If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
netware5 искаш да се хеджнеш срещу падането му ли Вярвай ми последното нещо,което искам е да падне бордът. Простата логика говори в полза на това твърдение обаче. Обоснови се ти защо мислиш,че ще се размине и тогава вече ще говорим. Стига с тези бфбджийски серсемлъци :lol: :lol:
Бордът е свещената крава на прехода. Бордът сам не може да се срути, трябва политическа воля за това. А такава няма. Именно защото е свещената крава. Никой политик в България не е луд да го прави. Спомените на българина от 96-97-а са все още толкова ярки, че ако въобще някой или нещо може да изкара 100% хората пред урните, а и на улицата, това е само намек за смяна на валутния курс. Освен това малко остана. Най-вероятно още тази година ще сме в ERM II.
BTW и латвийския ще удържи. Ето днес се обърна тенденцията. А ние сме много по-добре от Латвия.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Асене, долара на първо четене, обърна платната /спря да се съобразява с петрола/ - корекция или ..... , и петрола колкото и да се пъне ще трябва да го последва,та кажи какво мислиш?
просто става както ти казвах преди-лонгването на петрола,което е шорт на долара все повече и повече ще се къса корелативно заради форекса,където ще се купуъват долари понеже ЕС и англия в момента са вече доста по зле от сащ.
точно преди при сел офа миналия петък писах за изчисляването на отежняването на долара в петрола,за да може да се изчисли скъсването на корелация при евентоално пукане на балона,но един коела от форума не можа да ме разбере и ми обясняваше,че корелация се изчислявала за дълъг период от време,а на за 40 минути.
човека,ако беше прочел по внимателно щеше да разбере,че изчислявам нарушаването на корелацията,а не самата корелация.
ако балона в петрола пукне,мисля,че може да видиме паритет с еврото,точно заради това,което в момента забелязваш-че долара пада все по малко в сравнение с качването на петрола.
вчера мина трежъри окшън на 30 годишен бонд..и мина перфектно,докато англия има проблеми с финансирането си повече от месец.
качването на паунда е нищо повече от падане на долара в следствие на къмодити балона-пукне ли ще става шоу
Асене, долара на първо четене, обърна платната /спря да се съобразява с петрола/ - корекция или ..... , и петрола колкото и да се пъне ще трябва да го последва,та кажи какво мислиш?
netware5 искаш да се хеджнеш срещу падането му ли Вярвай ми последното нещо,което искам е да падне бордът. Простата логика говори в полза на това твърдение обаче. Обоснови се ти защо мислиш,че ще се размине и тогава вече ще говорим. Стига с тези бфбджийски серсемлъци :lol: :lol:
Аз за съжалние също мисля,че падането му е въпрос на време ако няма генерална промяна,а не виждам възможност за такава.Въпросът е колко ще е деноминацията в този случай
Душици златни, като сте толкоз уверени, що не си спретнете едно басче с мен? Последвайте zlata lamia, бъдете мъже и се хванете на бас при същите условия.
С ламята се хванах на 1000 лева, че борда ще съществува при сегашното съотношение към 1 ноември 2009 или че ще сме в ERM II при сегашното съотношение.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Аз за съжалние също мисля,че падането му е въпрос на време ако няма генерална промяна,а не виждам възможност за такава.Въпросът е колко ще е деноминацията в този случай
acen1975 всичко,което написа за паричния вакуум мисля,че е ясно,но с едно нещо не съм съгласен - ливъриджът в САЩ беше в пъти по-висок от този в България.
Пробмелът на България е и ще се състои в това,че имаме нисък кредитен рейтинг и много по-трудно привличаме капитал отвън под формата на държавни облгации заради недоверието в лева и прекалено високата риск премия,която ще се изисква от големите чуждестранни инвеститори,докато доларът има играден имидж на убежищна валута и точно за това всички бягаха,че дори и с отрицателни ийлдове.
Тук опираме пак до проблема с фиксирания валутен курс,търговския дефицит в България,ниската продуктивност следствие от ниското ниво на образование,манталитет,бюрокрация и т.н. и т.н. , заради които този борд беше и е наложителен. Така луфтът между реалните и жирални пари не може да бъде покрит чрез наливане на ликвидност,защото няма да може да се покрият условията за задържане на валутния борд.
Според мен изходите са 2 - помощ от МВФ,която обаче ще бъде само временно решение в предвид на това,че не може да се напълни нещо,което е спукано или бързо влизане в ЕМR II.
браточка,кво премане на еврото?????то вече е под въпрос дали членството на бгетовицата в ЕС ще продължи,ти за печатене на евро е бг и под крилото на ЕЦБ чакаш да стане........
МВФ никога няма да даде пари на бг да си поддържа борда,защото е безсмислено и само ще подаряват ресурс за нищо.
се едно ти да отидеш в банката и да й кажеш-дайте ми 100 000 евро заем,защото иначе ще спра да плащам вноските по 50 000 евро заема ми към вас.........
борда е бита карта,ВЕРВАЙ МИ.....
acen1975 всичко,което написа за паричния вакуум мисля,че е ясно,но с едно нещо не съм съгласен - ливъриджът в САЩ беше в пъти по-висок от този в България.
Пробмелът на България е и ще се състои в това,че имаме нисък кредитен рейтинг и много по-трудно привличаме капитал отвън под формата на държавни облгации заради недоверието в лева и прекалено високата риск премия,която ще се изисква от големите чуждестранни инвеститори,докато доларът има играден имидж на убежищна валута и точно за това всички бягаха,че дори и с отрицателни ийлдове.
Тук опираме пак до проблема с фиксирания валутен курс,търговския дефицит в България,ниската продуктивност следствие от ниското ниво на образование,манталитет,бюрокрация и т.н. и т.н. , заради които този борд беше и е наложителен. Така луфтът между реалните и жирални пари не може да бъде покрит чрез наливане на ликвидност,защото няма да може да се покрият условията за задържане на валутния борд.
Според мен изходите са 2 - помощ от МВФ,която обаче ще бъде само временно решение в предвид на това,че не може да се напълни нещо,което е спукано или бързо влизане в ЕМR II.
Ама напълно съм съгласен с теб, не виждам защо трябва да ме убеждаваш.
Колкото до yield-a, мога да ти издам малко инфо за това как мин.фин и в момента натиска "политически" някои банки да не купуват (други да не издават) BGN деноминиран дълг с по-висока доходност и дори по кратки матюритита от ДЦКтата, щото цитирам "подбивали доходността на аукционите им" мухахахах да се смееш ли да плачеш ли. Ще гледат да избутат до изборите още месец, пък после пфиууууууууу.
то те,дори и да издават,няма да има кой да им го купи..........
данске банк обраха каймака с 10%ийлд ,че даже и допълнителен емитет направиха,защото имало голямо търсене.......само може да съчувстваме на бгетовците,които са си сложили парички в бг договорени и пенсионни фондове.....падне ли бордчето,дупе да им е яко на гамените,управяващи чужд пари на хорицата......
Ама напълно съм съгласен с теб, не виждам защо трябва да ме убеждаваш.
Колкото до yield-a, мога да ти издам малко инфо за това как мин.фин и в момента натиска "политически" някои банки да не купуват (други да не издават) BGN деноминиран дълг с по-висока доходност и дори по кратки матюритита от ДЦКтата, щото цитирам "подбивали доходността на аукционите им" мухахахах да се смееш ли да плачеш ли. Ще гледат да избутат до изборите още месец, пък после пфиууууууууу.
червена сган,ще ти дам пример с бгетовицата и защо печели от това,че има сидиес на бг дълг:
много купувачи на дълг са фондове,които търсят застраховка в случай на щета.ако нямаше трета страна,която да издава застраховка на бг дълг,тогава облигациите на бг щяха да станат по евтини,от където ийлда ще им се вдигне и съответно бг щеше да плаща повече лихви(ийлд) по държавния дълг.
Ми то има бе Асене, точно под еврейското посолство се помещава на ъгъла на Витоша и Славейков.
И мога да ти кажа, че В. Симов беше голям фен на идеята за срочен пазар и деривати, като дори на последната среща организирана от Капман, Н.Ялъмов и сие направиха доста сносна презентация за това тяхно виждане и идеите за клирингова къща. НООООО повечето представители на банките там гледаха като телета.
Докато не се повиши образованието на доста т.нар. мениджъри в БГ нема да има оправия. А и спъващата, вместо подкрепяща роля на държавата и нейните институции, като Кафенето, Мин.фин и други е... мамата на и без това малките и спорадични усилия да се върви към нещо по-добро.
червенасган,ако ейайджи не бяха покрили този риск,купувачите на дълг щяха да изгорят.......нямаш левъридж пари,имаш прехвърляне на риск.
сега големите изгоряха,защото поеха риска на малките.просто е.
междудругото в момента се работи върху регулирането на тези инструменти и пускането им на борсата.
пробема беше,че бяха оувър дъ каунтър,а не регулирани.
ако такива инструменти няма,тогава този риск ще бъде покрит с по големи бонд ийлдове.компаниите,издаващи бондове ще им се вдигне ийлда,където този риск ще бъде прайзд ин.
Асене явно много си компетентен и живееш в страната на неограничените възможнисти кажи нещо за тези CDS-и питах и други, но никакъв отговор според теб възможно ли е те да предизвикаха кризата.
Абе никой ли няма мнение по въпроса за комодити дериватес суап,CDS.Айде Асене нов съм но ти разбираш фундамента или съм под твоето достойнство да споделим мнения.
още нещо-ако в бг имаше къмодити борса и деривативс върху тях,хляба щеше да е 30% по евтин и фермерите щяха да си продават житото 30% по скъпо,както и да се хеджват,ако ги е страх,че ще има лоша година,както и да си продават продукцията предварително или със закъснение,ако няма силози.
обаче за тва,че няма още създадени елементарни отношения,които в цивилизацията ги има от повече от 100 години,сега всики в бг плащат за това-както ти,че си купуваш по скъп хляб,така и фермера,че си продава продукцията по евтино.
и печелят една група хора,които са образували момопол,и се чудят кво да правят парите си от това и вместо да остават в бг икономиката се купуват яхти ,мерцедеси и самолети............
тва е разликата между бананова република ,без създадени фундаментални борсови отношения и деривативс и цивилизована държава,където тези деривативс правят баланс и намаляват разходите по преда в цената максимално.
Мухахахах еврейчето много ме разсмя с това. И той май е прихванал комуно навика да забранява разни неща
Сорос: Суаповете за защита срещу фалит трябва да бъдат обявени за незаконни
12.06.2009 16:02
Милиардерът и филантроп Джордж Сорос определи кредитните суапове за защита срещу фалит (credit default swaps – CDS) като „инструменти за унищожение“, които трябва да бъдат забранени от закона, съобщи CNBC.
CDS се използват като застраховка от инвеститорите. Купувачът на CDS върху определен актив (облигация) е и собственик на самия актив, като с покупката му се гарантира, че ще му бъдат възстановени щетите от продавача на CDS в случай на спиране плащанията, произтичащи от собствеността върху актива.
Според Сорос асиметрията на риска и доходността на CDS упражняват натиск върху облигациите, върху които са издадени, до такава степен, че финансовите институции и компаниите могат да бъдат „поставени на колене“.
„Някои деривативи въобще не би трябвало да бъдат позволени за търговия. Имам предвид кредитните суапове за защита срещу фалит. Колкото повече чувам за тях, толкова повече осъзнавам, че те са наистина токсични“, заяви милиардерът.
По думите на Сорос заемането къса позиция върху облигации чрез закупуване на CDS контракти носи ограничен риск и почти неограничен потенциал за печалба. От друга страна, продажбата на CDS контракти предлага лимитирана печалба и нелимитиран риск.
Асиметрията, която насърчава инвеститорите да продават на късо корпоративните облигации, е подхранена от факта, че CDS се търгуват и поради това те се оценяват като варианти, които за разлика от опциите могат да бъдат продадени по всяко време, счита Сорос.
„Хората купуват CDS не защото очакват евентуален фалит, а защото очакват CDS да поскъпне в резултат на неблагоприятни развития“, добави още Сорос.
Сорос е посочил като пример за това американския застраховател AIG, който бе един от големите продавачи на CDS върху ипотечни инструменти, предлагайки по този начин обезщетение в случай на фалит.
След разразилата се финансова криза американското правителство инжектира 180 млрд. долара в AIG, тъй като застрахователният гигант трябваше да изплаща обезщетения на купувачите на CDS върху ипотечните облигации.
„AIG си мислеха, че продават застраховка за облигации и като такава CDS бяха надценени. На практика AIG продаваше варанти в мечи пазар и значително подцени тяхната стойност“, заяви още Сорос.
В този момент се появява феноменът „рефлексивност“, който Сорос описва в своите книги. Тоест грешното оценяване на цената на финансовите инструменти (в случая CDS) е оказало влияние на фундамента, който тази цена би трябвало да отрази.
Никъде другаде последствията от този феномен не са по опустошителни в сравнение с финансовите институции, чиято способност да правят бизнес зависи от доверието. Като примери милиардерът е посочил фалитите на Bear Stearns и Lehman Brothers.
Но потенциалните щети от CDS не са ограничени само до финансовите фирми. По думите на Сорос банкрутът на най-големия издател на печатарска хартия AbitibiBowater и този на автомобилния производител General Motors са типичен пример за това.
„И в двата случая някои притежатели на облигации притежаваха и CDS и те щяха да спечелят повече от банкрута им отколкото от тяхното спасяване. Все едно да купиш застраховка живот на някой друг и в същото време да притежаваш лиценз за убиване“, заключи той.
Коментар