Рolki съгласен съм, че фонда има разходи, такси за управление, разлики в структурата от индекса и различна методология за оценка на активите, но все пак отклонението е 15-тина процента. Това е прекалено много. Виж си за сверка как се представят чуждите индексни фондове - отклоненията не са големи. И второ - все пак разликите в структурата на активите може да се ползва в + за фонда, а не в минус. Фактите сами говорят за качеството на мениджмънта на 2-та действащи в момента индексни фонда в България - пълна трагедия и некомпетентност.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Само четири фонда „бият" SOFIX
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от polkiПървоначално изпратено от psycoholicПървоначално изпратено от polkiПървоначално изпратено от psycoholicА на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)
Или майсторете даже и индексен фонд се затрудняват да управляват ;-)
2. Фонда е задължен да държи минимум 10% в кеш
3. Фонда начислява 2% такса
4. ....................................
И защо се нарича Индексен ако има в портфейла си компании, различни от индекса, не е ли подвеждащо, при положение, че точно така се рекламират>
тези 10% кеш не се смятат към растежа!
4.............................
опитай се да помислиш сам и ако пак не можеш сам да си отговориш -> пиши и ще ти обясня
като за начало да ти насоча мислите в една посока -> Индексен защото следва индекса "Дневникк топ 20" , който преди три-четири години беше "Дневник15" -> никъде не са казали, че следват Софикс или за тебе има само един индекс на БФБ ???
и как тези 10% не се смятат към разтежа ???
даваш на фонда 100 лв. -> 10лв. ги оставят в кеш -> останалите 90лв. ги инвестират в акции -> накрая ти се смятат доходноста върху 100 лв.
Хайде сега влез на страницата на Дневник и виж DN20 с колко процента се е качил за миналата година - 15, виж сега на фонда какъв е растежа!BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu
Коментар
-
Първоначално изпратено от psycoholicПървоначално изпратено от polkiПървоначално изпратено от psycoholicА на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)
И защо се нарича Индексен ако има в портфейла си компании, различни от индекса, не е ли подвеждащо, при положение, че точно така се рекламират>
4.............................
опитай се да помислиш сам и ако пак не можеш сам да си отговориш -> пиши и ще ти обясня
като за начало да ти насоча мислите в една посока -> Индексен защото следва индекса "Дневникк топ 20" , който преди три-четири години беше "Дневник15" -> никъде не са казали, че следват Софикс или за тебе има само един индекс на БФБ ???
и как тези 10% не се смятат към разтежа ???
даваш на фонда 100 лв. -> 10лв. ги оставят в кеш -> останалите 90лв. ги инвестират в акции -> накрая ти се смятат доходноста върху 100 лв.
а за 2% -> по същия начин -> всеки ден ти дават цена с влкючени /извадени/ 2% разходи по управлението, а не ти се смятат/добавят/ накрая като теглиш....fuск the bеаr - give me the bееr
Коментар
-
Били са го друг път. Коректното сравнение би тгрябвало да е портфейла към януари спрямо портфейла декември, без да се отичтат допълнителните вноски на пари. Защото повечето фондове всъщност имат обратни изкипувания за този период, а не записвания. така че при такива условия ме съмнява някой да е бил индексите ако е само в България. Ако някой е увеличил значително експозицията си в акции през феруари или мерт ще е направил разбира се много по-добра доходност. Но за коректно сравнението това не би трябва да се взема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polkiПървоначално изпратено от psycoholicА на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)
4.............................BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu
Коментар
-
Първоначално изпратено от SubZeroПървоначално изпратено от ivo111:
В”?
Хмм, всички големи разбирачи явно са в този форум.
Когато някой раздава квалификации, добре е да погледне първо себе си и тогава да съди другите. Изобщо не ми пука как са се представили фондове и тем подобни структури, но не мога да разбера какво удоволствие доставя това на анонимни "майстори" в инвестирането.
Впрочем смятам, че голяма част от пишещите и те са направили по-добра доходност.
Ако ти си от тези неуспялите и ако искаш повече информация относно портфейла ми ,пиши ми на лични.
Ще ти дам някой и друг съвет, пари за начало няма да ти взимам.
Айде със здраве
Коментар
-
Първоначално изпратено от psycoholicА на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)
4. ....................................fuск the bеаr - give me the bееr
Коментар
-
Пенсионните фондове излязоха на плюс
По ”Дневник” - 05 Януари 2010, 10:22
Всички пенсионни фондове завършват 2009 г. с положителна доходност, показва справка в стойността на дяловете им.
Към края на декември най-масовите от тях – универсалните, имат средно 8% доходност от инвестиране на активите си, с което се компенсират част от натрупаните отрицателни резултати за 2008 г.
Тогава средната им загуба беше около 20% при плюс от над 15% за 2007 г. Обичайно с най-висок резултат сред универсалните схеми са тези, които инвестират голяма част от активите си в акции и дялове на взаимни фондове, докато фондовете с повече държавни ценни книжа, облигации и депозити в портфейлите имат и по-ниска доходност. Те обаче бяха и сред най-малко изгубилите по време на борсовите спадове. Такива са например фондовете на "ДСК-Родина", "Алианц България", Ай Ен Джи.
Управляваните от "Бъдеще" и "Доверие" схеми имат по-висока доходност заради покачването на пазарите на акции в последната година – "Доверие" например държи над една четвърт от активите си в акции и дялове, а "Съгласие" – почти 22%.
Подобна е картината при доброволните фондове – там най-висока е доходността на Ай Ен Джи и "Доверие", като последният държи в акции и дялове 31% от от средствата си. Ай Ен Джи има близо 22% в такива инструменти, или около средното разпределение за целия пазар. Малко над 7% е средната доходност на доброволните пенсионни фондове, приблизително толкова е и на професионалните, в които се осигуряват работещите при тежки условия на труд. Представителите на пенсионните дружества очакват и през тази година да се запази положителната доходност, но не изключват възможността тя да се понижи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Зарзаватчийски гласПървоначално изпратено от psycoholicА на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)
Или майсторете даже и индексен фонд се затрудняват да управляват ;-)BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu
Коментар
-
Първоначално изпратено от psycoholicА на мен ми е чудно как индексният фонд не е като Софикс! ;-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivo111Мен по интересно ми е:
В какво са инвестирали тия „професионалисти” и как смятат да привлекат ресурс, като не могат дори и тоя измислен индекс да „бият”?
Хмм, всички големи разбирачи явно са в този форум.
Когато някой раздава квалификации, добре е да погледне първо себе си и тогава да съди другите. Изобщо не ми пука как са се представили фондове и тем подобни структури, но не мога да разбера какво удоволствие доставя това на анонимни "майстори" в инвестирането.
Коментар
-
Коментар
Коментар