IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Само четири фонда „бият" SOFIX

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хайде сега, що не биели СОФИКС
    Вижте активите на фондовете, оттам си представете приходите на управляващите дружества и ги сравнете с разходите. Сметката май не излиза, а за да има качество трябва да има поне малко пари. Когато вдигнат минимума на активите на 20 млн. на фонд, тогава предявявайте претенции
    Само че тогава иде другия проблем- откъде да се вземат на БФБ акции за 20 млн.

Коментар

• ами тя разликата е 10% .......................... не знам кой какво гледа и какво сравнява вече
      fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Полки, разликата трябва да е 10%, но не 19 минус 10 е равно на 9, а 19*0.9 е равно на 17.1 процента. И хайде минус 2% такса - 15.1%. Ти не знам как ги смяташ иначе.

Коментар

• виждам, че ти е трудно да вникнеш в същността, но ми се струва, че така ти е и по-добре...

Коментар

• polki данните ги гледам от това какво са публикували като доходност самите фондове и сравнявам с доходността на индекса - надявам се можеш да се ориентираш в цифри.
            " не е ли опит за очерняне на даден фонд с нещата които изписа по темата" . Грубо - Доходност на софикс 19% - 20 % , доходност на алфа топ 20 малко над 5% (не ми се рови в момента). Ако ти се смята точно - сметни и доходността на индекса който който следват и пак ще получиш ориентировачно цифра в моя диапазон.

Коментар

• nikita_ru , очаквам да коментираш цифрите които съм дал или ако имаш някакви забележки по тях да ги корегираш

nikita_ru , как реши, че разликата е 15-20% и не е ли опит за очерняне на даден фонд с нещата които изписа по темата --- това не подлежи ли на санкция....

Първоначално изпратено от polki
              дневник20 - на 09.01.2009 год. - 52.93

на 03.01.2010 год. - 63.32

индекс топ 20 - на 08.01.2009 год. - 55.95

на 06.01.2009 год. - 61.20

не може да се сравнят еднакви дати защото не се изчислява всеки ден , а два пъти в седмицата

комисионата за управление се смята в отделна графа -> така, че онези 2% отпадат и би следвало разликата да е само 10% заради задължението на фонда да има кеш...
              вместо общи приказки -> винаги е добре да се работи с конкретни цифри

Коментар

• Първоначално изпратено от ivo111
                .............
                Обаче не трябва да забравяме , че хората инвестирали в тези фондове очакват доходност не приказки и оправдания.
                Проблемът е точно в това - всички очакват доходност, но всъщност не знаят какво значава тя и как се измерва.

Не знам в какво са инвестирали през годината, но е добре, че разликите между фондовете са големи. Това е признак за различен подход и, може би, още по-интересни данни след една-две години.

А що се отнася до индексите ни, няма ни един читав от тях, но това е дълга тема.

Коментар

• SubZero
                  Не знам от къде си останал с впечатлението , че се опитвам да давам оценка кой как управлява фондовете си.

Резултатите им сами го показват.

По скоро ми е интересно в какво са инвестирали при положени е, че разминаването в доходността от управляваните от тях фондове и софикса е меко казано стряскащо.

Има резон в причините който си дал.Обаче не трябва да забравяме , че хората инвестирали в тези фондове очакват доходност не приказки и оправдания.

Коментар

• Първоначално изпратено от nikita_ru
                    SubZero

Много предан защитник си, но малко залиташ. Нали смисъла на индексния фонд е да следва доходността и риска на пазарния индекс който следва. Именно философията на съществуването на индексен фонд предполага компетентният мениджър да прецени как да го конструира, така че отклоненията от индекса да са в разумни граници. И пак в компетенциите на портфолио мениджъра е да осъзнае дали/и до колко даден индекс (включая и пазара като цяло) е подходящ за създаването на индексен фонд. Помисли дали заслужава оправдание индексен фонд дал 15 - 20% по нисък резултат от индекса който следва. Това за мен е просто смешно.
                    nikita_ru, не съм защитавал конкретния индексен фонд, въпреки че и за него важат голяма част от ограниченията, които нахвърлих.

В този смисъл, ако бях на мястото на съответните УД, не бих си и помислил да правя индексен фонд, ако няма наказателна такса за излизане преди петата година. Нещо от рода на 20-30%...

И пак си е самоубийство.

Polki, сметките ти не са верни. Кешът от 10% защо го вадиш от доходността? Пропуснатия доход от него е примерно 15% за годината, което означава 1,5% върху активите на целия фонд. Тези 1,5% трябва да извадиш, когато смяташ разликата от бенчмарк-а.

Коментар

• дневник20 - на 09.01.2009 год. - 52.93

на 03.01.2010 год. - 63.32

индекс топ 20 - на 08.01.2009 год. - 55.95

на 06.01.2009 год. - 61.20

не може да се сравнят еднакви дати защото не се изчислява всеки ден , а два пъти в седмицата

комисионата за управление се смята в отделна графа -> така, че онези 2% отпадат и би следвало разликата да е само 10% заради задължението на донда да има кеш...

Коментар

Нали смисъла на индексния фонд е да следва доходността и риска на пазарния индекс който следва. Именно философията на съществуването на индексен фонд предполага компетентният мениджър да прецени как да го конструира, така че отклоненията от индекса да са в разумни граници. И пак в компетенциите на портфолио мениджъра е да осъзнае дали/и до колко даден индекс (включая и пазара като цяло) е подходящ за създаването на индексен фонд. Помисли дали заслужава оправдание индексен фонд дал 15 - 20% по нисък резултат от индекса който следва. Това за мен е просто смешно.
                        Не е толкова смешно. Има 10% в кеш и 2% такса - общо 12% . Всичко над тези 12% е някаква далаверка на фонда и ограбване на хората доверили парите си при тях.

Дайте да говорим с конкретни цифри. Колко е бил Дневник20 в първия ден на 2009 година и на колко е затворил в последния ден на 2009

По същия начин дайте данни и за индексния фонд /че не ми се търси сега/ и дайте да направим сравнение с точни данни , а не с предположения и с предполагаеми 15-20% разлики

Коментар

• SubZero

Много предан защитник си, но малко залиташ. Нали смисъла на индексния фонд е да следва доходността и риска на пазарния индекс който следва. Именно философията на съществуването на индексен фонд предполага компетентният мениджър да прецени как да го конструира, така че отклоненията от индекса да са в разумни граници. И пак в компетенциите на портфолио мениджъра е да осъзнае дали/и до колко даден индекс (включая и пазара като цяло) е подходящ за създаването на индексен фонд. Помисли дали заслужава оправдание индексен фонд дал 15 - 20% по нисък резултат от индекса който следва. Това за мен е просто смешно.

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero
                            Първоначално изпратено от ivo111
                            Ами естествено , че съм го бил.

Впрочем смятам, че голяма част от пишещите и те са направили по-добра доходност.

Ако ти си от тези неуспялите и ако искаш повече информация относно портфейла ми ,пиши ми на лични.

Ще ти дам някой и друг съвет, пари за начало няма да ти взимам.

Айде със здраве

Портфейлът ти не ме интересува. Но, ако искаш да изглеждаш малко по-различно от средно статистически писач в инвестиционен форум, добре е да покажеш поне highlights от представянето ти за последната година най-малко.

Не ми отговори и колко риск си поемал през годината. Нито какво е представянето ти за последните 2,3,5 и повече години. Познавам доста хора, които стискат акции от 2007-ма насам. Да, тази година са близо 50-60 процента нагоре. Но... като теглиш чертата от начало до край, положението е силно депресиращо.

Навремето всички мрънкаха, когато някой фонд бил спечелил по-малко от друг и на мода излезе дей-трейдинга с дялове. Тогава всички биеха СОФИКС, но инвеститорите все недоволни.

А сега, с ръка на сърцето ми кажи би ли управлявал фонд в България?!?
                            Знаейки, че всеки с портфейл от няколко десетки хиляди лева има шанс да направи повече пари от теб при резки движения на пазара.

Преди да ми отговориш обаче, си помисли как би се държал, ако са ти поверили няколко милиона лева за управление, като целите и ограниченията ти са:

- дневен обем на целия пазар от около 500 хил. лева (основно в три-четири позиции), което, в рамките на оптимистичното допускане означава, че дела ти в търговията би бил не повече от 50-60 хил. лева на ден при силен натиск от твоя страна

- да биеш винаги индексите до един

- да биеш винаги конкуренцията

- да направиш горните две с поемането на по-малък риск

- да "хващаш" винаги всяко движение на пазара, защото инвеститорите ще изприказват света, за да подчертаят колко си некадърен щом една корекция не можеш да познаеш

- да имаш винаги достатъчно свободни пари, когато тълпата алчни инвеститори реши, че пазара отива по дяволите и започне да тегли

- никога да не държиш повече кеш от минималното законово изискване, защото инвеститорите ще те очернят от горе до долу, понеже не си "заредил" догоре с акции, когато цените се качват

- да купуваш ликвидни акции, защото ще ти трябват, когато трябва да продаваш, заради обратни изкупувания

- да купуваш слабо ликвидни акции, защото те обикновено са с дискаунт и ще ти донесат по-голяма доходност, но най-вече защото първия льольо, който направи дабъл от такава акция, ще надуе гайдата колко си тъп, щом непрофесионалист като него е докарал по-голяма печалба за по-кратко време.

- да управляваш портфейла дългосрочно, имайки предвид, че този времеви хоризонт се свива до 3-5 седмици, когато цените започнат да падат
                            - и т.н.....

Бил съм в непосредствена близост до подобни неща и, повярвай ми, много лесно е да гледаш отстрани и да даваш оценки.

Поздрави.
                            +1

Коментар

• Първоначално изпратено от ivo111
                              Ами естествено , че съм го бил.

Впрочем смятам, че голяма част от пишещите и те са направили по-добра доходност.

Ако ти си от тези неуспялите и ако искаш повече информация относно портфейла ми ,пиши ми на лични.

Ще ти дам някой и друг съвет, пари за начало няма да ти взимам.

Айде със здраве

Портфейлът ти не ме интересува. Но, ако искаш да изглеждаш малко по-различно от средно статистически писач в инвестиционен форум, добре е да покажеш поне highlights от представянето ти за последната година най-малко.

Не ми отговори и колко риск си поемал през годината. Нито какво е представянето ти за последните 2,3,5 и повече години. Познавам доста хора, които стискат акции от 2007-ма насам. Да, тази година са близо 50-60 процента нагоре. Но... като теглиш чертата от начало до край, положението е силно депресиращо.

Навремето всички мрънкаха, когато някой фонд бил спечелил по-малко от друг и на мода излезе дей-трейдинга с дялове. Тогава всички биеха СОФИКС, но инвеститорите все недоволни.

А сега, с ръка на сърцето ми кажи би ли управлявал фонд в България?!?
                              Знаейки, че всеки с портфейл от няколко десетки хиляди лева има шанс да направи повече пари от теб при резки движения на пазара.

Преди да ми отговориш обаче, си помисли как би се държал, ако са ти поверили няколко милиона лева за управление, като целите и ограниченията ти са:

- дневен обем на целия пазар от около 500 хил. лева (основно в три-четири позиции), което, в рамките на оптимистичното допускане означава, че дела ти в търговията би бил не повече от 50-60 хил. лева на ден при силен натиск от твоя страна

- да биеш винаги индексите до един

- да биеш винаги конкуренцията

- да направиш горните две с поемането на по-малък риск

- да "хващаш" винаги всяко движение на пазара, защото инвеститорите ще изприказват света, за да подчертаят колко си некадърен щом една корекция не можеш да познаеш

- да имаш винаги достатъчно свободни пари, когато тълпата алчни инвеститори реши, че пазара отива по дяволите и започне да тегли

- никога да не държиш повече кеш от минималното законово изискване, защото инвеститорите ще те очернят понеже не си "заредил" догоре с акции, когато цените се качват

- да купуваш ликвидни акции, защото ще ти трябват, когато трябва да продаваш, заради обратни изкупувания

- да купуваш слабо ликвидни акции, защото те обикновено са с дискаунт и ще ти донесат по-голяма доходност, но най-вече защото първия льольо, който направи дабъл от такава акция, ще надуе гайдата колко си тъп, щом непрофесионалист като него е докарал по-голяма печалба за по-кратко време.

- да управляваш портфейла дългосрочно, имайки предвид, че този времеви хоризонт се свива до 3-5 седмици, когато цените започнат да падат
                              - и т.н.....

Бил съм в непосредствена близост до подобни неща и, повярвай ми, много лесно е да гледаш отстрани и да даваш оценки.

Поздрави.

Коментар

Рolki съгласен съм, че фонда има разходи, такси за управление, разлики в структурата от индекса и различна методология за оценка на активите, но все пак отклонението е 15-тина процента. Това е прекалено много. Виж си за сверка как се представят чуждите индексни фондове - отклоненията не са големи. И второ - все пак разликите в структурата на активите може да се ползва в + за фонда, а не в минус. Фактите сами говорят за качеството на мениджмънта на 2-та действащи в момента индексни фонда в България - пълна трагедия и некомпетентност.
                                ами аз не ги защитавам и нямам пряк поглед над дейноста им и резултатите им - не ги следя

изказах предположение от къде идват разликите в доходноста между индексния фонд и Софикс - само толкова от мен

нямам никакви претенции да съм навътре в нещата -> просто обща култура която имам

Коментар

Working...
                                X