If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
значи,гледам си на кафе и карти таро си кво виждам?
трише пак май ще напечата около 500 милиарда евро, да си спасява банковата система........
тва не го пише никъде за сега....да видим,дали знахарството на асен1975 ще се окаже вярно.....
тва падане на европейските валути ме навежда на мисълта,че европейците са напазарували доларчета,преди да обявят новинката,че нормалния играч да не може да намаже......
Боже, пази сляпо да прогледа, а камо ли пици из америка да разнася...
Хайде Асене! помогни на човека а и към бедния чичо Скрудж прояви малко съчувствие.
Какво би посъветвал, ако чичо Скрудж е на парици, как да го "менажира" кеша, докато чака да се "ресетне" системата??
Аз като един виден макроикономист смятам, че янките усетиха още миналата година накъде отиват нещата и прехвърлиха яко скрап на европейските "консервативни" банки. Чудех им се и на някои колеги тук като Императора например дето се кефеше, че у Щатско затъвали и доларът пада и ще се самоизяждат едва ли не като украинците при колективизацията. При тая глобализирана, автоматизирана и електронизирана финансова система, да се кефиш на проблемите зад Океана е все едно да се кефиш, че при съседа ти гори, а вятърът твърдо няма да обърне към твоята къща.
Един колега каза - американците са бачкатори, а европейците консуматори на социални екстри. Само дето не е май точно така. Защото американците направиха така, че целият свят, вкл. и европейците и китайците да бачкат за тях, те да консумират произведеното, а кинтите да отиват в транснационалните икономически и финансови структури, които се чудеха кво да измислят, за да ги завъртят и умножат тия пари. Е, измислиха го и ебаха мамата на финансовата система.
Само че тия виртуални пари не могат да се загубят мамка му, нали нищо в природата не се губи, кво остава за кинтите, пак са отишли някъде. И къде, къде, пак във Феда и правителството отиват, трансформирани от електронни такива във чисто нови напечатани хартийки. Цената е по-здрав контрол над финансовите пазари, от там над реалната икономика.
Буш и политико-оръжейно-петролната му клика стиснаха американците и света политически с лафовете си за тероризма зад всеки ъгъл, а финансовите им аркадаши - монетарно с лафа си за прекалената либерализация, която сами създадоха. От тук до Биг Брадър, Саурон Окото, Оруел 84, Матрицата 99 и прочие не е много далече. Последният филм обаче имаше и трета част "Революции".....
Аcене,Аcене,
пак ли изпуснах последното ти хвърляне на картите,но все пак намерих нещо и за мен.Мерси!Разпродадох жълтите и белите яичица и се опитвам да следвам кеша,но кой?$,?,JPY.CHF напр.
И понеже виждам,че сме на ниво,както преди почти година ще вмъкна отново,това,което човъркахме тогава,дори и без Гай ....... Цезар.
Дали пак той няма да помогне за разрешаване на въпроса,незнам,но сам му хвърлил око на медала!!!
Re: Това ли ни очаква???
Изпратено от: javor (IP съхранено)
Дата: February 10, 2008 10:51PM
stagflation - често употребявано съчетание на стагнация + инфлация
Stagdeflation - не съм го срещал в това съчетание, но по аналогия - стагнация + дефлация.
Мерси Nacheff ,намерих.
А ето и мнение от тогава . 11.02.2008
kuku,
Темата определено ми е любопитна и на мене. Много е обемиста и освен малко да маркирам по някои въпроси. Сложно е и не мога да съм сигурен, че няма да изпусна нещо важно. Дано някой има време и познания, че да допълни.
Първо - по понятията. Различните икономически теории мисля, че още не могат да се разберат еднозначно по съдържанието на понятията. Имам спомен, че съм чел за един голям спор, който се водил между монетаристи и кейнсианци за "що е то инфлация". След спора са останали две мнение :-))). В общественото съзнание продължава да се шири дефектното вярване, че инфлация=увеличение на цените, т.е. дефинира се понятието с една от последиците му.
Проф. Кр. Петров споменаваше, че само школата, на която той е последовател (т.н. Австрийска икономическа школа) може да даде икономическо обяснение на понятието стагфлация - нещо, което е препънало монетаристи и кейнсианци, когато са се сблъскали с явлението по време на нефтените кризи в налото на 70-те.
Сега идва и стагдефлацията. Сега видях, че Явор се е заровил в проблема и може да намери интересни неща. Аз нямам време сега да проследя линковете.
Рецесия - американците са приели за критерий намаляване на икономическата активност, измерено чрез спад на БВП в две последователни тримесечия. Има и други практики и разбирания за рецесия.
Общо взето шарена е картината.
Стагфлация или Стагдефлацията. Ти смяташ, че се очертава стагдефлация. Напълно разбирам мнението ти. Водещата икономика е на прага на рецесия в условията на кредитен крънч. Би следвало да си е жива стагдефлация.
Чудя се и аз, какво да кажа!?
Май в изказването на Бернанке по повод на последното сваляне на лихвите пак присъстваше един такъв момент - в смисъл : инфлацията не е чак толкова важна.
Мисля, че е разбираемо едно подобномнение. Той все пак е начело на една частна институция и би следвало неговата "най-голяма" грижа да е осигуряване на условия за икономически растеж. Когато и ако се съсздадат такива условия ще се мисли и за инфлацията. До този момент ще помага с по-ниски лихви и с осигуряване на ресурс.
Инфлацията е най-страшна за тези, които разчитат на доходи от заплати. Винаги цените изпреварват заплатите. Дефлацията е също много страшна, дори за бизнесите е по-лоша от инфлацията.
Абе, голяма каша стана. Всички се провалиха. Като се почне от централните банки, през финансови институции, рейтингови агенции, корпорации, потребители. Голяма лакомия, голямо чудо :-))) И сега трябва да се чисти боклук. Да се плаща сметката.
Бях споделил в един предишен пост за възможните подходи, както ги виждам.
Какво ли ще стане - Божа работа!
Това за предсрочната среща се очакваше, пак ти казвам единствената логична врътка, от която печелят всички е силен долар/слаб петрол.
Русия се помпи заради изборите, гледа да подпре Маккейн и го играят лошите. А иначе са много зле, но то на руснак му дай водка и ще ти бачка и без пари
ааааааа,ше падна.....
пичовете от ОПЕК нещо се били попритеснили и вместо в средата на хоември,щели да си превели срещичката ПРЕДСРОЧНО.......
е,айде де.....айде,че на путин му побеля косата вече.....
човека ако види ква ликвидност има на 60$ страйкове на декемврийския контракт,и 5 валерияна няма да му помогнат да заспи.......ше се минава на диазепан!
хаиде сега,да мине петъка,да се направи сетълмънт на опшънчетатаи в понеделник петрола да поскъпне малко,че да има как да влезнеме на шорт ОЩЕ ПОВЕЧЕ......
то така,само като пада не е интересно.....
ама и тия араби нещо не ги ебават,ама никък.......яле го днес барелчето как върти около 5 долара спад.......
По принцип мастър Асен е прав, че няма място за сантименти.
........
по-кратки отпуски и по-малки социални придобивки. Вероятно и нарастване на работната седмица. Демек повече бачкане и по-малко свободно време.
Ай, наздраве сега за "оптимистичната" ми прогноза
Само че желанието за бачкане е правопропорционално на заплащатето. Не говоря за бачкането резултат от глад.
(Докато пиша това Караманлис обяснява как Гърция била по-малко засегната и няма да има проблем - да ви е познато?)
Иначе влиза във действие хубавата новобългарска поговорка "Те ме лъжат, че ми плащат - аз ги лъжа, че работя".
Въобще капитализъм с 40 и повече % държава в икономиката много ми прилича на развит социализъм, а там резултата го знаем.
По принцип мастър Асен е прав, че няма място за сантименти.
Защо Европа ще ги издуха повече от УСА .. ами просто тя има много повече какво да губи и това ще се отрази по т.нар. социални придобивки.
УСА са си клошари, които освен да се гърбят от сутрин до здрач какво повече да загубят? Още по-вмирисани здравни услуги, дето ги нямат и гавра с пенсионерите след 2010, когато ще се макс брой от бейби-бумарите. Още по-лъскави фасади и още повече гета - циганска работа.
Та, за Европа загубите ще са по-големи, увеличаване възрастта за пенсене / застаряваме /, по-кратки отпуски и по-малки социални придобивки. Вероятно и нарастване на работната седмица. Демек повече бачкане и по-малко свободно време.
Крителине,нито съм американофил ,нито европофоб.....филингс аз не влагам,когато мисля по тези въпроси.
ако бях оптимист за американската икономика,нямаше да играя путове срещу американски екуитис и най вече доу джоунс.
ти ми казваше,че бъркам за петрола преди седмица две......проверявал ли си скоро къде е стигнал?
аз чувства не влагам...проблема на вас е това,че вие влагате чувства.и най вече сте повечето американомразци.
чувства там не влагай,ако искаш анализите ти да се материализират....
ето ти форуми-изкарвай си го на такива като мен,но не ги влагай пустите чувства,когато гледаш на карти таро или на кафе.
Не съм казвал,че грешиш.Нормално е при страх от рецесия и свиване на потреблението петролът да понижава цената си.Не виждам нищо странно в това
„Експозициите на европейските банки към американски ипотечни облигации възлизат на 2 трлн. долара или почти толкова, колкото са експозициите на банките в САЩ“, това заяви днес проф. д-р ик. н. Димитър Иванов по време на дискусия за влиянието на световната финансова криза върху българската икономика, организирано от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) съвместно с Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.
Така, европейските банки са го закъсали с Американските ипотеки,а освен това със Западно европейските ипотеки, и набалончените източноевропейски имоти.
Айде кажи сега , кой е по зле.
много по зле са,отколкото дори обявяват,Имотенбалон.
в ЕС банките още не са тръгнали да правят преоценки на активите си,демек не са спаднали преоценката на имотите в джобчетата им.
в сащ отдавна вече го правят.
в ЕС също крият до последно и трише също ги прикрива.
спомни си случката със женерал,където излезнаха с абсурдното твърдение,че техен брокер трейдвал със 85милиарда и загубил 7 милиарда от тях за един ден.....
лъжат яко и безсрамно,а трише ги прикрива,за да няма страх в банковата система......социализъм.
тва са техни загуби,които са криели и накрая ,рано или късно истината излиза на яве.....
банките са сдухали здраво в ЕС и за тва са и тези огромни наливания на хиляди милиарди евро.........
просто си траят и го крият
Професорът има и друго попадение , като казва че кризата в бг приличала на щатската.
Жалко че не са инвестирали в левови книжа, а трябва да връщаме евро
„Експозициите на европейските банки към американски ипотечни облигации възлизат на 2 трлн. долара или почти толкова, колкото са експозициите на банките в САЩ“, това заяви днес проф. д-р ик. н. Димитър Иванов по време на дискусия за влиянието на световната финансова криза върху българската икономика, организирано от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) съвместно с Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.
Така, европейските банки са го закъсали с Американските ипотеки,а освен това със Западно европейските ипотеки, и набалончените източноевропейски имоти.
Айде кажи сега , кой е по зле.
много по зле са,отколкото дори обявяват,Имотенбалон.
в ЕС банките още не са тръгнали да правят преоценки на активите си,демек не са спаднали преоценката на имотите в джобчетата им.
в сащ отдавна вече го правят.
в ЕС също крият до последно и трише също ги прикрива.
спомни си случката със женерал,където излезнаха с абсурдното твърдение,че техен брокер трейдвал със 85милиарда и загубил 7 милиарда от тях за един ден.....
лъжат яко и безсрамно,а трише ги прикрива,за да няма страх в банковата система......социализъм.
тва са техни загуби,които са криели и накрая ,рано или късно истината излиза на яве.....
банките са сдухали здраво в ЕС и за тва са и тези огромни наливания на хиляди милиарди евро.........
просто си траят и го крият
Крителине,нито съм американофил ,нито европофоб.....филингс аз не влагам,когато мисля по тези въпроси.
ако бях оптимист за американската икономика,нямаше да играя путове срещу американски екуитис и най вече доу джоунс.
ти ми казваше,че бъркам за петрола преди седмица две......проверявал ли си скоро къде е стигнал?
аз чувства не влагам...проблема на вас е това,че вие влагате чувства.и най вече сте повечето американомразци.
чувства там не влагай,ако искаш анализите ти да се материализират....
ето ти форуми-изкарвай си го на такива като мен,но не ги влагай пустите чувства,когато гледаш на карти таро или на кафе.
Коментар