IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подкрепяте ли вдигането на здравната вноска на 10%?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Van Basten
    Г-н Insider, ще те помоля да ме светнеш (че малко нямам време да се ровя), но дали посоченото увеличение от 6% на 8% и т.нар. "планирано увеличение на 10%" от 01.01.2011 г. бяха посочени някъде в предизборната програма с която избирахме ГЕРБ... Аз лично гласувах за тях заради т.нар. "намаление на осигурителната тежест", а ти ?

- т.н. увеличение от 6 на 8% беше за сметка на осигурителната тежест, т.е. с нулев резултат. Надявам се не твърдиш обратното. Аз съм за намаление на тежеста, но не на всяка цена. Този ход трябва да е добре премерен и разумен, от гледна точка на момента, в който се предприема.
    Второ, теб топли ли те че ръста на вноската е бил предварително оповестен. По-добре ли ще се чувстваш, ако сега те информират, че от 01.01.2011 вноската става 12%, от 01.06.2011 става 15 %, а от 01.01.2012 г. става 20 %... Предполагам че като дойде 01.01.2012, ще се чувстваш по-спокоен, че си бил предварително уведомен за вдигането....

- това ти го казвам, защото изведнъж всички се правят на изненадани, че ще се увеличат с 2% здравните осигуровки а за това се знаеше и преди, но никой не се обади. От гледна точка на фиска сега е подходящичт момент за увеличаване на здр. вноски. Защо точно тях увеличиха няма да правя анализ, но стратегически погледнато това е много добре премислен ход.
    И трето - ако могат да ме натоварят с повече плащане в бъдеще - предпочитам да го направят наистина колкото е възможно по-късно. Колкото по-дълго задържа по-високия си нетен доход, толкова по-добре... При теб не е ли така ? Ако с теб имаме договор, според който трябва да ми платиш например 10 хил.лв. след 1 година, наистина ли няма да те бърка да ми платиш тези 10 хил.лв. сега (така и така ще ми ги плащаш след 1 година ??!) - направо ще разбиеш концепцията за цената на парите във времето...

-нека го кажем така. Аз бих предпочел да плащам сега и държавата да премине през кризата, отколкото да не плащам сега и да страдаме всички ние години подред. Няма разумен човек, който би платил при равни други условия доброволно повече пари за нещо, за което е плащал по-малко. Положението е такова, че "равните други условия ги НЯМА.
    МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A

г-н Бастен, увеличение на вноските с 2% беше планирано от 01.01.2011 год. Всеки го знаеше това, с изкл. на вас. Нищо ново под слънцето. Освен това г-н Бастен от 01.1.2010 год. бяха намалени социалните осигуровки с 2%. Т.Е. правителството не променя съвкупната данъчна тежест по време на кризата. Ако се огледате малко ще видите, че сме една от много малкото държави, които успяват да го направят.
      Г-н Insider, ще те помоля да ме светнеш (че малко нямам време да се ровя), но дали посоченото увеличение от 6% на 8% и т.нар. "планирано увеличение на 10%" от 01.01.2011 г. бяха посочени някъде в предизборната програма с която избирахме ГЕРБ... Аз лично гласувах за тях заради т.нар. "намаление на осигурителната тежест", а ти ?

Второ, теб топли ли те че ръста на вноската е бил предварително оповестен. По-добре ли ще се чувстваш, ако сега те информират, че от 01.01.2011 вноската става 12%, от 01.06.2011 става 15 %, а от 01.01.2012 г. става 20 %... Предполагам че като дойде 01.01.2012, ще се чувстваш по-спокоен, че си бил предварително уведомен за вдигането....

И трето - ако могат да ме натоварят с повече плащане в бъдеще - предпочитам да го направят наистина колкото е възможно по-късно. Колкото по-дълго задържа по-високия си нетен доход, толкова по-добре... При теб не е ли така ? Ако с теб имаме договор, според който трябва да ми платиш например 10 хил.лв. след 1 година, наистина ли няма да те бърка да ми платиш тези 10 хил.лв. сега (така и така ще ми ги плащаш след 1 година ??!) - направо ще разбиеш концепцията за цената на парите във времето...

Коментар

• http://www.capital.bg/politika_i_iko...rgite_na_mira/

Да намалят данъците и осигуровките, да се опростят регулациите, така че бизнесът да си поеме въздух - бяха само част от ангажиментите, които мотивираха най-вече малкия и среден бизнес да гласува за ГЕРБ и така му осигури победата и властта. Сега тъкмо тези хора са най-ударени не само от кризата, но и от своите избранници и имат пълно основание да са гневни.

Коментар

• Първоначално изпратено от meche_cveti93
          г-н Бастен, увеличение на вноските с 2% беше планирано от 01.01.2011 год.
          INSIDER-A,
          Не се притеснявай от 2011 ще я вдигнат пак и не само нея ....
          Как са талибанчетата с който гласуваш ....заедно.
          П.П. Защо не ми отговори за Дянков нали ме питаше дали си плащам данъците а ти , а Дянков ....?
          Мече, извинявай за констатацията, но не ми изглеждаш много адекватен на ситуацията. Талибанин си ти и всички останали, които сте се скрили в окопите и продължавате да си мрънкате за щяло и не щяло. Като някакви магарета сте и ревете от цяло гърло "Няма пъъъъъъккккк". Аз си ги плащам данъците.

За Дянков? Ами питай го него, аз не съм му счетоводител.
          МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от meche_cveti93
            INSIDER-A,
            П.П. Защо не ми отговори за Дянков нали ме питаше дали си плащам данъците а ти , а Дянков ....?
            хихи...все някой Гуглю ще се намери!
            自由西藏

Коментар

• Има една интересна(сталинска) идея за администрацията.
              Съкращава се на 50%.те сами ще си намалят законите и гишетата.А ако до 3месеца не могат да се справят с обема работа,се уволняват и се назначават съкратените преди
              Може и да се пробва с 30%,като на съкратените поне 3месеца се плащат 90% от заплатите.

Коментар

• г-н Бастен, увеличение на вноските с 2% беше планирано от 01.01.2011 год.
                INSIDER-A,

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten
                  А пък ако някой ми обясни как в тази Анкета може съгласните с вдигането на вноската да са повече от несъгласните ?!?!??

Направо съм изумен...

То не само няма никаква логика предвид споменатия факт, че това увеличение се разминава с предизборната програма заради която хората гласуваха за това Правителство.... но и погледнато от чисто Психологическа гледна точка, пак е удивително - кой нормален човек ще декларира съгласие (дори и вътрешно да се примирява) да му вдигат удръжките от парите които заработва.... Това е все едно в анкета "Искате ли да ви намалят заплатата" да има повече положителни вотове ?

Почвам да се чудя да няма "платени гласуващи" или нещо такова... пак повтарям - няма логика някой да иска да му намаляват парите дето взема ?!?
                  г-н Бастен, увеличение на вноските с 2% беше планирано от 01.01.2011 год. Всеки го знаеше това, с изкл. на вас. Нищо ново под слънцето. Освен това г-н Бастен от 01.1.2010 год. бяха намалени социалните осигуровки с 2%. Т.Е. правителството не променя съвкупната данъчна тежест по време на кризата. Ако се огледате малко ще видите, че сме една от много малкото държави, които успяват да го направят.

Коментар

• А пък ако някой ми обясни как в тази Анкета може съгласните с вдигането на вноската да са повече от несъгласните ?!?!??

Направо съм изумен...

То не само няма никаква логика предвид споменатия факт, че това увеличение се разминава с предизборната програма заради която хората гласуваха за това Правителство.... но и погледнато от чисто Психологическа гледна точка, пак е удивително - кой нормален човек ще декларира съгласие (дори и вътрешно да се примирява) да му вдигат удръжките от парите които заработва.... Това е все едно в анкета "Искате ли да ви намалят заплатата" да има повече положителни вотове ?

Почвам да се чудя да няма "платени гласуващи" или нещо такова... пак повтарям - няма логика някой да иска да му намаляват парите дето взема ?!?

Коментар

• Тия са е баси кретените !!!!

Дойдоха на власт с обещания за общо намаляване на осигурителната тежест, за да може повече пари да остават в хората и фирмите.

Първото дето направиха бе да вдигнат здравната вноска от 6% на 8%... а сега отново ?!?! Тия луди ли са...

Нали щяха да осигуряват ръст в парите посредством подобряване на събираемостта на приходите (от митници, данъци и т.н) като пресекат корупцията и контрабандата.... Щяха да редуцират администрацията раздута по системата 8:5:3....

И какво стана сега.... 8 месеца пискаха само да се извиняват с предишните и накрая никакъв ефект...дай да дерем народа....

Не виждам защо трябва да удрят работещите вместо да оптимизират разходите в администрацията.

Работя (вероятно както и много други тук) със страшно много усилия и много overtime, за да ме одерат сега с ръст на вноската за втори път в рамките на 3-4 месеца... А в държавната администрация си живуркат.... Някой ходил ли е по службиците да види как се спазва 17:00 ч. край на работно време, обедни почивки, кафе (цигар) пауза и т.н.... как се четат вестници и т.н.... Да бяха поразгонили малко хора там... Очаквах че като дойде ГЕРБ ще съкрати веднага 10% от администрацията като антикризисна мярка, и да обяви че още 10% са под въпрос за да мотивират оставащите да работят... Сигурен съм че в една стая с 10 човека работата преспокойно ще я вършат и не с 9, ами и с 7-8 човека като се наложи....

А сега какво - дай да режем от здравия крак, че нали може да носи...

Днес в една статия прочетох (пак в Investor), че вече се говорило и за вдигане на подоходния данък с +2 %...

Тия почват яко да ме нервят...

Коментар

• Виж какво пишат:

...най-ниският месечен доход на джипи с до 1000 записани човека в листата му е 1319 лева. Тези, които имат между 1000 и 2000 - вземат по 2500 лв., а колегите им с над 2000 човека - по 4500 лева.

http://www.monitor.bg/article?id=235755[/quote]

Дилетант,само един въпрос.Ако дхипи има 600 пациенти,колко му е прихода??
                        А ако има 1200,колко е прихода 1319 или 2500лв. И този приход е със таксите
                        Случайно да знаеш по колко прегледи има джипи с 2000пациента????? И че пенсионерите плащат по 1лв(после касата дава разликата),а освободените от такса са реално 70% от хората за деня.
                        Аз нали ти писах - 1300+200,сега да са с 300лв повече
                        Стига вярва на Догановия Монитор,любимият ми вестник между другото,когато бе на П.Блъсков

Коментар

• Първоначално изпратено от markov
                          Първоначално изпратено от master of the seven seas
                          Вчера писах,ама днес не си виждам мнението,за това го пиша пак. СПЕЦИАЛНО за марков и тези които гледате в чуждата паничка
                          Жена ми беше джипи до 2006,средата.сега е медицински прдставители взема два пъти повече пари на работно врема САМО,със служебна кола.Та истината е следната : Със 1500 пациенти,със профилактики,детско здравеопазване и т.н. преводът и беше... 1300лв (средно).Тогава таксите бяха по-ниски,имайте впредвид че всеки със ТЕЛК е освободен и имаше на ден средно около 30 прегледа.Не броя диспансерни рецепти,хора носещи по 5-6 книжки От такси около 200лв на месец. ТОВА БЯХА РЕАЛНИТЕ ПРИХОДИ. Сега да са със около 300лв повече. Дотук добре,почвам да описвам разходи : наем(минимален 20лв,вече е дигнат около 150),
                          ток и вода около 50лв(фирма),парно средно по 50лв на месец,заплата на сестрата и осигуровки за нея и сестрата(400лв,задължително сестра над 1200 пациента),телефони и транспорт(всеки ден РЗОК ги кара да ходят за нещо) около 200лв.За третиране биологични отпадъци-50лв,счетоводител-50лв,за програмета за отчитане(задължително) - 30лв,застраховка на оборудването и СОТ-40лв,хигиенни препарати 20лв,купуване на листи за преглед,купуване на рецепти-50лв.Това е за всеки месец.
                          Продължавам с разходи,които се правят по-рядко.Поддържане спешен шкаф,консумативи за принтер,стерелизиране на инстументариума,годишни проверки на кислородна бутилка,кантар,апарат за кръвно,слушалка и.т.н.Май около 600лв.
                          Ами първоначалните разходи за оборудване на кабинета???????? Добре че по програма ФАР оборудваха около 80% и НЗОК дадоха компа. Ама не и матричния и мастиленоструйния принтер
                          АЛО какъв е резултата.........
                          А един специалист в болницата взема 12лв за преглед и 8лв за вторичен преглед и общо взето има разходи за кабинет.
                          А вие " инвеститори" неуспели(визирам марков и учителя Йода),да знаете че от 2000 до сега са над 1500 джипитата които са се отказали.А да знаете че по селата 1човек държи по 5-6 села защото няма кой.А и касата ги къса от глоби за няма нищо.В следващ пост ще обясня защо жена ми я глобиха 1200лв
                          Колега пропускаш основната част от приходите а разходите завишаваш.
                          Трябва ли да ти кажа че обслужваме долоспоменатото джипи счетоводно и имам ясна представа за какви пари става дума.
                          Вмъквам една забележка , за селата си прав джипи с под 1000 човека бачка само за заплатата си и разходите. За тия обаче с по 2000 -3000 пациенат си много далеч от истината ...
                          Марков,държа да отбележа,че част от приятелите ми имат и над тази бройка пациенти. Не знам какво счетоводно обслужване и на кое ДЖИПИ,повтарям на ДЖИПИ а не на лекар-специалист правиш.Ако за тебе е едно и също - съжалявам че съм си загубил времето да ти обяснявам. Говорим за сега,а не за 2003, когато действително имаше лекари които имаха неверочтни приходи по селата
                          И между другото,такова числа 2000-3000 се пълна глупост. Причината е ,че съгласно правилата на НЗОК,НАД 2500 пациента,трябва да има... втори лекар в практиката.За ваше сведение,това означаваше мин заплата от 420лв+ осигуровки,защото ако не знаеш има таблица за заплатите и не можеш да наемеш лекар на по-малко пари.
                          И пак повтарям за неразбралите 'икономисти'. Това че сте завършили УНСС с преподавател Трактора е минус. Първо чети,питай и после давй 'професионално обосновани' мнения

Коментар

• Първоначално изпратено от Чърчил
                            всеки безработен ще плаща по около 20лв на месец нищо че няма и за ядене
                            За протокола.
                            Дължими към декември 2008 при тази хипотеза: 9,60
                            Дължими към април (след 15 месеца) 2010 : 21 лв.
                            Повишение : 119 %

Ето малко за четене, какво се случва ако не плащаш:
                            От Закона за Здравно Осигуряване.

" АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 103. (1) Длъжностно лице на работодател или работодател, който не предостави информация, дължима по този закон, или дава невярна информация за осигурителните си отношения с НЗОК, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.

(2) За повторно и за всяко следващо нарушение глобата е 2000 лв.

(3) Ако нарушението по ал. 1 е извършено от осигурено лице, глобата е от 30 до 50 лв., а в случаите по ал. 2 - 150 лв.

Чл. 104. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) Длъжностно лице на работодател или работодател, който не заплаща вноските за осигуряване на лица, за които е длъжен да плати, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) За повторно и за всяко следващо нарушение глобата е от 2000 до 4000 лв.

(3) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) Самоосигуряващо се лице, което не плаща дължимите осигурителни вноски за срок, по-дълъг от три месеца, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 100 до 300 лв. "

Тези, които са безработни - декларират това. Ако не декларират - отново бой по главата и то яко.

Някой знае ли, какво се случва с държавата ако не си плати, вкл. навреме.
                            Последното е много важно и затова акцентирам.Това най-драстично увеличение в проценти засяга в голяма степен държавата.
                            Онези над милион човека, които така или иначе са извън системата, какво ще им направиш?! Те са принудително потънали в ъндърграунда и няма перспектива да излязат от там.

КОЙ ПЛАЩА В ПОСЛЕДНА СМЕТКА?!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                              Първоначално изпратено от Чърчил
                              .. и глоба 500 ли 1000 лева ако не ги плати !
                              Целта е да им натрупат колкото се може повече глоби, лихви, разходи и такси, за да им вземат апартаменти и къщи - много от безработните имат имоти, а така само след броени месеци ще тръгнат съдии изпълнители пратени от данъчните.

Какво ще се краде още в България - Човекът със жилище, заплаха за властта - http://borsi.blog.bg/politika/2010/0...lishte-.473705
                              В зората на демокрацията един познат казваше "Има план за българите да стане така, че обикновения човек да не притежава нищо и единствения път по който ще може да минава да е между квартирата и работата му". Тогава си мислех че са глупости, но с годините постепенно се убеждавам, че човека е имал право.

Коментар

• Първоначално изпратено от badboy333
                                Първоначално изпратено от Jay Gould
                                Първоначално изпратено от Чърчил
                                .. и глоба 500 ли 1000 лева ако не ги плати !
                                Целта е да им натрупат колкото се може повече глоби, лихви, разходи и такси, за да им вземат апартаменти и къщи - много от безработните имат имоти, а така само след броени месеци ще тръгнат съдии изпълнители пратени от данъчните.

Какво ще се краде още в България - Човекът със жилище, заплаха за властта - http://borsi.blog.bg/politika/2010/0...lishte-.473705
                                Дали пък Планът Ран все пак ще стане реалност?!!!
                                Това не е Ран и мозъчния тръст, там идеята бе съвсем друга - да се свалят драстично всички данъци, да се намали драстично администрацията (а не като сега) и да се ударят монополите - Да ни правят нещо като Сингапур (планът Ран никога не е бил прилаган обаче), а това тук си е чисто наше творение.
                                Разбира се в един миг ще го припишат на външни сили, някоя друга глупост ще измислят или ще измислят някоя теория на конспирацията с която да го обяснят. Истината е обаче, че страната от 20 години се управлява от изроди и тотални дегенерати и нито Ран нито ЦРУ или КГБ са ни виновни. Тук не става дума за социализъм или капитализъм, разни модели, даже не за мафия (в мафията има правила все пак), а за някакво нашествие като във книгата Уелс - Война на световете. Тоест тотална война - до пълно изтребление, но вместо марсианци една част от населението е мутирара и дегенерирала до степен да започне изтребление на втората част, която пък до такава степен е загубила в 95 % инстинкта си за самосъхранение, че вместо да хване една брадва и да избие мутантите с децата и родата им (да не се плодят и да няма кой да отмъщава после), се оставя като овце да ги водят на заколение. Титаник като е потъвал са се давили всички наред - така ще стане и сега. Ще се спаси само тоя които не се е качил на кораба или е отплавал с първите лодки. Другите ще го духат.
                                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Working...
                                X