкото работещите "безработен".

Коментар

• Така е Круз, нямат топки политиците! Щото, ако се решат на някаква радикална реформа (колкото и да е спешно необходима) си заминават, щото основния гласоподавател МАТРЯЛА ще е засегнат
      И тук отново се връщаме към основният проблем - кой да има право да гласува и с какво го е заслужил?
      Само данъчен ценз (а по възможност и образователен) биха дали възможност на едно правителство да прокара така "непопулярните" мерки и да остане на власт достатъчно дълго за да ги довърши и да се види някакъв резултат от тях. Това значи промяна на шибаната, комуняшка, червена конституция. Естествено ще има много рев от "ощетените" групи, които най-обичат да правят бизнес с държавата (щото с други не могат поради неконкурентноспособност и некадърност).
      Но това е единствено възможното начало.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        ами прощавай, но трябва да има решение, винаги има решение. Да, решението ще е кофти, но то няма и как да е другояче. Аз съм съгласен с мнението на червената сган - държавата започва да осигурява само минимална пенсия, колкото да не умреш от глад. Премахват се всякакви социални помощи за всички и се дават данъчни облекчения. Знам, че европа е социалистически и винаги е била, но ни е и без това сме опитни зайчета, така че спокойно можем да пуснем подобен експеримент тук. оставянето на положението такова, каквото е като модел, колкото и да вдигаме възрастта, все ще е пагубно.

аз лично съм против вдигането на стажа - както е обещано на тези преди една година, така е обещано и на тези от тази или следващата година. Вдигането на стажа трябва да е плавно и след голям интервал от време, за да могат хората да се настроят предварително. Ако ще правим шокове, то директно да направят всички пенсии по 200 кинта и оттук нататък да си плащаме и спестяваме само в индивидуални партиди и който колкото е изкарал и това е, другите да го духат.

Съгласен съм и с мислите на себулба - много точно и правилно поставяне на въпроса.

Аз съм учуден и защо не се поставя въпроса за Ушевите - ами да им вдигнат тяхната възраст и готово, проблемът ще бъде решен. Ама не смят, нали. Щото ушевите ще дойдат да пушат мълчаливо, а обикновените селтици ще бъдат заплашени, че ако не приемат нешата просто ще бъдат уволнени и толкоз.

Абе добра си ни е държавата, както каза Витков - само 1,5% от българите са недоволни от положението в страната, другите са си жик-так, така че да не мрънкат.....

Решението според мен е в комплекс от мерки.

1. Възраждане и засилване на ролята на семейството като институция - чрез семейното подоходно облагане
        2. Стимулиране на работещите и образованите да се репрудуцират. Как? Чрез регресивно подоходно данъчно облагане и с данъчни облекчения в зависимост от броя деца. Порочната практика с детските "на глава" незабавно да бъде преустановена.
        3.Регламентация и данъчни облекчения за тези, които подпомат допълнително финансово родителите си. Примерно, ако сключа договор с майка си да и превеждам определена сума на месец, то тия пари да се приспадат (до определен размер) от данъка "социално осигуряване", който внасям. Всеки ще предпочете да ги даде на майка си, вместо на държавата. Това в дългосрочен план ще подобри демографската картина в страната. Хората ще бъдат стимулирани да имат повече деца, които да им плащат издръжка един ден, и те да бъдат образовани, добре печелещи и да ги възпитат в патриотизъм, за да останат в България, защото така собствената им "пенсия" ще бъде по-голяма. Така нормалните, можещи, образовани и работещи хора ще бъдат стимулирани да се репродуцират! Това ще помогне косвено и за изсветляването на доходите...
        4. Премахване на НОИ и засилване на капиталонатрупващия принцип в пенсионното осигуряване, за сметка на несправедливия солидарен принцип, където едни социални групи живеят на гърба на други. Социалната пенсия трябва да бъде сведена до минимум. Докато съществува сегашната несправедлива солидарна система, ще си играем на Андрешковци с държавата
        5. Незабавно преразглежда не на привилегиите на групи като милиционери, военни и т.н. Те носят огромна тежест за системата, и са в голяма степен наследсво от тоталитаризма
        6 Мерки за насърчаване на раждаемоста, връщане на емигрантите и привличане на имигранти с български корени...

Коментар

ами прощавай, но трябва да има решение, винаги има решение. Да, решението ще е кофти, но то няма и как да е другояче. Аз съм съгласен с мнението на червената сган - държавата започва да осигурява само минимална пенсия, колкото да не умреш от глад. Премахват се всякакви социални помощи за всички и се дават данъчни облекчения. Знам, че европа е социалистически и винаги е била, но ни е и без това сме опитни зайчета, така че спокойно можем да пуснем подобен експеримент тук. оставянето на положението такова, каквото е като модел, колкото и да вдигаме възрастта, все ще е пагубно.
          Е да де - решение има, но никой няма топките да го прокара. Нито тука, нито пък в Европа. Ще кретаме така още няколко години, може би десетина - петнайсет, докато накрая цялата пенсионно-осигурителна система рухне. Това е стара европейска традиция, да отлагаш генералното решаване на един проблем в бъдещето и да взимаш половинчати мерки, докато накрая стане твърде късно и трябва да се реже из корен с много тежки последствия.
          Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
            Няма решение. На мен лично най ми допада системата в Америка - минимално задължително държавно осигуряване, а който иска повече, се осигурява допълнително самичък. Проблемът е, че тази схема никога няма да сработи в Европа, където настроенията са доста по-левичарски и хората масово страдат от споменатата криворазбрана социална солидарност.

аз лично съм против вдигането на стажа - както е обещано на тези преди една година, така е обещано и на тези от тази или следващата година. Вдигането на стажа трябва да е плавно и след голям интервал от време, за да могат хората да се настроят предварително. Ако ще правим шокове, то директно да направят всички пенсии по 200 кинта и оттук нататък да си плащаме и спестяваме само в индивидуални партиди и който колкото е изкарал и това е, другите да го духат.

Съгласен съм и с мислите на себулба - много точно и правилно поставяне на въпроса.

Аз съм учуден и защо не се поставя въпроса за Ушевите - ами да им вдигнат тяхната възраст и готово, проблемът ще бъде решен. Ама не смят, нали. Щото ушевите ще дойдат да пушат мълчаливо, а обикновените селтици ще бъдат заплашени, че ако не приемат нешата просто ще бъдат уволнени и толкоз.

Абе добра си ни е държавата, както каза Витков - само 1,5% от българите са недоволни от положението в страната, другите са си жик-так, така че да не мрънкат.....
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Недев е прав. Просто НОИ трябва да мине на доизживяване, които са пред пенсия сега и сегашните пенсионери, да разчитат на НОИ, после тя да заработи в конкурентна среда или да се самозакрие.

Мога да ви напиша купища идеи къде да инвестират в бъдеще пенсионните дружества, така че бъдещите пенсионери да имат сигурен и стабилен доход.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Господа и дами, разработена е пенсионна система обединяваща най-добрите идеи от системите Беверидж, Бисмарк и Чили(но без необходимостта от финансови пирамиди).
                Демографската картина не е изобщо толкова страшна, колкото се прави опит да се изкара.
                При пенсионна възраст 65 и средна продължителност на живота 73(колкото е в момента), бюджета на фонд "Пенсии" вероятно ще излезе и на плюс.
                Сегашния огромен дефицит е защото сегашните пенсионери са се пенсионирали на 56 средно, и вместо да получават пенсии 8-10 години, получават двойно по-дълъг период.
                Не може така да стане работата.
                Един човек, за да си заработи собствената пенсия, трябва да работи 4 месеца, за да получава пенсия 1 месец.
                За най-лесно прочетете модела на осигурителния принос, вместо да си блъскате главите и да се паникьосват онези, които нищо не разбират:
                Модел на осигурителния принос

И правната форма на модела:
                Кодекс за социално осигуряване по модела на осигурителния принос

Колкото до принудителните задължителни "частни пенсионни фондове", близо 1 милиард от дефицита на НОИ е заради тях. Пари, които идват от централния бюджет, а хората плащат повече данъци, в същото време трябва да търпят лишения, за да може някакви измамници да реализират свръхпечалба и да източват.
                Днес излизат данните за "доходността", която са нанесли към 911. Дали ще е 0 или под нулата за 10 години и преди инфлацията от 60%, това е големия въпрос.
                Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

че е вярно, вярно е, а не трябва да е. Ти си от хората, които са преебани да плащат и за останалите, както са и сигурно поне 90% от пишещите, какво решение предлагаш, щото статуквото е ясно какво е и според мен то не те кефи. Или бъркам?
                  Няма решение. На мен лично най ми допада системата в Америка - минимално задължително държавно осигуряване, а който иска повече, се осигурява допълнително самичък. Проблемът е, че тази схема никога няма да сработи в Европа, където настроенията са доста по-левичарски и хората масово страдат от споменатата криворазбрана социална солидарност.

Коментар

• Проблема е че прекалено много искат от нас младите да се солидаризираме с по-старото поколение.Масата не стигат че се пенсионират млади, не стига че вземат добри пенсии, ами продължават да работят и да вземат от работните ни места.
                    НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА ПЕНСИЯТА НА ТОЗИ КОИТО ПРОДЪЛЖИ ДА РАБОТИ!
                    Плавна отмяна на сегашната система и преход към индивидуални партиди.На всеки който сега навлиза на пазара на труда, избор да ли да участва изцяло и само в държавно осигуряване, дали смесен тип 50 на 50, или изцяло частно (било застраховки, депозити и т.н.) но задължително да заделя.
                    Да наистина започва тежко противопоставяне на поколенията и това е нормално.Вижте в Гърция какво става сега с младите защото бащите им за периода 1980-2010 изядоха и изпиха бъдещото им, а на децата си оставиха мизерия и планини от дългове.

Коментар

Това е единственото разумно и вярно нещо, дето прочетох дотук. Така работи държавното пенсионно осигуряване в целия свят. На когото не му изнася, може да си довнася пари в частен пенсионен фонд. Туйто. А солидарната система се вижда много по-ясно при данъците - богатите плащат в пъти по-високи данъци от бедните, но имат същите права.
                      че е вярно, вярно е, а не трябва да е. Ти си от хората, които са преебани да плащат и за останалите, както са и сигурно поне 90% от пишещите, какво решение предлагаш, щото статуквото е ясно какво е и според мен то не те кефи. Или бъркам?
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                        Проблема е, че когато държавата те заставя да бъдеш или прекалено солидарен, или пък солидарен с прекалено много хора, както е в България, просто я сменяш. Което задълбочава проблема. Солидарноста е за богатите държави...
                        Ми ситуацията в Европа е абсолютно същата, че и по-лоша. Там те заставят да бъдеш прекалено солидарен, като те облагат с жестоки данъци и осигуровки. Както се вижда напоследък, този солидарен модел не сработва дори и в най-богатите държави като Германия или Франция. Отделно възрастта за пенсиониране в България е абсурдно ниска.

Коментар

Това е единственото разумно и вярно нещо, дето прочетох дотук. Така работи държавното пенсионно осигуряване в целия свят. На когото не му изнася, може да си довнася пари в частен пенсионен фонд. Туйто. А солидарната система се вижда много по-ясно при данъците - богатите плащат в пъти по-високи данъци от бедните, но имат същите права.
                          Проблема е, че когато държавата те заставя да бъдеш или прекалено солидарен, или пък солидарен с прекалено много хора, както е в България, просто я сменяш. Което задълбочава проблема. Солидарноста е за богатите държави...

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
                            Солидарна система - сегашните работещи плащат пенсията на пенсионерите, а получават едно обещание от държавата, че техните пенсии ще бъдат платени от бъдещите поколения. Е, който може да сметне 1+1 вижда, че това е пълна утопия в БГ.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                              Грешно предположение - ще получи, каквото сам си е приготвил за пенсия !!! Ако не - децата му ще го издържат, от чужбина или другаде, където са се натресли
                              Ми що тогава сега от нашите вноски се издържат родителите на емигриралите? А ?

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                                Лошото е че и в Западна Европа демографската картина е зле (не колкото в Източна) и там данъците са си 50% от дохода (тук 10%) данък сгради, данък наследство, всичко е на максимални величини (мисля че данък наследство е 30% и бил причина за фалит на наследниците...)

Така че от трън та на глог, че е по-висок.
                                Никаде не съм казал "Западна Европа", а и това няма абсолютно никакво значение! Важен е факта, че "зарязват" възрастните си роднини, на издръжката на все по-малкото оставащи в България работещи хора. Солидарноста е хубаво нещо, но аз няма да внасям реалните си осигуровки в общия кюп, и да гледам после как майка ми мизерства с месечното подаяние от НОИ - докато няма справедливост, сме обречени да си играем на Андрешковци с държавата. Сори, но издръжката на собствените ми родители е с приоритет пред издръжката на чуждите (и съм на мнение, че това не само, че не трябва да е нелегално, както е в момента, чрез укриването на осигуровки, а трябва да бъде узаконено, регламентирано и насърчавано!).

Коментар

Working...
                                X