IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ФЕД, ЕЦБ, Хартиени пари, Дефлация, Хиперинфлация, Злато...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SStoilov
    Грую , някъде по пъти си изпуснал разликата в производителността на труда през 1900 и 2000 - та години

Та затова ти излиза толкова инфлацията.

И ако златото е универсален измерител на стойност, то за последните години труда е поскъпнал само два пъти ! (по актуални цени на златото) ,

а това е доста неубедително . Производителността за 100 години е нарастнала много повече от два пъти. т.е и цената на труда се е увеличила повече от два пъти.

По моите сметки пък излиза, че златото е балонирано
    ако можеш отнякъде да ми извадиш тази производителност, но не като процентно изменение, а като абсолютни стойности, защото аз не мисля, че производителността се е увеличила, ако се сравнява със заплатите за съответния, съотнесени към количеството БВП на глава от населението за периода. Затова смятам за по-правилно да направим следната статистика:

През 1900 година един работник е получавал 0,20 долара на час, сега да сметнем колко БВП е изработвал за час същият работник. Съгласно тези данни БВП на човек в сащ през 1900 година е 4096 долара, делим на 40 часа работна седмица (толкова бяха часовете и при изчисленията за 0,20 средна надница) и на 52 седмици и получаваме, че средната производителност на труда в сащ през 1900 година е 2 долара на час или за да получи 1 долар, работникът през 1900 година е трябвало да изработи 10 долара за БВП.

За 2009 имаме следните данни - средна заплата на час 20 долара, а съгласно тези данни - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita, БВП в сащ на човек е 47 000 долара (дадени са различни данни, но се върти около тази цифра), делим пак на 40 и на 52 и получаваме, че за да получи 20 долара заплата, същият човечец следва да изработи точно 20 долара за БВП.

Е, за какво увеличение на производителността на труда говорим, когато през 1900 е трябвало да изработиш 10 пъти повече от това, което реално получаваш, а сега следва да изработиш точно толкова колкото получаваш?!?!?!

П.С. Не претендирам, че горните данни са точни, но дори и да има някаква разлика, тя едва ли би била съществена, защото реално имаме спад на производителността на труда от 10 пъти, а се отчита ръст?!?!?!

Та златото не е балон, поне не и на тези цени...
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• http://economynews.bg/Topic.html?id=4312

Запасите на САЩ са 339 млн. барела или с 27.7% повече спрямо година по-рано, показват данните на енергийното министерство в страната. Освен това от средата на септември стратегическите петролни резерви бяха увеличени с 725 млн. барела, което е 27-годишен рекорд.
      Всъщност в световен мащаб има такова пренасищане, че на земята не може да се намери място, където да се складира цялото количество петрол. Според ОПЕК около 125 млн. барела, складирани в танкери обикалят света. Обикновено количеството, което остава от петрол е толкова малко, че се съхранява на кораби в открито море.
      Мммм....

Ако петрола се преебе, ще има долър ъп и какво ли ще се случи с dollar-carry-trade и съответно борсите 8)
      SapFiConsultant.com

Коментар

• В болднатото е ключа от бараката - миналите десет години , а не следващите десет години

Първоначално изпратено от mvr0306
        Една от най-добрите инвестиции в последните 10 год. е точно златото.

Коментар

• Грую , някъде по пъти си изпуснал разликата в производителността на труда през 1900 и 2000 - та години

Та затова ти излиза толкова инфлацията.

И ако златото е универсален измерител на стойност, то за последните години труда е поскъпнал само два пъти ! (по актуални цени на златото) ,

а това е доста неубедително . Производителността за 100 години е нарастнала много повече от два пъти. т.е и цената на труда се е увеличила повече от два пъти.

По моите сметки пък излиза, че златото е балонирано

Коментар

• Първоначално изпратено от RAZBIVA4A
            За почитателите на златото един коментар.От 1913г до сега покупателната стойност на долара е спаднала 25 пъти.!!Златото тогава е било 20долара.Значи би трябвало то да скочи 25 пъти.т.е до 500долара.Ама то е скочило 50 пъти.Значи е надценено.Да не говорим че производствената стойност му е 300-400$.НЕ знам дали всички искате фирмите вместо да разиват нови технологии и.т.н да почнат да копаят.......
            НЕ казвам че цената му не може да отиде на 10 000.Но всичко ще е балон.
            тъй, тъй, а отде тез цифрички шъ мое ли да знаем - предполагам, че е говърнмънт инфо, т.е. е манипулирано, а и доста народ се хвърли да обяснява как инфлацията в УСАвсъщност нее толкова колкото я обявяват. Сега аз се поразрових и глей какво намерих:
            Трудно е да измерим колко е била инфлацията - пробвах с цена на един дом през годините, но сега очаквам да ме контрират, че сега в един дом се влага много повече техника,отколкото преди 100 години - климатици, отопление, шумоуловители ит н. Пробвах и с различни храни, но няма как да стане ясно с тях, защото сега имаме свръхпроизводство, нови технологии на производство и т.н. и затова се спрях на средната надница не човек в сащ на час - смятам, че това е най-точният критерии за измерване на инфлацията, който може да приложим - ако ми покажеш друг, ще го ползвам него. И така:

Средната надница на час в уса през 1900 е 0,22 долара

Средната надница на час в уса през 2008 е 20 долара

Или имаме инфлация от 100 ПЪТИ за 100 години

Златото през 1900 година е 21 долара на тройунция

Оставям ти за домашно да сметнеш колко трябва да е реалната цеnа на златото аджъстната с инфлацията и колко долара на тройунция трява да стане, за да говорим за балон - надявам се да ме разбиеш с отговора си
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от mvr0306
              Първоначално изпратено от Zaki
              Първоначално изпратено от rogers
              Не знам дали покупателната стойност на долара е паднала 25 пъти, но освен че златото е балон има и друг вариант - покупателната стойност на долара да падне в пъти - щото на борсите търгуваме очаквания затова е възможно златото да продължи да скача.

Първоначално изпратено от RAZBIVA4A
              За почитателите на златото един коментар.От 1913г до сега покупателната стойност на долара е спаднала 25 пъти.!!Златото тогава е било 20долара.Значи би трябвало то да скочи 25 пъти.т.е до 500долара.Ама то е скочило 50 пъти.Значи е надценено.Да не говорим че производствената стойност му е 300-400$.НЕ знам дали всички искате фирмите вместо да разиват нови технологии и.т.н да почнат да копаят.......
              че златото е балон - ами балон си е
              тогава ако златото е балон, кажи ми 3 други неща които не са балон и не са били балон в близкото минало? Една от най-добрите инвестиции в последните 10 год. е точно златото.
              ами каква е гаранцията че занапред ще е една от най-добрата инвестиция. Все едно щом като в Русе имало най-много тотомилионери, дай да идем да пуснем тото в Русе, трудна работа брате, вие златарите сте особен род инвестори, за вас е нещо като хоби. къде ще го продаваш това злато, по време на индийските сватби ли ? За какво се използва златото

Коментар

• Първоначално изпратено от Zaki
                Първоначално изпратено от rogers
                Не знам дали покупателната стойност на долара е паднала 25 пъти, но освен че златото е балон има и друг вариант - покупателната стойност на долара да падне в пъти - щото на борсите търгуваме очаквания затова е възможно златото да продължи да скача.

тогава ако златото е балон, кажи ми 3 други неща които не са балон и не са били балон в близкото минало? Една от най-добрите инвестиции в последните 10 год. е точно златото.

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers

Коментар

• Много смислена статия от Джордж Сорос написана през далечната вече 97 година.

http://www.theatlantic.com/issues/97...al/capital.htm

Коментар

• Не знам дали покупателната стойност на долара е паднала 25 пъти, но освен че златото е балон има и друг вариант - покупателната стойност на долара да падне в пъти - щото на борсите търгуваме очаквания затова е възможно златото да продължи да скача.

Коментар

• За почитателите на златото един коментар.От 1913г до сега покупателната стойност на долара е спаднала 25 пъти.!!Златото тогава е било 20долара.Значи би трябвало то да скочи 25 пъти.т.е до 500долара.Ама то е скочило 50 пъти.Значи е надценено.Да не говорим че производствената стойност му е 300-400$.НЕ знам дали всички искате фирмите вместо да разиват нови технологии и.т.н да почнат да копаят.......

Коментар

• Само хипотетично питам: Какво ще стане с долара и златото ако до 1-2 седмици и китайците купят 200-300 тона злато от МВФ?

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov
                            китайците не са толкоз глупави, че да се набутат със злато по хилядарка.

малко хора знаят, но китайците точно миналата годиан по това време масово купуваха долари.

Първоначално изпратено от Грую Груев
                            Много ми е интересно защо при всяко минаване на границта от 1000 долара за тройунция злато, МВФ излиза с декларация как щели да си продават част от резерва? Що ли го правят все в такива моменти? Интересно ми е и ако това стане, дали Чините няма да им купят всичкото количество ънблок? Е, тогава ще стане много весело
                            Мда, чините не са толкова глупави, ама ей на - след като МВФ реши да продава 403 тона злато – една осма от златните резерви на фонда, "глупавите" индийци взеха, че купиха почти половина и то забележи - на цена от 1045 долара за тройунция и как реагира пазара, щото това ми беше интересно - ми скок от 30 долара само за днес и нов рекорд от 1085 долара за тройунция, поне засега.
                            Тук спорихме едно време с асенчо, ама той се покри и в тази тема не влиза
                            П.С. А инвестора имат грешка в статията :

Цената на златото се повишава с 0,2% днес до 1601,48 долара за тройунция на борсата в Лондон.

Ама знам ли, може в най-скоро време грешката да се окаже вярна, макар че това би било страшен удар върху долара и цялата световна парична система...

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff
                              Първоначално изпратено от fenixsz
                              Ето и един по-различен поглед върху данните на САЩ за Q3:

Market Cheers Over Ugly GDP Report
                              Не мога да стигна до материала. Пробвай моля пак и сподели какво е положение при тебе.
                              http://globaleconomicanalysis.blogsp...dp-report.html - последно "l" бях изтрил.
                              SapFiConsultant.com

Коментар

• Първоначално изпратено от fenixsz
                                Ето и един по-различен поглед върху данните на САЩ за Q3:

Market Cheers Over Ugly GDP Report
                                Не мога да стигна до материала. Пробвай моля пак и сподели какво е положение при тебе.

Коментар

Working...
                                X