Ако наистина сте професионалисти трябва да знаете, че контактите са от голямо значение... изобщо не става въпрос за корупция а за networking, опит и успеваемост. Според вас няма значение ефективността в брой одобрени проекти на лицето, което ще ви подготви и внесе документите ? На колежанчета proposal-ите ги връщат по няколко пъти . Да не говорим за екипите от банките, които тренират с реални клиенти.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Еврофондовете - как малките предприемачи да получат пари?
Collapse
X
-
Еврофондовете - как малките предприемачи да получат пари?
И изобщо, стига сте очаквали някой да ви дава пари! Пари няма, няма и да има през следващите 2-3 години! Колкото можете сами, толкова!Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
дреболии:има програми с авансово полащане,има и без;
ако програмата ви е с 50%примерно финансиране за 100хлв-оборотни ще ви трябват 100х+20х ддс,след приключване и проверка ще ви се върнат 50,а ддс си го приспадате,не се възстановява от програмата
необходими са банкови гаранции,ако нямате свободни пари
всичко изпълнено преди подписване на договор по програма ,не се признава за разход
просто си прецизирайте оборотните пари,включително и лихви по кредити,защото всичко е в опр.срокове,които задължително се спазват
успех
Коментар
-
Re: Капитал Партнерс
Първоначално изпратено от Capital Partnersсъветвам всеки които получи предложение за "прескачане на конкурсен принцип" от страна на консултант да прекрати взаимоотношения веднага с "доставчика" на услугата.
За съжаление, вероятно под давление на широко ширещото се мнение, че проекти в България не се печелят по нормално установения ред, повечето предприемачи се обръщат не към професионални бизнес-консултанти, а към "консултанти", които им обещават, че ще "уредят" проекта срещу определена комисионна. Това е дълбоко вредна нагласа, която допълнително подхранва корупционната среда и ненужно пълни джобовете на такива "консултанти".
Що се отнася до размера на възнаграждението, то се определя на чисто конкурентен принцип, затова е обяснимо мнението на Кепитъл партнърс, че 5 % е високо възнаграждение. Най-масовата практика е да се договаря една твърда сума за изготвяне и внасяне на документацията по проекта, която се плаща без оглед на спечелването му и един определен процент от вече спечелената субсидия, който понякога покрива и определен обем текущи консултации в хода на изпълнение на проекта.
За фирма от София очевидно Програмата за развитие на селските райони не е приложима, а за съжаление "Конкурентоспособност" в момента няма отворени процедури и практически не изпълнява графика си за работа за 2009 г. Надявам се следващите управляващи на тази програма да подходят по-сериозно и организирано.
Коментар
-
Капитал Партнерс
В допълнение съветвам всеки които получи предложение за "прескачане на конкурсен принцип" от страна на консултант да прекрати взаимоотношения веднага с "доставчика" на услугата. Освен че попада под ударите на наказателния кодекс, в процеса на договориране на средства от европейските структурни/земеделски и рибарски фондове се разпределят съгласно стриктни процедури и одитни пътеки. Всяко едно прескачане на отделните етапи е практически невъзможно или ако се осъществи то в последствие при евентуален одит може да бъде обявен и за нередност или опит за измама ( поне 5 години затвор ).
Пример от практиката:
Хотелиер от района на Благоевград наема консултант който му казва че проекта ще бъде приет директно в София без да минава през областните структури. В продължение на 6 месеца човека чака да му бъде одобрен проекта за който има спънки и се налага смазване на административната машина. Разделя се с около 25 000 лв. Истината лъсва когато отива на място да провери защо не му одобряват проекта. Оказва се че такъв проект въобще не е входиран а от консултанта няма и следа. Този случай не е единствен.
PS: Нищо лично
Capital partners Team
Коментар
-
Капитал Партнерс
В отговор на Вашия въпрос предоставям следната информация:
В допълнение на коментарите ще се опитам да систематизирам информацията. Действително географския признак е важен за определянето на избора на програма тъй-като Вашата идея е допустима за финансиране и по Програма за развитие на селските райони (ако е в община която е извън градските ареали), както и по Оперативна програма за развитие на конкурентоспособността на българската икономика.
По ОП конкурентоспособност е заложено отваряне на мярка "Технологична модернизация в предприятията" през месец Септември 2009. Наред с отварянето на Мярката ще бъдат публикувани и насоките за кандидатстване (има промени които ще влязат в сила) а максималният размер на гранта за микро предприятие е до 70%.
За момента основното което трябва да направите е да покриете изискването за допустимост на кандидатите по програмата за 80 000 лв оборот. След като прочетете насоките за кандидатстване може да започнете да попълвате сам апликационни форми, бюджетни таблици и т.н. Може да ги изтеглите от страницата на МИЕ.
По програмата за развитие на селските райони мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия " ще може да кандидатствате ако се намирате в една от 231 общини които са в селски район. Размера на безвъзмездната финансова помощ е до 70 % и е лимитиран с горна граница до 200 000 евро.
В случай че изпитвате затруднения при попълване на документите е по-добре да се обърнете към консултант, още повече ако стойността на оборудването не е голяма. Пет процента " такса за успех " по принцип са много и зависят от качеството на предоставяната услуга-дали се покрива освен подготовката, входирането и консултирането на кандидата при искане за допълнителна информация от договарящата институция и т.н
Надявам се да сме Ви били полезени.
Успех:
Capital Partners Team
Коментар
-
Re: Еврофондовете - как малките предприемачи да получат пари
Първоначално изпратено от Kiril NikolovБлагодаря на всички, че откликнахте на питането,
Марков, фирмата ми е в София и ако програмите наистина финансират селските райони мисля, че няма да мога да се впиша по тях.
Respect и destiny x, благодаря ви за инфото. Ще проверя как стоят нещата по ОП „Конкурентоспособност”. Въпросът е дали мога да кандидатствам по тази програма само за закупуване на машини? Нямаше ли някакво изискване парите да са вложени в някаква иновация? То машините също може да са един тип иновация, но дали оценителите на проекта ще го приемат така?
Мисля че колегата е прав че мярката за конкурентноспособност ще ти свърши работа.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiril NikolovБлагодаря на всички, че откликнахте на питането,
Марков, фирмата ми е в София и ако програмите наистина финансират селските райони мисля, че няма да мога да се впиша по тях.
Respect и destiny x, благодаря ви за инфото. Ще проверя как стоят нещата по ОП „Конкурентоспособност”. Въпросът е дали мога да кандидатствам по тази програма само за закупуване на машини? Нямаше ли някакво изискване парите да са вложени в някаква иновация? То машините също може да са един тип иновация, но дали оценителите на проекта ще го приемат така?
Коментар
-
Еврофондовете - как малките предприемачи да получат пари
Благодаря на всички, че откликнахте на питането,
Коментар
-
Да... оперативна програма "Конкурентоспособност". До 10 човека е малко предприятие можеш да кандидатсваш за технологична модернизация до 100% от грант-а. Appl form, budget, financial justification... договори за обществени поръчки. Външен консултант ще ти вземе до 3000 лв, за да ти внесе проекта в Минстерството на Икономиката и Енергетиката. Ако го комисията го подпише и ти предложат договор... консултанта ти взима до 5% от грант-а. След което можеш да си избереш да го управляваш сам логистика...фактури... конкурсни досиета или да го предоставиш на консултанта ( за което се плаща отделно). При подписване на договор очакваш авансово плащане от 20% от сумата, за която си кандидатствал и започваш. Процедурата трае няколко месеца.
Коментар
-
Не се занимавам с това и не съм съвсем убеден в думите си, но:
Има една оперативна програма Конкурентоспособност, по която мисля, че може да се финансира закупуване на оборудване. Управляващият орган (институцията, която одобрява проектите) май е Министерството на икономиката и енергетиката. Виж на сайта им за някоя от подопечните на министерството Агенции, която се занимава с това. Евентуално там ще има изисквания към кандидатите и формуляри. Хайде после пиши тук дали си намерил нещо, че ми е интересно.
Първоначално изпратено от Kiril NikolovЗдравейте! Имам малка фирма за производство на облекла. Служителите ми са 10 шивачки. Ние изпълняваме поръчки на по-големи фирми, които са разпределили производството си сред малки шивашки фирми. Кризата, обаче, ни притиска и ни трябва финансиране за нови машини.
В интервю за investor, от 26 юни, г-жа Караилиева от Capital Partners казва, че не всеки може да кандидатства за финансиране по европроектите. От какво зависи това и в моя случай аз мога ли да кандидатствам по някоя програма? Моля за мнение и помощ от специалисти или от хора, получили такова финансиране!
Предварително благодаря!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiril NikolovЗдравейте! Имам малка фирма за производство на облекла. Служителите ми са 10 шивачки. Ние изпълняваме поръчки на по-големи фирми, които са разпределили производството си сред малки шивашки фирми. Кризата, обаче, ни притиска и ни трябва финансиране за нови машини.
В интервю за investor, от 26 юни, г-жа Караилиева от Capital Partners казва, че не всеки може да кандидатства за финансиране по европроектите. От какво зависи това и в моя случай аз мога ли да кандидатствам по някоя програма? Моля за мнение и помощ от специалисти или от хора, получили такова финансиране!
Предварително благодаря!
Коментар
Коментар