IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Намаляването на МЗР, правилно или грешно?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Nikola
    Първоначално изпратено от Гари
    За мен това е грешно решение, което няма да подпомогне реалната икономика. Напоследък сума ти предприятия обявиха спиране на производства, освобождаване на работници, но нито едно не каза, че го прави заради затруднено кредитиране. Спират заради намалелите поръчки от чужбина и големите складови запаси, натрупани в цял свят, които трябва да намалеят, за да се отпуши пак производството.
    БНБ намалява резервите, за да свали лихвите, а оттам и увеличи потреблението, но вярвам да постигне съществен успех. Докато падат цените на имотите, банките няма да дават кредити и ще вдигат лихвите. А и хората няма да се засилят да теглят заеми. Това е проблемът на всички централни банки де. Могат да свалят лихвите колкото си искат, но не могат да принудят нито банките да кредитират, нито хората да купуват.
    Между другото Германя и Франция са на твоето мнение. Тяхната визия, е че банковия сектор се ползва с преклано много протекции и привилегии. За това те за разлика от много други държави ще направят някакви vehicles, с които да подпомага производствения сектор. И са много прави.

В България, обаче ситуациата е малко по-различна. Тук липсват големи производствени компании. Повечето са малки и незначими за икономиката, като цяло. И още повече. В момента когато родния "бизменс" се забогатее веднага отива и си купува на цялата рода коли на лизинг за по 100 000 евро. Защо държавата да спасява колите на някакви псевдо бизсмени вместо спестяванията на хора? Мисля, че избора за България е ясен.
    Промяната в нагласата за спасителни планове на САЩ, Китай, ЕС в последните 2 месеца е явна. Беше явно, че предварителните планове за общо $ 2 трлн. целят спасяването на финансовата система като реинжектират кеш, което обаче не стимулира автоматично кредитирането наново. Защо?

Глобални причини:
    -------------------------
    1. Финансова причина: Банките са с пълни памперси и въпреки рекордно ниските лихви все още не са откачили по междубанковото кредитиране => затова м/у-банковите лихви са все още високи (а в Бг на рекорд левълс).
    2. Икономическа причина: заетостта спада заради орязване на разходи и оптимизиране на производства. Големите компании в САЩ видяха, че е невъзможно да са конкурентни на азиатското производство с дейли надница на работник от по $75. Отделно за да се разрастват производствата на компаниите трябва да има поне 1 от 2 неща: нарастващо потребление или нови пазари. Нито едното не е валидно.
    3. Потребителска причина: инфлационната спирала с цената на суровините удари едновременно с ипотечните проблеми върху потребителите. Резултатът, комбиниран с риска от безработица, е по-малко консюмър спендинг, което е водещия създател на БВП в цялостен мащаб (67% в САЩ, 75% в БГ, т.н..). Накратко масовият човек вече не харчи като луд като през периода 2001-2007, когато беше стимулиран от евтиния кеш на кредит, защото вече се е набълбукал с лизинги и ипотеки, които не само че формират огромна част от разходите му, но и сърпрааайз -- станаха по-скъпи. Този период съвпада и с нормалния бизнес цикъл, което допълнително поставя редица фирми на мушката.

Това бяха глобалните причини, има и други второстепенни.

Относно БГ:
    ----------------
    България е основен износител на няколко неща:
    1. Суровини (основно за строителство - руди, метали, кварцови пясъци, т.н.)
    2. Второстепенни продукти за строителство (санитарен фаянс, т.н.)
    3. Продукти свързани с преки лични разходи (текстил, кожи, т.н.)
    4. Суровини за селско стопанство (торове, т.н.)
    5. Части за автомобилната промишленост (Чирпан, т.н.)
    + туристически бранш, които в момента ще хапва "целомъдрието" на бетонените бизнесмени, комбинирано с добрата репутация на страната

Мисля, че всеки може да се досети защо секторите по-горе няма как да поддържат същия темп.

Относно "болестта":
    --------------------------
    Оригиналните спасителни планове целяха да излекуват симптомите, а не болестта (и спасяваха високите етажи на олигархо-капиталистическата система, наливайки чисто и просто ликвидност без да има къде тя да се преналее). Накратко, правителствата се надяваха, че като налеят напечатан кеш, капиталовите пазари ще се възстановят автоматично, имотния пазар ще намери дъно и ще бъде подкрепен, банките ще могат да шит-нат токсичните активи и ще започнат да кредитират, потребителите ще започнат да харчат наново. Еми да ама не... Да подкрепиш всички виртуални финансови деривативи с полу-виртуален кеш е безсмислено -- и затова кап.пазари реагираха повече от трагично на спасителните планове.

Обаче -- набързо отделните общности смениха платната. 1-во Китай обяви новия си план, който ще бъде фокусиран върху заетостта -- инфраструктурни проекти, промишлени проекти за страната, т.н. Така не само безработицата ще бъде овладяна, а и строителния бранш ще може да се пренасочи към тях + малките фирми ще има за кого да се прикачат. Така и потребителския спендинг до 1-2 год. ще се възстанови.

Новият план на Обама е почти същия -- хеви-метъл инвестиции в САЩ за инфраструктута, грийн рисорсес, алтернативни ен. източници вместо сухи капиталови инжекции. И резултата е налице -- пазарите веднага се успокоиха, суровините (особено храни) се оттласнаха от дъното. Металите също. Европа също смени очилата и започна да съставя общ план за спасяване на икономиката, а не на пазарите - и затова борсите в ЕС се възстановяват с 4 зелени сесии поред, защото пазарите следват очакванията за растеж на икономиката, а не икономиката пазарите.

Тези 3 плана маркират официално края на кризата и началото на възстановяването!

Дали ефектът ще достигне БГ е малко спорен. Износът ни не е много диверсифициран и е вероятно да има лек лаг. А през това време е безсмислено банките да кредитират като луди наново, защото няма смислен сектор, който да кредитират -- за да имат нужда от нов ресурс, промишлеността трябва да има очаквания за нови пазари или растящо потребление, което още не е факт. Кредити за "отрасли" като имоти и с-класи мисля, че няма да коментираме. Единственият положителен ефект от намалените МЗР може да е ако банките смъкнат лихвите по съществуващите кредити на индустрията, за да може тя да не се задъха в следващите 2 г. докато дойде новият импулс от поръчки. Ако пък тези % изтекът в банките-майки, то можем само да кажем -- RIP!

Коментар

• Първоначално изпратено от Setver
      Billy, само да попитам нещо.
      Ккаво е ненормалното според теб с лихвите по депозитите?
      ... не е нормално да плащаш 10% лихва
      (и то без да си отчел в тях МЗР-то ... фондове, мондове и секво)
      Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Парите трябва да 'работят',т.е. да се инвестират в икономиката,а не да стоят в банките. Ако лихвите са над инфлацията,ти ще имаш ли интерес да рискуваш с инвестиция,след като им са запазва покупателната стойност?

Първоначално изпратено от Setver
        Първоначално изпратено от Billy
        Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
        Начи...
        МЗР 12% става 10% лошо ??? :shock: Що ???
        Средствата ПРИВЛЕЧЕНИ от ЧУЖБИНА от 10% става 5% !!!! лошо ??? :shock: Що ???
        Ако падне(мисля че това е целта) цената на париците, плаващата лихва по левовите кредити би трябвало също да падне...
        Ако тя падне, е логично да са смята, чи повече народ ща може да си обслужват кредитите...
        Или ???
        Четете бе ...не папагалствайте. Бат Колчо ви го е казал....

Решението е единственото което може да бъде взето за да се смъкнат лихвите. Тия по кредитите в BGN, а и ненормалните лихви по депозитите. Дали ще почнат да кредитират банките с освободените пари .... ми божа работа, по-скоро не. Но дори само ефекта да е намаление на овърнайт лихвите в лева (и основния лихвен процент) ще е успех.

А за банките новината е добра...тук няма спор.
        Я ми кажи една нормална развита държава, където лихвите по депозитите са на
        нива под инфлацията в страната?
        Това че у нас е така, и все още е така, според теб нормално ли е?

Коментар

• Първоначално изпратено от Billy
          Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
          Начи...
          Ако падне(мисля че това е целта) цената на париците, плаващата лихва по левовите кредити би трябвало също да падне...
          Ако тя падне, е логично да са смята, чи повече народ ща може да си обслужват кредитите...
          Или ???

Решението е единственото което може да бъде взето за да се смъкнат лихвите. Тия по кредитите в BGN, а и ненормалните лихви по депозитите. Дали ще почнат да кредитират банките с освободените пари .... ми божа работа, по-скоро не. Но дори само ефекта да е намаление на овърнайт лихвите в лева (и основния лихвен процент) ще е успех.

Я ми кажи една нормална развита държава, където лихвите по депозитите са на
          нива под инфлацията в страната?
          Това че у нас е така, и все още е така, според теб нормално ли е?

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
            Начи...
            Или ???

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
              Първоначално изпратено от rtf
              Първоначално изпратено от tandem
              Аз ще задам кратък въпрос на онези 48% като сте изписали толкова много редове за да зашитите разбиранията си- що не земете да предложите на БНБ да вземе да вдигне процента тогава от 12 на 14 % след като смятате че намалението е грешно Малеее
              Не мисля че смъкването на резервите е добре в момента, защото ако кризата дойде и при нас и някаква част от кредитополучателите затънат, ще ни трябва голям резерв за да може банките да обслужват влоговете. Разбира се, държавата може да се намеси и да помогне, но да не забравяме че сме във валутен борд и печатането на пари е ограничено в някаква степен.
              Още повече, че ниските резерви ще доведат до отпускането на още повече кредити, и то в неподходящ момент.
              Реално, мярката помага за сегашното състояние, но за сметка на бъдещето.
              не съм много сигурен, че ще хукнат да раздават нови кредити
              За банките раздаването на кредити е основна дейност, ако не го правят, то какво остава, едни транзакции и до там
              Така че банките ще дават повече кредити, въпросът е какво стои от другата страна, а положението у нас е както са го писали:
              http://www.darikfinance.bg/view_arti...ticle_id=11435
              99% от хората не връщат заеми преди да вземат нови
              27 ноември 2008 15:08

... НАП е създала свой собствен електронен регистър на заемите в България, като данните в него сочат, че 99% от взетите от физически лица заеми изобщо не са върнати, преди да бъде получен нов заем. Според Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП, ежегодно държавният бюджет губи най-малко 115 милиона лева под формата на данък върху доходите на физическите лица, укриването на който е възможно заради обосноваването на доход с взети заеми, както и заради ревизии на физически лица, приключили без резултат. Имаме една от най-ниските ставки за подоходния данък в ЕС. Тази масова практика трябва незабавно да бъде прекратена, е позицията на Мария Мургина.

Коментар

• Първоначално изпратено от rtf
                Първоначално изпратено от tandem
                Аз ще задам кратък въпрос на онези 48% като сте изписали толкова много редове за да зашитите разбиранията си- що не земете да предложите на БНБ да вземе да вдигне процента тогава от 12 на 14 % след като смятате че намалението е грешно Малеее
                Не мисля че смъкването на резервите е добре в момента, защото ако кризата дойде и при нас и някаква част от кредитополучателите затънат, ще ни трябва голям резерв за да може банките да обслужват влоговете. Разбира се, държавата може да се намеси и да помогне, но да не забравяме че сме във валутен борд и печатането на пари е ограничено в някаква степен.
                Още повече, че ниските резерви ще доведат до отпускането на още повече кредити, и то в неподходящ момент.
                не съм много сигурен, че ще хукнат да раздават нови кредити
                Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от tandem

Коментар

Първоначално изпратено от the fan*
                    някой видял ли е, чул ли е офиц. информация по въпроса.... ройтерс.. блумбърг ...???...
                    ???
                    .. смях... сега излезе

Коментар

• Първоначално изпратено от Хосе
                      И аз мисля че решението е правилно.
                      Също както беше правилно вдигането от 8 на 12% на 1.09.2007 г.
                      След като кредитната експанзия се укроти и мярката свърши своята работа (по-скоро кризата им я свирши) няма вече нужда от този допълнителен данък върху банковата система.
                      Надали голяма част от парите ще изтекат към майките, както беше правилно отбелязано по-долу разделени по банки парите не са кой знае колко, че да преставляват интерес за изтегляне. Дори и част от тях да изтече, това ще намали задълженията на дъщерите кам майките и ще ги облекчи от към бъдещи погасявания.
                      Добра мярка и навременна.
                      Колега, нищо няма да изтече, защото ЕЦБ рефинансира банките-майки в чужбина практически неограничено, на лихва доста по-ниска от цената на ресурса у нас. Решението за намаление на МЗР е правилно, това просто е поправка на грешката, направена с вдигането им миналата година. Това беше голям гаф на БНБ. Ето една интересна статия по въпроса:

http://plamender.blog.bg/viewpost.php?id=208933

Коментар

• Аз ще задам кратък въпрос на онези 48% като сте изписали толкова много редове за да зашитите разбиранията си- що не земете да предложите на БНБ да вземе да вдигне процента тогава от 12 на 14 % след като смятате че намалението е грешно Малеее

Коментар

• Според мен логиката е много проста. Банките-майки така или иначе натискат българските им поделения да връщат пари. В този момент БНБ отваря един клапан, с който позволява да се върнат пари, които така или иначе стоят замаразени, с което малко ще облекчи натиска върху кредитирането, т.е. реалната икономика.
                          Мисля, че е доста добро решение. още повече посланието от 01.01. с нулевите резерви за държавни пари и депозити от чужбина.
                          Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

Първоначално изпратено от the fan*
                            някой видял ли е, чул ли е офиц. информация по въпроса.... ройтерс.. блумбърг ...???...
                            ???
                            ... офиц. източник демек ... нещо не мога да намеря ...

Коментар

• Първоначално изпратено от the fan*
                              ???
                              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• някой видял ли е, чул ли е офиц. информация по въпроса.... ройтерс.. блумбърг ...???...

Коментар

Working...
                                X