IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неизбежния колапс на държавната пенсионна система (НОИ)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Не пени - Себулбов иска да рече, че от частните фондове, все има надежда хората да получат нещо (ако някой като Дянков не ги открадне), а от НОИ родените след 1968-а (напримерно) няма да получат нищо. Право казва, че пенсионните осигуровки, които НОИ събира са си чиста проба данък - данък Хъхряк.
    Апропо - единствуните натрупани кинти, за които знам, че по закон са несеквистируеми, са тия, които хората имат по сметките на човекозастраховките си, така че вместо да се осигурявате пенсионно, направете си по една човекозастраховка при Императорът.
    Имп, като за индивид, дето открито заявява, че не си плаща осигуровките, и дето родителите му ядат хляб от ръката ни (дето ги издържаме чрез своите осигуровки), защото приноса на собсвения им син за обществото е нулев (голтаците, дето не си плащат, щото били имали идеи, пенсионери и цигани не ранят...), много му знае устата на съниверса...
    Що не написа тема: "Дайте да премахнем данъка към НОИ, и да останат само 5% осигуровки към частните фондове". Ако декларирам, че не искам пенсия от държавата тя ще върне ли парите , дето ми е откраднала досега и да ме освободи от данък "НОИ"? Не, нали? Целта на пирамидата не е да плаща! В частната си партида към частния си фонд имам да момента натрупани около 3к - не е кой знае какво, ама е по-добре от НУЛАТА в НОИ. Ако утре се гътна, ще ги вземат децата ми. А колко ще вземат от ПИРАМИДАТА НОИ ? НУЛА...
    Last edited by SEBULBA; 19.06.2011, 02:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
      Каква натрупана реална сума? Число искам да видя. Колко? 5 лева, 10 лева? Колко?
      Ето калкулатор:
      Доходност на… (Колко пари ми загуби задължителния ми частен пенсионен фонд)
      Колко пари ще плаща частния фонд? Пожизнено. Хайде всички да разберат с какво толкова Sebulba се гордее и защо толкова защитава частните фондове. Не собствения си интерес, а частните фондове. Ти му предлагаш да му се намали осигуровката(данъка) с 5%, той "не, искам да ги плащам". Ами плащай си ги, защо и другите да ги плащат? Отива се в доброволен фонд и който иска си внася, който не иска не внася
      Не пени - Себулбов иска да рече, че от частните фондове, все има надежда хората да получат нещо (ако някой като Дянков не ги открадне), а от НОИ родените след 1968-а (напримерно) няма да получат нищо. Право казва, че пенсионните осигуровки, които НОИ събира са си чиста проба данък - данък Хъхряк.
      Апропо - единствуните натрупани кинти, за които знам, че по закон са несеквистируеми, са тия, които хората имат по сметките на човекозастраховките си, така че вместо да се осигурявате пенсионно, направете си по една човекозастраховка при Императорът.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
        Принципно УПФ е добра идея но за съжаление в БГ пак нещо сме изпуснали като сме преписвали от другите!

Аз си преглеждам личната партида в УПФ и установявам че таксите при вход на пари в системата са прекалено високи а възвръщаемоста от управление на инвестициите е доста ниска.
        Простата сметка показва че реалната доходност не покрива дори доходноста на стандартен депозит !
        По практично ще бъде да се внасят петте процента в някъкъв вид особен влог в ТБ с ограничения за тегленията до навършване на пенсионна възраст...най малкото със сигурност ще се съберат повече пари !
        какъв е изводът ?
        Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Колапсът на НОИ ще е най-вероятно в това, че ще спадне съотношението между максималната пенсия изплащана от НОИ и минималната заплата в България.

Например:
          - максималната месечна пенсия изплащана от НОИ през 2011г. е засега 700 лв. (за над 99.99% от пенсионерите)
          - минималната месечна заплата е 240 лв.
          Тоест съотношението е 2.92 пъти.

За сравнение в САЩ през 2011г.:
          - максималната месечна пенсия изплащана от държавата на над 99% от пенсионерите там е 2,366 долара
          - минималната месечна заплата е 1,256 долара
          Тоест съотношението е 1.88 пъти въпреки, че пенсионерите там в края на април 2011г. са по-малко от 60 милиона души или по-малко от 20% от населението на САЩ докато в края на 2010г. пенсионерите в България бяха над 29% от населението й.

http://www.noi.bg/menu/32.html
          http://epp.eurostat.ec.europa.eu/por...de=EARN_MW_CUR
          http://www.ssa.gov/policy/

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
            По практично ще бъде да се внасят петте процента в някъкъв вид особен влог в ТБ с ограничения за тегленията до навършване на пенсионна възраст...най малкото със сигурност ще се съберат повече пари !
            Да. Така е.
            Ама родените след 01.01.1960г са задължени освен вноската в НОИ, да имат и задължително допълнително пенсионно осигуряване.

А по-добре би било ВСИЧКИ да имат задължителна вноска в НОИ. Еднаква за всички. И после държавата да изплаща еднакви пенсии. Минимални. Колкото да не умреш от глад.
            А който може да се осигурява допълнително, или да спестява... Негова си воля.
            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Принципно УПФ е добра идея но за съжаление в БГ пак нещо сме изпуснали като сме преписвали от другите!

Аз си преглеждам личната партида в УПФ и установявам че таксите при вход на пари в системата са прекалено високи а възвръщаемоста от управление на инвестициите е доста ниска.
              Простата сметка показва че реалната доходност не покрива дори доходноста на стандартен депозит !
              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

Каква натрупана реална сума? Число искам да видя. Колко? 5 лева, 10 лева? Колко?
                Ето калкулатор:
                Колко пари ще плаща частния фонд? Пожизнено. Хайде всички да разберат с какво толкова Sebulba се гордее и защо толкова защитава частните фондове. Не собствения си интерес, а частните фондове. Ти му предлагаш да му се намали осигуровката(данъка) с 5%, той "не, искам да ги плащам". Ами плащай си ги, защо и другите да ги плащат? Отива се в доброволен фонд и който иска си внася, който не иска не внася
                Прав е човека!Защо доброназорно???

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                  За разлика от плащанията към НОИ, което си е чист данък, това са осигуровки. Правиш ли разлика между двете? В единия случай имаме едни голи обещания от държавата (неизпълними, както стана ясно), а в другия случай имам натрупана реална сума,
                  Ето калкулатор:
                  Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

Няма нито една причина държавата да принуждава който и да било да плаща данъци в частна полза. Което не е нужно, за да се плащат пенсиите на сегашните пенсионери, да си остава в хората. Никакво принудително изземване на 5% от доходите за финансови пирамиди
                    За разлика от плащанията към НОИ, което си е чист данък, това са осигуровки. Правиш ли разлика между двете? В единия случай имаме едни голи обещания от държавата (неизпълними, както стана ясно), а в другия случай имам натрупана реална сума,

Коментар

Естествено и очевидно, защото частните фондове са основани на капиталонатрупващ прицип и са с лични партиди. Освен това тази система е очевидно по-прогресивна, по-справедлива, и в много по-голяма степен стимулира хората да изкарват "на светло" реалните си доходи и да мислят за старини. Ролята на частните пенсионни фондове трябва да бъде засилена, за да имат хората повече спестявания, когато пирамидата НОИ рухне (което е доказано неизбежно, както стана ясно за всички). По-добре е сегашните пенсионери да мизерстват (те и без друго са свикнали), отколкото един ден ние, когато осъзнаем, че сме внасяли цял живот в една куха държавна схема
                      Няма нито една причина държавата да принуждава който и да било да плаща данъци в частна полза. Което не е нужно, за да се плащат пенсиите на сегашните пенсионери, да си остава в хората. Никакво принудително изземване на 5% от доходите за финансови пирамиди
                      Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

Но когато зад един пенсионер на частен фонд има само 1 или по-малко данъкоплатци няма да стане същото? Или ще продължаваме да твърдим, че "моето си е мое" и частните пенсионни фондове са нещо по-различно от изключително тежка вариация на НОИ
                        Естествено и очевидно, защото частните фондове са основани на капиталонатрупващ прицип и са с лични партиди. Освен това тази система е очевидно по-прогресивна, по-справедлива, и в много по-голяма степен стимулира хората да изкарват "на светло" реалните си доходи и да мислят за старини. Ролята на частните пенсионни фондове трябва да бъде засилена, за да имат хората повече спестявания, когато пирамидата НОИ рухне (което е доказано неизбежно, както стана ясно за всички). По-добре е сегашните пенсионери да мизерстват (те и без друго са свикнали), отколкото един ден ние, когато осъзнаем, че сме внасяли цял живот в една куха държавна схема

Коментар

Ще получиш най-голяма пенсия, ако има от къде да дойдат парите. Когато на един работещ (и съответно внасящ осигуровки), висне по един песионер, ще получиш дръжки ! Щото това ще стане по времето, когато ще си пенсионер !
                          Но когато зад един пенсионер на частен фонд има само 1 или по-малко данъкоплатци няма да стане същото? Или ще продължаваме да твърдим, че "моето си е мое" и частните пенсионни фондове са нещо по-различно от изключително тежка вариация на НОИ

Коментар

• Ще получиш най-голяма пенсия, ако има от къде да дойдат парите. Когато на един работещ (и съответно внасящ осигуровки), висне по един песионер, ще получиш дръжки ! Щото това ще стане по времето, когато ще си пенсионер !

Коментар

• Таван на пенсиите?

Виждам в тази тема нещо се дискутира тавана на пенсиите. Да, темата е много обширна, но в общи линии, формулата за изчисляване на пенсии дава възможност за избор на 3 най-добри години до 1997-ма. По този начин не един и двама са се възползвали от това безумие и получават нереалистично високи коефициенти, които по никакъв начин не би трябвало да имат, ако им се изчисляваше индивидуалния коефициент както си трябва и върху доходите месец по месец през цялата кариера. Повече по темата тук:
                              Как да получим най-голяма пенсия (изчисляване размера на пенсията)

И между другото има таван на пенсиите, но да не забравяме, че има таван на осигуровките. Щом отпадне тавана на осигуровките, ще отпадне и тавана на пенсиите, при положение, че формулата се коригира и няма тарикати, които да се разполагат с безобразно висок индивидуален коефициент, който изобщо не е изработен

Коментар

• Дори не виждам причина да се коментира това. Фалитът е на 100% сигурен. Целият въпрос е само кога. Личното ми мнение е че фалита е факт поне от 10 г. И единствената причина да не е признат е че пенсионерите не си търсят правата, смятат че нищо не зависи от тях и като гласуват на избори не го правят с джоба си и с разума си, а с някакви мечти за живота от преди 30 -40 г. когато още са правили секс.

Коментар

Working...
                                X