If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Джей......
пак си в грешка-БВП на сащ може да е с по голям процент в сферата на услугите,но не забравяй,че в китай 80% от заводите са американски........
и европа като си купи компютър,30% от тези пари отиват в китай,а 70% от тези пари в сащ.
производството на едни маратонки найк е по малко от долар.......в ЕС ви ги продават по 100$.......от тези 100$,които европееца дава за 1 чифт маратонки,1$ отива в китай,а 99$ отиват в сащ........
ако седнеш и посмяташ и тази подробност,че останеш учуден,че всъщонст сащ,макар и комсумативна икономика,паричния поток е съвсем различен...и в полза на сащ,спрямо ЕС.......
когато европейците почнат да произвеждат стоки в китай и от там да ги внасят в сащ,тогава може да поговориме пак.....но в момента е обратното-китайските стоки отиващи в ЕС-парите от този европейски търговски дефицит се преразпределят 1:3 между китай и сащ-на всеки 10$ излизащи от ес,3$ отиват в китай,а 7$ отиват в сащ.........говори ми за кой е по голям комсуматор........и кой производител
Бяха в 90-те години и може би до към 2000 година, но нещата и там се променят много бързо и ЕС компаниите яко нагазиха и там. Смяташ ли, че Еърбъс случайно открива завод в Китай и е първата европейска лястовичка ? За Найк недей. Кой в Европа носи Найк?! Пък и да се носи от някое цигане, те се правят в Пакистан или някъде там като почти всички маратонки.
Аз това и съм казвал назад из темата ти .. И в Европа е пълно с US капитали и в САЩ с Европейски, Японски и какви ли не. Говорим обаче къде какви заводи работят. Защото и в Китай да правят маратонки и да ги изнася някой в ЕС, парите за тях долар по долар се трупат там.
Ти ако носиш маратонки, да не би на тях да пише made in USА или Ливайса ти да е шит в САЩ (Нямат ни една фабрика там). Кажи ми нещо американско което се внася масово в ЕС?
Не знам, не ми се спори, но от 2 години чакате цунами върху Европа, а то не идва и не идва. И в САЩ няма да има такова, но ме учудва каква студена война си захванал с един "враг" (ЕС и Трише) който го няма, пък и няма да падне като гнила круша нашия ЕС капитализъм.
Стига бе човек. Все едно чета из някой руски форум за падането на "гнилите САЩ" като световна сила и декларации в стил "От Русия по велика няма" и "Нащо Марче е най-убавото"
Първоначално изпратено от javor
Много ми се иска да си прав,но живея тук и трябва да те разочаровам малко.Съкращенията и фалитите са всеки ден повече от предишния.Разбира се има места,където е потръгнало с 10-15% по-добре,но масово са с 30-40% минус до фалит.Не знам дали ти е известно,че дори в доста фирми вече ти предлагат да останеш на работа,но с 5-10% по малка заплата.Виждам всеки ден как страхът променя хората.
Бих вмъкнал и още нещо извън темата.
Бях 3 седмици в Тайланд и преживях жесток срив на цените(50-75%) и в същото време всяка 2ра, 3та банкнота е нова.
Поздрави!
javor-е - това къде? Намаления на заплатите има на доста места и не ме учудва въобще. За коя страна говориш и за кои браншове? .. За Тайланд ти завиждам че ми се ходи там.
Първоначално изпратено от absfresh
А когато американеца си купи 1 чифт адидас или пума (всъщност продават 2 пъти повече от найк), къде отиват парите?
Пак в Пакистан , от 1 до 14 долара, а останалите в някой данъчен рай вероятно , ама си прав, същото е..
Джей......
пак си в грешка-БВП на сащ може да е с по голям процент в сферата на услугите,но не забравяй,че в китай 80% от заводите са американски........
и европа като си купи компютър,30% от тези пари отиват в китай,а 70% от тези пари в сащ.
производството на едни маратонки найк е по малко от долар.......в ЕС ви ги продават по 100$.......от тези 100$,които европееца дава за 1 чифт маратонки,1$ отива в китай,а 99$ отиват в сащ........
ако седнеш и посмяташ и тази подробност,че останеш учуден,че всъщонст сащ,макар и комсумативна икономика,паричния поток е съвсем различен...и в полза на сащ,спрямо ЕС.......
когато европейците почнат да произвеждат стоки в китай и от там да ги внасят в сащ,тогава може да поговориме пак.....но в момента е обратното-китайските стоки отиващи в ЕС-парите от този европейски търговски дефицит се преразпределят 1:3 между китай и сащ-на всеки 10$ излизащи от ес,3$ отиват в китай,а 7$ отиват в сащ.........говори ми за кой е по голям комсуматор........и кой производител
А когато американеца си купи 1 чифт адидас или пума (всъщност продават 2 пъти повече от найк), къде отиват парите?
абе,кво стана?до вчера трише обвиняваше фед,че раздавали пари,от днес почна да подарява??????
тоя старец съвсем е изкукал,а?до вчера говори едно,от днес тотално обратното.....
че дори и едногодишни заеми на 1%,при това без покритие на активи от банките?????
в сащ банките вече почнаха да връщат тарп парите,в ЕС тепърва почват да раздават...и то без искане за покритие?????
май няма да има дефлацийка във ЕС....както е тръгнало....обаче да видиме как евро държавите ще могат в бъдеще да финансират търговските си дефицити,с продажба на бондове??????/кой ли ще купува бондове на държави като испания,италия,австрия, гърция и франция??????
итересна картинка се заформя в ЕС........трише е станал дядо мраз,а днес е коледа за евро банките........ама да видиме утре какъв ден ще е за правителствата и кой ,на какви цени и в ква валута ще купува евро бондове.......щото в евро емитет никой няма да ги ще.....
За Европа нямам притеснения..Поне не национализираха мастодонти че после те пак да си умрат
Асене, много харесвам и САЩ и мисля че има още много хляб в икономиката им , която все още е огромна , обаче ако не си бил отдавна в Европа и ако можеш направи една обиколка в западната и част Париж, Виена, Франкфурт, Милано .. Испания даже нищо, че е южна или Италия до Рим ... Не знам къде живееш в САЩ, ама повярвай и тука има живот не само у вашия край на планетата и хората не живеят по дърветата
ПС: Тези седмици брат ми ходи пак до Германия и Австрия по разни специализирани фирми свързани с машиностроене, наука и технологии .. Нещата въобще не са така зле .. А за банките кредитите са за 1 година и ако ЕЦБ ги отпуска на някой банки (Нали все пак са ЦБ), сигурно са си направили сметка, че ще се върнат. Пък и я виж колко пари се отпускат? Смешна сума в сравнения с тази която правителството на САЩ подари на вече фалирали динозаври.
Имам и доста познати по Белгия, Холандия , Великобритания и по Свенско и Норжско.. И там не са слезли току що от дърветата....
Много ми се иска да си прав,но живея тук и трябва да те разочаровам малко.Съкращенията и фалитите са всеки ден повече от предишния.Разбира се има места,където е потръгнало с 10-15% по-добре,но масово са с 30-40% минус до фалит.Незнам дали ти е извесно,че дори в доста фирми вече ти предлагат да останеш на работа,но с 5-10% по малка заплата.Виждам всеки ден как страхът променя хората.
Бих вмъкнал и още нещо извън темата.
Бях 3 седмици в Тайланд и преживях жесток срив на цените(50-75%) и в същото време всяка 2ра, 3та банкнота е нова.
Поздрави!
Джей......
абе,кво стана?до вчера трише обвиняваше фед,че раздавали пари,от днес почна да подарява??????
тоя старец съвсем е изкукал,а?до вчера говори едно,от днес тотално обратното.....
че дори и едногодишни заеми на 1%,при това без покритие на активи от банките?????
в сащ банките вече почнаха да връщат тарп парите,в ЕС тепърва почват да раздават...и то без искане за покритие?????
май няма да има дефлацийка във ЕС....както е тръгнало....обаче да видиме как евро държавите ще могат в бъдеще да финансират търговските си дефицити,с продажба на бондове??????/кой ли ще купува бондове на държави като испания,италия,австрия, гърция и франция??????
итересна картинка се заформя в ЕС........трише е станал дядо мраз,а днес е коледа за евро банките........ама да видиме утре какъв ден ще е за правителствата и кой ,на какви цени и в ква валута ще купува евро бондове.......щото в евро емитет никой няма да ги ще.....
За Европа нямам притеснения..Поне не национализираха мастодонти че после те пак да си умрат
Асене, много харесвам и САЩ и мисля че има още много хляб в икономиката им , която все още е огромна , обаче ако не си бил отдавна в Европа и ако можеш направи една обиколка в западната и част Париж, Виена, Франкфурт, Милано .. Испания даже нищо, че е южна или Италия до Рим ... Не знам къде живееш в САЩ, ама повярвай и тука има живот не само у вашия край на планетата и хората не живеят по дърветата
ПС: Тези седмици брат ми ходи пак до Германия и Австрия по разни специализирани фирми свързани с машиностроене, наука и технологии .. Нещата въобще не са така зле .. А за банките кредитите са за 1 година и ако ЕЦБ ги отпуска на някой банки (Нали все пак са ЦБ), сигурно са си направили сметка, че ще се върнат. Пък и я виж колко пари се отпускат? Смешна сума в сравнения с тази която правителството на САЩ подари на вече фалирали динозаври.
Имам и доста познати по Белгия, Холандия , Великобритания и по Свенско и Норжско.. И там не са слезли току що от дърветата....
напротив нещата са даже много зле,но все още на цифри,които още не са се материялизирали......дай им малко време.
аз рпеди 2 години по форумите в имоти .нет им говорех,че англия е пред рухване,както и имотите там, и имаше хора,които живееха в англия и ми обясняваха,че това не е врено и че англия не е сащ,и че имотите нито са балонирани,нито могат да паднат и английски банки са номер едно.........година по късно първите издумкали банки бяха именно в англия.......имотите се сринаха и процеса тепърва ще продължава,като преди месец се стигна до прецедента,англия да не може да продава свои трежърис и да пропадне аукцион....такова нещо никога не е ставало в тази държава.......дори и през втората световна война.......
сега ти ми звучиш точно по същия начин,както ми звучаха преди 2 години от имоти.нет живущи в англия,както и няколко мои познати англичани,които са във финансовата сфера там.
те казваха-не си прав,в англия си е много добре......
англия отпърво се защитаваше,като банк оф ингланд си разпродаваше златото.........
ЕЦБ март месец продаде 35 тона злато.......някаква кУрелацийка случайно да виждаш?
БОЕ спасяваше банковата си система с печатене на паундове ,а търговския дефицит със заеми от японците в йени.........
сега ЕЦБ почва да спасява банковата си система с печатене на евро и в колосални размери......само за един ден раздадените пари се равняват на 1/10 от целия дълг на сащ........
БОЕ имат проблеми вече с трежъри аукционите си........ЕЦБ върви почно по техните стъпки-кога ще дойде времето когато евро държави ще почнат да имат този проблем,както в момента е в англия?
въобще имаш ли си представа колко са 600 милиярда евро?раздадени за един ден само и без активи срещу тях?както и без допълнителни изисквания към банките,като акции срещу тях?представи си СЕОтата на евро банки кво ще правят-ще искат да теглят колкото повече.....ще има надпревара и конкуренция между тях,кой да дръпне повече.........защото никой не им държи сметка....тва няма нищо общо с тарп програмата на фед,където главните акционери на банките трепереха от страх,като теглеха тарп ресурс и както виждаш вече го връщат дори и предварително........
Чакай сега .. майната им на форумните говорилни и смяташ ли, че за икономиката може да се съди от едини форуми ?
И тук някой казваха, че имотите първо няма да се качат, а после казваха няма да паднат С борсата е същото, с банките също.
Колкото до имотите аз съм си казал мнението и за тях и за борсовите бумове от преди 2 години и тук и в САЩ.
Няма как капитализацията да е по-голяма вечно от по-малкото пари в обръщение. За това и когато нещо се балонизира , ще падне и не виждам драма в това освен за някой будала набутал си парите на върха на пирамидата. "Англия да не може да продава свои трежърис и да пропадне аукцион....такова нещо никога не е ставало в тази държава.......дори и през втората световна война......." - Ставало е и друг път, не е прецедент .. Лейбъристи , какво да ги правиш .. Не съм запознат, но ако са искали да пуснат голяма емисия златни крилца, нормално и купувачите да се запънат.. За мен обаче основната разлика идва от една причина: Виж колко % от БВП на САЩ идват от сектора услуги
и колко е този % от БВП в ЕС, Япония или Китай.
600 милиарда Евро са много пара, но кажи ми колко се раздадоха в САЩ от самото правителство?
Впрочем това не е нещо ново. В 1987 година при срива на Уолстрийт ФЕД прави същия ход. Ако обаче очакваш голяма инфация в ЕС или пък криза и гладни по улиците няма да стане, вервай ми.
.....днес пак излезнаха убийствени данни за петрола-че цяла америка е заляна с петрол и се ч1удят кво да го правят.в нормален маркет,цената на петрола днес щеше да падне поне с 4$.....обаче от как излезна новината не само не е паднал,ами и леко се е качил........
Не си много прав за днешните данни. Ето ги и ще ти ги разтълкувам.
Inventories (DOE U.S.): Crude Oil out at -3868k vs. -950k exp;
Това е много булиш за петрола.
Gasoline out at 3871k vs. 1000k exp;
Distillate out at 2077k vs. 850k exp;
Тези са беариш за петрола и за икономиката. Може да се тълкуват по два начина
1. Икономиката не консумира горива т.е. следователно скоро няма да има нужда от толкова внос на нефт и
2. Погледни по-долу колко се е увеличила степента на използване на капацитета на рафинериите. Тогава бичето тълкуване е, рафинериите са започнали да произвеждат повече горива в очакване на растеж и съответно ще трябва увеличение на петролния внос. Днес се тълкува по този начин и нефта расте. Refinery Utilization out at 1.15% vs. 0.05% exp.
Поздрави.
ако е така,съм съгласен с теб.не гледах данните,а слушах по снбс,че данните са беъриш за петрола.може би са имали предвид,че стокпайлинга от бензин е новина,че рафинериите погрешно са изчислили фючър кърва на комсумацията-много по ниска от очакваното е.
пък и общото сумиране излиза пак повече от очакваното,нищо,че петрола е по ниско от очакваното.сток пайлинга от дестилит и бензин е по голямо ,отколкото намалялия петрол.
напротив нещата са даже много зле,но все още на цифри,които още не са се материялизирали......дай им малко време.
аз рпеди 2 години по форумите в имоти .нет им говорех,че англия е пред рухване,както и имотите там, и имаше хора,които живееха в англия и ми обясняваха,че това не е врено и че англия не е сащ,и че имотите нито са балонирани,нито могат да паднат и английски банки са номер едно.........година по късно първите издумкали банки бяха именно в англия.......имотите се сринаха и процеса тепърва ще продължава,като преди месец се стигна до прецедента,англия да не може да продава свои трежърис и да пропадне аукцион....такова нещо никога не е ставало в тази държава.......дори и през втората световна война.......
сега ти ми звучиш точно по същия начин,както ми звучаха преди 2 години от имоти.нет живущи в англия,както и няколко мои познати англичани,които са във финансовата сфера там.
те казваха-не си прав,в англия си е много добре......
англия отпърво се защитаваше,като банк оф ингланд си разпродаваше златото.........
ЕЦБ март месец продаде 35 тона злато.......някаква кУрелацийка случайно да виждаш?
БОЕ спасяваше банковата си система с печатене на паундове ,а търговския дефицит със заеми от японците в йени.........
сега ЕЦБ почва да спасява банковата си система с печатене на евро и в колосални размери......само за един ден раздадените пари се равняват на 1/10 от целия дълг на сащ........
БОЕ имат проблеми вече с трежъри аукционите си........ЕЦБ върви почно по техните стъпки-кога ще дойде времето когато евро държави ще почнат да имат този проблем,както в момента е в англия?
въобще имаш ли си представа колко са 600 милиярда евро?раздадени за един ден само и без активи срещу тях?както и без допълнителни изисквания към банките,като акции срещу тях?представи си СЕОтата на евро банки кво ще правят-ще искат да теглят колкото повече.....ще има надпревара и конкуренция между тях,кой да дръпне повече.........защото никой не им държи сметка....тва няма нищо общо с тарп програмата на фед,където главните акционери на банките трепереха от страх,като теглеха тарп ресурс и както виждаш вече го връщат дори и предварително........
Мисля че грешиш относно наливането на пари във фалирали мастодонти.Повечето големи банки начели с JP i Goldman върнаха парите.Остават Wells Fargo, където Бъфет е сред мажоритарите-смяташ ли че може да има фалит?, Bank of America-която закъса заради големите загуби на погълнатата Мерил Линч, но бързо ще дръпне и Citigroup които може и дълго задържат 45 млд по програмата, но рано или късно ще се изправят на крака.Фани и Фреди винаги са си били държавни , но признавам че има една черна дупка и това AIG-символ на глупостта и алчността на шепа некадърници.
.....днес пак излезнаха убийствени данни за петрола-че цяла америка е заляна с петрол и се ч1удят кво да го правят.в нормален маркет,цената на петрола днес щеше да падне поне с 4$.....обаче от как излезна новината не само не е паднал,ами и леко се е качил........
Не си много прав за днешните данни. Ето ги и ще ти ги разтълкувам.
Inventories (DOE U.S.): Crude Oil out at -3868k vs. -950k exp;
Това е много булиш за петрола.
Gasoline out at 3871k vs. 1000k exp;
Distillate out at 2077k vs. 850k exp;
Тези са беариш за петрола и за икономиката. Може да се тълкуват по два начина
1. Икономиката не консумира горива т.е. следователно скоро няма да има нужда от толкова внос на нефт и
2. Погледни по-долу колко се е увеличила степента на използване на капацитета на рафинериите. Тогава бичето тълкуване е, рафинериите са започнали да произвеждат повече горива в очакване на растеж и съответно ще трябва увеличение на петролния внос. Днес се тълкува по този начин и нефта расте. Refinery Utilization out at 1.15% vs. 0.05% exp.
Асене, очакваш ли от Фед по-късно да подкрепят долара?
фед се борят в момента с дефлацията-тва им е главния приоритет,както и джъмпстартване на икономиката-в момента им е нужен нисък долар.
но всъщност не те го правят,а балонджиите в петрола,а фед само си затварят очите.
балонджиите са изкупили вече петрол на фючърите за години напред.рано или късно ще трябва да излезнат.днес пак излезнаха убийствени данни за петрола-че цяла америка е заляна с петрол и се ч1удят кво да го правят.в нормален маркет,цената на петрола днес щеше да падне поне с 4$.....обаче от как излезна новината не само не е паднал,ами и леко се е качил........
за тва виждаш,че еврото е поскъпнало спрямо долара,нищо,че трише раздава евро,както никой друг до сега.
лошата новина за шпетрола докарва много шортвачи на петрол,а балонджиите се борят и изкупуват обратно шортовете,като задържат цената да не пада,от където в левъридж света,това е реално шорт на долара.
но решат ли тия бандюги да излезнат,а то ще стане рано или къснпо,не паритет ще видим с еврото,ами дори еврото ще струва центове и дори и бернанки няма да може да направи нищо по въпроса.
фундамент може да се дирижира само временно,рано или късно всичко си идва на местото.
само евро банки са финансирали колосалния балон в НИ в англия,испания и цяла източна европа......тва са ТРИЛИОНИ ЕВРО-декапитализацията може да се поеме само чрез масови банкови фалити,или печатене на евро......както виждаш става второто......за което в бъдеще ще плати европейския данъкоплатец
Бат Асене, кажи що тез хубави, несложни и нетоксични инструменти CDS-ите даже и твоя човек, баш спекуланта на спекулантите, Сорос, иска да ги забранят?
In a speech at the Membership Meeting of IIF, Soros said, "Some derivatives ought not to be allowed to be traded at all. I have in mind credit default swaps. The more I've heard about them, the more I've realised they're truly toxic."
браточка,сиди еса са нищо повече от дийп ин дъ мъни пут опшъни......само че са нерегулирани,защото са оувър дъ каунтър и няма клиъринг хаус,която да иска марджин капитал в случай на щета.
ако бяха регулирани,лимън нямаше да фалират поради простата причина,че нямаше да могат да емитират такова количество,поради марджин рикуайрмънтс.
проблема не е в инструментите,а в това,че са нерегулирани.
2005 и 2006 никой не очакваше,че 2008 ще има паричен вакуум и финансова криза.съответно банките,емитирали такива книжа емитираха повече,отколкото можеха да си позволят в случай на финансов ураган........ако тези инструменти бяха регулирани,тогава нямаше да имат този проблем.
тези инстументи са важни-знаеш ли,че ако нямаше трето лице,което да емитира сидиес на бг дълг,бг бондовете щяха да са много по евтини,от където ийлда им щеше да е много по висок,от където щеше да струва много повече на българия външното й финансиране??????
явно не я знаеш тази подробност,а?
Коментар