IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо „проф. частни пенсионни фондове“ прибират парите, а държавата плаща

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
    Не разбра ли че няма да окрадете нищо, рядко съм срещал такова единодушие във форума по какъвто и да е въпрос.

    Нали питаше в някоя от поредните ти свързани теми, откъде още 40 милки разходи на НОИ ще намеря.

    За пощенски и финансови услуги са въпросните, виж в линка дето съм ти дал за бюджета.
    Станаха 130 мил. разходите им, а винаги имам резерв за още .

    Проблема е че НОИ нямат резерв, а дефицит и според мен е време да се вдигне вноската към частните с 2%. Сега е само около 36 лева средно на месец на човек, което не предвещава охолни старини.
    Който иска повече данъци, да ходи да си ги плаща доброволно.

    За нормалните хора 5% намаляване на данъчно-осигурителното бреме и закриване на задължителните частни пенсионни фондове
    Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

    Коментар


    • Не разбра ли че няма да окрадете нищо, рядко съм срещал такова единодушие във форума по какъвто и да е въпрос.

      Нали питаше в някоя от поредните ти свързани теми, откъде още 40 милки разходи на НОИ ще намеря.

      За пощенски и финансови услуги са въпросните, виж в линка дето съм ти дал за бюджета.
      Станаха 130 мил. разходите им, а винаги имам резерв за още .

      Проблема е че НОИ нямат резерв, а дефицит и според мен е време да се вдигне вноската към частните с 2%. Сега е само около 36 лева средно на месец на човек, което не предвещава охолни старини.

      Коментар


      • Защо „проф. частни пенсионни фондове“ прибират парите, а държавата плаща

        От 2011 г. така наречените задължителни професионални частни пенсионни фондове трябваше да започнат да изплащат масово пенсии на работниците от първа и втора категория. Отново този момент беше отложен, този път за 2014 г.

        В таблицата на този линк е разгледано месец по месец какво съвкупно са засмуквали задължителните професионалните частни пенсионни фондове, какво са изплатили, също така и в реални стойности по стойността на парите към 31.12.2010 г.

        Информацията номинално е по данни от КФН, като за 2002 г. е прието, че общия размер на вноските е бил през всеки месец в равен размер, а изплатените всяка година пенсии са разпределени през всеки месец от годината по равно в номинална стойност.

        Индексът на инфлацията е по данни от НСИ

        От таблицата ще стане ясно следното:

        1. Професионалните частни пенсионни фондове(които са задължителни), са засмукали от 2001 г. до декември 2010 г. номинално 581 милиона лева и са изплатили 29,6 милиона лева пенсии номинално.
        2. Професионалните частни пенсионни фондове(които са задължителни) са засмукали реални 751 милиона лева, оценени към декември 2010 г.
        3. Същите тези фондове са изплатили реални 40,2 милиона лева, оценени към декември 2010 г.
        4. Към декември 2010 г. тези фондове са разполагали с 519,2 милиона лева
        5. Резултатът за принудените задължително да внасят осигуровки в тези фондове за период от 10 години е съвкупно 191,6 милиона лева загуба (или като за инвеститори отрицателна доходност), изчислени по стойността на парите във времето към декември 2010 г. В проценти реалната доходност на тези фондове е минус 25,5%

        По данни от КФН към 31.12.2010 г. в тези фондове всеки осигурен разполага средно с 2208,43 лева. Според кодекса за социално осигуряване тези фондове трябва да плащат ранна пенсия в продължение на 10,5 години за мъжете и 12,5 години за жените за работещите при първа категория труд. Работещите при втора категория труд трябва да получават ранна пенсия ако са мъже в продължение на 5,5 години и 7,5 години за жените.

        При 2208,43 лева в личната сметка в задължителен частен професионален фонд, които трябва да се изплащат примерно 10 години и 6 месеца за мъжете, това означава месечна пенсия от… 17,53 лева.

        Но дори и да не бяха загубили реални към декември 2010 г. 191,6 милиона лева за период от 10 години, пенсията от задължителен частен професионален фонд би била с 36,89% по-голяма от тези 17,53 лева. Иначе казано, дори и при нулева реална доходност, което щеше да означава, че ползата от задължителните частни пенсионни фондове е пълна нула (а не да са нанесли загуба от 191,6 милиона лева оценени по стойността на парите към декември 2010 г.), то пенсията, която щяха да изплащат щеше да е… 24 лева.

        За да си спестят реакцията на пенсионерите задължителните частни професионални пенсионни фондове сметнаха, че е по-добре да преведат 100 милиона на НОИ и да оставят държавата да се оправя, както се и очакваше.

        Прибираш прибираш 10 години пари с държавна принуда, управляваш ги, нанасяш им 25,5% реална загуба и оставяш държавата да се оправя с обществената реакция и щетите – е това се казва супер бизнес

        Който е създал „кодекса за социално осигуряване“ от 2000 г. много добре е знаел какви абсурдни пенсии ще се изплащат в най-добрия случай, но въпреки това е извършил престъплението. Какви са били мотивите?

        Да закрием задължителните частни пенсионни фондове
        Last edited by suniverse; 25.06.2011, 18:36. Причина: заглавие
        Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
      Working...
      X