Първоначално изпратено от hah
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
План "Спокойни старини"
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от hahИмпе, реално и аз това казах в първия си коментар - че тези 8%, които смята бобсана до голяма степен ще бъдат изядени от инфлацията. А 8% над нея си е трудна работа. Затова мисля, че бъдещите работещи пак ще трябва да дават, независимо какъв им е етноса. Може и роботи да са след 30 години.
Може и над 8% доходност, може...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ИмператорътБате Пешов - това само дядо бог знае - ами ако има старини, ърм - по кофи ли да рови? Човекът поне мисли по въпросът.
Новаков по-право рече, Хах - ами инфлацията? По колко снасяте за пенсийка - аз знам на мене колко ми се събрали - с толкова сухо (и то ако НЯМА инфлация) щастливо ще живея пенсиониран около 3 месеца... ;-)
Човекът ако сам не погрижи за себе си, няма кой да - то в щатите пенсионната систума е изгърмяла фаталистически - та туканка ли?
Коментар
-
Импе, реално и аз това казах в първия си коментар - че тези 8%, които смята бобсана до голяма степен ще бъдат изядени от инфлацията. А 8% над нея си е трудна работа. Затова мисля, че бъдещите работещи пак ще трябва да дават, независимо какъв им е етноса. Може и роботи да са след 30 години.Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Бате Пешов - това само дядо бог знае - ами ако има старини, ърм - по кофи ли да рови? Човекът поне мисли по въпросът.
Новаков по-право рече, Хах - ами инфлацията? По колко снасяте за пенсийка - аз знам на мене колко ми се събрали - с толкова сухо (и то ако НЯМА инфлация) щастливо ще живея пенсиониран около 3 месеца... ;-)
Човекът ако сам не погрижи за себе си, няма кой да - то в щатите пенсионната систума е изгърмяла фаталистически - та туканка ли?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от hahМерси, но ще откажа куршума.
А по темата имах предвид втория стълб на пенсионното осигуряване. Не съм си гледал фиша, но предполагам че сумата, която отива там на месец не е много по-малка от споменатата от бобсан.
Но все пак, не съм убеден че втори стълб без първи може да осигури адекватен доход на средностатитическия бъдещ пенсионер.
ми аз се осигурявам по няколко направления
1. пенсия за старост по сметка на НОИ - тва са парите дето импа говори за тях и съм ги отписал
2. Професионален пенсионен фонд - пари които евентуално ще ми помогнат да се пенсионирам по рано но ако се пенсионирам по усл. на 3 категория си ги гушвам може и на куп може и на месец (вноски)
3. Универсално осигуряване - всички знаем какво е то
4. Допълнително доброволно за сметка на работодател (понякога и аз помагам там да растат дяловете)
в закл. на месец се събира една доста прилична сума (говоря за точки 2-4)
и ако доходността е 8 % накрая се получава една цифра малелееее
друг е въпроса след 32 години какво ще мога да си купя с тия пари
ако средногодишната инфлация за периода + 32 г. е под 8%
тогава е добре
Коментар
-
Мерси, но ще откажа куршума.
А по темата имах предвид втория стълб на пенсионното осигуряване. Не съм си гледал фиша, но предполагам че сумата, която отива там на месец не е много по-малка от споменатата от бобсан.
Но все пак, не съм убеден че втори стълб без първи може да осигури адекватен доход на средностатитическия бъдещ пенсионер.Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Re: План "Спокойни старини"
Първоначално изпратено от bobsan83Здравейте,
Бих искал да споделите имате ли финансов план за Вашите старини.
Давам следният пример:
Ако всяка година отделяте по 600лв. (50лв. на месец) и заложим годишна доходност от 8% след 30г. ще разполагаме с около 73000лв.
Ако заложим да живеем като пенсионери 17 години (за мъжете от 63 до 80г.) това означава, че можем на месец да разполагаме с около 600лв. Ако предположим, че ще доживеем до 75г. - около 720лв.
Не е казано средствата да са в парични форма - може да бъдат във всякаква добре ликвидна позиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.GrahamПървоначално изпратено от ИмператорътХе-хе - Бобсънов - знам за какво говориш... ;-)
Хах - ако вярваш, че някой ден ще живееш от пенсия, ще ти подаря пищов и сребърен куршум като станеш на 58 години - да не се мъчиш ;-)
3 000 000 мангала ли ще ти плащат пенсията някой ден?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ИмператорътХе-хе - Бобсънов - знам за какво говориш... ;-)
Хах - ако вярваш, че някой ден ще живееш от пенсия, ще ти подаря пищов и сребърен куршум като станеш на 58 години - да не се мъчиш ;-)
3 000 000 мангала ли ще ти плащат пенсията някой ден?Life won't wait for you.
Коментар
-
Хе-хе - Бобсънов - знам за какво говориш... ;-)
3 000 000 мангала ли ще ти плащат пенсията някой ден?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар