IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Само четири фонда „бият" SOFIX

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Рolki съгласен съм, че фонда има разходи, такси за управление, разлики в структурата от индекса и различна методология за оценка на активите, но все пак отклонението е 15-тина процента. Това е прекалено много. Виж си за сверка как се представят чуждите индексни фондове - отклоненията не са големи. И второ - все пак разликите в структурата на активите може да се ползва в + за фонда, а не в минус. Фактите сами говорят за качеството на мениджмънта на 2-та действащи в момента индексни фонда в България - пълна трагедия и некомпетентност.

Коментар

• Първоначално изпратено от polki
      Първоначално изпратено от psycoholic
      Първоначално изпратено от polki
      А на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)
      Или майсторете даже и индексен фонд се затрудняват да управляват ;-)
      1. Различни дружества има в Софикс и индексният фонд

2. Фонда е задължен да държи минимум 10% в кеш

3. Фонда начислява 2% такса

4. ....................................
      Таксата се начислява впоследствие и не се добавя към "растежа" на фонда!
      И защо се нарича Индексен ако има в портфейла си компании, различни от индекса, не е ли подвеждащо, при положение, че точно така се рекламират>
      тези 10% кеш не се смятат към растежа!
      4.............................
      Психо, хайде стига се излага

опитай се да помислиш сам и ако пак не можеш сам да си отговориш -> пиши и ще ти обясня

като за начало да ти насоча мислите в една посока -> Индексен защото следва индекса "Дневникк топ 20" , който преди три-четири години беше "Дневник15" -> никъде не са казали, че следват Софикс или за тебе има само един индекс на БФБ ???

и как тези 10% не се смятат към разтежа ???

даваш на фонда 100 лв. -> 10лв. ги оставят в кеш -> останалите 90лв. ги инвестират в акции -> накрая ти се смятат доходноста върху 100 лв.
      Ами, точно бе, Люк, накрая (т.е. при изтеглянето) ми смятат въпросните такси, те не се включват в ежедневната статистика на фондовете!
      Хайде сега влез на страницата на Дневник и виж DN20 с колко процента се е качил за миналата година - 15, виж сега на фонда какъв е растежа!
      BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
        Първоначално изпратено от polki

И защо се нарича Индексен ако има в портфейла си компании, различни от индекса, не е ли подвеждащо, при положение, че точно така се рекламират>
        Психо, хайде стига се излага

опитай се да помислиш сам и ако пак не можеш сам да си отговориш -> пиши и ще ти обясня

като за начало да ти насоча мислите в една посока -> Индексен защото следва индекса "Дневникк топ 20" , който преди три-четири години беше "Дневник15" -> никъде не са казали, че следват Софикс или за тебе има само един индекс на БФБ ???

и как тези 10% не се смятат към разтежа ???

даваш на фонда 100 лв. -> 10лв. ги оставят в кеш -> останалите 90лв. ги инвестират в акции -> накрая ти се смятат доходноста върху 100 лв.

а за 2% -> по същия начин -> всеки ден ти дават цена с влкючени /извадени/ 2% разходи по управлението, а не ти се смятат/добавят/ накрая като теглиш....
        fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Били са го друг път. Коректното сравнение би тгрябвало да е портфейла към януари спрямо портфейла декември, без да се отичтат допълнителните вноски на пари. Защото повечето фондове всъщност имат обратни изкипувания за този период, а не записвания. така че при такива условия ме съмнява някой да е бил индексите ако е само в България. Ако някой е увеличил значително експозицията си в акции през феруари или мерт ще е направил разбира се много по-добра доходност. Но за коректно сравнението това не би трябва да се взема.

Коментар

• Първоначално изпратено от polki

BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero
              Първоначално изпратено от ivo111
              :
              В”?
              На мен пък ми е интересно ти дали си бил индекса тази година?!? И при какъв риск си го направил, ако е така? И с колко голям портфейл? И.. т.н.

Хмм, всички големи разбирачи явно са в този форум.

Когато някой раздава квалификации, добре е да погледне първо себе си и тогава да съди другите. Изобщо не ми пука как са се представили фондове и тем подобни структури, но не мога да разбера какво удоволствие доставя това на анонимни "майстори" в инвестирането.
              Ами естествено , че съм го бил.

Впрочем смятам, че голяма част от пишещите и те са направили по-добра доходност.

Ако ти си от тези неуспялите и ако искаш повече информация относно портфейла ми ,пиши ми на лични.

Ще ти дам някой и друг съвет, пари за начало няма да ти взимам.

Айде със здраве

Коментар

• Представянето на всички фондове е абсолютна трагедия. Идея си нямам кой си държи парите в взаимните фондове при пълната некадърност която се вижда в резултатите.

Коментар

fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Пенсионните фондове излязоха на плюс
                    По ”Дневник” - 05 Януари 2010, 10:22

Всички пенсионни фондове завършват 2009 г. с положителна доходност, показва справка в стойността на дяловете им.

Към края на декември най-масовите от тях – универсалните, имат средно 8% доходност от инвестиране на активите си, с което се компенсират част от натрупаните отрицателни резултати за 2008 г.

Тогава средната им загуба беше около 20% при плюс от над 15% за 2007 г. Обичайно с най-висок резултат сред универсалните схеми са тези, които инвестират голяма част от активите си в акции и дялове на взаимни фондове, докато фондовете с повече държавни ценни книжа, облигации и депозити в портфейлите имат и по-ниска доходност. Те обаче бяха и сред най-малко изгубилите по време на борсовите спадове. Такива са например фондовете на "ДСК-Родина", "Алианц България", Ай Ен Джи.

Управляваните от "Бъдеще" и "Доверие" схеми имат по-висока доходност заради покачването на пазарите на акции в последната година – "Доверие" например държи над една четвърт от активите си в акции и дялове, а "Съгласие" – почти 22%.

Подобна е картината при доброволните фондове – там най-висока е доходността на Ай Ен Джи и "Доверие", като последният държи в акции и дялове 31% от от средствата си. Ай Ен Джи има близо 22% в такива инструменти, или около средното разпределение за целия пазар. Малко над 7% е средната доходност на доброволните пенсионни фондове, приблизително толкова е и на професионалните, в които се осигуряват работещите при тежки условия на труд. Представителите на пенсионните дружества очакват и през тази година да се запази положителната доходност, но не изключват възможността тя да се понижи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Зарзаватчийски глас
                      Преди два-три месеца почнах да пиша тук едно резюме -сравнение на доходността от личните ми непрофесионални инвестиции и тези дадени на фонд-високорисков, но бая подпалих докато пишех, та се отказах. Много се изкушавам да споделя името на фонда, но няма да го направя, само ще кажа, че оправдава позицията си в списъка. Мъка е да те набута собствената ти глава, но знаете ли каква мъка е да те набута "професионалист"?
                      и да те такси 5% върху загубата ;-)

Коментар

Преди два-три месеца почнах да пиша тук едно резюме -сравнение на доходността от личните ми непрофесионални инвестиции и тези дадени на фонд-високорисков, но бая подпалих докато пишех, та се отказах. Много се изкушавам да споделя името на фонда, но няма да го направя, само ще кажа, че оправдава позицията си в списъка. Мъка е да те набута собствената ти глава, но знаете ли каква мъка е да те набута "професионалист"?

Коментар

• Първоначално изпратено от ivo111
                          Мен по интересно ми е:
                          В какво са инвестирали тия „професионалисти” и как смятат да привлекат ресурс, като не могат дори и тоя измислен индекс да „бият”?
                          На мен пък ми е интересно ти дали си бил индекса тази година?!? И при какъв риск си го направил, ако е така? И с колко голям портфейл? И.. т.н.

Хмм, всички големи разбирачи явно са в този форум.

Когато някой раздава квалификации, добре е да погледне първо себе си и тогава да съди другите. Изобщо не ми пука как са се представили фондове и тем подобни структури, но не мога да разбера какво удоволствие доставя това на анонимни "майстори" в инвестирането.

Коментар

Трудно е да биеш SOFIX, защото самия индекс се променя в движение, като се махат нисколиквидните и "неподходящи" акции и се слагат други нови с добри изгледи и оборот. Не че и ти не можеш да правиш същите пронеи в кошницата си, но това на теб ще ти струва пари, а на SOFIX нищо не му струва.

Коментар

• Мен по интересно ми е:
                              В какво са инвестирали тия „професионалисти” и как смятат да привлекат ресурс, като не могат дори и тоя измислен индекс да „бият”?

Коментар

• А на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)

Коментар

Working...
                                X