IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионните Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Пенсионните Фондове

Видеотон е бивша фирма за производство на телевизори.
    В момента Видеотон е доставчик на електроника на Филипс и на някои други мултинационални компании. Освен това са собственици и на автобусния завод Икарус.
    Собственикът и Менежера на Видеотон Габор Селеш е един от най-известните унгарски предприемачи още от началото на 80-те години.

Коментар

• Пенсионните Фондове

Мислил съм за Видеотон, а съм писал имито на Водафон еър тъч.

Видеотон се занимава с електроника и машиностроене доколкото знам.

Коментар

• Пенсионните Фондове

Мариане,
        предполагам, че имаш в предвид Видеотон (аналога от едно време на нашия Балкантон)

Коментар

• Пенсионните Фондове

Владо в България е лоша дума "публично".Всеки си вика от каде на каде ще ми се ровят във фирмата.Ей това трябва да избием от главите на собствениците на големи фирми.

Коментар

• Пенсионните Фондове

Унгарската компания Водафон в най-скоро време ще става публична
            на унгарската борса.
            Тя е частна от 1991 година и е една от най-голямите промишлени групи в Унгария въобще. Никога не е била публична.
            В България притежава ДЗУ Стара Загора.
            Аз говорих с представителя им в България - г. Съйков и той потвърди, че Водафон е решил да става публична компания, като в момента се върви по съответните процедури за това.

Алекси може да спомене и други примери, за които аз не зная, но в случая той измести въпроса.

Предполагам, че неможе да си обясни как не се разбират нещата тук в България и постоянно набляга на верния отговор.

Трябва ни борса, която представлява икономиката, а не етаж с табелка.

И най-вече другото, което казва:
            няма чужд инвеститор, които би погледнал към компания с под 500 или 50 милиона долара. (това си го писхе в инвестиционните стратегии на фондовете и те просто не ни разглеждат като възможност докато сме малки)

Представяте ли си какво ще се получи когато на борсата одима фрии флоат при 2-3 компании, капитализация над 50 млн долара.

Коментар

• Пенсионните Фондове

Владо, проблемът в Източна Европа е, че и най големите компании с голяма добронамереност едва могат да се вредят между средните компании на запад. Най-големите фирми в региона са монополите, а те в България са все още в ръцете на държавата.
              На унгарската борса има няколко успешни частни фирми, но всички те влезоха на пазара след като държавата направи публични емисии от телекома МАТАВ, бившата спестовна каса ОТП и нефтената компания МОЛ.
              Западните фондове само тогава купуват и малки фирми ако могат да попълнят портфейла си и с няколко големи. Примерният портфейл на един западен инвеститор в България би трябвало да бъде 30% БТК, 20% ДСК, 15% Нефтохим, 10% БМФ, а останалите проценти в Албена, Хепи, Софарма,Биовет, Прософт и т.н. Ако големите фирми липсват от пазара, то тогава и малките никой няма да ги купува. Само заради един Хепи никой западен инвеститор не би си отворил сметка при брокер в София.
              Единственият шанс на малките, но добри български компании е да направят IPO на някоя борса където търгуват регионалните фондове за Източна Европа (Будапеща, Варшава или Москва).

Коментар

• Пенсионните Фондове

Алекси, може би не сам разбрал правилно какво имаш предвид под тово държавата да предлага повече акции. Напълно съм съгласен, че 95% от дружествата нямат място на БФБ. Не може да листваме всеки цех за лимонада или чорапи. В момента има някой частни дружества( не от приватизираните), които са доста атрактивни - някои банки, застрахователи, веригата ресторанти ХЕПИ и др. Да не говорим за монополите. Аз искам да знам защо някоя частна компания не се листва и тъй като ти познаваш ситуацията в Унгария - има ли такъв случай там?

Коментар

• Пенсионните Фондове

Мишо, аз нямам намерение да те убеждавам, че можеш да спечелиш с български акции, защото твоята реакция е напълно естествена. В Унгария местните инвеститори също не вярваха в унгарските акции. 90% от печалбите на капиталовия пазар бяха направени от чужденци и само 10% от печалбата се обра от един много тесен кръг местни спекуланти. Няма причина в България сценарият да е друг.
                  Прав си, че ако в момента вложа 1 милион $ могат да станат 600 000 $. Аз обаче бих вложил 1 милион $ само, когато правителството или някоя часна компния предложи нещо, което е атрактивно и за останалите чужди инвеститори. За сега обаче има само обещания без нищо конкретно.
                  Капитализацията на фондовата борса в Будапеща дори и след големите борсови сривове още надвишава 10 млрд.$, като 80% от нея се държи от чужденци. Ако в България влезат 1/3 от тези инвестиции, това означава 2,5-3 млрд.$ и всеки може да си направи сметката кави цени ще има на борсата.
                  Сега за съжаление в България не могат да се вложат и 50 милиона $, което прави неатрактивен пазара в очите на чужденците. Тях не ги интересува да направят 1000% доходност на 100 000 $, защото те искат да направят например 200% печалба на 50 милиона$.

Коментар

• Пенсионните Фондове

Поправка: От БТ са само 7%

Коментар

• Пенсионните Фондове

Владо, не количеството, а големината и качеството на дружествата са важни за капиталовия пазар. В Унгария 4 компании правят 60-70% от дневния оборот, като общо около 60 компании се котират на борсата.
                      В България в момента няма нито една де факто публична компания. Има около десеттина интересни дружества, с малко свободни акции, които се въртят на един извънборсов пазар (свободният пазар), без да отговарят на никакви сериозни изисквания за публична информация. За много затворени компании в България има доста повече информация от колкото за повечето публични дружества.
                      Много се ядосвам, когато някой каже, че в България има над 500 публични компании! 95% от тях едва ли някога ще отговарят на минималните икономически и юридически условия за побличност. Тези дружества нанасят голяма вреда на пазара, защото объркват дребните инвеститорите и създават изкуствено чувство за голям избор.

Коментар

• Пенсионните Фондове

500 са само на статистика.
                        В действителност нито Юнион Миниер, нито Солвей-Соди, нито Балканфарма или пък най-вече Софарма, нямаше да посмеят да се затворят ако Провителството си беше на мястото.
                        на борсато са сомо Соди и Нефтохим от големите.
                        Т е само с 7%
                        БТК, ДСК, БМФ
                        и най вече части от НЕК ако дадат, борсата ще отскочи.
                        НЕК те са голямата работа.
                        Но трябва да престанат "интересните" отношения между властимащите и чуждите инвеститори.

Обяснението за държането на емитентите са задколисни сделки с правителството.

Нали знаете кои чужди инвеститори са любимци на правителството и какво значи това?

Коментар

• Пенсионните Фондове

Слабо вероятно е Алекси да вкара на пазара 1 милион и да изкара след това 5. Нищо, че в Будапеща било станало така. Тук може да вкара 1 милион и да изкара 600 хиляди. Ако това е целта...

Коментар

• Пенсионните Фондове

На БФБ са лествани около 510 компании. Държавата може да предложи само още 3 максимум 5 нови привлекателни компании - БТК, ДСК, НЕК и може би още 1 или 2 дружества. Само това ще успее ли да раздвижи борсата?

Коментар

• Пенсионните Фондове

Един документ за историята на унгарския капиталов пазар, би илезъл много голям, но ако ви итересува темата мога да ви отговарям на по конкретни въпроси.
                              Една от най-важните поуки за мен от борсите в Източна Европа е, че те са много малки спрямо западните и само когато има голямо предлгане на акции има интерес към тях. Парадоксално е, но колкото повече акции предлагаше Унгарската държава толкова повече се вдигаха цените :-))

Коментар

• Пенсионните Фондове

Алекси, и аз расъждавам като теб.

Да не забравяме, че борсовата игра има нещо много общо с хазарта.

Печели този, който заложи на акции - изненада.

Аз понякога се радвам, че Инвеститорите, формиращи големи обороти
                                на БФБ не са се появили, защото все още не съм успял да формирам
                                нужния ми портфейл.

В края на краищата цената на пазара се формира от противоречивите
                                очаквания на участниците в него. Ако няма противоречия в очакванията
                                няма да има и печалби, нали така!

Радвам се за теб и за това, което си успял да направиш в Унгария.

Коментар

Working...
                                X