IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
    Държавните пенсии си остават и никой няма да остане да рови по кофите.
    .
    Чудно, когато аз одъртея и ако продължат сегашните демографски тенденции, и 50% от населението са отказващи да работят хъхряци, а 2/3 от останалите - пенсионери като мен - кой ли ще работи за да ми плаща пенсията с вноските си?

И тогава наследникът на Брадясалият министър ще ми каже: "Ми то няма пари за пенсии, щото няма кой да ги заработи - пирамидката нещо май се срути..."
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от dragoki
      1-во: Колко е минимума да откриеш депозит?
      2-ро: Колко е максималния лихвен процент на БГ Банките в момента за годишен депозит?
      3-то: При колко банки можеш да внасяш постоянно при годишен депозит, без да разваляш депозита?
      4-то: Колко беше лихвата в банките при годишен депозит преди 2008 година?
      5-то: Ако намериш в някоя банка 7% лихва при годишен депозит, колко години мислиш, че ще е още такъв лихвени процент.
      6-то: Колко от средностатистическите българи, заделят по 20 лева на месец?
      7-мо: Колко от тях няма да изтеглят парите при 1-ва 4 цифрена сума и да идат на море или да си купят ново 3д ЛСД?

Казах ти, ако има малко българи, които могат да си позволят да спестяват добри суми за старини 80 % от населението, да не кажа и по-голям не могат, ето аз съм от тях, преди години, правих точно това. Внасях всеки месец по една карта по 20 лева, мислих, като стана 500 да ги правя депозит и така, всяка година. Знаеш ли какво се случи с парите? Точно след година, платих монтажа на 2 климатика с тях.
      1. 0. Много са банките, при които няма минимална сума за откриване на депозит
      2. Защо говорим за годишен депозит, като частния пенсионен фонд предлага 40 годишно обвързване? Хайде да видим едни по-солидни депозити за 2-3 години. Лихвите там са 8-9% на година
      3. Почти всички банки разрешават да си довнасяш в депозитите
      4. Годишния депозит през 2007 г. беше 6-7% на година и сега е отново толкова, но нали ще говорим за дългосрочни инвестиции, е не за 40 години, но за 2-3 поне.
      5. Зависи от пазара.
      6. Такава статистика е трудно да се намери. Факт е, че депозитите всеки месец растат
      7. Ако го направят, личен избор. Няма да имат допълнителна пенсия и ще разчитат на държавната. Аз мисля, че е по-добре да си купя нов телевизор, вместо парите ми да са блокирани за 40 години и да получа от тях каквото е останало. При това този абсурд се случва насилствено. Ако доброволно реша за 40 години да блокирам пари, прекрасно, така съм решил, но да се насилва населението за 40 години напред да инвестира задължително, това не е никаква инвестиция, а чиста измама.

Хайде да намалим осигуровките от 2012 г. с 5%
      Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

А дали, ако се премахнат, работодателя ти ще ти даде другите 2,8 процента лично на теб, не вярвам.
        Не е въпросът на кого ще ги даде. Въпросът е че за да ги даде трябва да ги спечели!!! А може да ги спечели само от твоя труд!!! Чаткаш ли?!
        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Ти можеш ли да си отвориш сметка депозитна и всеки месец да внасяш по нея 20 лева? Или ще забравиш, или ще кажеш, айде другия месец 2 пъти сега няма, или като станат 4 цифрена сума ще решиш че ти трябват за нов телевизор.
          Мога бе що да не мога... И без това повечето фирми вече превеждат заплатите на работниците и служителите си по дебитни и кредитни карти. Просто казваш в счетоводството или в банката да превеждат по сметката ти с 20 лева по-малко, а с тези 20 лева да ти заверяват всеки месец депозитната сметка... От техническа гледна точка проблема е никакъв!!!

А от финансова гледна точка проблема е огромен... Едно е да получиш за 7 години 7% доход и съвсем друго е да получаваш всяка година по 7% доход!!!
          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Постъпили осигурителни вноски за периода 1988.6

Доход за периода 148.02

Натрупана сума към края на периода 2106.56

Таксите и удръжките са от тези 1988.6 лева. Така че, има нещо положително, сега ще засвирят едни цигулки за една инфлация, ама да ти кажа с тези 20 и няколко леева дето ми спират всеки месец, и да има и да няма инфлация мен няма да ме подпрат. На мен не ми стигат за много а не за малко
            Хайде малко уточнения, в постъпилите осигурителни вноски не са включени таксите
            Тоест фонда получава 100 единици, от които на момента си прибира 5 за себе си. Останалите 95 са равни на 1988,60 в случая. За да изчислим колко всъщност осигуровки са засмукани.
            1988,60 / 95 * 100 = 2093.26 лева.
            Натрупана сума към края на периода 2106,56

Брей, вярно нещо положително има
            13 лева доходност на 2093 или 0,06% за 7 години.
            Няма смисъл да се слага и 52% инфлация за периода, защото нещата са очевидни.
            В никакъв случай не злорадствам за тази трагедия, защото всеки който си погледне така наречената лична сметка в частен фонд, ще установи същия грабеж. И това не е всичко. Частния фонд хубаво ще профука парите за "допълнителна пенсия", ама тъй като е задължителен, то и държавата ще резне държавната пенсия с едни 30-на процента. Пише го това в КСО и май никой не го обсъжда. Да ти профукат едни 2к лева не е такъв проблем, а до края на живота държавната пенсия да се намали с 30-на процента май вече ще стане доста болезнено за милиони пенсионери.

Никакви задължителни частни пенсионни фондове
            Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

Леле, ти навярно нещо си прочел ама недочел. Като си толкова отворен в Пенсионните фондове, отиде ли да провериш, каква ти е доходността на Твоите лични пари за периода от 2004 до днес. Постоянно въртиш около загубите един път пишеш 20% следващия 30 %, ами това че предната година имаше доходност над 20% ? Не е ли малко изравнено? Аз лично всеки месец си проверявам какво се случва с парите ми. И мога да ти кажа, на около 2000 лева от 2004 до сега имам 178 лева доходност. Айде щом си толкова отворен, кажи какво се случва при теб. Колко хиляди си загубил. И да ти кажа нещо друго, стига си смятал 5 % ти дефакто даваш само 2.2 процента, ако се осигуряваш на максимума, което не вярвам по писаниятата ти, значи внасяш по 44 лева лично от теб всеки месец. Но ако ти получаваш 2000 лева няма да ревеш за тези 44 лева. И колко злато ще си купиш ти в швайцария за тези пари? При 1553 долара курс на деня 1.334 лева за долар, ти ще можеш да си купиш тр. унция след 47 месеца и малко, да ти е.а и инвистицията. Така ще спестиш, точно никога. А ако си толкова пък отворен, защо не го правиш и сега?

Българина, няма да спести и стотинка, ако не му ги спират задължително. Айде пуснете една анкета, ама не тук, щото тук е пълно с всезнайковци, ами из народа, и го питайте, кога ще може да спести по 12 лева (5% от мин. раб. заплата) всеки месец?
              Предната година доходността на никой частен фонд не е 20%, а са в рамките на 7-8%.
              Хайде да видим на 2000 лева номинална доходност 178 лева за 7 години колко прави - 8,9% май.
              Като сложим инфлация 52% какво се получава?
              Между другото тези 2178 лева лични ли са или някога евентуално ще могат да се ползват след 30-40 години?
              Какво щеше да бъде ако задължителния частен фонд го нямаше, а тези 2000 лева бяха влагани в банка?
              Не е ли по-хубаво усещането да знаеш, че имаш 2000 лева в банка, с които по всяко време можеш да разполагаш, вместо да знаеш, че имаш дялове за 2000 лева, с които ще можеш да разполагаш след 40 години или никога?

И тук пак темата за българина. Той така или иначе плаща данъци. Ако не спестява, ще може да разчита само на държавната пенсия. Негов личен си е проблема. И между другото се забелязва, че депозитите в банките всеки месец стават все повече и повече. Май българина е доста спестовен всъщност и го прави, защото като вложи в банката, знае какво ще получи след 1 месец, 3 месеца или 1 година. Частна сделка, пари кеш веднага. Не след 40 години. Не насилствена инвестиция

Коментар

Никакви задължителни частни фондове
                Абсолютно съгласен.... Това държавата да те задължава със закон да пълниш гушата на частен бизнес интерес като му осигуряваш напълно безрискова лапачка... Това си е чисто престъпление!

Коментар

Постъпили осигурителни вноски за периода 1988.6

Доход за периода 148.02

Натрупана сума към края на периода 2106.56
                  Така де, така... Това прави сумарна доходност за периода точно 7%... За седем години това прави всяка година по 1%.... Ама ти сериозно ли си доволен някой да ти дава за парите дето си му дал по 1% за година?! Ами те банките биха ти дали по 7% за всяка година ако ги бе дал на депозит там!!!... хехе... много щастливи хора имало в тая България... и на малкото са доволни... Как да не ги щипкаш завалиите? Ми те си го просят...

Коментар

• Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнение
                    А бе истината според мен е, че не са много коректни и изключенията са малко. Особено БФБ историите...и финансирането на акционери в самите компании. Но тея такси са ми голям трън в очите, особено след наглостта за "частната инициатива" и "държавата е лош стопанин" и цялото КС решение върху чл 19 за частната инициатива, особено като знам какво се финансира с тези такси....аман от частна инициатива, особено тая дето е законово гарантирана. Много дълъг спор е де.... Аз се интересувам какво се случва с парите ми и какво от това? Почти нищо не мога да променя от неприятните неща, които виждам.
                    Таксите и мен ме дразнят, особено тази с пет процента на входа. Айде 1% от активите по-бива, но тази първата такса си е безумна.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      И за ПФ не ми пука. Между другото повечето ПФ си действат относително коректно, поне като им гледам портфейлите. А тези които не действат - ами осигурените в тях имат пълното задължение да се интересуват какво се случва с парите им. И след като не го правят проблема си е техен.

След това решение на конституционния съд, ако не променят конституцията междувременно, ако някой от тези ПФ не може да плаща проблема си е изцяло на осигурените там. Аз не съм там.
                      Осигурените в задължителен частен фонд не са имали възможност на избор искат ли я тази "допълнителна" пенсия или не. Това трябва да се прекрати. А масовия потребител да контролира завоалираните отчети и разяснения на китайски, това никога няма да стане.
                      За пореден път - съществуването на частни пенсионни фондове има смисъл. Обаче частните фондове не могат да бъдат задължителни. Това е всичко - щом е частно и допълнително, да е само доброволно. Никакви задължителни частни фондове

Коментар

И за ПФ не ми пука. Между другото повечето ПФ си действат относително коректно, поне като им гледам портфейлите. А тези които не действат - ами осигурените в тях имат пълното задължение да се интересуват какво се случва с парите им. И след като не го правят проблема си е техен.

След това решение на конституционния съд, ако не променят конституцията междувременно, ако някой от тези ПФ не може да плаща проблема си е изцяло на осигурените там. Аз не съм там.
                        А бе истината според мен е, че не са много коректни и изключенията са малко. Особено БФБ историите...и финансирането на акционери в самите компании. Но тея такси са ми голям трън в очите, особено след наглостта за "частната инициатива" и "държавата е лош стопанин" и цялото КС решение върху чл 19 за частната инициатива, особено като знам какво се финансира с тези такси....аман от частна инициатива, особено тая дето е законово гарантирана. Много дълъг спор е де.... Аз се интересувам какво се случва с парите ми и какво от това? Почти нищо не мога да променя от неприятните неща, които виждам.

Коментар

Аз лично всеки месец си проверявам какво се случва с парите ми. И мога да ти кажа, на около 2000 лева от 2004 до сега имам 178 лева доходност.
                          Това прави 1,2% на година доходност... И като извадиш таксите и комисионните които плащаш при вноските и за управление всяка година, колко остава от тази доходност?

Коментар

Май ще трябва да се обясни. "Професионалните фондове" плащат пенсия до навършване на пенсионната възраст, за ранното пенсиониране. Като си навърши пенсионера с тежка категория труд, почва да си получава от НОИ стандартната пенсия.
                            Я пак нещо не разбрах

Коментар

• Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнение
                              Има и други недобросъвестни във веригата. Позовавайки се на член 19 вместо на член 17, КС отвори огромна консерва с червеи. За пръв път се вижда, че конституцията е пригодна за обслужване на икономически интереси, а не на граждански права. Много тъжна история. Позовавайки се на член 19, КС измества рязко плоскостта на спора и изоставя самите осигурени във вакуум. Този може да не разбира много неща, но за едно прав - 2020 година ще е много интересна. ППФ просто е малкия часовников механизъм.....

Last edited by ravnovesie; 07.06.2011, 15:19.

Коментар

Сега да изброя всичките ти пропуски и грешки.

Не знаеш какво е това фонд и как изплаща.
                                Не разбираш че НОИ се издържа от пари на данъкоплатците и че колкото по-голямо участие има НОИ толкова повече се взима от едни за да се дава на други.
                                Не разбираш основни принципи на инвестиране.
                                Не разбираш че солидарния стълб е пирамида и наливането на пари там е като да пълниш пробит чувал.
                                Не разбираш че отговорността за пенсията е предимно лична, след това на държавата - според нейните си правила и другите хора нямат никаква лична отговорност за това дали някой се ровел по кофите или не. съответно е много грубо да им вменяваш солидарна отговорност чрез вкарване на парите само в първия стълб.

Не разбираш че предпочитам хиляда миньора да натрошат каските на тези от правителството, вместо да ми вдигнат данъците и с един лев, за да плащам заради недобросъвестни работодатели и осигурени.
                                Има и други недобросъвестни във веригата. Позовавайки се на член 19 вместо на член 17, КС отвори огромна консерва с червеи. За пръв път се вижда, че конституцията е пригодна за обслужване на икономически интереси, а не на граждански права. Много тъжна история. Позовавайки се на член 19, КС измества рязко плоскостта на спора и изоставя самите осигурени във вакуум. Този може да не разбира много неща, но за едно прав - 2020 година ще е много интересна. ППФ просто е малкия часовников механизъм.....

Коментар

Working...
                                X