IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

15 Мита и Легенди (лъжи и измами) за БГ Икономиката

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Какво се случва в Русе? Каквото и в цял свят. Цените на едни и същи стоки са различни в Словакия, Португалия, Испания и Великобритания например /а всичките са страни от ЕС/. Цените на дрехи в някои страни са по-евтини спрямо други страни, в които пък хранителните стоки са по-евтини от първите. Във Великобритания има дори магазинно предаване по един от каналите : колко струва еди какво си и колко струва това същото в САЩ и хората си летят всека седмица да пазаруват в щатите.
    Още един пример: цените на дрехи в САЩ, произведени в Китай, Монголия и Филипините са по-евтини от същите, продавани в България. Та какво разправяхте, че значи това, че цените в Румъния /на някои стоки/ по-високи с 20% от българските .....?

Коментар

• много се радвам, че видяхме трима мислещи човека един след друг.

очевидно е, че ако борда бъде прекратен (свободен курс) ще затънем не се знае къде и доверието ще се срине.

ако пък бъде преоценен борда, например, 4 лева за евро, какво се получава? (казвам 4 защотто това се говори)

Не ми се вярва изведнъж износът на България да се увеличи два пъти...Надали въобще ще се увеличи, защото това би означавало нови инвеситиции искащи време и пари или повишаване на производителността, което иска същото.

Ще се окаже, че изведнъж в България ще започва да влиза два пъти по-малко валута, което драстично ще увеличи дефицита И хей на обратния резултат. Освен това чуждите стоки, за потребление и инвестиционни, ще станат два пъти по-скъпи.

И хей ви на изваждане на очи вместо изписване на вежди.

Добре че не се дава на "експертите" да вземат политически решения!

Следващия ми въпрос от преди: Какво означава това, че в Румъния стоките са с 20% по-скъпи от България? Подсказка: какво се случва в Русе?

Коментар

• Докато не се повиши реално производителността в България, дори и 20 лева да го направят еврото, пак няма да имаме баланс в търговското салдо. Вижте американците, какво като долара се обезцени с почти 50% за 3-4 години, дефицитът им постоянно нараства(въпреки, че факторите там са много повече). Аз твърдо смятам, че изказвания за сваляне на борда или преоценка на лева са просто нелогични и няма нещо фрапантно в макро показателите, които да го налагат. Ако погледнете ние сме една от малкото икономики в ЦИЕ, които имат много голям излишък в бюджета, което е сигурност за икономиката.

Успех
        Глупавите хора се учат от собствените си грешки, а умните от грешките на другите.

Коментар

• Чисто теоретично при равни други условия промяната в курса би въздействала положително на износа. В нашият случай - както се вижда и от новината представена от Джей, ние сме отворена икономика с внос превишаващ износа. Така е от много години. Показателно е, че дори с ЕС балансът ни е отрицателен. В нашият случай ефектът ще е отрицателен. Като начало падането на борда ще означава намаляване в доверието към България. Това ще рефлектира в намаляването на кредитния рейтинг на страната. Това от своя страна ще доведе до допълнително помпане на инфлацията в резултат на повишените лихви и т.н. Кредитното предлагане още повече ще се свие, машините и суровините, които се внясят за поддържане работата на предприятията ще станат още по-скъпи и респективно недостъпни. Единствено тези предприятия, които не са зависими от чужди суровини, материали, машини, оборудване няма да усетят последното. Колко са те? Някой да си спомня да сме реализирали голям износ през 1996,97 г. и условията за бизнес да са били много добри?

Коментар

• Ако стане 1 евро = 4лв. теоретично износа ще стане по-конкурентен, и би трябвало дефицита по сметката да намалее, но практически ще стане втора зима на 97-а...... Според мене по-скоро ни чака криза при промяна на курса, отколкото положителен ефект.
            Освен това борда не е хартиена кула "да падне" - трябва някой да го 'бутне"

Коментар

• Сетих се пак да питам какво ще стане ако падне борда или се смени курса лев-евро, както предлага уважаемия професор. Какви са очакваните ефекти?

Коментар

• Jay, абе как го сметна тоз дефицит бе.

А с контрабандния внос вече свърши...те затова хората вече и парите си не могат да изпират

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff

Я по добре всеки да си остане на мнението. В това драма няма :-)))
                  Съгласна И без това ще пием вино, нали така? Дали аз ще го плащам или ти - това какво значение има между приятели ))))

П.П. Факторът "задлъжнялост" може да срути хубавия анализ на Петров - защото е твърде важен - но това е само мое мнение. Ще поживеем, ще видим....

П.П.П. "черешката на тортата" означава подробност, но завършваща и показателна за цялата теза - според мен, де. В този смисъл очаквах Петров да има щатско PhD по макроикономика или поне по маркетинг - нали това му е специалността от УНСС (поне според resume-то му) ? Другото звучи като "няма значение по какво, само да е от САЩ" или като "където ми дадоха стипендия, там отидох" Няма лошо за простосмъртните, ама за "корифей" не звучи добре

П.П.П.П Аз нееднократно съм заявявала в този форум, че съм съгласна с вскяа една дума от написаното от Корк в темата за заблудите в икономиката. Вкл. и по това за ик. закони. Просто за мен случаят не е такъв - въвеждаш понятие, при това го класираш като определящое за поведението на следствието ти - ами дефинираш го. Тезата ти трябва да е вътрешно непротиворечива, което не й пречи да е погрешна Но ако не можеш и дотам да я добуташ, сори....

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
                    Наистина тогава Кр. Петров направи добро впечатление със статията си и, ако помниш, обсъждахме я съвсем културно. Но аз и тогава си казах, ако помниш - ами къде е вкарал фактора "задлъжнялост"? Хърсев се усети и го вкара в анализа си. Петров - не.

Затова сега ми направи толкова силно впечатлнеи тезата му за жилищата с различното си поведение при различна кредитна ситуация. Защото точно отразява моята забележка от тогава - т.е., те имат РАЗЛИЧНО поведение при различно условие и условието е точно това - "развитост на кредитната система".
                    Факторът задлъжнялост не трябва да се прескача, факт.
                    В старата статия, доколкото си спомням, Кр. Петров описваше в един по-общ вид събитията на пазара на недвижимостите в различните фази на цикъла. Акцентът падаше на обтоятелството, че циклите винаги се случват. Факторен анализ на БГ пазара не беше правен (сори, ама сега не ми се търси статията). В края имаше нещо и като конкретно прогноза за Бг. и тезата ми звучеше приблизително така: Когато това се случи, а е неизбежно да се случи (без оглед на това, кой точно ще е факторът, който непосредсвено, с най-голямо тегло, ще отключи процеса, очаквайте това и това и то най-вероятно ще стане тогава и тогава.

В сегашната статия аз видях един друг акцент. На пазара има кризи. Те са от различно естество. Тук анализът е подчинен на теорията за дългите вълни на Кондратиев. При тях (и в условия на криза) има основание да се говори за различното поведение на различните видове активи. Последното стои и в някаква функционална зависимост със степента на развитост на кредитната система.

Дали въобще и доколко това има или би могло да има отношение към Бг. е много, много спорен въпрос.

Я по добре всеки да си остане на мнението. В това драма няма :-)))

Не намесвай Корк тука - той имаше супер учтиво отношение към г-н Петров и много кокретни въпроси към него. На които също не бе отговорено.
                    Не го намесвам по никакъв начин. Ориентирам те, защото той постна едно определение (не негово), което ми допада и го цитирам донякъде. Ако някому то не допада, игноре.

По повод Кондратиев и Нобеловата награда
                    Ако аудиторията беше се показала на ниво, неизбежно щеше да се стигне до изказване на съжаление (извинение) . Уважението е в последна сметка двустранен процес.

Образованието вече беше последната черешка на тортата.
                    Това откровено не го разбрах, но може и да остане така.

Историята с Д. Амос продължава да тъне в догатки, поне при мене.

Но разбира се, всичко по-горе си е мое виждане за нещата. Което си отстоявам, защото така мисля. Съжалявам, ако мнението ми не съвпада с твоето. Знаеш, че това никога не ни е пречило нито да дискутираме, нито да сме виртуални приятели Известно ти е кога мненията на всички хора са еднакви, нали.....
                    Нямаш никакъв повод за съжаление. Нещата са съвсем нормални.
                    Харесвам различията, не харесвам неподходящата форма на поднасянето им.

Коментар

• Това прави около 27% от БВП...

Коментар

• Нови милиарди търговски дефицит за България

http://money.ibox.bg/news/id_1582551888

НСИ разпространи предварителни данни за износа и вноса на България в периода януари - ноември 2007 г. През посочения период сме внесли стоки за 36.887 млрд. лева (FOB цени), изнесли сме стоки за 24.162 млрд. лева FOB цени, следователно търговският дефицит на страната ни е 12.724 млрд. лева за 11 месеца. Големият дефицит по текущата ни сметка прави все по-притеснителен въпроса за стабилността и уязвимостта на националната икономическа система.

Регистрираме търговски дефицит както със страните от ЕС, така и с трети страни. Спрямо ЕС износът ни е за 14.753 млрд., вносът за 21.588 млрд., дефицитът 6.834 млрд. Спрямо трети страни, износът ни е 9.408 млрд., вносът 15.298 млрд., дефицитът 5.89 млрд.

Само през ноември отрицателното салдо във външната търговия се е увеличило с повече от милиард и половина лева.

Русия, Украйна и Турция остават основни търговски партньори на България от третите страни (т.е. без държавите от Европейския съюз). Износът ни за Турция е 2.768 млрд. лева за периода I - XI. 2007, 11.8% ръст. Вносът от Турция за същия период е 2.712 млрд. лева. Тоест Турция е една от малкото държави, в търговията с която България все още отбелязва макар и малък излишък. Това обаче скоро няма да стои така - вносът от Турция се увеличава с 37% за посочения период.

За Русия сме изнесли стоки за 590 млн. лв., но сме внесли стоки за 4.867 млрд. лв. (4.277 млрд. дефицит). За Украйна сме изнесли продукция за 305 милиона, внесли сме за 2.787 млрд. (12.9% ръст на вноса от Украйна за година). В търговските отношения с тези две страни в баланса натежава вноса на енергоносители при по-високите глобални цени.

Интересно е, че имаме излишък в търговията със САЩ: изнесли сме продукция за 565 млн. лв. отвъд океана, а сме внесли за 406 млн. лв. Притеснително в случая е, че спрямо периода на 2006 г. износът ни е намалял с почти 10%.

Китай е добавил капчица в огромния си търговски излишък също и от България: за азиатската сила сме изнесли стоки за 119 млн. лв., а сме внесли продукция за 1.087 млрд., ръст на вноса 64%.

В търговията с Швейцария за посочения период имаме над 340 млн. лв. дефицит. Балансът в търговията ни с Македония е приблизително изравнен: внесли сме и сме изнесли продукция за малко над 500 млн. лв. Притеснителното е, че износът ни за Македония се увеличава с 12.3%, а вносът ни - повече от два пъти. Влошили сме показателите и в търговията с Хърватия, за тази Балканската страна сме изнесли за 242 млн. при 143 млн. внос, но износът ни е спаднал с почти 40%.

Износът ни за Индия се е увеличил два пъти за периода, вносът от Индия - три пъти. Износът за Казахстан е 2.5 пъти по-висок за година, но в абсолютни цифри е едва 78 млн..

Спрямо трети страни сме изнесли 11.7% повече за периода, внесли сме 12.9% повече. За 11те месеца на годината чувствително е намалял както вносът, така и износът на хранителни стоки, което може да се свърже с лошите селскостопански реколти и притесненията за сигурността на доставки на храни в глобално отношение. Трикратно се е увеличил вносът на масла и мазнини от растителен произход.

Отново с трети страни, изнесли сме машини, оборудване и превозни средства за 1.175 млрд. лв. (49.5% ръст), внесли сме машини за 2.255 млрд. лв., 20.5% ръст.

Тук не влиза информацията за контрабандния внос и занижените митнически оценки. (Кафе, захар, цигари, плодове, зеленчуци, електроника, облекла. горива и т. н. )
                        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Nacheff,

Много ти благодаря за обстойния и честен отговор.

За твоите пристрастия сега няма да говорим Честно казано, аз явно съм заядлива или неортодоксална, но хич не вярвам на имена и на кумири, защото съм се убедила, че и най-гоялмото светило може да сгреши, и то сериозно. Затова името си е име и то привлича вниманието ми дотолкова, доколкото изобщо си струва да му чета тезите. От там нататък, всеки си има глава на раменете да мисли с нея. И аз греша. Но това не значи, че не търся истината навсякъде и доколкот изобщо е достъпна, и доколкото я има. Да не изпадам във философски размили "що е истина и има ли абсолютна истина"...

Ами то това им е хубавото на форумите - че има хора, които знаят и пишат това, което знаят Анонимността не виннаги е лощо нещо - тя предпазва хората от ПР изказвания, а от друга страна провокира искреност.

За другия форум си знаем и няма какво да го обсъждаме. Наистина тогава Кр. Петров направи добро впечатление със статията си и, ако помниш, обсъждахме я съвсем културно. Но аз и тогава си казах, ако помниш - ами къде е вкарал фактора "задлъжнялост"? Хърсев се усети и го вкара в анализа си. Петров - не.

Затова сега ми направи толкова силно впечатлнеи тезата му за жилищата с различното си поведение при различна кредитна ситуация. Защото точно отразява моята забележка от тогава - т.е., те имат РАЗЛИЧНО поведение при различно условие и условието е точно това - "развитост на кредитната система".

По повод дефинцията на "развита кредитна система" си напълно прав - това беше всъщност и един от въпросите ми към Петров - като въвежда това понятие, при това решаващо за поведението на цените на жилищата, да беше го дефинирал. И да беше споменал все пак по неговата дефиниция БГ къде е. Нали от това (според него) зависи поведението на цените на жилищата. Той, обаче, не счете за нужно да отговори. Негова си работа....

А все пак ти не мислиш ли, че има доста съществена разлика в развитието на кредитните системи в БГ и САЩ? Като индикатор би могъл да се ползва задлъжнялост/БВП или нещо подобно. Така или иначе, едва ли някой ще оспори, че БГ е много по-неразвита по този показател спрямо САЩ и старите ЕС страни.

Не намесвай Корк тука - той имаше супер учтиво отношение към г-н Петров и много кокретни въпроси към него. На които също не бе отговорено.

По повод Кондратиев и Нобеловата награда - проблемът за мен е във факта, че човек, публикуващ под собствено име, не е достатъчно отговрен да си проверява твърденията, при това много лесно проверяеми. И аз още тогава си го казах. Това за мен е неуважение към аудиторията, към която е насочена публикацията му. Независимо че е в интернет. Още нещо - както казах, всеки греши. Но аз, когато сгреша, излизам и казва "съжалявам, сбърках", а не се покривам като.... Още повече, когато съм с истинското си име. Да не умееш да си признаваш грешките за мен е признак за незрелост и ненадеждност. Независмо кой ти я посочва. Иначе изобщо не фетишизирам Нобеловата награда като такава.

Иначе аз също му се зарадвах в инвестора. Само дето с поведението си тотално ме разочарова. За мен появяването му беше основно с маркетингова цел, а не с цел диалог с хората тук. Все пак ние тук сме много и се "познаваме" сравнително отдавна - той е гостът . Да не говорим, че мога да се регистрирам в неговия и в този, и в който си искам форум с каквото си искам име и как той ще знае, дали е моето истинско или не.... Името, Начев, изобщо не е важно - важен е човекът зад него.

Образованието вече беше последната черешка на тортата.

Иначе за публикацията на онзи Амос и Петров си мсиля, че ако беше без негово съгласие, той има достатъчно наични да излезе и да каж е- не е никакъв американски анализатор, който твърди това, ами съм аз. Да не говорим каква глупост (според мен) е седмица след излизането на статия от Амос (независимо кой я е писал, статията е на този, който ПРЪВ я публикува под свое име, не си ли съгласен), при това широко обсъждана из нашите медии и по форуми, да излезе и да публикува под свое името същото нещо. Нима си въобразява, че всички четящи в БГ са кръгли идиоти и няма да видят поразителната прилика?! Искам да кажа - ако е без негово съгласие, има 2 варианта - или вдига шум до бога и си иска правата, или си трае, като просто "отписва" автортсвото и толкоз. Д апубликува същото, което вече е публикувано от друг под чуждо име, си е плагиатство, както и да го погледнеш. Мен по-скоро ме съмнява, че е търсен "двоен ефект" - хем американският анализатор казва, че в БГ има имотен балон, хем Кр. Петров го казва - звучи доста по-тежко, нали А пък кой ще ти забележи след време и на кой ще му направи впечатление, че била същата статията.....

Ами виж сега - ако аз не съм съгласна с тези на силни хора, не се хващам да работя за тях. Другото е "хем така, хем иначе" и веднага поражда съмнения - дали е напуснал (или са го "напуснали"), защото не е угоден или просто защото е некадърен да върши работата си? Без да визирам тук него конкретно (познавам го само от интернет изяви, все пак) си мисля колко некадърници са "репресирани" и станали герои само защото е имало по-смел техен началник да ги натири.... Това е дълга и интересна тема, всъщност - нали знаеш, че най-некадърните поучават най-добрите референции, защото шефът им бърза да се отърве от тях Или че ако някой е незаменим на своето място, никога не го промотват, защото няма кой да го замести и да му свърши работата - това е "корпоративен фолклор", обаче замисли се колко истина има в него....

Но разбира се, всичко по-горе си е мое виждане за нещата. Което си отстоявам, защото така мисля. Съжалявам, ако мнението ми не съвпада с твоето. Знаеш, че това никога не ни е пречило нито да дискутираме, нито да сме виртуални приятели Известно ти е кога мненията на всички хора са еднакви, нали.....

П.П. Като обобщение може би да кажа - не мога да уважавам човек, който влиза тук, излага тези, а когато има върпоси към него, се тръшва "аз съм ви обиден и няма да си играя вече с вас" и си тръгва. Като ни кани и ние да си тръгнем с него , за да идем там, където той си рекламира познанията срещу пари

Ако е имало обидни неща към него, ами да не им обръща внимание. Да отговори само на конкретните въпроси. Така само създава впечатление, че не може да отговори, а си търси повод да се измъкне.

Коментар

• Джоан,
                            Откликвам на желанието ти да поговорим относно краткото присъствие на Кр. Петров и отпращането му. Правя го с колебание, дори с известно нежелание, но тъй като ти вече спомена, че нищо не може да те уплаши :-))), продължаваме смело напред.
                            Ще напиша набързо и по твоя пост, но нещата не спират до там. Случката е тъжна, но няма да се спирам и на други „значими приноси” по темата.

Първо бих искал директно да заявя, че съм леко пристрастен, тъй като въобще не с а много съвременните Бг. Икономисти, които имат уважението и респекта ми, а Кр. Петров е без съмнение един от тях. В допълнение мога да кажа, че и тука във форумите срещам интересни (много интересни) виждания и личности, с които съм категорично съгласен по почти всички засегнати въпроси, но имена умишлено няма да споделям. Пък и пиша рядко, та с някои въобще не съм „разговарял”

Знаеш, че водих буквално борба някога в опит да направя другия форум в едно приятно и полезно място за широка група от единомишленици (забележи не задължително единомишленици по икономическата и имотна тематика), а хора, които добронамерено и безкористно общуват по един модерен начин в една демократична среда (интернет). Няма да обясня защо го правех, не ме питай. Тогава Кр. Петров даде знак, че поглежда във форума и очевидно възприема съдържанието и действащите лица. Направи го по един изненадващ начин – дано си спомняш. Предостави ни 24 часа в аванс статията си за имотния пазар, т.е. точно преди да излезе публикацията в пресата. Спестявам имена и дати, уж за да не направя някому беля, ама то така или иначе всичко се знае. За мен тази акт беше многозначителен и ме спечели на негова страна несамо по чисто икономически въпроси.

Посрещането му в инвестор.бг. през декември беше грозно и скандално. Човекът си написа името (изключително стойностна и смела постъпка) и сподели тревогите си, като отначало само ги маркира и недвусмислено заяви, че е готов да развие тезите си в подробности. Дори и самото изброяване и акцентиране върху проблемните области недвусмислено и за пореден път подсказваше, че срещу нас има един много добре подготвен човек, със задълбочен поглед по широк кръг от ик. Въпроси, дори ако щеш със самочувствие (оправдано) и кураж. Както и да го погледнеш, дори и при наличието на някакви други обстоятелства и мотиви за появяването му, всички ние можехме да извлечем значителна полза от общуването. Дори не се изискваше задължително съгласие с тезите му. Достатъчно беше да се покаже известно уважение и някаква култура на общуване. Какво направихме? Всички ние вкупом (с действие и бездействие, като лично и аз не се изключвам) го отблъснахме и това беше най-малкото една буквално глупава и недалновидна постъпка. Категорично мисля, че с поведението си много хора нанесоха вреда на самите себе си. Това същински нихилизъм и сривльовщина в действие. Анонимното заяждане по форумите е невинна детска игра.

Джоан, нямам време и не искам да чета отново, но тебе спокойно мога да те разгранича от групата, която грабна веднага дебелите сопи. Факт е, ти показа първоначално внимание и искаше някакви отговори. Впечатлението ми е, че на фона на създалото се настроение, не беше много реалистично да очакваш отговор. Още повече, че трябваше да се започне разговор с гафа за Кондратиев. Казвам го директно: За мене тази некоректна информация (приемам твоята теза без да съм проверявал) няма голямо значение. Неприятно, но не особено важно. Прочел някъде, не проверил. В раздаването на тези отличия има толкова субективизъм, политика, регионални и какви ли не „важни” съображения, че мнозина не ги премат сериозно. Все пак все още се котира много високо, особено сред неспециалистите :-)). На Кондратиев му приляга категорично да е Нобелов лауреат. Той е далеч по известен от преобладаваща част наградени. Аз самият мога да спомена по памет само Д. Наш и Хуровиц и Маскин, че са ми пресни последните двама. Ти, апропо, как се сети да провериш ??
                            Та, ти прекалено настойчиво започна да го приканваш да си признае грешката и май дори тази грешка беше привидяна като доказателство за неверността на твърденията му за Бг. Икономиката.

Намирам за доста неподходящи опитите да се внуши, че след като Кр. Петров се е занимавал с агроикономика, то тезите му за макроик. Проблеми на Бг. Икономика са неверни. Преди десетки години и на мене ми се е случвало да ме нападат мисли, че колегите от факултета по агроикономика във ВИИ не би следвало да знаят разни неща, но сега по-скоро се срамувам за тези си мисли. Не виждам никакъв проблем един брилянтен икономист да има докторска степен по агроикономика. Преди да станат титуловани, хората са знаещи, можещи, интелигентни, ерудирани, трудолюбиви и после всичко останало. Наалага ли се да ти обяснявам и давам примери, какви личности могат да се срещнат в престижните университети и специалност.

Опитите за поднасяне на Кр. Петров и подценяване на образованието му удрят в обратната посока

Категорично не знам, защо Кр. Петров си е сменял работното място и е напуснал АУБ.
                            Знам и виждам, обаче, че той не се страхува да изказва тези, които е ясно, че няма да се харесат на важни и силни хора. Светът се движи не от удобните, нагаждащите се, харесващите се на силните на деня. Точно обратното. Аз се радвам, че той има силата и куража и възможноста да не прави опити да се хареса на всяка цена.
                            Да си кажа направо, като знам за тезите, които си позволяваше да лансира в свои статии, нещо не ми се връзваше много пребивававето му точно в това учебно заведение.

Реален или финансов актив. Ах, Джоан – ти моя болка Захапа това и не пускаш на никаква цена. Винаги си имала бърз и критичен ум и веднага си съзряла, че формално логически в тази теза има нещо, което уж „не се връзва”. Ако говорехме за математика, щеше да си ударила джакпот. Но става въпрос за икономика. Моля те пак да прочетеш – Корк беше дал едно моного добро определение за икономическите закони. Отдавна се опитвах да споделям с другата аудитори подобни възгледи. Без резултат.
                            Няма закон на Ом, Питагорова теорема и т.н. Има тенденции, най-общи посоки, които често и в някакви интервали от време могат да се проявят чрез своята противоположност.
                            Кр. Петров мисля настойчиво употребяваше „По-скоро като финансови активи” или подобно.
                            А, я да те попитам, кой ще ми дефинира по безспорен начин едно заредено със субективизъм понятие като „развита кредитна система”, респективно „силно развита кредитна система” „слабо развита кредитна система”.
                            Кой може да обясни, как се държат тези активи в една развиваща се икономика, икономика на преход, при това преход извършен в криминално мафиотски стил, в Борд и с ужасяваща инфлация.
                            Джоан, не се заглеждай тук, тук няма заровено куче !!!

Ти помниш, че аз първи забелязах странния факт (тогава четяхме онзи странен сайт WhiskeyAndGunpowder ), че онзи Д. Амос „говори” като човек, за когото Бг е home.
                            Не вярвам това да е конспирация. Ако имаше такива помисли, нямаше да допуснат този дефект. Като се зачетох, на едно-две места ми се стори, че материалът може да е писан от човек, за когото анг. Не е матерен. Тук ми мирише на несвършена работа. Мирише ми на самоинициатива и неспазени договорки.
                            Ще спестя на Кр. Петров въпроса, какви са отношенията им с Д. Амос сега. Нещо не е както трябва.
                            Ами нали като са прочели този материал, колегите на Д. Амос трябва да са го спукали от майтап. Този човек оценява професионалния си престиж, след като месец по-късно истината лъсва.
                            А и коя е тази маркетингова цел и в чий интерес е тя, щото да се организира толкова сложна акции за облъчване на Бг. Пазара през САЩ.
                            Не вярвам Кр. Петров да хитрува и через игра на думи „реален/финансов” да се измъква в някой бъдещ момент.
                            Неосъществяването на икономически прогнози отдавна не е проблем, който да тревожи някого. Вземи произволно титуловано издание от произволен минал период и ще видиш, че световни капацитети се провалят драстично и това никому не прави впечатление.

Кр. Петров промотирал сайт и курсове. Дори и така да е, нищо не ме смущава.
                            Не разбирам, защо тук виждаш нещо нечисто.
                            Само дето човекът казва: Заповядайте, регистрирайте се със собственото си име във форума на сайта ми и се надявам на приятна и ползотворна дискусия. След като е творена автобиография по анонимен способ, как да пишеш под личното си име.
                            Ако още има наивници, които смятат, че могат без много специална подготовка да градят успешно повече от един персонаж – нека опитат. За мене това не е много реалистично.

Коментар

• Bulgarian Inflation Rate Rose on Holiday Spending, Survey Shows

By Elizabeth Konstantinova

Jan. 11 (Bloomberg) -- Bulgarian inflation probably accelerated in December as retailers increased prices in anticipation of higher spending and food and fuel costs advanced, a survey showed.

The inflation rate rose to 12.8 percent from 12.6 percent in November
                              , according to the median estimate of five economists surveyed by Bloomberg, making it the second-highest in the EU after Latvia. Consumer prices advanced a monthly 1.3 percent after a 1.6 percent rise in November, the survey showed. The statistics office will release the report on Jan. 14.
                              Bulgaria and the Baltic states of Latvia, Lithuania and Estonia are struggling to reduce the EU's highest inflation rates because their central banks' currency board systems limit their options to stem price growth. The nations must slow inflation so they can eventually adopt the euro.

``December inflation is typically higher as food prices increase and year-end bonus payments fuel consumption and seasonal holiday spending,'' Georgi Angelov, senior economist at Open Society Institute in Sofia. ``Fuel prices also lift inflation.''

Transportation costs, which include gasoline prices and make up 17 percent of the consumer-price basket, rose 3.7 percent in November, after a 0.7 percent decline in October. Food prices, which account for 35 percent of the consumer-price basket, rose 2.4 percent in November after a 1 percent increase in October.

Weather, Harvest

In September, a 25 percent jump in food prices caused by bad weather and global grain and oil price increases pushed Bulgaria's inflation rate to 13.1 percent, the highest in the 27-nation bloc.

The EU convergence process and growing wages have also accelerated growth of service prices in Bulgaria, Hansabank Markets in Estonia, said in a report today.

In 2008 consumer price growth will remain relatively high due to tax increases on motor fuels and cigarettes, still strong domestic demand, high world oil prices and growing service prices, the report said.

Bulgaria's harmonized inflation rate as measured by the EU rose to 11.4 percent in November from 10.6 percent in October. Monthly prices climbed 1.8 percent in the month, after 0.3 percent in October, the statistics office said.

Hansabank Markets today said harmonized inflation probably was 7.5 percent in 2007 and forecast a rate of 7.2 percent for this year. OTP Bank Nyrt in Budapest forecast in a Dec. 12 report that Bulgaria's average inflation rate will be 8.2 percent for 2007 and 7 percent this year.

The Center for Economic Development, a Sofia-based research group, predicted inflation would reach 12 percent at the end of 2007 and expects price growth to fall below 10 percent this year, compared with a government prediction that the rate would dip below 10 percent in 2007.

To contact the reporter on this story: Elizabeth Konstantinova in Sofia at ekonstantino@bloomberg.net

Last Updated: January 11, 2008 07:58 EST

Коментар

• Първоначално изпратено от kork
                                Jay,доколкото си спомням,според една от прогнозите ти,дау ще е нагоре поне до есента.Това не влиза ли в известно противоречие с другите ти прогнози,или предвиждаш Щатите да се движат нагоре а ние надолу.
                                корк,

ти как я прогнозираш инфлацията в БГ - 2008??

щото на мене ми се привижда 10-15% годишно отчитайки всички рискове.

Коментар

Working...
                                X